Prețul aurului, la maximul tuturor timpurilor!

Prețul aurului a crescut la un maxim al tuturor timpurilor, inclusiv pe piața din România, pe fondul tensiunilor dintre China și Statele Unite, al scăderii dolarului și ratele ultra-scăzute ale dobânzilor, în timp ce piețele bursiere se mențineau într-o zonă a incetitudinilor, anunță Reuters, conform Mediafax.

La București gramul de aur era cotat, conform cursului anunțat de BNR, la 257,3676 lei/gram, peste maximul anterior, de 253,7705 lei/gram, atins pe 18 mai.

Bursele europene au avut un start slab, resimțind efectele primei scăderi săptămânale din ultimele patru săptămâni, pe fondul celor mai rapide creșteri ale euro de la începutul anului 2016, care au dus moneda europeană la 1,17 dolari.

Aurul a crescut cu 1,6%, până la un nivel record de 1.943 dolari pe uncie, depășindu-și câștigurile din septembrie 2011. Argintul a urcat cu 5,5%, pentru a atinge maximul din iulie.

Bursele europene și-au revenit oarecum după ce datele din Germania au arătat o îmbunătățire a moralului de afaceri, dar vor trebui să facă eforturi pentru a ieși din roșu.

Și bursele asiatice au avut evoluții neconvingătoare, cu indicele chinez CSI300 închizându-se cu un plus de doar 0,2%, după pierderi puternice vineri, și cu indicele Nikkei în scădere cu 0,2%.

Acțiunile globale și-au pierdut elanul la sfârșitul săptămânii trecute, după ce Washingtonul a ordonat închiderea consulatului Chinei din Houston, ceea ce a determinat Beijingul să închidă consulatul americaan din Chengdu.

Pentru burse, un element-cheie din această săptămână sunt anunțurile rezultatelor principalelor companii din tehnologie.

Îngrijorările legate de perspectivele economice ale SUA au început să afecteze dolarul, al cărui indice a scăzut cu 0,5% până la cel mai redus nivel din aproape doi ani.

Euro a câștigat 0,5% până la 1,1711 dolari, atingând maximul a 22 de luni, după acordul european privind fondul de recuperare.

Față de yen, dolarul a scăzut cu 0,5% până la 105.605 yeni, o valoare minimă de patru luni, în timp ce lira britanică a atins maximul a patru luni și jumătate, la 1,2832 dolari.

Prețurile petrolului au fost afectate de îngrijorările legate de agravarea relațiilor sino-americane. Petrolul Brent a scăzut cu 0,05%, la 43,32 dolari pe baril, iar petrolul aamerican a rămas la 41,29 dolari/baril.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

9 Comentarii

  1. Păi ce ne interesează pe noi că aurul nostru e în curte la englezi. Au încercat domnii Dragnea și Vâlcov să-l aducă acasă și uite ce au pățit. Și de vom avea nevoie la o adică de o cantitate mai mare de aur ni se va spune ca nu avem democrație, justițiia…, minoritarii… etc… Și domnul guvernator Isărescu cel care zice că nu-i nimic că România nu mai produce aur și a pierdut poansonul fiindcă aurul e o marfă ca brânza ce se cumpără pe piață poate chefui cu ONGistele protestatare ce cu vin nregru din recolta proprie a anului 2011 când a fost blocat proiectul Roșia Montană. Și au rămas câteva mii de oameni 25 de ani să caute locuri de muncă zilieri la sparanghel și construcți în neagra străinătate. Din cele 314 tone de aur estimate și 1400 tone de argint macar 20 tone aur și 100 tone argint râmâneau în România să crească rezerva națională și să întărească leul. Dar savurați victoria: covidul 19 ce nu va pleca curând și turiștii străini se vor distanța social pe dealurile Apusenilor așteptând cu masca pe figură să viziteaze potcoavele de cai morți din subteranele exploatărilor strâinilor ce ne-au umilt sute de ani devenite “patrimoniului UNESO Roșia Montană”, adică al nimânui. Iar românii rămân tot cu disperarea și revolta din viersurile lui Aron Cotruș: “ Ai noștrii sunt acesti munți / pietroși, mânoși cărunți. / Căci noi ne-am cățărat pe ei spre Cer. / Noi le-am deschis adâncurile de aur si de fier / și-am suferit cu ei prin ploi si ger… /
    Noi le-am spintecat uriașele pântece, / noi le-am proslăvit frumuseți și cantece / Și le-am cunoscut sufletul și furtunile”.

  2. Daca cele 60 t de aur de la Londra mai sunt ale Romaniei eu mananc monitorul.
    Nu numai ca Isarescu si Guvernul Meu nu au vrut sa aduca inapoi macar 1 gram din el, dar nici macar nu au prezentat public niste acte din care sa ne convingem ca Romania mai este inca poprietara acestui aur. Aceasta doar asa, ca sa linisteasca romanii. Cand PSD a cerut mai vehement sa fie readus aurul in tzara, au urmat arestarile.
    Noroc ca romanii, cum au ei mintea cam scurta, au uitat de acest aur si nu mai fac caz de el.
    60 tone, mare branza!…..[Leo]

  3. Aurul creste, asa si? Vor sa arate ca se apropie nu stiu ce prapastie? Pai si nimicul a ajuns rege. Un bitcoin electronic, o informatie digitala a fost 1-2 dolari apoi 24 mii de dolari, acum 9 mii si … Prost e cine crede in valori puse la burse care cresc ca laptele pe foc si apoi se desumfla instantaneu, ca na, asa e economia… Unii se imbogatesc pe aceste cotatii, doar unii …

  4. In Gold we trust. Deviza elitei mondiale 1%. Cea mai uriasa miscare de saracire globala din istoria omenirii. Neofascismul mondial in constructie.

  5. ‘Ce palmă’ au primit Germania și Polonia (printre multe alte state) pentru că și-au repatriat aurul! Off-topic : nu e așa că ne vom împrumuta internaținal la dobânzi foarte mici ???!!!

  6. Moneda nationala are valoare daca are acoperire in aur. Francul elvetian este mai tare ca dolarul pentru ca Elvetia are muntii plini cu depozite de lingouri. Aurul romanesc datorita tradatorului Bashinescu, isarescu…si alti hebroi intareste LIRA sterlina.

  7. Nu mai vedem aurul inapoi…Asa a luat Venezuiela leapsa cand a cerut aurul inapoi pentru a cumpara alimente si mediamente,pe motiv ca au nationalizat resursele nationale si onducerea actuala nu e recunosuta pe plan mondial.Hotomanii ,,garanti,, pot altfel conditiona politica altui stat care a fost fraier sa le deie aurul in pastrare.Un alt motiv e ca aurul unei tari apreciaza,garanteaza si intareste moneda nationala,deci cu aurul nostru noi contribuim la stabilitatea si cresterea lirei lor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.