„Portocală” răsuflă ușurat

Instanța supremă a decis miercuri retrimiterea la Secţia specială a dosarului în care fostul procuror Mircea Negulescu este acuzat, alături de un fost poliţist, că a „fabricat” probe şi a obligat mai multe persoane să facă denunţuri şi declaraţii mincinoase în dosarul „Tony Blair”, care îi viza pe Sebastian Ghiţă şi Victor Ponta.

„Restituie la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie cauza privind pe inculpaţii Iordache Mihai Iuliano şi Negulescu Mircea, trimişi în judecată prin rechizitoriul nr.1295/P/2020 din 11 decembrie 2020 al acestei unităţi de parchet. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 9 martie 2022”, se arată în hotărârea instanţei.

Decizia a fost luată după ce Secţia specială nu a remediat mai multe nereguli din rechizitoriu.

Astfel, la un termen al procesului din luna decembrie 2021, magistraţii au admis mai multe excepţii formulate de Mircea Negulescu şi poliţistul Mihai Iuliano Iordache, după ce au constatat mai multe probleme în rechizitoriul întocmit de procurorii de la Secţia specială.

Neregulile din rechizitoriu identificate de judecători se referă, printre altele, la descrierea faptelor şi încadrarea lor juridică, descrierea actelor materiale ce intră în conţinutul infracţiunilor, descrierea acţiunilor de constrângere exercitate de Mircea Negulescu asupra martorilor care au formulat denunţuri şi asupra celor care au formulat declaraţii mincinoase, ajutorul dat de către poliţistul Mihai Iuliano Iordache lui Mircea Negulescu.

În decembrie 2020, fostul procuror Mircea Negulescu, zis Portocală, a fost trimis în judecată de Secţia specială pentru săvârşirea infracţiunilor de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, instigare la represiune nedreaptă, influenţarea declaraţiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual şi abuz în serviciu.

Concret, Mircea Negulescu este acuzat că a „fabricat” probe şi a obligat mai multe persoane să facă denunţuri şi declaraţii mincinoase în două cauze instrumentate pe vremea când era procuror la DNA Ploieşti, printre care şi dosarul „Tony Blair”, care îi viza pe fostul deputat Sebastian Ghiţă şi pe fostul premier Victor Ponta.

Împreună cu Mircea Negulescu a fost deferit justiţiei şi fostul ofiţer de poliţie judiciară Mihai Iuliano Iordache, acuzat de complicitate la cercetare abuzivă, complicitate la represiune nedreaptă, complicitate la instigare la represiune nedreaptă, complicitate la influenţarea declaraţiilor, complicitate la inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual şi complicitate la abuz în serviciu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

8 Comentarii

  1. (daca macar a trimis un fax lu Tony
    Portocala s-a invartit de impunitate absoluta…)

  2. Gata, Portocala e curat. Numai bun de pus la loc si de incasat toate salariile pierdute pana acum.
    Asa se face dreptatea in Rromanistan.

  3. La o asemenea lucratura mizerabila a justitiei din tara noastra aservita regimului antiromanesc al lui iohanis , ROMANII NU AU NIMIC DE SPUS ????
    ESTE VORBA DE INCALCARI FLAGRANTE A LEGILOR , FACATURI DE DOSARE PENALE SI NEDREPTATI CARE POT FI APLICATE ORICUI !!!!

  4. Mai mult de 80% din rechizitorii sunt constituite ilegal sau au grave probleme de legalitate.
    De ce nu sunt restituite procurorului/parchetului? Pentru ca exista o complicitate intre judecatori si procurori. Pentru a fi protejati procurorii. Pentru ca in acele dosare inculpati nu sunt magistrati ci oameni simpli.
    Acum ca este vorba de un magistrat judecatorii sunt aceias parteneri de nadejde ai procurorului si devin foarte atenti ca nu cumva sa existe vre-o ilegalitate.
    Faptele de care este acuzat Negulescu si ofiterul sunt practici comune in cercetarea penala. Cercetarea abuziva, represiune nedreapta, instigare, influenta, abuz in serviciu, constrangerea, au devenit o rutina „productiva”, in proportie majoritara. Foarte multi parchetarii pe astfel de practici isi constituie cauzele penale.
    De ce o fac? Pentru ca sunt scutiti de raspunderea penala. Iar judecatorii dau curs unor astfel de cauze pentru ca sunt parteneri cu procurorii si pot infaptui orice infractiune fara grija raspunderii.
    Daca sunt reclamati la CSM si IJ, fratii procurori sa judecatori au grija sa claseze cauzele si astfel un infractor magistrat este scutit de raspudere penala.
    Daca sunt reclamati la SIIJ, plangerile nu sunt lucrate.
    Sistemul functioneaza perfect!
    Infractorii magistrati pot sa-si continue activitatea infractionala nestingheriti!

  5. luluta si catzu canta fericiti:

    Intr o zi mi ai daruit
    O PORTOCALA
    Eram doi copii si aveam
    O PORTOCALA

    Lumea toata ne parea
    https://Versuri.ro/w/dgr1
    O PORTOCALA
    Soarele era si el
    O PORTOCALA

    DA DA DA
    DA DA DA
    CHIAR ASA

  6. Dragi roooomani,Justitia mea endependenta duduie la fel ce reformele lui SoCatzu in economie.Unitatile de elita trebuie sa-si reia locul benefic in lupta anticorupte.Avem specialisti cu experenta,oameni de valoare care au dovedit ca sunt parteneri de nadejde.Prin urmare nu putem sa-i lasam de izbeliste,Justitia are nevoie de ei.Eu sunt f. multumut,chiar personal sunt f. multumit de felul cum funtioneaza Justitia mea endependenta..Urmeaza sa dam pe brazda si C S M -ul,livada de portocali depe tot cuprisul Tarii va inflori din nou.Sa ne bucuram de venirea primaverii,floricele pe campii,hai sa le-adunam copii.Va doresc noapte buna si lunga.

  7. Ar fi interesant să aflăm câte dosare a restituit din 2014, anual, Inalta Curte pe asemenea justificări. Altfel, noi continuam să credem că există o frăție între judecători și procurori, care merge până la a se ocroti reciproc. Doar cetățenii simpli, fără relații, fără avere rămân a fi „paradiți”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.