”PIB-ul e putred” – Și dacă economistul are dreptate?

Tabloul economic prezentat de Guvernul Ciucă, desființat de un specialist. Profesorul de economie Bogdan Glăvan a declarat la Profit News TV, că dacă ne iluzionăm şi ne îmbătăm cu acest PIB care creşte, potrivit guvernanților, putem ajunge la nivelul de trai din Rusia.

”Suntem un elev de nota cinci, aveam un profesor mai demult, când eram tânăr elev şi spunea celor care abia treceau clasa că le dă cinci cu scârbă. Cam ăsta este nivelul. Nivelul penibil apare în discursul public, nu poţi să spui că România trece prin multiple crize şi pe de altă parte să te lauzi că ai creştere economică”, a spus Bogdan Glăvan despre modul în care se descurcă ţara noastră în faţa atâtor crize recente.

”Pe de o parte ne văităm că avem criză, pe de altă parte uite ce bine ne merge, avem creştere economică”, a subliniat el.

”Înseamnă că undeva ceva e putred, că ne minţim singuri, Putred nu e apariţia crizelor, ele există, e ceva cert, putred este PIB-ul, creşterea economică, la care nu vrea să renunţe Guvernul. Este putred că această creştere nu are nicio legătură cu fundamentele economiei din prezent, creşterea PIB-ului pe care am înregistrat-o şi o înregistrăm în acest an provine pe de o parte din acest consum avântat pe care populaţia l-a efectuat (..) iar pe de altă parte din cauza inflaţiei, infuziei de bani. În România intră bani şi BNR la rândul ei, pompează bani în economie. Aceşti bani noi îi resimţim, simţim o inflaţie, salariul scade, pensia medie scade, cetăţeanul mediu este mai sărac decât cel de anul trecut, acest lucru nu e cuprins în statistica PIB, asta e problema”, a explicat Bogdan Glăvan.

El a precizat că important este să ne uităm la ce se întâmplă cu veniturile din economie, nu la statistica PIB, pentru că ”ea e foarte puţin relevantă”.

”Marile ramuri ale economiei, industria, agricultura, construcţiile, toate acestea merg în jos, sunt doar câteva insule din economie care merg în sus, nu sunt motive de optimism în niciun fel. Dacă ne iluzionăm şi ne îmbătăm cu acest PIB care creşte, cu această creştere economică, mi-e teamă că, dacă vom mai avea vreo doi ani o creştere din asta economică pauperizantă ajungem la nivelul de trai din Rusia, dar nu la ăla din  Moscova (..) Este penibil. Ar trebui ca Guvernul să recunoască. Numai aşa arată empatie pentru populaţie, că înţelege prin ce trece populaţia, doar dacă recunoaşte că veniturile scad”, a spus el.

Referindu-se la anunţul ANAF privind creşterea colectării la buget, el a arătat că nu i se pare că este vreo realizare a ANAF, ci ”efectul acestui impozit ascuns numit inflaţie”.

”Dacă ne uităm de fapt la ce s-a întâmplat cu preţurile, vedem că au crescut cu 15% dar preţurile industriale, cu 50%. Media generală a preţurilor din economie este undeva între 15 şi 50%, probabil 20 şi ceva la sută. Dacă vedem veniturile fiscale, bugetare, crescând cu 22% şi înţelegem că aceste venituri provin din tot felul de impozite (..)  atunci este firesc ca veniturile bugetare să crească cu 20 şi ceva la sută, pentru că exact atât au crescut preţurile în economie. Prin urmare, meritul ANAF este zero”, a spus profesorul universitar.

viewscnt

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 14
Author

25 de Comentarii

  1. Normal că Ciuca face gargară.Pentru asta a fost numit.Armata nu debordează de independenți.originali si de succes, ci dimpotrivă, de tipi ascultători, care cauta confortul economic.În plus,.nimeni în UE nuai vorbeste de corupție sau performanță de ceva timp.Ursula , când vorbește despre”instrumentele” cu care va.aduceItalia”pe drumul cel bun” vorbeste despre datorii.Ori datoriile și competența sunt incompatibile.

  2. Preturile la raft in marile magazine au crescut numai in ultima luna cu 20%. Numai un orb nu poate sa observe cu ochiul liber aceste scumpiri. Cât privește scumpirea energiei este evident că nu trebuia scoasă din codul penal subminarea economiei naționale. Trebuia păstrat tot lanțul de la producător până la consumatorul final la statul român nu vanduta găina cu oua de aur la alte state.

  3. Păi dacă Gazele sunt mai scumpe ,Energia electrică este de speriat plafonarea per contor păi numai contează numărul de camere și câți locuiesc in acea locuință ? Mâncarea mai scumpă motorina mai scumpă toate aduc TVA mai mari iar creșterea PIB numai vorbesc ca Am ajuns să plătesc de la 1150 la 1725 lunar la bancă …. este groaznic numai gândul că poate luna viitoare voi da 1900 etc ….

  4. Domnul economist Bogdan Glavan este nu a consultat toate sursele. Uite ce zice cea mai ascultată și autorizată sursă a Guvernului României și a domnului prim ministru generalul Ciucă: “Creşterea economică a României rămâne printre cele mai mari din Uniunea Europeană din 2010”. Ați reținut domnule Glăvan? Dacă asta a spus ambasada SUA asta să repetați nu mai veniți cu analize românești. Și a mai zis câ acestă creștere economică Româna a valorificat-o superior pentru economia și populația României cumpărând “echipamentele de apărare şi conexe, constituind sursa principală de exporturi americane în România”!!! Terminați afirmații de casandră, devenite mai nou putinisme, că Kassandra nu a sfârștit bine.

  5. „Succesurile” tuturor guvernărilor de după 1990 le vedeți în creșterea datoriei externe, ajunsă la cote înspăimântătoare, de veritabilă colonie !
    Guvernările johanniste n-au făcut decât să pună bomboana pe coliva economiei românești.
    Orice alte analize și comentarii sunt de prisos.

  6. doar facem si nooi parte din imperiul minciunii ue, al minciunii nato samd samd etc etc..vezi ursula cea corupta, vezi baiden cel amnezic sau geoama cel ravaasit de nu stii daca e natural sau natural
    nu biden a promis ca ddemoleaza NS1 si NS2 iar acum dep de stat este ca nici usturoi nu au mancat nici gurita nu le miroase..doar ca noi ne-am trezit cum zice imnul si nu mai inghitim minciunile lor penibile.Ciuca nu citeste nu stie el doar preia gogosile altora la fel de inteligenti si minciinosi..cum asa nene, sau e criza sau cresti economic ? hotaraste-te odata ca vin alegerile…

  7. Da e putred PIB-ul, măi nea Glavane, la fel de putredă ca și numirea ta de către Sică Mandolină în administrația loteriei naționale si a nu știu carui fond de garantare.Daca opinia venea de la prof Coșea sau Șerbanescu avea oarece greutate,așa….

  8. Nici noi nu uitam ca ai fost un profitor al guvernarii ORBAN. Tu , Paun si Stamulea . GPS economic pentru Orban cel bun!!
    In cate Consilii de Administratie ati facut parte ? Cate zeci de mii de lei primeati pe luna?
    Inflatia nu are drept cauza razboiul din Ucraina , dar nu spui nimic de perioada in care tandemul Orban – Catu erau la putere si tu erai consilier, perioada in care starea economiei (si asa precara ) s-a deteriorat continuu ajungand in halul in care este.
    Cat timp Orban asculta orbeste de Iohannis nu cracneati , acum ati prins curaj.
    Domnule Glavan , nu aveti statura morala sa dati lectii.

    In rest numai de bine.

  9. „peofesori” de teapa asta tot apar de prin 2012, deci de zece ani se chinui sa ne spuna cum vom ajunge sa crapam, dar uita ca noi nu crapam si in curand o s-ai trimitem acolo unde le este locul, adica la matura fiindca din cauza lor avemn acum tara plina de prutatori de diploma ce intradevar se chinuie sa o distruda

  10. Absollut corect! PIB-ul e umflat de inflatie,de consum si din pix. E un dezastru! Economia e prabusita. Avem colaps finaniar.
    Traim din imprumuturi. Piata energiei electrice si a gazelor e lasata in mod voit si corupt la mana speculantilor!
    Guvernul e co-participant la jaful cetatenilor si al bugetalui pt ca banii furati de la populatie se intorc in buzunarile companiilor ca efect al compensarii la pafonare.
    PS.
    Stapanii din Occidentul european si cei de peste garla cea mare fac ce vor in Romania si cu Romania. Ai nostri lachei executa intocmai si la timp. NISTE TRADATORI !

  11. Eu nu cred așa ceva. Păi numa’ Dracnea și madam Veorica făcea d-eștea. Adicătelea se folosea de consum ca să zică că e creștere economică. I-a dovedit emediat și ambasadele și DNA-ul.
    Eștia d-acuma e capitaliști adevărați, nene, nu foaie verde. D-aia și entelectualii continuă să refuze măriri de salarii. Ca să nu crească inflația și să crească sănătos Patria.Ce trotineta mea!
    Va fi bine!
    Ghinion!

  12. Asta-i scăderea prețurilor la energie văzuta de liberalii lui Johannis in 2921 prin liberalizare! Hai liberalizare! Ce jigodii care țipau din gura de șarpe că liberalizarea va aduce preturi mai mici! Ce trădători de neam și țară!

  13. Ma uit la couca al nostru si vad ce bine seamănă din ce in ce mai tare cu nea bideu de peste ocean. Privire fixa neclintita catre nimic, mușchii feteii înlemniti si fara nici o emoție ca de robocap..usoara tendinta de ezitare la lectura de pe bilețelul secret …atitudine împietrit gata de orice minciuna la orice moment desolicitare din partea superiorului strategic.cum o fi ajuns asta general, ca te apuca jalea de armata română !

  14. Păi simplu bre.. Uită-te pe lista firmelor din fiecare localitate și vezi de ce activități au .. Vezi de câți găsești de are un produs, ceva marfă creație cu valoae adăugată,. Câți găsești ??? Câți vor supraviețui prețurilor energiei, gazului etc ?? Care va fi soarta lor și a angajaților ?? Se mai scarpină mult pe buric guvernul spre a găsi soluții ?? Sau cumpără incă arme,.că așa i-a zis licuriciul că se va incălzi..

  15. offtopic:
    „spunea celor care abia treceau clasa că le dă cinci cu scârbă.”

    -propunem o modificare in invatamani,
    media 6 sa fie de trecere:
    6,6,6 da media 6,
    gata baietzel,ai scapat!

  16. Apreciez ca economistul are dreptate! Pentru cetateni conteaza nivelul si calitatea vietii, nu PIB, care creste pe baza inflatiei. Conteaza calitatea aerului pe care il respiram, calitatea apei pe care o bem, calitatea hranei, a invatamantului, a sistemului sanitar…

  17. Doua gunoaie penale care au distrus RO in interesul Diavolului ,un cocalar de Buzau si un impostor corupt general de carton

  18. Pune cratima analfabet-o neo-marxista! Așa striga o profesoară la copchilul de bani gata neo-marxist și BMW s.h. la scara! Succesuri Johannis cu România analfabeta/ educata/iliberala!

  19. Educatia nu tine de „emotionalele” repere ale economiei, ne vaitam ca francezii si ca barbatii unguri. La munca, bey !

  20. Are dreptate…
    Faliment scrie pe Tara aia.
    Plus disolutie.
    Sub umbrela nato si m UE binenteles

  21. PIB-ul României se clădește pe consum.Crescand preturile este firesc în valoare absolută să-ți crească și PIB-ul.Guvernanti ar trebui să înțeleagă cu nu exista politică economică care sa crească producția și să scadă importurile.TVA-ul acesta crează mari greutăți..Nu zic că trebuie eliminat…dar la valorile actuale crează un ultraconfort guvernanților care se gândesc mai degrabă la binele lor decât la binele țării.Si aceasta poveste se rostogolește de atâția ani.Traim intr-o utopie.

  22. Ma cum se face de in tari ca Italia, Franta, Germania si altele, preturile la producator, preturile de productie sunt anuntate la 45-60%… iar la noi totul e roz, tot ce va spune guvernul, BNR si INS e roz bombon. Germania a anuntat un program de plafonare a preturilor la energie de 200 miliarde de euro, cica vreo 5% PIB-ul lor… la noi deja guvernul are datorii neachitate la furnizorii de energie tot de vreo 5% din PIB doar pentru 2021-2022… sunt curios daca a facut cineva calculul la cat o sa se ridice pentru 2022-2023. Ca preturile, cel putin s-au triplat.

  23. Bomba a picat nu de afara, a picat de la statul roman producator de energie si detintor al resurselor energetice. Cat timp statul roman detine mai ceva baietii destepti vor profita.

    Pestle de la capul statului se impute.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.