Petre Daea: „Nu se dă niciun cent pentru comercianţii de cereale”

Cerealele care vin din Ucraina trebuie se ducă pe culoarul de transport creat şi să nu rămână în ţările limitrofe conflictului, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, după întâlnirea cu reprezentanţii fermierilor care au protestat în Capitală.

El a precizat că banii de la Comisia Europeană prevăzuţi în măsurile de sprijin de urgenţă pentru sectorul cerealelor şi cel al seminţelor oleaginoase ar trebui să ajungă la fermieri în 29 de zile de la momentul aprobării Hotărârii de Guvern, care se află la avizare la ministerele de linie.

„Vreau să-i salut pe toţi fermierii români şi să le spun că ministrul Agriculturii şi Guvernul României sunt alături de problemele pe care le au. De fiecare dată am dat sprijinul necesar şi trebuie să-l dăm şi îl vom da în continuare. Este un moment greu, un moment în care conflictul armat şi zăngănitul armelor de lângă ţara noastră iată că au creat probleme deosebite fermierilor prin acest aflux de cereale care vin în România şi care i-au pus într-o situaţie extrem de grea pe cei care lucrează terenul şi n-au putut să valorifice întreaga producţie sau au putut să o valorifice la preţuri mici din cauza situaţiei din Ucraina. Ucrainenii, fiind în aceste constrângeri momentane, au ieşit cu aceste cereale în ţările învecinate, deşi cerealele respective trebuiau să ajungă doar acolo unde destinaţia le era foarte clară (…) Am avut o discuţie cu fermierii (…) Dumnealor mi-au spus problemele pe care eu le ştiam. Eu le-am transmis foarte clar ce facem în momentul acesta şi am anunţat, şi ei ştiau, dar astăzi le-am explicat pe larg că acele sume care au venit în prima tranşă de la Comisia Europeană se pun în mişcare imediat”, a explicat ministrul.

Acesta a reiterat că joi, după publicarea în Jurnalul oficial al UE al Regulamentului care dă posibilitatea acordării banilor, pe site-ul ministerului a fost publicat proiectul de act normativ care stabileşte modul de acordare a celor 10,05 milioane euro de la Comisia Europeană, sumă ce va fi dublată prin bugetul Ministerului Agriculturii.

„Se vor da numai la fermierii care au cereale pe stoc la data de 1 februarie. Nu se dă niciun cent pentru comercianţii de cereale. Ei şi-au asumat acest risc, legat de activitatea de comerţ şi de aceea tot sprijinul se duce spre fermieri. Iată că este o măsură concretă, e adevărat, cu sume mici. Aşteptăm suma suplimentară, ştiindu-se că au fost intervenţii la nivelul Consiliului European, intervenţie făcută de domnul preşedinte Iohannis. Ştiţi foarte bine că în comunicarea publică domnia sa a făcut afirmaţia cum că este o sumă mult prea mică faţă de nevoile fermierilor români, cunoscându-se ce eforturi a făcut ţara în direcţia aceasta de a crea culoar pentru cerealele care vin din Ucraina”, a precizat Petre Daea.

Ministrul a vorbit şi despre scrisoarea transmisă la Comisia Europeană, semnată de premierii din România, Ungaria, Slovacia şi Polonia şi de preşedintele Bulgariei, prin care se transmitea că sumele existente în Politica Agricolă Comună nu sunt suficiente şi nu au această destinaţie de intervenţie ca urmare a conflictului din Ucraina, motiv pentru care Comisia era „rugată” să găsească sume suplimentare care să fie destinate sprijinului respectiv.

De asemenea, se cerea să se realizeze culoarul de transport al cerealelor spre destinaţia cunoscută prin Programul Alimentar Mondial (PAM), în aşa fel încât acestea să nu rămână în ţările învecinate, ci să se ducă acolo unde este nevoie.

„În al 2-lea rând, să se introducă măsuri care înseamnă restricţii la vamă prin taxe vamale şi Comisia trebuie să analizeze această situaţie şi este de luat în seamă. În al 3-lea rând, să se creeze un mecanism de monitorizare foarte clar prin care să se ştie în fiecare moment ce cantitate de cereale există în drum spre ţările care sunt în vecinătatea conflictului armat şi, evident, să se intervină cu mecanisme automate de sprijin, în condiţiile în care se ştie că există un efect negativ asupra pieţei din România. Dacă ştim că avem un efect negativ, şi ştim, atunci să vină automat sume de sprijin pentru ţările care sunt afectate. Eu, ministrul Agriculturii, susţin că aceste cereale trebuie să se ducă pe culoarul acesta de transport şi să nu rămână în ţările limitrofe conflictului, întrucât iată unde ne-a adus şi acum noi învârtim situaţia aceasta extrem de grea în jurul unei decizii pe care a luat-o Comisia, în sensul că, eliberând graniţa şi ridicându-se taxele vamale, practic Ucraina a intrat pe piaţa unică a Uniunii Europene”, a menţionat Daea.

Fermierii au organizat vineri proteste în mai multe judeţe din ţară şi în Capitală, nemulţumiţi de soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agroalimentar românesc, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina.

În Bucureşti, protestul a început la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene, ulterior fermierii deplasându-se la sediul Ministerului Agriculturii, unde au cerut să discute cu ministrul Petre Daea.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut, vineri, la Palatul Victoria, o întâlnire cu Petre Daea, căruia i-a cerut măsuri „urgente” pentru a sprijini fermierii români, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

„Premierul României a solicitat soluţii urgente la problemele cu care se confruntă fermierii şi procesatorii, semnalate inclusiv în discuţiile purtate joi de şeful Executivului cu reprezentanţii sectorului de profil. Principalele măsuri trebuie să vizeze o relaţie corectă între producătorii, procesatorii agricoli şi lanţurile de retail, dar şi facilitarea exporturilor din domeniul produselor agricole, în perspectiva echilibrării balanţei comerciale”, a arătat Cărbunaru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

18 Comentarii

  1. Dupa ce au imbacsit pana la refuz piata cu omg-urile lor s-a trezit si nea D.oaia. Baga-te din nou la somn. Pari mai inteligent cand taci. Cand vorbesti scoti numai porumbei pe gura. Rusine bre

  2. „Cerealele care vin din Ucraina trebuie se ducă pe culoarul de transport creat şi să nu rămână în ţările limitrofe conflictului.”
    Păi tocmai asta e, Tataie, CĂ NU SE DUC SI RĂMÂN IN ROMÂNIA !
    E timpul sa închideți granițele pentru cerealele modificate genetic ale lui Monsanto & Co. Să SE DUCĂ și prin Polonia sau Ungaria. Sau prin Odesa, care-i problema ? Eeeeh ??

  3. @ Doar un om Pentru ce sa-i fie rusine mai cap de oaie cu creier neted. Este el prim-ministru sau prostul statului? A explicat cat se poate de corect situatia si a promis sprijin. Ai inteles sau vrei un desen? ‘ai mama vostra de ….

    • Nici prim ministrul nu poate face nimic in fata ordinelor primite de la mafiotii europeni prin curierul Iohanis.

  4. @ o oaie in gura sa ai adaugirea. Si uite cum apar fanii. Cine se aseamana, se aduna. De taceai filozof ramaneai….

  5. Oaia e bun la prăsit sau la numarat căcărezele dar în nici un caz nu e bun la minister.Toate plățile au fost făcute cu mare intârziere de când e el pe functie de dormit in bocancii statului Fermierii au inceput sa simtă doar apăsare din partea statului,impozite mult mărite si falimente.Oaia nu e bun sau e vândut ologarhilor cărora le apără interesul si nicidecum fermierului de rând.Rușine măgarule Oaia!

  6. De ce sa nu le dai compensatii si comerciantilor speculanti care vand apoi granele cu preturi de 3-4 ori mai mari decat le-au cumparat de la ucraineni?……[Rumburak]

  7. Politicienii de la guvernare sunt trădători de țară și trebuiesc judecați și confiscare averile lor??✌️

  8. „Nu se dă nicio grivnă pentru comercianţii de cereale”
    si piticu nostru ajungea pe lista cia-mossad-aripa ukraineeanska.

  9. un berbec din turma pesdista se trezeste behaind incercand sa mai emita pentru babalacul asta care isi taraie costumul de figurant prin targuri, coclauri cu tarla de pozari platiti sa il arate cat de vrednic se afla in staulul ciolacului cu gasca trantorilor consacrati: daea,grindeanu, budai, caciu, spataru si sutele de secretari de stat taietori de frunze la potaile abonate.

  10. Norocul tarii este ca mai are ministri ca Petre Daea. Ghinionul tarii este ca are un presedinte ca Iohanis.

  11. Daea are dreptate, restul sunt speculanti pe grau si speculatori pe politica poate mai prind si ei ceva voturi!!!

  12. Este evident că, Romania trebuie sa suporte și ia cheltuielile cu războiul din Ucraina. Neavând avioane, tancuri și alte instalații militare de donat ucrainenilor, le cumpărăm grânele și le dam bani.Cine plătește prețul? Agricultorii cinstiți care nu au apucat să-și vândă producția din toamna. Asta cu 1 euro la ha este praf in ochi. Samsarii au cumpărat o parte din cereale cerealele de la fermierii români direct din câmp și la negru și apoi au luat la juma de preț de la ucraineni, le-au amestecat și acum tipa că nu pot sa le vanda. Daea nu cunoște situația reală din teren, cei de la APIA nu cunosc exact producția obținută de fiecare fermier și cui i-a vantut-o. Totul e la negru, fara chitanțe și fără facturi iar cei de la APIA după ce că încasează 3.000 de euro/ luna mai și și tupeul și vor măriri de salarii și sporuri.

  13. pentru fermieri, hai pregatiti-o pe aia cu seceta ca la asta cu ukrainienii ati luat-o.

  14. Buna ziua,
    Petre Daea este tinta calificata din partea unor interese straine, cum sa raspunda din punct de vedere legal, profesional si politic acest exceptional specialist – patriot din Romania cand in realitate, ministerul de externe al domnului Aurescu este in realitate cu subiect si predicat responsabilul principal de de lipsa totala de implicare a personalului angajat din subordinea dumnealui in Ambasada Romaniei la Uniunea Europeana pentru dezastrul, mizeria, si bataia de joc a banilor alocati Romaniei pe subiectul dumenavoastra !!

  15. Statu sa puna vama. Pana la pretul mediu din Romania. Samsarii, speculantii nu mai au interesul atunci. Vama trebuie la toate produsele din toate tarile. Si data LEGEA SPECULEI. Dar Daia nu se pricepe decat la cacareaza de oaie.
    La lapte nu se pricepe. Ciobanu vinde la speculant cu 2 lei litru si speculantu revinde cu 6 lei…9 lei.
    Ia sa fie legea speculei care sa bage adaos comercial de maxim 20 % si laptele ajunge in raft 2, 5 lei .
    Dar Ciu si Cio sunt tare prosti.

  16. Cică u.e. nu ne mai da fonduri agricole pentru construire de pensiuni. Până acum s-au alocat fonduri pentru pensiuni și românii mâncau produse agricole procesate afara. Daca se alocau fonduri pentru fabrici de lapte, brânzeturi, mezeluri și alte produse agricole astăzi nu mai mâncăm carne și compoturi din exterior.

  17. @VAMA PUSA DE ROMANIA,” si laptele ajunge in raft 2, 5 lei”

    -ajunge cu 25 de bani litru de
    degressat,dezodorat,insipid si incolor.
    (intrebati la tnuva:
    -de ce ai plecat in p.ma-tii?)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.