Programele-spion israeliene ”decapitează” servicii secrete

În prima parte a acestui an, în Spania, iar acum în Grecia s-au iscat crize politice similare mai puțin vizibile, datorită războiului din Ucraina, dar care au avut un impact puternic pe plan intern, cel puțin prin demisia șefilor serviciilor de informații.

Ambele crize au în comun două elemente: companii israeliene care vând programe de spionare a telefoanelor mobile și organizația Citizen Lab, de pe lângă Universitatea din Toronto, care încearcă să-i spioneze pe spioni. Este vorba despre NSO (compania israeliană care produce softul Pegasus) și Intellexa (care produce softul similar Predator, companie înregistrată în Macedonia de Nord, operând din Grecia, însă condusă de un fost oficial al serviciilor secrete din Israel). De partea cealaltă îi avem pe ”băieții buni” de la Universitatea din Toronto, prezentați astfel de mai toată presa internaționala, cei care investighează aproape exclusiv folosirea abuzivă a programelor malware israeliene. De notat că Citizen Lab primește finanțare din partea unor fundații progresiste, din partea Fundației Ford și Open Society Foundations, a lui George Soros.

De notat și că dezvăluirile făcute de Citizen Lab au provocat scandaluri politice în țările în care specialiștii din Toronto au identificat folosirea programelor-spion israeliene. Așa s-a întâmplat cu guvernul Viktor Orban din Ungaria, în 2021 (iar în primăvara anului 2022 au avut loc alegerile generale). Așa s-a întâmplat în Polonia, unde guvernul dominat de Jaroslaw Kaczynski (un lider acuzat de UE de ”iliberalism”) a recunoscut că folosește acest soft. A urmat apoi Spania, iar acum Grecia, în ambele țări fiind ”decapitate” serviciile de informații, ca urmare a scandalului.

În cazul Spaniei, acolo unde programul Pegasus a fost folosit, în 2021, pentru supravegherea liderilor pro-independență din Catalonia, dar și a telefoanelor premierului Pedro Sanchez, ministrului Apărării și ministrului de Interne, există suspiciunea că acțiunea a fost întreprinsă de autoritățile marocane, care aveau la acel moment o dispută diplomatică cu Madridul în privința statutului Saharei de Vest. (Marocul  fusese deja acuzat că a spionat cu ajutorul Pegasus telefoanele premierului și președintelui Franței). Se poate ca premierul Sanchez să fi luat asupra sa această operațiune de spionare a comunicațiilor oficialilor spanioli, sacrificând și pe șefa serviciului secret, pentru a nu periclita acordul la care Marocul și fosta putere coloniala au ajuns în acest an. Cum premierul însuși a fost pe lista ”victimelor”, nu a existat un pericol mare ca guvernul de la Madrid să pice ca urmare a scandalului.

 

Pemtru moment, lucrurile nu sunt la fel de simple pentru guvernul de la Atena. Jurnalistul grec Thanasis Koukakis și liderul PASOK au aflat din urse diferite că telefoanele lor sunt spionate. Koukakis a fost avertizat de organizația Citizen Lab, din Canada, că telefonul lui a fost infectat printr-un mesaj SMS primit în iulie anul trecut. Koukakis a dezvăluit acest lucru în luna aprilie 2022. La scurt timp, serviciul secret elen a confirmat că a recurs la spionarea telefonului jurnalistului cu ajutorul programului Predator. Jurnalisul Koukakis este corespondent CNN la Atena și acoperă zona financiară, colaborând și cu Financial Times. Potrivit Euractiv, Koukakis ar fi fost spionat pentru că a scris despre cum o firmă deținută de nepotul premierului, Giorgios Dmitriadis (nimeni altul decât adjunctul șefului serviciului de informații – EYP), făcea afaceri cu firma Intellexa, cea care vinde softul Predator în Grecia.

În cazul lui Androulakis, liderul PASOK, descoperirea a fost făcută informaticienii Parlamentului European, care au verificat atent telefoanele eurodeputaților în urma scandalului similar din Spania. În cazul lui Androulakis, serviciul secret de la Atena a precizat că a recurs la spionarea telefonului, cu același program Predator, în urma unor informații primate din partea Ucrainei și Armeniei (cum că politicianul grec ar avea legături prea apropiate cu Rusia și Turcia). Liderul PASOK a cerut conducerii serviciului secret elen ”să înceteze cu basmele” privind Armenia și Ucraina.

Șeful serviciului secret elen a făcut uitat episodul spionării jurnalistului, ba chiar a încercat să sugereze că programul Predator ar fi fost folosit de persoane private. Însă licența Predator costă 14 milioane de euro, ceea ce, în opinia jurnaliștilor greci, face puțin probabilă utilizarea softului în acest mod. Cazul liderului PASOK l-a forțat pe șeful EYP să-și dea demisia. Androulakis a anunțat, la finalul lunii iulie, că telefonul sau au fost spionat, iar Panagiotis Kontoleon, șeful serviciului secret EYP, și-a dat demisia în scurt timp. A demisionat și adjunctul sau, Giorgios Dimitraidis, nepotul premierului (în buna tradiție a dinastiilor politice elene, Mitsotakis fiind una dintre cele mai importante).

Toate privirile sunt acum ațintite asupra premierului conservator Kyriakos Mitsotakis, considerat principalul responsabil pentru spionarea liderului PASOK, care este rivalul său politic. ”Poate că ceea ce s-a întâmplat a fost în limitele legii, însă a fost o greșeală. Nu am știut și, evident, nu aș fi permis niciodată așa ceva”, a spus Mitsotakis, la începutul acestei săptămâni. Potrivit Euronews, Mitsotakis încearcă să ia o distanță cât mai mare de scandalul Predator, pentru că evoluția de până acum îl poate forța să demisioneze. Premierul a declarat că a fost informat despre spionarea liderului PASOK ”cu câteva zile în urmă”.

 

Ițele acestor scandaluri cu servicii secrete și companii israeliene ce primesc licențe de zeci de milioane de euro sunt complicate, însă putem trage concluzia că este tot mai mare apetitul serviciilor de informații pentru aceste programe-spion și pentru acțiuni în afara legii.

Este interesantă o informație publicată de cotidianul israelian Haarezt, pe 10 august. Comisia de investigație a cazului Pegasus formată în Parlamentul European a fost în vizită în Israel, iar Haaretz a obținut răspunsurile oferite de compania NSO la întrebările eurodeputaților. Din aceste documente rezulta că programele-spion au fost cumpărate de 22 de instituții de forță din 12 state membre UE. Apoi, 14 state UE au avut contracte cu NSO în trecut, iar cel puțin 12 state folosesc în acest moment Pegasus, pentru interceptări telefonice în cadru legal. Haaretz informează că cele doua state UE cu care NSO nu mai are contracte sunt Polonia și Ungaria.

Compania NSO este în fața unei dileme: să dezvăluie ce guverne au cumpărat licența programului (pentru a scăpa de criticile din spațiul public și de jocul de-a șoarecele și pisica cu Citizen Lab) sau să păstreze aceste secrete comerciale, pentru a nu pune în pericol potențiale noi contracte.

Eurodeputata Sophie In’t Veld a declarat, la finalul lunii iulie, că printre cei spionați cu Pegasus se numără și înalți oficiali europeni. Unul dintre ei este comisarul European pentru Justiție, Didier Reynders (acesta a fost avertizat de Apple că telefonul său a fost infectat). Eurodeputata spune că ar fi scandalos să se descopere că în spatele acestor acțiuni a stat chiar un stat membru UE. ”Știm că și unele state UE dezvoltă programe-spion. Printre ele sunt Italia, Germania, Franța. Chiar dacă le folosesc în scopuri legitime, nu le place deloc transparența, supravegherea și mecanismele de siguranță. Serviciile secrete au un univers doar al lor, unde nu se mai aplică legile obișnuite. Într-o anumită măsură așa a fost întotdeauna, însă în era digitală serviciile secrete au devenit atotputernice, practic invizibile și foarte alunecoase ”, a spus eurodeputata.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 14

12 Comentarii

  1. Serviciile astea trebuiau decapitate inca din 2007-8, ma rog, cand Snowden a facut publice cate programe de supraveghere in masa folosea SUA, si se folosea si de alte servicii din UK, etc… si foloseaua Serviciul de informatii externe, sau al armatei Danemarcei, sa o spioneze pe Angela Merkel. Lipsa de reactie si de actiune a comunitatii internationale, a inutililor de la ONU, nu a facut decat sa deschida calea si altor state sa se implice in spionaj la nivel global.

  2. La ora asta există și funcțioează inteligența artificială, care are chiar sentimente și zile mai proaste..Deci puzderia de putori , de blegi și de impostori din ”servicii”, pot liniștit incasa a treia cizmă in dos și se apucă de agricultură..

  3. PS: pana in 2019, astia de la UE, Ursula, CE si PE erau cu „viata privata” cu „protectia datelor”… dadeau amenzi gigantilor Google, Microsoft, si altii pentru ca exportau datele europenilor catre servere din SUA, cum a venit plant-demia de Covid, in 2020, pe repede inainte si in liniste au votat sa trimita orice informatie catre licurici. Si la nivel local, au avut grija sa dea puteri sporite SRI, STS, etc

  4. In tara Vecina si Pretina Israel, Majoritatea cetatenilor ultra-ortodocsi este Nemultumita Total pentru Cruzimea Satanelor din Serviciile Secrete Israeliene in Solda lui Vladimir Putin.
    Khazarii din Fostul CCCP au Infiltrat si Corupt tot Establishmentul Tarii Sfinte pentru a Tortura Poporul Ales pina la a II-a Venire a lui Mesia pentru a-i Salva.
    In Principatele Unite nu trebuie sa fim Ingrijorati pentru ca noi Nu detinem Servicii Secrete si nici Armata.
    Parazitul Globalist Iohannis – Klaus Iohannis Navetistul o Cere…

  5. Serios!? Parca urlau certitudinea ca online-ul e sigur in Romania! Acum e vraiste cu virusi? Poate ca e un covid idiot care se lipeste de online, mai stii?!

  6. Imaginati-va ca firmele alea doua nu ar fi fost israeliene, ci romanesti. Sau rusesti. Ca sa va ajut, amintiti-va ce a patit Marcel Lazar Lehel a.k.a. „Guccifer”, naivul ala de sofer de taxi din Arad care a ghicit parola de email a tantaloaicei Hillary Clinton. Arestat – puscarie 7 ani aici, extradat la americani – puscarie 5 ani acolo.

    Se pare ca Voltaire ar fi scris: «Il est interdit de tuer. par conséquent, tous les meurtriers sont punis s’ils ne tuent pas en grand nombre et au son des trompettes.» („Este interzis să ucizi. Prin urmare, toți ucigașii vor fi pedepsiți atunci când nu ucid în număr mare și în sunet de trompete.”)

    Asa e si cu spionajul pe internet. Daca o faci de capul tau, o patesti. Daca o faci in mod organizat, nu e nici o problema atita timp cit organizatia e israeliana sau americana. Microsoft Windows ce dracu a fost (inca de la bun inceput) daca nu un imens virus care spiona fiecare utilizator? Apple, Google si inca multe alte creatii ale CIA cu ce se ocupa daca nu cu spionajul fiecarui fraier care le foloseste gunoaiele? Si inca pe banii clientului! Dar daca organizatia e ruseasca, chinezeasca, iraniana, romaneasca… atunci e vorba de terorism de stat, de piraterie, statul e sponsor al terorismului, americanii impun sanctiuni, ameninta, diabolizeaza, bombardeaza, invadeaza ca sa spreading democracy.

    Sa speram ca nu mai dureaza mult suprematia dihorului.

  7. In Romania dupa revolutie sef la servicii a fost evreul Magureanu Astalosh, pus de Sorosh. Apoi evreul Talpesh, apoi evreul Maior, apoi evreul de azi. Ce programe, ce inteligenta artificiala… si trei presedinti evrei …Iliescu cu tasu, Constantinescu si Basescu. Al patrulea va fi Gioana.
    Popor mai prost ca poporul asta roman nu exista.

  8. Nu este nimic nou, fiecare tara isi apara interesul ei national si este in competitie directa pe toate planurile, economic, politic, etc in raport cu celelalte state indiferent de minciunile si propoaganda de tip comunistoid -utopic cum ca toti din UE sunt egali, asta este pentru useful idiots comunitari de tip BABUNOID.

  9. In plandemie cand serviciile au prea multa putere isi trateaza cetatenii mai suspect ca terorietii HAMAS.
    Sunt unii sa vina Kovesi si Portocala sa asculte pe toata lumea. Asa a functionat justitia lui Basescu si Iohannis.

  10. @ Alecu I 18:44 Cel mai bun comentariu al lunii!
    Felicitari, foarte succint expus, exact asa stau lucrurile!

    Ba chiar s-ar putea avansa o idee si mai si: ca intreg internetul este o capcana, deoarece a fost conceput ca atare ( a Web- o panza de paianjen, in care sunt prinse mustele) si ca deci, odata ce ai intrat pe internet, lasi amprente, orice ai face.
    Asta ar explica uriasele presiuni inspre „digitalizare” la nivel macro, cu alte cuvinte control din ce in ce mai strict si din ce in ce mai centralizat, pana cand un singur om ii va putea conduce pe toti.

  11. Daca nu crezi, treaba nu functioneaza, ca in religie. Asta este si rolul acestor articole.

  12. In romania fiecare militzian are și folosește ilegal softuri spion.
    E sport national.
    Never trust a copper

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.