Petrolul: ”demonul” rus și ”îngerul” americano-saudit

Cea mai mare scădere a pretului petrolului începând de la războiul din Golf din 1991 îi va afecta în primul rând pe producatorii americani de petrol de șist (cel mai scump procedeu de extracție) și va da peste cap piețele financiare, cu cele mai mari probleme tot în Statele Unite. Cine se face vinovat de aceasta lovitură dată marii puteri? Rusia lui Vladimir Putin, scrie mai toată presa de mainstream.

La finalul săptămânii trecute, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a părăsit reuniunea OPEC+ de la Viena și a pus capat acestei formule a cartelului (țările OPEC plus Rusia) care încercă de trei ani, prin reduceri succesive ale producției, să mențină prețul petrolului cât mai sus, spre mulțumirea petroliștilor americani ce foloseau fracturarea hidraulică. La Viena, liderul OPEC, Arabia Saudită, a propus o reducere suplimentară a producției cu 1,5 milioane de barili pe zi, cu Rusia asigurând reducerea cu 0,5 milioane de barili pe zi. Șocul a fost când Rusia a spus NU și a părăsit reuniunea cartelului.

 

Șocul si mai mare avea să urmeze. Arabia Saudita nu a făcut presiuni asupra OPEC pentru a compensa gaura lăsată de Rusia, ci exact opusul: a inundat piața globală cu petrol, anunțând că va produce cu un milion de barili pe zi mai mult și ca poate ajunge și până la capacitatea maximă de producție (acum, Arabia Saudită produce 9,7 milioane de barili pe zi, dar are o capacitate de 12,5 milioane de barili). Și Arabia Saudită a plusat și mai mult: a început să ofere reduceri la petrolul ce va fi exportat începând cu 1 aprilie, data la care va pica oficial actualul cartel OPEC+. Aceste anunțuri ale guvernului saudit au făcut ca prețul petrolului sa scadă dramatic.

Deciziile Arabiei Saudite și Rusiei (al doilea și al treilea producător mondial de petrol, după SUA) par sinucigașe. De ce să-ți sabotezi propria economie, care se bazează mult pe exportul de petrol, pentru a nu mai vorbi că prețul petrolului este conectat și cu cel al gazelor naturale? Marți, presa internațională vorbea deja despre o cădere abruptă a cursului rublei față de dolar și relata că Lukoil, cea mai mare companie petrolieră privată din Rusia consideră că rezervele valutare ale Rusiei nu vor ajunge nici măcar un an pentru a compensa pierderile pe care le va suferi economia. De partea cealaltă, acțiunile companiei saudite de stat Aramco s-au prăbușit și ele. Cele două guverne par să fi intrat inexplicabil într-un război al petrolului care nu le poate decât dăuna.

 

Nu este asa. În primul rând, prețul gonflat al petrolului face parte dintr-o uriașă bulă ce se extinde începând de la criza financiară din 2008, la fel ca și preturile uriașe ale serviciilor medicale, ale educației, ale secoarelor secundar și terțiar ale economiei mondiale. Bula aceasta, care pare mai palbabilă în celebrele Panama Papers și alte asemenea anchete despre scurgerea a mii de miliarde de dolari în paradisuri fiscale în timp ce liderii multinaționalelor și liderii de state plâng la Davos și aiurea de mila celor mai săraci 99% din lume, bula aceasta se sparge. Iar epidemia de coronavirus și prețul petrolului nu sunt decât niște catalizatori ai fenomenului, nicidecum cauze principale.

În al doilea rând, Rusia a fost pentru ieșirea din cartel și reducerea bruscă a prețului petrolului deoarece calculele guvernului de la Moscova au arătat că acum se poate lovi cel mai dur în economia americană. Lumea economică, lumea piețelor financiare este o continuă licitație în care câștigă cel care oferă prețul cel mai bun. Rusia poate extrage petrol pe 20 de dolari barilul, iar SUA pot extrage petrol de sist la circa 40 de dolari barilul. Pentru moment, prețul s-a prăbușit de la 69 de dolari, în ianuarie, la 40-45 de dolari acum, după șocul de la Viena. Lupta pentru clienți și pentru piață abia a început, analiștii se așteaptă la scăderi și mai mari ale prețului.

 

De ce face Rusia acest lucru? Pentru că, pe moment, poate să o facă, poate să susțină un preț mic al petrolului. De ce? Nu doar pentru ca extracția este mai ieftină în Rusia, ci și pentru că economia s-a adaptat la un regim de sancțiuni care va împlini în curând un deceniu. Mecanismele băncii naționale, pârghiile de echlibrare bugetară s-au rodat pentru a funcționa în condiții de criză, cetățenii s-au obișnuit cu retorica cetății Rusia care e asediata de Vest și o consideră noua normalitate, Rusia folosește tot mai mult valute altele decât dolarul pentru exportul de hidrocarburi. Și are un nou guvern condus de un Mihail Mișustin depsre care nu se vorbește aproape deloc, însă care a fost zece ani seful fiscului rus – un semnal ca Moscova se pregătește de un razboi economic. Este un război prin care Moscova va dori să riposteze la sancțiunile impuse până acum de SUA, dar și la politica americană de promovare agresivă a exporturilor de petrol și gaze lichefiate în țările baltice, Polonia si, mai nou, chiar în Belarusul lui Aleksandr Lukașenko, până mai ieri numit în Vest ”ultimul dictator din Europa”.

Toate cele de mai sus ar trebui să explice de ce Rusia ar putea fi mai bine plasată decât SUA, dar și decât Arabia Saudita într-un razboi al petrolului. Arabia Saudita produce le mai ieftin petrol, la 2-3 dolari barilul. Diferența ține însă de menținerea echilibrului bugetar. Arabia Saudita are o economie dependentă total de petrol. Prin urmare, are nevoie de un preț de 83 de dolari pe baril pentru nu avea deficit bugetar, în timp ce Rusia ar avea nevoie de un preț de doar 42 de dolari pe baril, scrie Yahoo Finance. Se poate observa că nici la prețul de la începutul anului, de 69 de dolari, Arabia Saudită nu putea ieși din deficit. Ce se va întâmpla de acum încolo cu această țară aliată a SUA în Orientul Mijlociu?

Un răspuns a venit tot săptămâna trecută, prin arestarea la ordinul prințului moștenitor Mohammed bin Salman a fratelui regelui Salman, Ahmed, și a lui Mohammed bin Nayef, fost prinț mostenitor. Mai simplu, Mohammed bin Salman și-a arestat unchiul și vărul, iar presa arabă notează că a făcut-o pentru că aceștia ar fi complotat pentru a-l îndepărta de la succesiune.

O explicație direct legată de războiul petrolului este următoarea: prințul moștenitor (care conduce de facto Arabia Saudită) se așteaptă la turbulențe sociale și la probleme financiare, motiv pentru care a dorit să arate că nu va permite nici cea mai mică disidență de vreme ce și-a arestat cu mascații propriul unchi și propriul var. Mai mult, există speculații că Mohammed bin Salman urmărește să preai coroana saudită până la verdictul alegerilor prezidențiale din SUA, câtă vreme la Washington vor fi cu siguranță la putere amicii săi – Donald Trump și ginerele său Jared Kushner. Toate acestea arată cât de plină de intrigi periculoase și cât de șubredă poate fi monarhia saudită.

Chiar și asa, puțurile din deșertul saudit pot pompa mai mult și mai ieftin decât Rusia pe moment (Arabia Saudită a ajuns să reducă prețul barilului la doar 8 dolari pentru unii clienți), iar între cele două state s-a iscat un război crunt pentru acapararea unor felii cât mai mari din piața mondiala. Cât va dura? Până când va clipi primul, spun analiștii. Unii consideră că aceasta este strategia lui bin Salman – readucerea Rusiei la masa negocierilor prin inundarea pieței cu petrol ieftin și refacerea ulterioară a cartelului cu un Putin îmblânzit.

 

Piețele se vor calma după șocul administrat de OPEC. Panica se va reduce și ea, la fel ca și la criza financiara din 2008. Însă, spre deosebire de deceniul trecut, ne putem aștepta la un război în care dolarul, arma cea mai de temut a SUA , va avea aceeași putere de constrângere asupra aliaților, însă nu și asupra puterilor concurente.

Și o ultimă remarcă. Se vorbește acum, la fel de mult ca și în ultimii patru ani, de ingerința rusă în alegerile prezidențiale din SUA, despre favorizarea lui Donald Trump de către Moscova. Cum vor explica susținătorii acestei teorii, începand cu fostul șef CIA John Brennan si Hillary Clinton, că Vladimir Putin îl ajută pe Trump în an electoral prăbușind prețul barilului de care depind  donatorii petroliști ai președintelui?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

5 Comentarii

  1. Foarte bine, Putin este maestrul precedentului !!!
    Cand americanii au impus tarilor arabe sa mareasca productia pentru a prabusi pretul titeiului si pentru a distruge economia Rusiei … toata lumea aplauda.
    Ei … ia ghici … a venit randul Rusiei si precedentul fiind creat … nimeni nu-i poate reprosa nimic lui Putin.
    Bravo Putin … bate-i exact cu armele lor !!!

  2. Domnule Calin,secretul consta in aplicarea formulei „Energy returned on energy invested”!In zona desertului saudit ca si in zona de extractie ruseasca,acest EROEI este foarte mare >10-15,adica mai pe intelesul tuturor,pentru un galon de petrol consumat se castiga 10-15 galoane din zacamant !Ca pretul real este mult mai mare decat pretul de cost,ramane de analizat traseul,transportul,efortul militar care protejeaza traseele,pierderile inerente,etc
    Pe de alta parte ma uit cu interes la lovitura data de China trufiei Lui Trump,care China, dupa un circ la nivel de tara cu coronavirusul(mult mai slab ca cel de gripa obisnuita-vezi rapoarte CDC) acum loveste la temelia economiei americane si a viitorului politic al lui Trump,care a ramas masca vazand cum isteria coronavirusului intoarce SUA la criza din 2008!
    China,prima economiei a lumii,nu putea lasa nepedepsita bramburalea comerciala a lui Trump cu suprataxarea!
    Nimic nu e intimplator, acum a venit apa la moara si Rusiei in problema petrolului..
    Interesant este ca SUA are ca principal produs de export petrolul,apoi cereale si carne si, pe locul 3, avioane
    China exporta ,pe locul 1 echipamente industriale,pe locul 2 tehnica IT si pe locul 3 mobilier,instalatii pentru locuinte,etc
    Trageti singuri de concluzii…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.