Protestul medicilor: Cum e cu cei 15.000 €/lună?

Există medici de familie care câștigă și 15.000 €/lună. Recunoaște acest fapt chiar secretarul general al Colegiului Medicilor din România (CMR), Gindrovel Dumitra. Totuși, el susține că s-a produs „o neînţelegere” la nivel guvernamental atunci când veniturile unui medic de familie au fost evaluate şi la 15.000 de euro lunar, explicând că ar putea fi vorba despre cei care lucrează în mediul rural şi au mulţi pacienţi sau despre cei care au mai mult personal angajat.

„Cel mai bun lucru pe care (…) l-am înţeles a fost că medicii de familie, de ambulatoriu şi pacienţii avem interese comune, iar atunci când apar ameninţări externe suntem capabili să reacţionăm într-un mod cât se poate de unitar, astfel încât anumite greşeli care se produc în actul guvernamental să fie îndreptate. Practic, am asistat la o campanie media, una în care noi ne-am prezentat doleanţele şi o alta în care, din partea guvernamentală, au apărut foarte multe informaţii. Şi pentru că nu vrem să lăsăm lucrurile să rămână, într-un fel sau altul, neclarificate, trebuie să spunem că a fost o neînţelegere cu acei 15.000 de euro per capita”, a transmis Gindrovel Dumitra, într-o conferinţă de presă.

El a subliniat că prin depunctarea progresivă a medicilor cu mai mult de 2.200 de pacienţi pe listă ar fi fost defavorizate zonele rurale.

„Există, într-adevăr, cabinete care pot să aibă un venit ceva mai mare, dar vorbim în special de cabinetele care se află în zone rurale, acolo unde, vrem – nu vrem, Parlamentul României a fost cel care a decis că un medic, dintr-o localitate vecină, îşi poate înfiinţa un punct de lucru, tocmai pentru a asigura pacienţilor din zona respectivă servicii medicale. Or, acesta este şi motivul pentru care am insistat astăzi ca acea depunctare progresivă să nu fie făcută în acest moment, pentru că tocmai aceste zone ar fi afectate”, a adăugat secretarul general al CMR.

Potrivit acestuia, CMR sprijină medicii care fac investiţii în zona materială şi în personal.

„Am văzut colegi disperaţi în această perioadă. Sunt colegi care au trei, patru, cinci sau chiar şase asistente angajate, care, chiar dacă aveau o valoare a facturii destul de mare, aveau şi cheltuielile în spate destul de mari. (…) Sprijinim colegii care fac investiţii nu doar în zona materială, (…) ci şi în personal. Eu (…) am angajat o nouă asistentă care se ocupă de prevenţie. A ne întoarce acum şi a scădea bugetul, înseamnă ca eu să dau afară această persoană. Nu este în regulă. De aceea, am spus că s-au făcut greşeli la nivel de Guvern atunci când s-au alocat aceste resurse într-un mod deficitar”, a transmis Dumitra.

Victorie de etapă pentru medicii de familie

 Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Daniel Coriu, a anunţat, joi, că, în urma discuţiilor cu CNAS, tarifele pentru servicii medicale oferite de medicii de familie şi din ambulatoriu vor fi menţinute neschimbate până la 30 iunie 2024, la valoarea celor din ultimul trimestru din 2023.

Premierul Marcel Ciolacu declara în urmă cu câteva zile că valoarea serviciilor medicale decontate medicilor de familie este în curs de negociere şi a pledat pentru un echilibru între câştigul unui medic care profesează într-un oraş şi al unuia din mediul rural. El a apreciat că un venit lunar de 15.000 de euro pentru un medic este „un pic cam mare”.

„Credeţi că este corect să existe un plafon de câştig al unui medic de familie? Am cerut toate statisticile. Există medici de familie care câştigă per capita, nu neapărat pe servicii medicale, peste suma de 10.000 – 15.000 de euro. Mi se par sume un pic cam mari, de aceea e o negociere, ne aşezăm la masă, creăm un echilibru. Dacă tot vrem, trebuie să ordonăm această ţară, trebuie să scăpăm de excepţii, trebuie să creăm o medie. Nu pot să existe medici în oraşele mari, dezvoltate, care să câştige peste 15.000 de euro şi un medic, în zona rurală, care are mai mulţi oameni, mai în vârstă şi e mai multă muncă, mai multă deplasare, să câştige o sumă foarte mică. Trebuie să găsim un echilibru, trebuie să fie o echitate socială”, sublinia Ciolacu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

7 Comentarii

  1. Medicii de familie sunt f.putini care isi fac cu adevarat meseria. Multi nu au minime dotari iar cabinetele niste improvizatii de apartamente de 56mp. Prefera sa iti dea o trimitere si o reteta si gata consultatia. 15 minute de om si a facut norma pe zi in 4-5 ore. Vizite la domiciliu pe hartie. Mai lucreaza si la alte cabinete. Cica sunt privati dar nu exista concurenta caci avem deficit major de medici de familie. Asa ca lucreaza cum vor,cat vor si cand vor.

  2. Sunt și asemenea specimene de lux in entitatea medicala, dar nu toți, cum nu toți cer si iau spaga. Hmmmm, ursarul, pentru un element, cufurește toată entitatea/gloata.

  3. Desigur că există medici cu venituri Uriașe.
    Mergeti în marile orașe, București, Cluj, Iași, Timișoara, Brașov,
    și vedeți numai ce Cabinete Medicale sau Policlinici Private Moderne
    și-au construit din banii pacienților.
    Protestele lor = PERFIDIE, LĂCOMIE.

  4. DE CE ATÂTEA ASISTENTE ? DOUĂ SUNT DESTULE -UNA-L AJUTĂ PE MEDIC LA SCRIS DIAGNOSTICE,REȚETE ȘI TRIMITERI, CONCEDII MEDICALE; CEALALTĂ ÎL AJUTĂ LA CONSULTUL EFECTIV,MAI IA O TENSIUNE,MAI MERGE ȘI FACE O INJECȚIE,SCHIMBĂ UN PANSAMENT…IAR ÎN AȘA ZISELE SATE(DE FAPT CENTRE DE COMUNĂ) DISPENSARELE SUNT ÎNTREȚINUTE DE PRIMĂRII-CONSTRUCȚIE,REPARAȚII,LEMNE DE FOC,CENTRALE,CALORIFERE! CÂT DESPRE „LIPSA CADRELOR DIN SISTEM -CE SĂ MAI VORBIM: DOUĂ SAU CHIAR TREI DISPENSARE LA UN MEDIC PUTERNIC ȘI BINE „AFILIAT” IAR MEDICII TINERI PLEACĂ-PE FAȚĂ SPUN :POSTURILE SUNT ȚINUTE,ARANJATE,OCUPATE FICTIV-MEDICI SUNT,ASISTENTE SUNT -PUBLICAȚI NUMĂRUL DE ABSOLVENȚI DE MEDICINĂ-PE ANI ȘI VEDEȚI CĂ….

  5. Medicii de familie sunt cei mai slab pregătiti din punct de vedere profesional.Rar găsesti un diagnostician,cât de cât,printre ei !Când zici „generalist” te poți gândi simplu la ceva „aproximativ”.Veniturile acestora nu cred că reflectă nici pe departe efortul !Părerea mea !

  6. Daca stai ca dobitocu si te uiti cum fac astia cu 15000 de euro/luna greve si urla!si sunt platiti de tine!?!respect,shaorma du-va dreaku!

  7. medic de familie – 30 de mii de lei pe luna…program scurt, coferinte, afaceri bigpharma, sponsorizari…etc. trai neneaca!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.