Un raport al Națiunilor Unite despre lobby-ul saudit

Propagandă sau tăcere contra cost la Bruxelles și la ONU

Arabia Saudită a ajuns în câteva zile un client despre care nicio firmă de PR nu dorește să vorbească, scrie publicația Politico, subliniind că tăcerea este și mai adâncă atunci când vine vorba despre companiile de lobby care activează în inima UE, la Bruxelles. ”Guvernele nu vor să se știe că niște agenții de PR lucreaza pentru ele și nu vor nici ca agențiile să se laude că au clienți printre guvernele lumii”, scrie Politico.

”Saudiții nu se folosesc de saudiți pentru a deschide ușile de la Bruxelles. Ei folosesc aproape întodeauna firme globale sau foști oficiali UE”, scrie Politico. Spre exemplu, compania petrolieră saudită Aramco l-a angajat pe Marcus Lippold, fost șef al departamentului pentru Energie din Comisia Europeană. În primul an în care a lucrat pentru Aramco, Lippold a beneficiat de o clauză care îi permitea să se întoarcă oricând la Comisia Europeană. Apoi, fostul tehnocrat european a a părăsit Comisia pentru încă un an, în 2013, pentru a lucra pentru imaginea companiei MOL, deținută de statul ungar și de ING.

”Chiar în inima UE, la Bruxelles, profesioniștii din relațiile publice și consultanții de lobby lucrează pentru cele mai autocrate regimuri din lume, care comit unele din cele mai mari abuzuri împotriva drepturilor omului”, a scris pentru Politico Katharine Ainiger, de la Alianța pentru Transparența Lobbyului. ”Aceste companii spală imaginea clienților, îi defăimează pe disidenți și pe oponenți, organizează campanii electorale, ascund abuzuri, fac lobby pentru investiții, pentru acorduri comerciale, pentru ajutoare, pentru susținerea politică în interiorul instituțiilor UE și din statele membre. Noi nu avem cum să aflăm cine sunt, cu cât sunt plătiți sau ce au de gând să facă”, mai scrie Ainiger.

Lobby de milioane la ONU

Dacă transparenta cu care se laudă instituțiile de la Bruxelles este aproape zero (Registrul Transparenței UE, un departament din cadrul Comisiei, lasă o mulțime de asemenea firme de lobby în umbră, scrie Politico), bomba a explodat la ONU. The Guardian a publicat în aceasta săptămână fragmente dintr-un raport intern al Națiunilor Unite care dezvăluie o schemă de servicii de imagine contra cost pusă la cale de Arabia Saudită chiar cu agențiile ONU, la mijloc fiind nu mai puțin de un miliard de dolari.

O serie de rapoarte ONU au acuzat Arabia Saudită pentru multe dintre atrocitățile războiului din Yemen, acolo unde a intervenit militar începând din 2015. Strategia saudită a fost următoarea: grupurilor umanitare și agențiilor umanitare care operează în Yemen li s-a cerut să propage o imagine favoranilă Arabiei Saudite, în schimbul a circa un miliard de dolari. Aceste organizatii au primit 930 de milioane de petrodolari saudiți, în timp ce regatul îi bombarda pe oamenii pe care beneficiarii fondurilor ar fi trebuit să-i ajute. Aceste organizații ar fi trebuit să vorbească cât mai mult despre ”efortul umanitar al Arabiei Saudite în Yemen” poentru publicații precum The New York Times sau The Guardian, nominalizate în mod expres de saudiți.

Agențiilor umanitare li s-a sugerat în mod clar că donațiile primite vor fi direct legate de ”cantitatea de publicitate pozitivă oferită Arabiei Saudite”. ”Considerăm că este foarte important ca dragii noștri yemeniți să fie conștienți de donațiile noastre. Trebuie pus mult accent pe întărirea vizibilității  noastre pe plan local, în presa locală, astfel încât donatorii să obțină recunoașterea meritată și să nu fie trecuți în plan secund în fața agențiilor care primesc acești bani”, se arată în document. Mai mult, Arabia Saudită a insistat pe lângă Oficiul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare al ONU să aibă un reprezentant special, desemnat de Riyadh, în cadrul acestui organism.  Sarcina lui avea să fie ”asigurarea implementării planului de către toate agentiile ce beneficiază de donații și să încheie rapoartele”.

În lumina acestor informații, ar fi legitimă o întrebare despre fondurile care ar fi putut fi primite de ONU odată cu alegerea Arabiei Saudite, în 2017, în Comisia ONU pentru Statuul Femeilor, știut fiind că regatul saudit are una dintre cele mai slabe reputații în acest domeniu.

Dacă nu ar fi izbucnit scandalul asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, asemenea informații ar fi rămas, cel mai probabil, nepublice. La fel și noile informații despre bilanțul negru al războiului din Yemen. Abia acum ziarul The Independent arată că numărul deceselor cauzate de acest conflict, în care Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite luptă împotriva rebelilor susținuți de Iran, este mult mai mare decât cifra oferită de ONU, de 10.000 de vicxtime. În fapt, ar fi vorba despre 70-80.000 de morți. Un grup asociat cu Universitatea din Sussex arată că a numărat 56.000 de morți doar până la începutul anului 2016. În plus, este greu de contabilizat numărul victimelor holerei și ale foametei, care se agravează pe măsură ce singurul port prin care intră ajutoare (dar și arme din partea Iranului) este supus unui asediu.

Este greu de determinat numărul victimelor nu numai pentru că ”Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite complică accesul în Yemen pentru jurnaliștii străini și pentru martorii imparțiali, dar și pentru că, spre deosebire de ce se întâmplă în Siria, autoritățile americane, britanice și franceze nu au interesul să scoată la lumină ravagiile din Yemen, câtă vreme ele se datorează intervenției saudite”, arată organizația menționată anterior, The Independent Yemen for the Armed Conflict Location and Event Data Project.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

1 Comentariu

  1. Bine, ONU este de zeci de ani dovedita drept un mare RAHAT inutil (poate dar la capitolul „taiatul frunzei la ciini” …) dar, dupa vorba ca „camasa ne e mai aproape de corp decit haina”, nu v-ati lamurit inca asupra faptului ca la Bruxelles functioneaza o grupare de crima organizata ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.