Provocarea cea mai mare în acest an este sărbătoarea Centenarului Marii Uniri

Ministrul Culturii, George Ivaşcu, consideră că instituţia pe care o conduce este „aculturală„, pentru că în organigrama acesteia nu se regăsesc direcţii clar conturate.

„Asta e problema, pentru că eu am crezut că intru într-o instituţie… Ministerul Culturii este o instituţie de cultură. Nu! Ministerul Culturii este poate cea mai aculturală instituţie pe care am întâlnit-o, pentru că eu speram să găsesc măcar o orizontală. Asta înseamnă că, dacă intraţi în Ministerul Culturii, nu e nici măcar un tablou pe pereţi. Dacă intri în Ministerul Culturii descoperi că organigrama nu are direcţiile de linie. Există ministrul Culturii izolat undeva, acolo, după care urmează acele direcţii suport – economică, de exemplu -, dar nu există Direcţia muzeu-patrimoniu, Direcţia artele spectacolului, care să coordoneze o strategie şi în subordinea lor să existe teatrele naţionale, operele ş.a.m.d.”, a afirmat George Ivaşcu joi seara la TVR1. În emisiunea lui Ionuţ Cristache.

El susţine că a observat în minister când a intrat prima dată „un soi de lipsă de entuziasm”.

„Ştiţi, când vine un ministru, toată lumea spune: «Nu-i nimic, la câţi miniştri am schimbat noi… Nu-i nimic. Şi atunci le-am spus care e pilula mea de sănătate în fiecare dimineaţă, pentru că ştiu că mandatul meu este limitat. Mă gândesc că atunci când mă voi întoarce în breaslă, pentru că, evident, acolo mă voi întoarce, măcar să se spună a făcut ceva sau măcar a încercat. (…) Nu mă gândesc la un mandat, la un fotoliu, pentru că un fotoliu te face să te îmburghezeşti şi să-ţi placă mai mult să faci poze, decât să faci treabă. (…) Pe mine m-a interesat până la urmă destinul ăsta al Culturii”, a adăugat ministrul Culturii.

Domnia sa a declarat că „provocarea” sa cea mare în acest an este sărbătoarea Centenarului Marii Uniri şi că a rămas „paralizat” când a văzut ce idei erau incluse în proiectul iniţial.

„Această mare sărbătoare era de fapt o împărţeală în 2.042 de idei de proiect. (…) Era o lipsă de viziune şi de concept care să conducă. Oamenii, săracii, au pus acolo ceea ce credeau că e mai reprezentativ pentru ei. Exemple despre ceea ce am găsit: trebuia să editez o carte despre bolile cele mai frecvente din ultimii 100 de ani (…), reabilitare, reparaţii drumuri şi căi de acces (…), turneu de fotbal la care vor participa echipe din judeţ. Unele din cele 2.042. Le-am scos pe cele care în momentul acela m-au paralizat. (…) În primul rând trebuie pus stop acestor serbări care nu se constituie într-o mare sărbătoare”, a apreciat George Ivaşcu.

El a precizat că Centenarul nu se va termina în 31 decembrie 2018, iar acţiunile aferente acestuia se vor desfăşura pe parcursul mai multor ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

2 Comentarii

  1. E dreptul, ba chiar si responsabilitatea Domniei voastre, Domnule Ministru, sa stabiliti organigrama ministerului, asa cum credeti de cuviinta.Daca o veti analiza pe cea din anii 2001-2004, poate veti gasi un punct de pornire.

  2. O sa Sarbatorim Centenarul la 31 Decembrie 2018!
    In vremea fostului Minsitru al culturii, Romascanu, pe Site-ul MC era un site dedicat Centenarului unde scria: „Asteptam propunerile Dvs pana la 31 Decembrie 2018”!
    Am mai scris despre asta pe acest forum!
    Pana la 31 Decembrie 2018 e timp berechet!
    Oricum, NU prea ii pasa PSDului, Dragnea are o PROVOCARE mult mai mare: Jilava!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.