Putin: Moscova nu va ”reînvia imperiul”, dar nici nu va fi ”vasala SUA”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că șancțiunile impuse de Occident urmăresc să reducă puterea Rusiei. El a cerut ca țara să fie tratată cu respect pe scena internațională, asigurând că Moscova nu vrea să ”reînvie imperiul”, dar nici nu va fi vreodată ”vasala” Statelor Unite.

În sesiunea sa anuală de răspunsuri la întrebările presie si simplilor cetateni, Putin s-a referit la stabilitatea interna din Rusia, condiția absolut necesară pentru depășirea dificultăților produse de Occident. ”Dacă menținem o situație stabilă pe plan intern și dacă menținem actuala consolidare a societății, nu trebuie să ne fie frică de nicio amenințarea externă”.

Kremlinul a anunţat, prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, că Putin nu va răspunde, anul acesta, niciunei întrebări din străinătate. Peskov a refuzat totodată să spună dacă Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia anul trecut, va participa la eveniment.

Putin a declarat că Rusia ”nu are ambiții imperiale”, dar ca Moscova va sprijini populația rusofonă din fostele republici sovietice.

Președintele rus a acuzat Vestul pentru tensiunile create în relatiile cu Rusia și s-a declarat împotriva ”superputerilor care se consideră centrul de putere al lumii”. Asemenea state ”nu-și doresc aliați, ele au nevoie de vasali. Vorbesc aici despre Statele Unite. Rusia nu poate exista într-un asemenea sistem de relatii”.

Un război în Ucraina este imposibil

Răspunzând la întrebarea unui locuitor dintr-un oraș de frontieră daca este adevarat ca va „fi război cu Ucraina?”, Putin a declarat: „Presupun că acest lucru este imposibil”, potrivit RIA Novosti.

El a reamintit că au existat unele excese asociate cu faptul că unele proiectile au venit de pe teritoriul ucrainean pe cel rusesc. „Dar aici am presupune că acest lucru poate fi atribuit unor accidente, fără legătură cu vreo intenție a cuiva de pe teritoriul învecinat să provoace daune cetățenilor sau infrastructurii noastre”, – a spus presedintele Rusiei.

Problemele economice

Sancțiunile impuse de Vest împotriva Rusiei nu vor fi ridicate în curand, iar ele sunt uneltele unei politici de ”containment” împotriva Rusiei. În acest context, sublinierea frecventă a rolului Moscovei în criza din Ucraina nu a servit decât ca pretext pentru politica de îndiguire a Rusiei, susține Putin. Putin a subliniat că acordurile de încetare a focului de la Minsk trebuie aplicate. ”Noi facem totul pentru ale implementa, autoritățile de la Kiev nu se prea grăbesc să o facă, dar sancțiunile împotriva noastră rămân în vigoare”, a spus Putin.

El consideră că țara va avea nevoie de doi ani pentru a reveni la creștere economică. ”Rubla s-a stabilizat și s-a întărit. Experții cred că am trecut de apogeul problemelor”, a mai spus președintele rus, care s-a arătat optimist că pretul petrolului va crește, că va fi un an cu o recoltă bună, că speranța de viață a rușilor a crescut.

Afacerea Mistral

După amenințări directe sau voalate, acuzații insultătoare și comentarii răutăcioase din cauza refuzului Franței de a livra Rusiei navele de război de tip Mistral, autoritățile de la Moscova susțin că, în realitate, nu au avut niciodată nevoie de navele Mistral.

Vladimir Putin, președintele Rusiei a declarat că a semnat cu Franța acordul pentru achiziția a două nave Mistral pentru „a-i sprijini pe partenerii francezi”, potrivit RIA Novosti.
șantierul naval. În același timp, Putin a declarat că Rusia nu va cere Franței plata penalităților sau amenzi exorbitante pentru refuzul livrării celor doua nave de tip Mistral. „Presupun că actuala conducere a Franței și francezii în general – sunt oamenii cumsecade care ne vor returna banii”, – a spus Putin.

Sisteme S-300 pentru Iran

Putin a comentat pe marginea deciziei sale de a ridica embargoul impus livrării de sisteme antiaeriene Iranului, sancțiune care este in vigoare de cinci ani. El a subliniat că a fost o sancțiune impusă unilateral de Rusia și anularea ei nu subminează sancțiunile internaționale. SUA și Israelul au protestat față de această decizie a Moscovei de a relua livrarea temutelor sisteme S-300 catre Iran. Putin însă a declarat că a recurs la această măsură după ce a observat o destindere în relația dintre Iran și comunitatea internațională și o dorință din partea Teheranului de a ajunge la un compromis în dosarul nuclear.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.