Probleme cu aprovizionare cu gaze în Europa – presa rusă

Cantitatea rezervelor de gaze, pe 14 martie, erau evaluate la 32,56 la sută din volumul total. Acest indicator este cu cinci la sută mai mic decât nivelul mediu din ultimii cinci ani, potrivit Sputnik.md. Rezervele de gaz în Germania au scăzut până la 27,27 la sută, în Austria – până la 31,79 la sută, în Polonia – 41,57 la sută, Franța – până la 18,72 la sută.

S-a mai adăugat aici și furtuna de zăpadă puternică în Texas, urmată de temperaturi extremde scăzute, fapt care a dus la stoparea producției de gaz la mai multe zăcăminte din SUA șila un colaps la sistemului energetic în sud-vestul țării, a relatat Dmitri Koptev.  Astfel, uzinele de lichefiere nu au fost asigurate cu cantități suficiente, iar livrările de gaz lichefiat în Europa s-au redus. Diminuarea exportului american în Europa a fost influențată și cererea mare de gaz lichefiat în Asia, unde prețurile sunt considerabil mai mari”. Directorul executiv al “Agenției Analitice Independente  în Sectorul  Petrolului și Gazelor”, Tamara Safonova, consideră că fenomenul creșterii prețurilor este legat de creșterea cererii pentru  gazul  din  conducte,  care  reprezintă  un   combustibil   mult   mai   ecologic   și   are   o amprentă de carbon mai scăzută, comparativ   cu  alte  surse   de  energie  tradiționale  (în special cărbunele).

Săptămâna trecută (în urmă cu 2 săptămâni – n.r.) au început să se scumpească rapid cotele pentru emisiile de CO2, fapt care a majorat costurile generării de energie la centralele pe bază de cărbune“, este de acord și Dmitri Koptev.  Gazul atinge cote maxime pentru că devine o variantă mult mai solicitată, comparativ cu cărbunele”.

Scumpiri

Un alt factor care determină scumpirea gazului sunt știrile despre reducerea temporară de către   Norvegia   a   livrărilor către   Europa   din   zăcămintele   Aasta   Hansteen   și Gullfaks, consideră adjunctul directorului general al Institutului Energiei Naționale din Rusia, Aleksandr Frolov. Norvegia nu dezvăluie motivele restrângerii exportului de gaz în Europa. Un al motiv al creșterii prețului la gaz în Europa se ascunde în majorarea prețului mondial lapetrol, consideră expertul Fondului Securității Energetice Naționale, cercetătorul științific alUniversității de Finanțe de pe lângă Guvernul Rusiei, Stanislav Mitrahovici.

Creșterea se explică prin faptul că prețul la gaz corelează cu prețul petrolului cu un decalaj de aproximativ șase luni. Petrolul a început să se scumpească dina doua jumătate a anuluitrecut, iată de ce prețurile la gaz au crescut”, menționează Mitrahovici. “De regulă, Gazpromul dispune în portofoliul contractelor de câteva mecanisme de formare a prețurilor” ,  explică Veaceslav    Mișenko.   „Există   portofoliul   tradițional   al   indicatorului   de petrol, unde prețurile sunt corelate cu valoarea coșului produselor petroliere, adică depind direct de situația pe piața petrolieră”.

În portofoliul Gazprom pentru anul 2021, potrivit expertului, este prevăzut un preț de 170 dedolari pentru  o mie de metri cubi.  “Peste  un anumit timp,  prețul la gaz va  mai  crește”, consideră Mișenko.  Observăm pe piața petrolului o creștere constantă, prețurile la tipurilebrute de referință au ajuns la un nivel de 60 de dolari pentru un barili, ceea ce va determinapeste 6-9 luni creșterea formulei indicelui de petrol. Un fel de mecanism asiguratoriu pentru Gazprom, care permite echilibrarea și prognozarea prețului pe termen lung din punct de vedere    al    volatilității    pieței,    pentru  un   an,  pentru  o  jumătate  de  an,  pentru  nouă  luni.

Creșterea prețurilor la petrol în decursul anului va influența costul gazului rusesc pe piețele europene. Belarusul este în câștig, Republica Moldova – în pierdere. De pe urma creșterii prețurilor la gaz are de câștigat nu doar Rusia, dar și statele care asigură tranzitul, consideră Stanislav Mitrahovici.

Aici, România ar putea avea o carte câștigătoare, pentru că primește gaze, de la Gazprom, prin Bulgaria, parte din ele ieșind, către vest, în Ungaria.

Miza Azerbaidjan

O situație cu totul diferită este în Azerbaidjan – de la sfârșitul anului trecut, țara a început pentru prima dată să-și vândă gazul statelor Europei, devenind un concurent al Rusiei îns tatele UE. Pe   31   decembrie,   Ministerul   Energiei   al   Azerbaidjanului   a   anunțat   demararea   livrărilorcomerciale a gazului în Europa prin gazoductului Transanatolian (TANAP), prin care gazul va fi transportat din țară prin Georgia și Turcia, până la frontiera cu Grecia. Acolo TANAP esteconectat cu gazoductul Transadriatic (TAP), care trece prin teritoriul Greciei și Albaniei, iarapoi pe la fundul Mării Adriatice ajungând la punctul final din Italia. Baku ar urma să furnizeze în Europa prin această rută peste 10 miliarde de metri cubi de gaz. Din acest volum, aproximativ 8 miliarde vor ajunge în Italia, câte un milion de metri cubivor primi Grecia și Bulgaria. Volumele rămase vor fi exportate pe piețele adiacente.“De la demararea livrărilor gazului azer pe piața europeană prin gazoductul Transadriatic, afost atins obiectivul strategic al „Coridorului Sudic de Gaz”. Odată cu lansarea livrărilor, a fost deschisă o nouă pagină în istoria Azerbaidjanului, în calitatea lui de țară furnizoare de gaz”, anunțau autoritățile azere. Potrivit datelor Ministerului Energiei, Azerbaidjanul intenționează să-și majoreze producția de gaz de la 38 de miliarde de metri cubi în 2020, până la 50 de miliarde de metri cubi în 2023,ceea ce presupune creșterea exportului de combustibil. Cu toate acestea, aceste cifre nu pot fi comparate cu livrările din Rusia – anul trecut, Gazprom a exportat în Europa peste 177 de miliarde de metri cubi de gaz natural, iar cifrele ar pute crește și mai mult, odată cu darea în exploatare  a gazoductului Nord Stream   2 și realizarea de către Uniunea Europeană a strategiei de reducere a emisiilor de CO2.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

1 Comentariu

  1. NOI … avem … hiper-suficient . Aproape la fel ca Norvegia.
    Si la fel ca Norvegia … nu prea vrem sa exportam.
    Asa ca … sa nu ne ingrijoram !
    Mai ales … ca nu mai avem … prea multa industrie petrochimica romaneasca .

    Aveti putintica rabdare … pana cand pretul … pe piata mondiala … va creste … pana la tavan.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.