Prescripția nu e pasul final

Vești proaste pentru unii dintre condamnații care au scăpat de închisoare prin prescripție. Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis că toate cele peste 5.000 de decizii de încetare a proceselor penale ca urmare a intervenției prescripţiei date de instanțele din România după hotărârea CCR din 26 mai 2022 sunt contrare dreptului european, scriu jurnaliștii de la  Ziare.com

Și Andreea Cosma scapă

Instanța a analizat chestiunea aplicării deciziei CCR pe tema prescripţiei ca lege mai favorabilă în procesele de corupție, un „mecanism” prin care în ultimul an mulți inculpați VIP au scăpat de răspunderea penală.

Judecătorii de la Luxemburg au hotârât că instanțele naționale nu sunt autorizate să aplice un standard național de protecție privind principiul aplicării retroactive a legii penale mai favorabile (lex mitior) în împrejurări precum cele aflate la originea prezentei proceduri preliminare.

Prescrierea – un colac de salvare pentru marii bandiți

„O asemenea repunere în discuție ar avea astfel drept consecință agravarea riscului sistemic de impunitate pentru infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii care decurge din simpla lipsă a unor cauze de întrerupere a prescripției timp de aproape patru ani în România”, subliniază CJUE.

Alte prescrieri și alte condamnări

Hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europene legata de prescriptie se aplica doar dosarelor vizand infractiuni care aduc atingere grava intereselor financiare ale Uniunii Europene, a explicat avocatul Adrian Toni Neacsu, luni, 24 iulie 2023, imediat dupa ce CJUE a dat publicitatii motivarea privind aplicarea deciziilor Curtii Constitutionale a Romaniei pe prescriptie (297/2018 si 358/2022) – click aici pentru a citi hotararea.

Mai exact, fostul judecator si membru CSM subliniaza ca hotararea CJUE nu se aplica nici infractiunilor de coruptie, nici celorlalte fapte prevazute de Codul penal sau de legi speciale. In rest, fraudele cu fonduri europene sunt precis delimitate in legislatia romaneasca, in articolele 18/1 – 18/5 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, adauga Neacsu.

Totodata, din hotararea CJUE reiese ca deciziile CCR 297/2018 si 358/2022 privind prescriptia trebuie aplicate intocmai, indiferent de consecinte, chiar si cand ele duc la incetarea unor procese vizand fraude grave cu fonduri UE, completeaza Toni Neacsu.

Pe de alta parte, explica avocatul, tot in ceea ce priveste infractiunile care aduc atingere grava intereselor financiare ale Uniunii Europene, hotararea CJUE anuleaza dezlegarea de drept data de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie prin hotararea prealabila nr. 67/2022 in ceea ce priveste modul de calcul al termenelor de prescriptie pentru faptele comise inainte de 25 iunie 2018 (data publicarii in Monitorul Oficial al Deciziei CCR 297/2018), dar dupa 1 februarie 2018 (cand a intrat in vigoare actualul Cod penal, la care se refera cele doua decizii CCR).

Există excepții

Instantele trebuie sa aplice deciziile CCR si ICCJ pe prescriptie. Singura exceptie: cazurile de frauda grava care aduc atingere intereselor financiare ale UE ce pot duce la crearea unui risc de impunitate si inchiderea unui numar mare de procese: “Instantele nu sunt obligate sa lase neaplicate deciziile curtii constitutionale prin care este invalidata dispozitia legislativa nationala care reglementeaza cauzele de intrerupere a termenului de prescriptie”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

17 Comentarii

  1. CCR exista, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) nu exista in Constitutia Romaniei, deci, pistol cu apa !

  2. iata DE CE fotoliul inaltei Functii de Presedinte al Romaniei este slefuit indelung pentru L.C.KOVESY……

  3. Na poftim, când să spună broasca ce traversa lacul cu scorpionul în spate că a scăpat pe celălalt mal chiar aproape de liman a înțepat-o lighioana nestăpânită. Așa și cu prescripțeii, se reîntorc la prima lor iubire, instanța penală.

  4. – Bhîeeeeeyy!! La muncăăă bhăă să ne plătiți pensiile speciale la clanuri că nouă ne place să stăm capră la infractori băăăee!!! Am dat decizii pă prescripţie că noi este somităţi mari şi n-avem chef de muncă! Nouă ne place şpăgilii de la cămătari, de la clămpari, de la proxeneţi şi de la interlopi! JUSTIŢIE PENTRU OAMENI! – PĂI CE? INFRACTORII NU E ŞI EI OAMENI? AM ÎNCHIS 5000 DE DOSARE, DAR NOI VREM SĂ LE PRESCRIEM PĂ TOATE, MÂNCAŢE-AŞ!

  5. Eu am auzit ca se repun pe rol toate aceste dosare si se continua pedeapsa, pentru ca se anuleaza definitiv prescriptia! Institutia clasare sau prescriere dosar va fi abrogata definitiv. Posibil sa nu fie tradus corect acest articol de capii care l-au primit.

  6. „iata DE CE fotoliul inaltei Functii de Presedinte al Romaniei este slefuit indelung”

    Presedintele nu poate sa schimbe o hotarare judecatoreasca sau CCR. Asta va place voua sa credeti sau sa sperati, pe principiul: Duamne ajuta ! Nici armele legionarilor nu pot face ceva, Regimentul de Vanatori de Munte abia asteapta sa intervina, asta face parte din traditia la romani.

  7. e clar : Patria are nevoie urgenta de cit mai multe puscarii.

    Cite una pe fiecare strada principala.

    Patria isi va recapata astfel SANATATEA .

  8. Și uite așa Ioana Petrov va intra la apa! Ce credea că a scăpat? Cu toate raspelele lui Petrov,tot pușcăria o mănâncă!

  9. Pentru protejarea unei structuri temporare cu caracter economic și politic, Uniunea Europeană, azi CJUE a aruncat la coș secole de gândire juridică. Nu este normal ca puturoșii de polițiști și procurori să vină la ușa unuia, a oricui, dupa 30, 50 de ani si să-i spună ca în toamna lu’ secolul trecut ăsta a furat de la bugetul UE. Dezaprob hoția dar dacă dăm drumul acestui mod de gândire ușor, ușor el se va strecura în toate domeniile dreptului penal, de la furt la zbor neautorizat. Și cum în laboratoare se pot crea acuzatii din nimic care apoi se transmit instanțelor in plicuri colorate te vei trezi, când te pregătești să treci la drepta Tatălui că te-au făcut nepoții inculpat pentru chestii, și va trebui să-ti dovedești… nevinovăția. Decizia CJUE consacră bunul plac în justiția română. Nu va mai fi drept ce vor spune legile, va fi drept ce spun judecătorii. Firesc totuși, dacă mă gândesc câți chelneri și șoferi s-au văzut parlamentari si au votat legile. Iar dom’ Pierdoiu să traiască, că doar și la Comisia de redactare a codurilor penale pe bani ieuropieni dar si la minister și-a făcut treaba! Sictir!

  10. In fine s-a lamurit si Curtea Europeana ca CCR a fost /este o grupare de crima organizata ,o gasca de penali care calca in picioare sio isi bat joc de tot ce inseamna dreptate sociala in Romania sub pavaza apararii unei Constitutii pusa la punct de niste idioti pentru idioti

  11. Băi, ce-i aia prescripție? Adică fură milioane de coco, o fredonează 3-4 ani prin tribunale, și gata!… s-a prescris! Scapă și de pedeapsă, și cu milioanele la saltea! Păi nu nene, prescripția trebuie să vină după 20-30 de ani, în orice caz după recuperarea prejudiciului. Hai să ne apucăm toți de furat pe unde putem, că scăpăm cu prescrierea!

  12. Pe mine, ca Persoana ABSOLUT ENDEPANDANTA ma lasa indiferent TOATA discutia in Speță in Cestie, de mai sus …
    Eu sunt mai direct in CONVINGERI :

    SUB NICI UN MOTIV SA NU EXISTE PRESCRIPTIE, INDIFERENT DE DOMENIU DE INFRACTIUNI.

    Judecățile sa fie făcute prin Înregistrări TV și date in PUBLIC prin Canale TV DEDICATE, fiecare judet un Canal TV, sa se VADA de Tot BOBORUU’.

    Sa stea la aceste TV, și noaptea, in loc de „DEZBATERI” gen ‘UTE Vant.
    Banii sa fie obtinuti prin RECLAME Intercalate.

    Sa se DISCUTE de către Moderatori cu studii juridice, in special procesele complicate.
    Adica, pe scurt, TOTUU’ la Lumina Zilei, To’arashi.

  13. Deci cine este cu „scheleți in dulap” cum spunea odată Doamna Udrea se păstrează deci „Ciolacii” „Catzii” și „Orbaneii” se vor ține in funcții ordonați … Șezi ,Pas , Liber … DREPȚII

  14. A fost manevra lui Predoiu sa i scape pe mafioți dar chiar așa decizia ccr produce efecte doar in masarura in care legislația ar fi fost modificată până atunci . Decizia cjue produce efecte în toate dosarele

  15. Nu este o surpriza. Tot ceea ce traiesc romanii condusi de statul mafiot contravine oricaror norme europene. Nu cred ca vor corecta ceva. Vor veni cu tot soiul de mafiotisme si vor face abstractie de aceasta decizie fiindca prescriptia le oferea conditii nestingherite in procesul de jaf asupra tarii. Motivatia cum ca judecatorii au dosare multe este o bataie de joc. Sa se alinieze la conditiile din UE, ca si nr de dosare, varsta de pensionare, mod de calcul al pensiei si nu vor mai fi atatea erori cu intentie in actul de (in)justitie.

  16. Accentuand aspectele “sistemic, “grav”, “exclusiv”… se pare ca nu se schimba aproape nimic.

    Din ce inteleg, orice infractiuni care nu au impact direct asupra bugetului EU nu intra in discutie. Furt, omor, viol, spalare bani, grup infractional…

    Infractiunile de evaziune pe TVA care au stat la baza cererii instantei – se pare ca nu produc un prejudiciu grav asupra bugetului UE. Inteleg ca UE incaseaza din Romania 0.3% din TVA colectat iar codul penal defineste prejudiciu grav asupra patrimoniului o valoare de peste 2 mil. lei. E destul de greu sa ajungi la 2 mil. lei prejudiciu pentru bugetul UE din evaziune TVA.

    Raman infractiunile pure cu fonduri UE (insa fiind considerate numai cele are afecteaza grav bugetul UE). Insa nu stiu sa existe sute de astfel de cazuri grave sub incidenta deciziilor CCR ca sa poata sa fie definit un impact sistemic.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.