Putin: Nu a fost nimic rău în Pactul Molotov-Ribbentrop

Preşedintele Federaţiei Ruse susţine că nu a fost nimic rău în Pactul Ribbentrop-Molotov, care a dus la ocuparea Finlandei, ţărilor baltice, Poloniei şi României. Mai mult, Vladimir Putin acuză Marea Britanie şi Franţa pentru că ar fi eliminat orice şansă de constituire a unui front antifascist, informează The Telegraph.

La întâlnirea avuta la Moscova cu tinerii istorici ruşi, Putin a spus că pactul de neagresiune dintre Uniunea Sovietica şi Germania nazista nu a fost unul rău şi a sugerat ca Marea Britanie şi Franţa sunt de vină pentru extinderea celui de al Treilea Reich în Europa.

Putin consideră că istoricii occidentali încearcă să “muşamalizeze” Acordul de la Munchen din 1938, prin care Franţa şi Marea Britanie au crezut că îl vor domoli pe Adolf Hitler, oferindu-i regiunea sudetă a Cehoslovaciei.

“Chamberlain a revenit la Londra şi a fluturat o bucată de hârtie spunând ‘v-am adus pacea’”, a spus Putin. “La care Churchill, cred, a spus undeva într-un cerc restrâns, ‘Gata, acum războiul este inevitabil’. Pentru că un compromis cu un agresor ca Germania hitleristă urma să ducă în mod clar la un conflict militar pe scară largă, iar unii oameni au înţeles asta”.

Însă Putin a ajuns să susţină că pactul Moscovei cu Hitler, din 1939, a fost unul bun. “Trebuie cercetări serioase care să arate că acestea erau metodele folosite în politica externă în acea vreme. Uniunea Sovietică a semnat un tratat de neagresiune cu Germania. Oamenii spun: ‘Ah, ce rău’. Dar ce e rău în asta, că Uniunea Sovietica nu a dorit să lupte, ce e rău în asta?”, a spus Putin.

Anexele secrete ale pactului semnat de miniştrii de Externe Ribbentron şi Molotov conveneau asupra împărţirii Finlandei, ţărilor baltice, a României şi Poloniei între sferele de influenţă ale celor două puteri. Kremlinul a negat existenţa acestor anexe până în 1989. Şi Putin sugerează că aceste protocoale ar fi şi astăzi dissputate, spunând că “încă se dezbate pe marginea pactului Ribbentrop-Molotov şi unii acuză Uniunea Sovietică că a împărţit Polonia”.

În 2009, Putin a condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov, spunând că este “imoral”, şi acuza Franţa şi Marea Britanie că sunt vinovate pentru imposibilitatea constituirii unei alianţe antihitleriste, pentru că au semnat Acordul de la Munchen. În 2014 însă, dupa anexarea Crimeii şi conflictul din Ucraina, Putin şi-a schimbat radical opinia despre împărţirea Europei în sfere de influenţă.

Putin a făcut aceste afirmaţii marţi, de Ziua Unităţii Naţionale, când a vizionat o expoziţie pe teme istorice. Oprindu-se la o secţiune intitulată “Prima campanie informaţională antirusă a Vestului”, cu referire la domnia lui Ivan cel Groaznic, Putin a spus: “Europenii au încercat să înfăţişeze Rusia ca o ţară crudă şi locuită de barbari agresivi. În cele din urmă, nefiind suficient de puternici pentru a ne influenţa politicile noastre independente, au fost obligaţi să introducă împotriva noastră ceea ce acum s-ar numi sancţiuni economice”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.