Peste 30.000 de credincioşi şi 2.000 de invitaţi oficiali, la sfinţirea Catedralei Naţionale (LIVE/ VIDEO)

Peste 30.000 de credincioşi din întreaga ţară şi 2.000 de invitaţi oficiali sunt aşteptaţi, duminică, la sfinţirea Catedralei Naţionale, evenimentul fiind organizat de Patriarhia Română. În interiorul lăcaşului de cult vor intra doar invitaţii oficiali, iar credincioşii vor sta pe esplanada din faţa Catedralei şi vor putea urmări slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate. Toţi credincioşii care doresc se vor putea închina în Altar, până joi seara.

UPDATE. Patriarul Daniel le-a vorbit celor prezenți. Viorica Dăncilă a fost și ea prezentă la slujba de sfințire.

„Mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat și care ne vor ajuta în continuare. Urmează ca biserica să fie pictată în mozaic. Sperăm ca peste trei ani să revenim la sfințirea picturii în această Catedrală. Suntem recunoscători că ați răspuns invitației noastre, deși atmosfera este mai puțin plăcută decât ne așteptam, de aceea cei care nu mai pot participa la Sfânta Liturghie din cauza programului sau de frig sunt liberi să se retragă. (…) Pe scaune pot sta 3.o00 de oameni, iar în dacă se stă în picioare încap 5.000 de oameni. Este și va fi mereu neîncăpătoare pentru poporul român”, a spus Patriarhul Daniel la slujba de sfințire a bisericii.

 Sfinirea Catedralei Neamului poate fi urmărită pe Trinitas!

http://

Potrivit programului transmis de Patriarhia Română, duminică, începând cu ora 8.00, va fi oficiată Slujba Acatistului Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina în Catedrala Naţională, urmată la ora 9.00 de Slujba de Sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale. La sfârşitul slujbei se va citi Actul de sfinţire. Liturghia va începe la ora 10.30 şi va avea loc în interiorul Catedralei Naţionale.

http://

Slujbele vor fi oficiate de Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului – Noua Romă, şi de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de un sobor de mitropoliţi şi preoţi.

La ora 13.00, racla cu Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, şi racla cu moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina vor fi aşezate la ieşirea din Sfântul Altar al Catedralei Naţionale pentru a fi cinstite de către credincioşi, după închinarea acestora în Altar.

Cei 30.000 de credincioşi aşteptaţi la slujba de sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale vor sta pe esplanada din faţa Catedralei, unde vor putea urmări slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate. Conform spaţiului interior disponibil, în timpul Sfintei Liturghii vor avea acces în interiorul Catedralei cei 2.000 de invitaţi oficiali. Preşedintele Klaus Iohannis a fost invitat la ceremonia de sfinţire, însă a anunţat că nu poatre participa, fiind la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European în care se discută proiectului de Acord al retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE).

http://

Şeful statului a transmis, însă, un mesaj în care afirmă că ”sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului reprezintă, pentru credincioşii ortodocşi din ţară şi din diaspora, o sărbătoare cu o încărcătură istorică şi simbolică aparte”. În plus, Iohannis i-a primit, sâmbătă, la Palatul Cotroceni, pe Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului – Noua Romă, şi pe PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

După finalul Liturghei, toţi credincioşii pelerini ortodocşi prezenţi vor avea acces în Catedrală, atât în ziua sfinţirii (25 noiembrie), cât şi în zilele următoare (26-29 noiembrie, „zilele sfinţirii”), având posibilitatea să se închine în Altar, nou sfinţit.

Catedrala Mântuirii Neamului nu are autorizaţie de securitate la incendiu, construcţia nefiind finalizată, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov.

”ISU Bucureşti-Ilfov a înştiinţat Mitropolia Munteniei şi Dobrogei –Arhiepiscopia Bucureştilor că, în condiţiile date, acesta poartă întreaga responsabilitate pentru siguranţa participanţilor”, au precizat pompierii bucureşteni.

Ministerul Afacerilor Interne a decis să trimită la evenimentul de sfinţire a Catedralei mai multe echipaje de pompieri, poliţie, jandarmi şi medici pentru ca toţi participanţii să fie în siguranţă.

De asemenea, reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov au transmis câteva recomandări pentru participanţi:

• manevraţi cu grijă sursele de foc şi nu le ţineţi în apropierea materialelor inflamabile sau a obiectelor de vestimentaţie ale dumneavoastră sau ale celorlalţi participanţi;
• îmbrăcaţi-vă adecvat pentru temperaturile scăzute din această perioadă, mai ales în cursul nopţii;
• nu staţi perioade lungi de timp în spaţii deschise unde temperaturile sunt scăzute, în special dacă suferiţi de afecţiuni cardiorespiratorii sau de alte afecţiuni a căror evoluţie poate fi agravată de frig;
• nu expuneţi copiii cu vârste mici la temperaturi scăzute pentru perioade lungi de timp;
• dacă simţiţi disconfort sau acuzaţi probleme medicale adresaţi-vă celui mai apropiat punct de prim ajutor sau ambulanţă sau apelaţi numărul unic de urgenţă 112;
• nu blocaţi căile de acces şi ieşire din zonă, respectaţi recomandările structurilor de asigurare a ordinii publice şi evitaţi zonele supra-aglomerate;
• nu vă deplasaţi pe căi de acces improvizate sau nedestinate publicului;
• nu staţionaţi lângă utilajele de construcţie pentru a evita rănirile accidentale

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

10 Comentarii

  1. Moment inaltator pt tara si pentru putinii oameni adevarat credinciosi si cel mai bun cadou pt ROMANIA de CENTENAR . pacat de paganii SI MONSTRII sorosisti,macovisti, pdlisti usristi etc etc care blestema si plang pe la colturi banii „cheltuiti” pt catedrala (cand ei au furat de mii de ori mai mult)- si care provoaca doar dezbinare si dezordine

  2. Ma intreb , daca cumva „marinerul ” national , apare si-n aceasta catedrala pictat pe undeva , intr-o fresca ,ceva acolo , printre sfinti si ierarhi , in chip de inger , de exemplu ? Ar fi extraordinar si poporul s-ar inchina , asa cum s-a inchinat cand a vazut „minunea ” de la biserica Cotroceni! Hi,hi,hi !

  3. 30 de ani de capitalism şi fizionomia românilor degradată total …. fețe schimonosite, amprenta grijilor cotidiene lesne de citit, priviri întunecate şi fără speranță de viitor…..înloc să se ridice împotriva circului Iohannis, Dragnea, Tariceanu, Orban, Turcan, Basescu,Firea….se resemnează şi caută ajutor la o construcție neterminată…… Doamne, ce jos a ajuns România !

  4. De ce folositi aceiasi fotografie „de demult”, cand in realitate, astazi Catedrala arata cu totul alfel, ajunsa la cota finala, cu cateva cupole montate si am inteles clopotele ridicate/montate. Acesta este respectul aratat noua cititorilor? Unde este „mintea limpede” din redactie? Cu respectul pe care-l meritati!

  5. Citi dintre cei 30 de mii au fost la referendumul pentru definirea familiei?

  6. Păi nu e ”catedrală națională”,. ci e catedrală ortodoxă,. Ortodoxia nu exista in trsnsilvania inainte de 1920, iar in regatul român e doar din 1872. Dănilă prepeleac de azi e doar al șaselea cap al bisericii. La fel in romania mai sunt mute alte religii, rituri, culte, care la fel s-ar putea numi naționale,.cu diferența că sunt mai vechi ca ortodoxia și nu au jefuit cât ortodoxul fundamentalist și bigot, după propria lor dogmă. BOR acu 100 de ani nu deținea nici a zezea parte din ceea ce deține azi. De ce și cine vrea ca un grup mafiot numit BOR să se vrea religie națională ?? Nația română vrea să se confunde cu acești tembeli naziști ?? Jalnică și ridicolă oricare prestație a lor,…Omul normal nu se poate asocia cu astfel de primitivi.

    • @Coiotului mincinos care se crede urs: Ortodoxia a existat dintodeauna acolo unde au existat romanii, deci inclusiv in Transilvania, precum la est si sud de Carpati. Alte culte, respectabile si respectate, sint de data mai mult sau mai putin recenta. Romanii sint 89 de procente in Romania iar religia ortodoxa este imbratisata de 81 de procente din cetatenii Romaniei. In fine, nazisti sint cei care contesta autohtonia romanilor, adica vechimea inclusiv in privinta religiei ortodoxe, crezindu-se superiori doar pentru ca odinioara au fost crestinati cu forta.

  7. Ma pregateam sa va felicit pentru faptul ca blocati postarile, mai ales cele rauvoitoare. M-am inselat! Sunteti lacomi dupa publicitate. Asa sa v-ajute Dumnezeu! Nu-i nevoie sa-mi postati anuntul.

  8. @Marele URS: ai toate tiglele pe casa puse? ortodoxia nu a existat in Transilvania inainte de 1920? pai daca e asa cum spui dumneata, cum aparu cultul greco-catolic? si zici ca martorii lui Iehova, baptismul, penticostalii sunt mai vechi decat ortodoxia? hahalero, aceste culte neoprotestante au aparut dupa aparitia protestantismului care a aparut la inceputul secolului al XVI-lea? Marea schisma dintre ortodoxi si catolici a avut loc in 1054, deci cu 5 (cinci) secole de aparitia protestantismului si cu o mie de ani inaintea cultelor neoprotestante! dumneata esti zero la cultura, minus 1000 la valori si plus o mie la prostie, pe o scala de la minus o mie la plus o mie!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.