Pe Facebook, românii cer taxarea Bisericii Ortodoxe

Pe reţeaua de socializare Facebook a fost demarată o campanie prin care se cere taxarea Bisericii Ortodoxe Române şi a celorlalte culte, ca strategie pentru ieşirea din criza economică.

Iniţiatorii acestei campanii invocă mai multe motive pentru care această măsura ar putea fi luată în calcul, printre care:

– Biserica Ortodoxă Română are o relaţie privilegiată cu statul, ceea ce este anti-constituţional

– Salariile clericilor sunt plătite de stat

– Într-un stat democratic trebuie să existe separarea dintre stat şi biserică spre beneficiul amândurora

– BOR deţine o avere de aproximativ 3 miliarde de euro

– BOR deţine 22% din pădurile din Suceava

– Bisericile fac evaziune fiscală

– Bisericile nu produc nimic şi nu contribuie economic, consumând fonduri substanţiale. Bisericile, deşi scutite de taxe, sunt finanţate aproape integral de stat

– BOR face prozelitism religios prin intermediul orelor de religie printr-un parteneriat anti-constituţional cu statul

– Cultele religioase au monopol la vânzarea de obiecte de cult, chiar dacă unele dintre aceste obiecte de cult au și întrebuințări non-religioase

– Pe baza monopolului precizat anterior, bisericile câşigă bani (fără să investească nimic) pentru a da autorizaţii de vânzare a lumânărilor şi a altor produse categorisite drept „obiecte de cult”

– Consiliile județene, locale sau statul preferă să finanţeze cultele pentru noi construcţii, în dauna unor alte investiţii cu adevărat necesare

– După 1989 construcţia de biserici a căpătat un elan puternic, întreţinerea lor neimpunând aproape niciun cost pentru culte, astfel ţara noastră a ajuns să depăşească la nivel național media de o biserică la mia de locuitori.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.