Proteinele vegetale, un plus pentru sănătate

O dietă echilibrată se bazează în primul rând pe varietatea de alimente care să ofere corpului nostru vitaminele, fibrele și proteinele de care are nevoie.

Proteinele joacă un rol extrem de important în buna funcționare a organismului, având un rol esențial în menținerea echilibrului hormonilor, pielii, părului și musculaturii, acționând ca un combustibil pentru organism în producerea de energie. Principalele surse de proteine rămân carnea și peștele, însă le putem găsi în mare proporție și în alte alimente precum cerealele și leguminoasele, mai ales că în ultima vreme din ce în ce mai multe persoane îmbrățișează dieta vegană.

Leguminoasele precum lintea, mazărea, fasolea, năutul sau soia, nu ar trebui să lipsească din meniul nostru, fiind cele mai bogate produse vegetale în proteine. Năutul conține aproximativ 25% proteine, iar soia aproximativ 50%.

Cercetări realizate de către Organizația Mondială a Sănătății pe tema diferențelor dintre proteinele din carne și proteinele vegetale au demonstrat că acestea din urmă pot fi considerate o sursă sustenabilă. Deși multe alimente conțin proteine, niciunul nu are în componența sa toți amioacizii esențiali pentru organism, într-o cantitate suficientă. În acest context, sursele vegetale de proteine beneficiază de avantajul că pot fi combinate, asigurând astfel o sursă de proteină completă”, a spus dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Rolul peștelui și al cerealelor în alimentație

Alte surse importante de proteine sunt somonul și ouăle. Somonul conține acizi grași Omega 3, nutrienți importanți pentru menținerea sănătății, fiind bogat în proteine de calitate. O porție de somon conține aproximativ 25 g de proteine. Calitatea proteinelor se stabilește în funcție de cantitatea de aminoacizi și gradul acestora de digerare, indicatori care ne arată că cea mai bună proteină pentru organismul uman este proteina din ou.

Cerealele precum grâul, secara, orzul, ovăzul, porumbul, meiul sau orezul, consumate simplu, fără adaos suplimentar de zahăr, pot să ne ofere aportul de energie, nutrienți și proteine de care are nevoie organismul nostru.

Berea poate contribui la rândul ei, printr-un consum moderat, la asigurarea de nutrienți necesari organismului, fiind produsă în totalitate din ingrediente naturale: drojdie de bere, apă, hamei și cereale.

Deși cel mai des întâlnită cereală folosită la fabricarea berii este orzul, maeștrii berari, pentru a obține gustul și aroma dorite, aleg de multe ori să includă în rețetele de fabricare și alte cereale: grâu, orez, porumb sau ovăz. Indiferent de tipul lor, cerealele rămân o importantă sursă de proteine. Proteinele din bere au rol și în formarea spumei, ca urmare a interacțiunii acestora cu acizii de hamei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

1 Comentariu

  1. Vizavi de Centrul de studii pentru Bere (?)Sănătate și Nutriție mai există în România fabrici de Bere? Vizavi de cât de sănătoasă este berea unele beri pe lângă apă, orz mai nou înlocuit cu grâu sau porumb adică cereale, hamei sau extract de hamei și drojdie de bere poat conține și albuș de ou care să stimuleze spuma. E bine că între proteinele vegetale intră și somonul și ouăle.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.