Politica agricolă comună: S-a aprobat planul de 15 miliade de euro al României

Planurile strategice ale Bulgariei și României din cadrul politicii agricole comune (PAC), în valoare de 5,6 miliarde de euro, respectiv 14,9 miliarde de euro, au fost aprobate de Comisie. Din bugetul total al UE pentru aceste două țări, peste 5,6 miliarde euro vor fi dedicate îndeplinirii obiectivelor de mediu și climatice și programelor ecologice, iar 436 milioane de euro tinerilor fermieri.

Planul României urmărește îmbunătățirea mijloacelor de subzistență ale fermierilor și a competitivității acestora. Pe lângă sprijinul pentru venit, aproximativ 1,1 miliarde d euro se vor aloca investițiilor în ferme și unități de prelucrare. România utilizează 41 % din bugetul său pentru dezvoltare rurală pentru a încuraja practici ecologice în zonele cu valoare naturală ridicată, în scopul protejării biodiversității. Se preconizează că 611.000 de hectare de teren vor face obiectul unor astfel de practici. Pentru a menține atractivitatea zonelor rurale din România, planul va sprijini crearea a peste 12.000 de locuri de muncă în aceste zone, cu finanțare pentru întreprinderi și infrastructură.

Sprijinul pentru venit ocupă un loc important în planul Bulgariei de reducere a decalajului dintre veniturile fermierilor și cele ale lucrătorilor din alte sectoare. Peste 600 milioane EUR vor fi dedicate sprijinirii sectoarelor cărnii, produselor lactate și fructelor și legumelor, care se confruntă cu dificultăți. În ceea ce privește acțiunile de protecție a mediului, planul va garanta că peste 80 % din terenul arabil are o acoperire minimă a solului în perioade sensibile, pentru a se îmbunătăți calitatea solului. Planul va sprijini, de asemenea, crearea a peste 9.000 de locuri de muncă și realizarea a 650 de investiții în infrastructură în zonele rurale.

Noua politică agricolă comună, care urmează să înceapă la 1 ianuarie 2023, este concepută pentru a modela tranziția către un sector agricol european durabil, rezilient și modern. PAC va beneficia de finanțare în valoare de 270 miliarde EUR pentru perioada 2023-2027.

Un număr semnificativ de români trăiesc încă în mediul rural și lucrează în agricultură. Pentru a menține și a spori și mai mult atractivitatea zonelor rurale, Planul României va sprijini crearea de peste 12 000 de locuri de muncă în zonele rurale. Antreprenoriatul în zonele rurale va fi promovat prin sprijin pentru fermierii care doresc să-și diversifice activitățile (și prin activități non-agricole).

LEADER, care este o abordare de dezvoltare locală condusă de comunitate, care reunește publicul, privat și părțile interesate din societatea civilă să găsească soluții comune pentru zonele rurale, este una dintre intervențiile cheie ale planul. În acest cadru vor fi puse în aplicare 206 strategii de dezvoltare locală (cu sprijin de 500 milioane de euro), ajungând la 86% din populația rurală.

Având în vedere dimensiunea sectorului zootehnic din România, Planul stabilește obiective foarte ambițioase pentruîmbunătățirea bunăstării animalelor. Sprijinul se va referi la creșterea porcilor, păsărilor de curte, găinilor ouătoare și găini reproducătoare, vaci de muls și viței, cu finanțare de până la 884 milioane de euro, pentru toate intervenții dedicate în cadrul ecoschemelor și măsurilor de dezvoltare rurală. Aproape 5 milioane unitățile de creștere a animalelor vor beneficia de standarde îmbunătățite de bunăstare a animalelor, cum ar fi creșterea spațiului de animale în grajduri, oferind materiale de așternut mai bune și crescând calitatea aerului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4605 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Ba, put minciunile de la mii de kilometri de Romania! Citez „România utilizează 41 % din bugetul său pentru dezvoltare rurală pentru a încuraja practici ecologice în zonele cu valoare naturală ridicată, în scopul protejării biodiversității.”. La politica de stat mincinoasa practicata de hoiturile politice, nu ma mira o crasa minciuna din acest paragraf citat! Cum adica 41% din bugetul statului pentru sate daca totul e in paragina in Romania?! Mai e cate un cetatean sau familie care varsa din contul familiei sa investeasca in confort si hop, hoiturile se catara pe munca cetateanului ca e investitie de la stat! Sikkkktir!

  2. La Bulgari concret: “sprijinirii sectoarelor cărnii, produselor lactate și fructelor și legumelor, care se confruntă cu dificultăți. În ceea ce privește acțiunile de protecție a mediului”. La Români vorbe: “ dezvoltare rurală pentru a încuraja practici ecologice în zonele cu valoare naturală ridicată, în scopul protejării biodiversității”

  3. Banii UE NU pot fi luati..securistii corupti nu vor sa dea drumul la bani

  4. Daca era vreun ministru de la USR sau PDL ca cei dinaintea lui Daea precis refuzau banii.

  5. Petre Daia este singurul ministru de meserie si mai aproape de fermieri Romaniei dar mai are si piedici din partea unor tradatori de tara.

  6. Speciile umane si in mod special homo sapiens – adica noi – au evoluat crescandu-le creierul si masa musculara, din momentul in care au trecut la consumul de proteina animala.
    Regresul programat de oculta mondiala urmareste debilizarea populatiilor si crearea unei dependente fatale de viitoarele fabrici de hrana artificiala, cartelata sau chiar cenzurata. Cum economia globalizata le-a incurcat programele, ne indreptam catre mari framantari sociale ce vor crea motive de razboaie.
    Olanda si Germania isi inchid fermele iar noi ne bucuram ca arendasii nostrii isi maresc veniturile pe bani europeni. Nu va luati dupa fenta caci nu va dura mult si o luam pe calea Greciei. Unde nu-i credinta nu cauta morala.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.