Plafonarea pensiilor

E normal ca un stat să plafoneze volumul pensiilor la un anumit procent din PIB? Evident, nu. Franța, de pildă, a ajuns la 14 la sută din PIB cu acest volum și nu are plafonare nici după negocierile pentru PNRR. De ce are România o astfel de plafonare după aceste negocieri? E clar că nu UE a cerut plafonarea, ci că ea a fost o inițiativă a negociatorilor noștri Câțu și Ghinea. După criza din 2008 și 2009, Băsescu a fost de acord că încorseteze volumul împrumuturilor noastre de stat la 3 la sută. Nu era o limitare fără rațiune. Limitarea Câțu-Ghinea e însă irațională. Acum, noi avem un volum al pensiilor de 8 la sută din PIB. Limitarea din PNRR a stabilit un maxim de 9,4 la sută. Dacă vom avea o inflație mare, legea cere ajustarea pensiilor spre a compensa inflația și vom ajunge rapid la plafonul de 9,4 la sută. După care ce? Nu mai aplicăm legea care cere compensarea inflației decât după ce PNRR se va fi încheiat? Iată partea irațională a plafonului Câțu-Ghinea.

Dacă are vreo rațiune acest plafon, ea este strict politică. Antipesediști fanatici, Câțu și Ghinea au găsit o cale de a alimenta nemulțumirea celor care votează PSD. Or, se știe că majoritatea acestora e reprezentată de pensionari. Acum, coaliția de guvernare stă să se rupă din pricina acelui 9,4 la sută.

UE ne-a cerut totuși plafonarea? Poate. Dar nu UE a stabilit acest procent care e menit să rămână bătut în cuie pe perioada de finanțare a PNRR.

Partea nedemocratică a formatării PNRR a constat în netrecerea sa prin dezbateri parlamentare. PSD vrea să ceară Executivului european renegocierea plafonului. Nu e clar dacă va reuși. Mai degrabă după încheierea mandatului actual al lui Iohannis să apară o șansă, dacă noul nostru președinte are a fi cineva cu o reală autoritate.

Acest 9,4 la sută ar putea fi apărat? Numai dacă vei susține că e mai bine să rămână bani pentru investiții decât să fie păpați de pensionari. Acest cinism îi caracterizează pe Câțu și pe Ghinea, dar nici unul, nici celălalt nu îndrăznește să îl exprime în public.

Cu adevărat bine ar fi dacă evaziunea noastră fiscală nu ar mai păpa cât papă din resursele bugetare. Dar evaziunea e mama corupției și nu îndrăznește nimeni să facă ordine acolo. E mai ușor să lovești în pensionari.

Pe scurt, povestea acestei plafonări a volumului național al pensiilor vorbește mai clar ca orice altă întâmplare din trecutul recent despre lipsa de suflet a celor care își zic azi, la noi, politicieni. O specie de maimuțe care au coborât din copacii unei culturi generale în care n-a fost loc pentru educarea lor umanistă. Dacă ar folosi acest cuvânt, acești politicieni ar înțelege prin el ceva strict ideologic: să iubești omul în general. În particular, doar dispreț, niciodată empatie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Sa plafonezi contributia, ce-i diversiunea asta ? Iar amestecati fondul de pensii creat prin contributie cu fondul de pensi de serviciu din bugetele de stat ale ministerelor implicate ?

  2. „Câțu și Ghinea”, astia ii urasc pe romani, in special pensionarii romani. Orice ban dat pensionarilor este luat de oligarhii PNL-USR.

  3. Plafonarea pensiilor privilegiatilor: toate clanurile de parveniti cu zeci de diplome,doctorate, plagiatori-odihniti, politruci, magistrati-nelustrati, functionarimea de stat si de partide parlamentare, bagatorii de seama din companiile energetice, avocatii-diavolului….lista e lunga. Toate pensiile trebuie calculate in functie de salariul minim pe economie! Nici-o pensie, oricat de magistrat, sekurist, ultra-general sau parlamentar iluminat ar fi, nu ar trebui sa primeasca o pensie din fondul de stat care sa depaseasca de max*8-10 ori salariul brut al unei educatoare la inceput de activitate; sau sa depaseasca salariul presedintelui tarii!!! Toti ministrii de Finanțe PSD) au uzat de aceleași tehnici de asasinat-economic: împrumuturi uriașe cu dobânzi piperate pe seama contribuabililor onesti și a urmașilor acestora. Toate împrumuturile nu sunt pentru investiții în economie sau pentru proiecte nationale de mare infrastructură, ci doar pentru refinanțarea datoriei publice și finanțarea deficitului bugetar. Cea mai mare paguba in Bugetul RO este provocata de aceste retele de masluitori ai destinelor romanilor, care paraziteaza munca si eforturile cetatenilor in folos propriu.

  4. Va inselati dle Buduca. Nu e vorba de lipsa de suflet, e talharie curata. Se vrea discreditarea sistemului public de pensii contributive si deturnarea fondului acestuia. Proprietarii bancilor si a marilor corporatii ( de multe ori aceiasi) fac presiuni puternice ptr ca slugile promovate politic sa finalizeze actiunea. Nu conteaza ca se incalca un drept dobandit (prin retinerea timp de zeci de ani a unei contributii la fond) si garantat de stat, lacomia si tradarea merg mana in mana. Pentru ei e greu de suportat ca acesti bani ajung la pensionari si nu in buzunarele lor si pentru asta sunt in stare de orice ticalosie.

  5. Practic intotdeauna avem de ales intre pensiile speciale nemuncite de zeci de mii de euro de la 38 de ani si pensiile normale muncite. Iar pana acum poporul roman a ales sa isi ingrase specialii cu pretul vietii copiilor si bolnavilor.
    Exact ca si un betivan ce cheltuie tot pe beutura si apoi se plange ca nu are bani de paine, asta este poporul imoral anticrestin Romanika.
    Tocmai ce am marit specialele cu 20% iar pensiile muncite cu jumatate doar 10%, cum de UE le-a dat voie sa mareasca dublu specialele?
    Toti specialii care fura pensiile muncite sunt romanasi get-beget 100%
    LOL

  6. “O specie de maimuțe…”? Maimuțele trăiesc în comunități. Poate haite de șacali PNL și haite de hiene USR cu botul înroșit de hălcile de bani smulși din bugetul de pensie și cărați în paradisuri fiscale. Oribili și odioși.

  7. Care pensii sa fie plafonate mai Buduca, cele de 20.000 euro pe luna sau cele de 20 de euro pe luna, hotarastete ?! Ce le mai imbarligi si amesteci, poate, poate specialele vor ramane neatinse „macar”la valorile astronomice de acum. Alo, javrelor, nenorocitilor, Curtea Constitutionala si Pensiile Speciale a/au fost aprobate/infiintate si se platesc pentru ca Parlamentul Romaniei a legiferat, da! Atunci cine/ce opreste Parlamentul Romaniei sa le desfiinteze sau le modifice competentele, in cazul CCR, in cazul in care functionarea (si plata lor in cazul pensiilor speciale) a devenit o bataie de batjocura la adresa Romaniei si a poporului roman ?!. Cine-i opreste ma pe parlamentari romani sa legifereze pana -i pune cu botu pe labe pe magistratii si judecatorii CCR, care ne batjocoresc si ne umilesc ca se le platim pensiile uriase.

  8. Care pensii sa fie plafonate mai Buduca, cele de 20.000 euro pe luna sau cele de 20 de euro pe luna, hotarastete ?! Ce le mai imbarligi si amesteci, poate, poate specialele vor ramane neatinse „macar”la valorile astronomice de acum. Alo, javrelor, nenorocitilor, Curtea Constitutionala si Pensiile Speciale a/au fost aprobate/infiintate si se platesc pentru ca Parlamentul Romaniei a legiferat, da! Atunci cine/ce opreste Parlamentul Romaniei sa le desfiinteze sau le modifice competentele, daca functionarea CCR, sau plata pensiilor speciale a devenit o bataie de batjocura la adresa Romaniei si a poporului roman ?!. Cine-i opreste ma pe parlamentari romani sa legifereze pana-i pune cu botu pe labe pe „magistratii” si judecatorii CCR, care ne batjocoresc si ne umilesc ca se le platim pensiile uriase. Cine ma…?!

  9. Ce vreti, sa ii adune in doua minute si trei miscari pe majoritatea praduitorilor imediat ce se trece pe contributie?!?visati frumos!!!nu se poate face decat prin impunere!

  10. E pe wikipedia un comentariu despre nivelul optim al taxelor. O observatie critica de acolo este ca daca nivelul de taxe devine prea mare, lumea va inceta sa plateasca/munceasca si economia fiscalizata se va transforma in economie la negru. Cu toate consecintele.
    Intrebarea cheie d-le Buduca apropo de rational si irational este: cat accepta un lucrator sa i se ia din salariu pentru a se plati pensiile generatiei anterioare ? Cu promisiunea ca si el va avea parte de acelasi tratament.

    Iar calculul pe care il faceti cu inflatia este pur si simplu gresit. Inflatia va afecta intr-o masura proportionala si veniturile de la bugetul de stat (exista doar latenta de incasare a taxelor) asa ca procentul nu este pus in pericol de inflatie. El este pus in pericol de dezechilibrarea raportului in salariati si pensionari, data de rata de natalitate mica de dupa 90. Si revenim la intrabarea originala: cat vor fi dispusi sa li se ia din salariu angajatii din viitor pentru pensia generatiei anterioare. Eu nu sunt convins ca mai mult decat se ia acum.

  11. Pensiile magistratilor e prevazut sa creasca cu 20% si cele din armata cu pana in 3%,cf cu inflatia de anul trecut!. Dar astea nu sunt pensii speciale!. Sau cel putin nu sunt tratate ca atare de onor guvern. Restul pensiilor speciale au primit ciu-ciu!. Cam asa cum si merita si asa cum s-a intamplat si anul trecut!. Singura solutie pentru potolirea haitei cu salarii si pensii babane este impozitarea progresiva. Iar ce depaseste salariul presedintelui tarii ar trebui impozitat cu 90%!.

  12. daca Pib-ul nu se realizeaza , diminuezi pensiile ? se apropie platile din pilonul2 si deja incep sa manareasca. Otrepe !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.