Ponta: Postul de vicepremier și cel de ministru al Culturii rămân la UDMR

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că atât postul de vicepremier, cât și cel de ministru al Culturii rămân în continuare la UDMR, .

După Consiliul Permanent al UDMR, de vineri, reunit pentru a tranșa disputa cu guvernul în legătură cu inițiativa privind drepturile minorităților, Uniuninea a decis să rămână la guvernare.
În același timp, președintele Uniunii, Kelemen Hunor, a anunțat că el se va retrage din toate funcțiile deținute în Cabinetul Ponta.

“Părerile erau împărțite, dar până la urmă am ajuns la următoarea concluzie: cunoscând această soluție, acest compromis adoptat de premierul Victor Ponta și subsemnatul după discuțiile de miercuri, UDMR rămâne în guvernare, rămâne în coaliția de guvernare și eu o să mă retrag în zilele următoare, o să-mi dau demisia din funcția de ministru al Culturii și vicepremier, fiindcă nu pot să fiu și în Guvern, și parte a procesului din partea inițiatorilor”, a declarat Kelemen Hunor.

Înaintea ședinței de vineri a Consiliului Permanent al Uniunii, au avut loc negocieri între Victor Ponta și Kelemen Hunor, pentru a determina UDMR-ul să nu iasă de la guvernare.
Ponta a explicat că MAE nu are cum să se retragă din procesul de la Curtea Europeană de Justiție, dar că este dispus să nu-și mai susțină acțiunea.
Divergențele au apărut în contextul în care Comisia Europeana a respins anul trecut un proiect de iniţiativă cetăţenească susţinut de UDMR, care prevede autonomie lingvistică şi culturală pentru minorităţile autohtone. UDMR contestat ulterior decizia la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, situație în care MAE a intervenit ca parte în proces luînd apărarea Comisiei.
Ministrul Titus Corlățean a explicat poziţia exprimată de România, prin intermediul MAE, în problema iniţiativei UDMR afirmând că această dezbatere este o chestiune de stat ce nu poat fi tranșată pe teren politic.

“(…)Decizia procedurală a statului român de a interveni în aceste cauze la Tribunalul UE vizează prevenirea extinderii pe cale jurisprudenţială a competenţelor UE în domenii care ţin de suveranitatea statelor membre, precum domeniul protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. România susţine poziţia principial corectă a Comisiei Europene, potrivit căreia, în acest domeniu, Uniunea Europeană nu are competenţe atribuite în baza dispoziţiilor tratatelor fundamentale”, a menţionat Titus Corlăţean.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.