Parlamentul s-a autodizolvat în uralele mulțimilor dezlănțuite

Marmulis, căpitanul fregatelor imperiale, m-a căutat la telefon, Amirale, vreau să vin și eu în flotă, vin cu toate fregatele mele, să știi, parol. Oricine vine, e primit cu mare bucurie i-am spus, de vreme ce eu sunt Amiralul, pardon, Președintele. Da, eu sunt Președintele proaspăt ales, așa că, Sartre mă roagă să mijlocesc o întâlnire între el și Hrușciov, pentru a clarifica niște aspecte legate de societatea comunistă înfloritoare și de câteva chestiuni doctrinare, în timp ce Freedman, îmi cere sus și tare, să-l întâlnească pe Vaclav Havel, pentru a lămuri unele neclarități care umbresc, într-un fel de neînțeles, doctrina liberală a celor trei garoafe.

Garoafe? Cam așa ceva, metaforă, filozofie politică ocultă, neoliberalism sau, cine știe rătăcire intelectuală, cumva. Athanasie Bathanasie, un ideolog comunist din Toronto, îmi cere în mod expres să se vadă cu Mao și cu Lenin, pentru că poate lămuri controversa lor ideologică, abruptă, devastatoare, periculoasă și distrugătoare. Cam pompoase cuvinte zic eu, dar nu mă împotrivesc, de ce să mă împotrivesc tocmai acum când traversăm momente istorice remarcabile. Îl chem pe ofițerul mașinist, un tip șmecher, blondin, teribil de bun, de inventiv și de necesar.

O să andocăm la Paris, pricepi? Așa facem șefu’, zice, în timp ce valurile lovesc cetăți, palate, magazine, aeroporturi, cazărmi și depozite de mărfuri. Unde te găsesc, Amirale, pardon, domnule Președinte, strigă Umberto Eco, vesel, pus pe șotii estetice, vreau să-mi aranjezi o întâlnire cu Marquez, vreau să înțeleg dacă a înțeles cum e cu Opera Deschisă! Când să-i spun că Marquez nu e de găsit, deocamdată, vine repede Pilsudsky să-mi zică, vai, că Parlamentul s-a autodizolvat și că Guvernul și-a dat demisia în uralele mulțimilor dezlănțuite.

Gata, Republica se naște, înflorește, iat-o, ce să mai vorbim! Coco Channel se alintă un pic, la fel Dalila, la fel Mata Hari, la fel Angela Merkel, Cameron Diaz, Sandra Bullook. Le invit la Paris, coborâm de pe punte, atenție la pasarelă, atenție la parâme, atenție la matrozi. Matrozii sunt strașnici, bine încercați pe ocean, niște haidamaci, hârșiiți în lupte navale, în bătălii maritime, atenție, e o mină la babord! Coborâm la Paris de pe Nava-Amiral, mulțimile se dezlănțuie fericite, speriate, temătoare, voioase, a venit Amiralul, pardon, a venit Președintele, vrem scăderea vârstei de pensionare, așa vrem, vrem, vrem, vrem, dar ce nu vrem, strigă mulțimile de francezi dezlănțuiți. Așa va fi, le promit tuturor printr-o porta-voce de tablă pierdută de Amiralul Nelson la Trafalgar.

Consilierii mei, ofițerii de cart, consemnează promisiunea făcută solemn, trece un dirijabil japonez, trece o pasăre albastră, trece o dronă iraniană, trece un stol de spioni din MOSSAD, fâlfâind agale către noi aventuri epocale. Republica se ridică maiestuoasă pe deasupra valurilor și navighează liberă, liberă, liberă. Tot mai multe ambarcațiuni, cuirasate, submarine atomice, vase de croazieră, iahturi, distrugătoare, torpiloare, cargouri ni se alătură venind de pe toate mările și de pe toate oceanele în mare viteză cu jdemii de noduri pe oră, înfulecând milele marine ceva de speriat. Căpitanul balenierei Istros îmi face semne vesele cu chipiul lui soios, puțind a seu de balenă, căpitanul Ahab intră în siajul nostru cu vestita lui corabie Pequod, salve căpitane, strig eu entuziasmat, salve Președinte, strigă el entuziasmat.

De pe un iaht de lux, proprietatea lui Paul Getty, mă salută Queequeg care se întreține cu Churchill pe teme politice și nu numai. Churchill îmi strigă entuziasmat că ar vrea să-i înlesnesc o întâlnire cu Kissinger, să se lămurească ei doi asupra prefacerilor fundamentale și totale din lumea noastră modernă, să discute despre noua estetică politică și despre noua politică a esteticii, de la galeriile de pictură din Brasil, Berlin, Moscova și New York la saloanele de literatură comparată pe care Gertrude Stein le-a deschis la Tel Aviv, la Beijing, la Cairo și în Dubai.

Înaintăm pe bulevardele parisiene, uite-l pe Mao, uite-l și pe Lenin, uite-l și pe Athanasie Bathanasie, toți trei la o parolă despre politica modernă și despre modernitatea politicii, despre funcțiile noilor partide digitale și despre direcțiile pe care ele ar trebui să le urmeze acum când totul este vălurit, de colo, colo, de uriașe valuri venite din spațiul cosmic. Valurile, valurile! Așa strigă amuzată Virgina Wolf în timp ce Tom Wolf mă întreabă dacă nu-l cunosc pe  A.O.Kovalevsky pe care vrea să-l provoace la o discuție liberă despre embriologia politică.

Eu cred de cuviință să-i fac o legătură cu Francis Scott Key Fitzgerald pentru că, cred eu, felul în care apar partidele politice pare să fie determinat de sunete cosmice asemănătoare muzicii de jazz. Einstein se opune cu vehemență, întristat că lumea modernă, chiar și politicienii, i-au interpretat în mod eronat teoriile cuantice, ajungând la aberații monarhice, republicane sau regaliste de un iz politic îndoielnic. Carlos Santana vine dinspre tribord, hei, nu e vorba de jazz, domnule Președinte, e vorba de blues. Gary Moore îl contrazice pe Carlos Santana, Mao dă nervos din mână, nu se înțelege deloc cu Lenin, nu ajung la vreun acord referitor la ideologia comunistă. Lenin e sub influența serviciilor secrete germane pe care le-a tras în piept în cele din urmă, înființând Republica Socialistă Bavareză. Discuțiile aprinse despre socialism, comunism, conservatorism, liberalism, naționalism, ecologism înfierbântă întreaga suflare și flota noastră își ia astfel avânt către noi furtuni oceanice nebănuite. Ceea ce credeam a fi o cometă, ajunsă din întâmplare la marginea galaxiei noastre, e de fapt un val uriaș, oceanic și enigmatic.

Einstein îl strigă pe Enrico Fermi care îl strigă pe Carl Sagan. Vin la mine toți trei, ar vrea o cușetă comună pe Nava-Amiral, le îndeplinesc dorința, este loc pentru toată lumea. Republica taie valurile cu mii de prove, desparte vânturile cu mii de catarge. Flota noastră ambițioasă taie oceanul, maiestuoasă, având la bord milioane de oameni destoinici, nebuni, inteligenți, amorezați, perverși, drăcoși, evlavioși, deștepți sau tembeli, aroganți sau umili, de treabă sau de netreabă, curajoși sau foarte fricoși. Parisul rămâne în urmă, gol, pustiu, e înghițit de valuri în cele din urmă. Charles De Gaulle îl tot ceartă pe Emmanuel Macron care se ceartă cu Joe Biden care se ceartă cu Donald Trump care nu se ceartă cu Vladimir Putin care se ceartă cu Volodimir Zelenski.

Sunt subiecte grele, tragice, dramatice. Da, Parlamentul s-a autodizolvat, însă. Ce urmează? Republica taie valurile, maiestuoasă în căutarea unui nou destin. Partidele socialiste complotează, pe ascuns, undeva la pupa unui corăbii aduse de pirații din Caraibe. Liberalii, și ei, s-au strâns pe Titanic, complotează acolo, organizând noi grupări oculte. Ecologiștii vor să fundamenteze o ecologie a valurilor. David Bohm încearcă să explice, într-un cerc feminist, care le cuprinde și pe Coco Channel, Dalila, Mata Hari, Gertrude Stein, Madonna, Jeniffer Rush, Sofia Loren, Meghan Trainor, Carla Bruni, care e secretul noilor văluriri prin care trece întreaga noastră politică, galaxia, planetele și alte momente cruciale cosmice. Sartre nu cade de acord cu Hrușciov, Brejnev îl acuză pe Hrușciov, Ciu En Lai l-ar critica pe Tito, Tito nu se înțelege cu Stalin, Roosevelt umblă cu o bombă atomică sub braț, alo, domnu’ Roosevelt, strigă unul dintre mașiniștii mei, atențiune, atențiune, atențiune, e interzis cu bombe la bord, se stârnește o furtună oceanică iar Carl Sagan e de părere că întreaga noastră flotă oceanică, nesfârșita noastră flotă oceanică, se va confrunta cu un uragan conceptual de proporții.

Grupul de la Bilderberg cere o audiență la Președintele Republicii, adică la mine, cu voia dumneavoastră, vine și grupul de la Davos, vine și Clubul de la Roma, mai sunt o serie de cereri în audiență, în nume personal de la Ivan Turbincă, Ghilgameș, Batman, Harry Potter, Superman, Jedi, Godzila, Dracula, Picasso, Gauguin, Vangelis, Gagarin, mă rog, multă lume, ce să mai vorbim. Cum tăiem valurile către un nou viitor politic, incert și maiestuos, cade din cer ceva, vâjâie abitir, oamenii o iau la fugă pe puntea Republicii, sar de fapt de pe puntea o mie, pe puntea o sută patruzeci și doi, și așa mai departe, dar nu e o nouă cometă, nici pe departe. Nu sunt nici prețurile la benzină care cad simțitor de câteva zile încoace de vreme ce autostrăzile lumii au fost acoperite de valuri.

E chiar Felix Baumgartner care vine, parașutat din spațiul cosmic să ne aducă vești cutremurătoare despre fenomenele cosmice care se văluresc într-un ritm nebunesc. © Ovidiu Bufnilă, 2023

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

6 Comentarii

  1. Ce greu e sa postezi! Cand sa pasesc pe ultima, m-am impiedecat de iluzia ca sunt, după modelul Bideu, și m-am trezit cu fata la pamant, sarutandu-l. Era gestul suprem pe care puteam sa-l fac la atingerea lui. M-am ridicat,fara doi dinti, adică mai usor si după ce consiliera m-a steres de praf pe gura cu un sarut de era gata, gata ca sotia sa lesine si cu o perie pe costum m-am indreptat spre cele doua aficialitati. Am aflat ca el era ambasa-dorul Doru Dolaris si ea reprezentanta Casei Regale, doamna Filipine del Greco. M-am uita la ea. Mică, zbarcită, slaba. Ca atare am refuzat să-i sarut mana. Am salutat-o sobru cu un aer de mort prezidential. I-am adresat si doua, trei cuvinte in limba romana, de complezentă, ceva de genul: ce aeroport mare aveti si ce mică pareti in el. Doamna a ras copios, desi nu stia Limba Romana, dar stia vreo doi trei romani stabiliti in Real Madrid. Ca sa stabilim o punte de comunicare, ambasadorul a zis: Jhoannys ad portas. Am inteles ca trebuie sa merg la portiera. M-am uita de jur imprejur si n-am vazut nici o masina cu portiera deschisa, asa ca i-am zis ambasadorului: maine iti retrag acreditarea si te trimit la pesie cu posta si fara timbru postal. In fine au aparut si masinile. Din ele au coborat 10 soldati si un ofiter care mi-au prezenta onorul. Am dus inima la mana sau invers, am inclinat capul la un unghi de 45 de grade din cauza caldurii globale si a efectului de sera, după care am rostit cu voce tare: Bueno Saeres. Soldatii au inceput sa rada, fapt ce constituie după mine, caz de Tribunal Militar.

  2. Mă rog, nu era cazul sa fac eu ordine pe aeroport. Am privit spre Filipine. Radea si ea. Asta e prea de tot, mi-am zis si in semn de protest i-am spus ca vreau sa iau in deradere amărâta aia de casa regala construită cu secole in urma si care arata precum mumia mea din Egipt, adică plină de bacterii ceea ce ma va determina sa intru cu masca in ea. Doamna s-a retras discret si mi-a promis ca o să vine seara la hotel ca sa stabilim detaliile vizitei. Am ramas cu ambasadorul caruia i-am tras două perechi de palme in semn de protest fata de starea vremii si-n hohotele de bucurie ale sotiei am urcat in masină pe usa din spate ca sa stau alaturi de ea. Soferul m-a intrebat unde merg? M-am uita la sotie mirat ea s-a uitat la fel de mirata la mine si amandoi am raspuns ca vrem sa ajungem in Madrid.

  3. partea I- postari rapide
    Amintirile unui președinte urat de popor
    In fine. După ce am aterizat pe sol, m-am simtit usurat. Era si normal. Ieșisem de la prietenul meu Bideu. Intotdeauna când merg la el, am un sentiment de siguranta. Stiu a cineva cu puteri nelimitate care e capabil sa arunce in aer conducte, sa invadeze tari, sa ucidă suflete nevinovate, sa ingroape suveranitatea și suveranistii, sa numească presedinti lgbtiqisti, să promoveze prostitutia pe fată și tradarea la vedere e alturi de mine. Cand m-a vazut ca ies, sotia s-a ridicat de pe scaun, s-a postat in fața mea și mi-a soptit discret la urechea cu care nu aud bine si pe care o indrept intotdeauna catre vocea poporului: Fi barbat, nu fii femeia care te cunosc. M-am prinvit în oglinda. Eram atat de discret incat oglinda refuza sa ma reflecte. Asta e culmea, mi-am zis si, ca un gest de barbatie i-am intors satele. O voce din spatele ei mi-a zis: progresistule, suntem incantati de tine. I-am spus SPP-istului sa ia masuri. SPP-istul si-a scos ruleta si a luat. In acordurile marsului sclavilor m-am indrepta spre iesire. Ca un gentelmen ce sunt, am lasat-o pe Carmen sa iasă prima si am rugat-o sa-mi spună cum e vremea. A iesit, dar a refuzat sa-mi spună, asa ca am iesit si eu cu inima stransa în lumea noua in care paseam pentru prima data ca presedinte. La baza scarii am zarit doua persoane. Una de sex feminin si alta masculin. Doar atat? mi-am zis, după care am inceput sa cobor in ochii celor care m-au votat treapta cu treaptă.

  4. Sincer, chiar nu-nțeleg cenzura si la aceasta rubrică. NBu e pentru prima data. ipseste un element de logică.

  5. cine #cenzureaza ?? de ce ar cenzura vreun jurnalist sau scriitor vreodata…? hm…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.