Raport de insolvență

RADET – un colos cârpit și scump

Răzvan Ionuţ Niţu a semnat un raport contrar dorinţei Gabrielei Firea

Raportul anual al administratorului special al RADET București arată că niciuna din promisiuni nu s-a îndeplinit. Gabriela Firea declara în urmă cu un an că intrarea în insolvență a RADET și fuziunea cu ELCEN sunt singurele soluții de redresare a sistemului de termoficare. Raportul arată însă că situația este mai grea decât era în urmă cu un an: au fost înlocuite doar 50 de km de conducte, pierderile de agent termic sunt mai mari față de anul trecut, iar risipa de apă a crescut cu 20%.

Nici după un an de la intrarea în insolvență a RADET, nu a fost elaborat încă un plan de redresare, iar banii pentru investiții au fost tăiați. În urmă cu un an, primarul general promitea să publice și lista datornicilor la RADET, pe care se află câteva ministere și instituții ale statului.

La scurt timp după preluarea mandatului de primar general, Gabriela Firea și-a început analiza situației RADET cu acuzații grave la adresa celor care au condus regia mai mulți ani. Ea acuza Consiliul de Administrație că ar fi „dus o viață de huzur pe banii banii RADET, fără să facă nimic“. Fosta conducere a fost demisă în forță, iar administrator special a fost numit Sorin Chiriță, care, ulterior, a ajuns city manager al Bucureștiului. Conducerea RADET a fost preluată tot de un apropiat al primarului general al Capitalei, Răzvan Ionuț Nițu, actual semnatar al raportului anual al RADET.

Raport RADET

Conducte care nu mai prezintă siguranță

Documentul a fost emis pe data de 27 octombrie 2017, dar abia pe 14 noiembrie a fost transmis în analiza consilierilor generali și comisiilor de specialitate. Raportul administratorului special al RADET este obligatoriu, el nu a fost emis la solicitarea primarului general. Firea nu a scos o vorbă despre acest raport, iar aceasta se explică prin faptul că  este complet nefavorabil. În document se arată că pierderile în rețea au crescut de la 55,42% în 2016 la 63,71% în 2017. Numai în acest an, din luna ianuarie până în septembrie, pierderile înregistrate sunt de aproape 34%. „Pierderile atât pentru rețeaua primară, cât și pe rețeaua secundară sunt influențate în mod direct de un alt indicator important, și anume numărul evenimentelor apărute și remediate. Conductele cu vechime avansată nu mai prezintă siguranță în exploatare și sunt afectate de un număr mare de avarii. Acest lucru se datorează lipsei investițiilor atât în rețeaua primară, cât și secundară, situație care a condus la accentuarea degradării sistemului de termoficare“, se arată în raportul RADET.

Numărul avariilor s-a dublat

„Așa cum se cunoaște, pierderea din termoficare este influențată de două componente, și anume: pierderea pe rețea primară (rețea de transport) și pierderea pe rețea secundară (rețea de distribuție)“, se spune în raport. Conform documentului, pierderea în rețeaua primară în ultimul an a fost de 10,64%, iar în cea secundară de 0,75%. De aici rezultă o pierdere totală medie de 8,29%. Aceste pierderi ar fi influențate direct de numărul evenimentelor apărute. Astfel, avariile s-au dublat anul acesta față de 2016, de la 1.926 de evenimente la 2.033. Așa se explică înlocuirea conductelor pe o distanță de 50 de km. Din această cauză a crescut și consumul de apă plătit de bucureșteni în ultimul an cu peste 20%, circa 1,4 milioane de metri cubi de apă în plus față de 2016.

Reclamații privind calitatea serviciului

Nemulțumiți de lipsa de căldură în locuințe și de lipsa apei calde, bucureștenii au reclamat calitatea serviciilor atât telefonic, cât și în scris. În total, în primele 9 luni ale acestui an s-au înregistrat 5.307 reclamații, față de 5.347 în total în 2016. Oamenii au continuat însă să se debranșeze de la rețeaua RADET. Dacă în 2016 erau 885 de debranșări, în 2017 s-au adăugat alte 273. Rebranșările au crescut cu doar 6 apartamente.

Majorarea tarifelor

În baza avizului ANRE din 15 septembrie 2017 privind modificarea tarifului de transport și distribuție termică pentru consumatorii casnici, RADET a solicitat Primăriei Capitalei o suplimentare a bugetului cu 225 milioane lei. De asemenea, regia a cerut plata în avans a sumei pentru plata gazelor naturale necesare producerii energiei termice pentru perioada octombrie 2017 – martie 2018. De fapt, plata în avans a fost solicitată de Romgaz, singurul furnizor care a acceptat să asigure municipalitatea cu gaze. Astfel, în următorii patru ani, consumatorii noncasnici, care se alimentează prin puncte termice urbane și centrale termice de cvartal, prețul va fi de 372,74 lei/Gcal, fără TVA, preț din care 15,41 lei/Gcal reprezintă recuperarea pierderilor pentru anul 2015. Aceeași sumă se va aplica pentru 2016, iar pentru pierderile din 2017, 7,83 lei/Gcal, pentru perioada ianuarie – iunie.

Pentru energia termică furnizată consumatorilor noncasnici alimentați din rețeaua de agent primar (cu puncte termice proprii), prețul va fi de 314,18 lei/Gcal, fără TVA. Documentul precizează că recuperarea pierderilor s-ar datora refuzului municipalității de a aproba din 2015 încoace corelarea acestor prețuri cu cele de cumpărare a energiei termice modificate anual prin decizii ANRE în perioada 2011-2017.

Cât va plăti populația

Tarifele și prețurile de producere a energiei termice aprobate deja de Consiliul General și intrate în vigoare la data de 28 septembrie 2017 sunt:

l 141,17 lei/Gcal, fără TVA, pentru transport și distribuție a energiei termice livrate consumatorilor alimentați prin puncte termice urbane;

l 80,39 lei/Gcal, fără TVA, pentru transport energie termică livrată consumatorilor cu puncte termice proprii;

l 334,05 lei/Gcal, fără TVA, pentru transport și distribuție a energiei termice consumatorilor alimentați din centrale termice de cvartal;

l 176,23 lei/Gcal, fără TVA, pentru producere energie termică în centrala termică de la Casa Presei.

Fonduri europene pentru termoficare

RADET susține că are în curs de elaborare documentația aferentă cererii de finanțare, care va fi depusă pentru atragerea fondurilor nerambursabile de 176.470.588 euro prin „Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 7 – Creșterea eficienței energetice la nivelul sistemului centralizat de termoficare în orașele selectate, Obiectivul specific 7.2 Creșterea eficienței energetice în sistemul centralizat de furnizare a energiei termice în Municipiul București“. Până acum, s-a aprobat strategia de alimentare cu energie termică. În curs de finalizare este studiul de fezabilitate necesar studiului de finanțare.

În plus, RADET trebuie să finalizeze procedurile de transformare în societate comercială pentru a putea accesa fondurile europene. Mai mult, din aprilie 2018, Uniunea Europeană interzice subvențiile. Primarul general a promis public că majorarea tarifelor pentru agentul termic nu va fi resimțită de populație, dar nu a comunicat prin ce metode va reuși să continue subvențiile.

Avertisment: sistemul va ceda

De mai bine de patru ani, autoritățile centrale și locale îi mângâie pe cap pe bucureșteni și le promit că problema sistemului de termoficare va fi rezolvată definitiv. Încă din primăvara anului 2013, ni se tot povestește despre rezolvarea problemei RADET. Primarul general de atunci, Sorin Oprescu, ca și premierul de atunci, Victor Ponta, au spus că s-au înțeles ca ELCEN să fuzioneze cu RADET sub umbrela Primăriei Capitalei și, astfel, prin fuziune de patrimonii, să se stingă datoria istorică de aproape 1 miliard de euro a RADET către ELCEN. A existat chiar și un proiect de hotărâre de guvern, în sensul celor promise de cei doi înalți demnitari. Dar apoi a apărut marota cu așa-zisul ajutor de stat pe care Guvernul l-ar fi dat RADET, prin fuziunea cu ELCEN, și lucrurile s-au blocat.

Primarii interimari care au stat puțin pe scaunul lui Oprescu, Ștefănel Marin și Răzvan Sava, au tot vorbit despre subfinanțarea ­RADET, dar au spus, fiecare la rândul său, că au rezolvat problema, că au alocat bani pentru reparații și pentru plata facturilor la zi către ELCEN și că totul va fi bine. Numai că penalitățile la datoria istorică se rostogoleau și exista riscul să înghită cu totul Primăria Capitalei și bugetul Bucureștiului.

Încă de la preluarea fotoliului de primar general în iunie 2016, Gabriela Firea a încasat în plin pretențiile ELCEN, Romgaz și ale Ministerului Energiei, care i-au spus verde-n față că trebuie să plătească datoria istorică de aproape 1 miliard de euro a RADET către ELCEN. Șeful de atunci al ELCEN, Marcel Nicolaescu, le-a „arătat pisica“ bucureștenilor în mod repetat, pe tot parcursul sezonului de încălzire 2016-2017, amenințând că, în caz de neplată, va opri căldura.

ELCEN a ținut RADET cu conturile blocate, în imposibilitatea de a face reparații. Toate acestea s-a întâmplat, deși atât ELCEN, cât și Romgaz sunt companii de stat, sub umbrela Ministerului Energiei, iar acest for tutelar promitea, în mod constant, rezolvarea problemei sistemului de termoficare bucureștean.

După multe lupte, după ce a vorbit despre „grupurile de interese“ care stau în calea căldurii bucureștenilor, primarul general a reușit să smulgă de la Ministerul Energiei și de la Guvern promisiunea unei soluții favorabile. Era vorba, aşa cum anunțau Gabriela Firea și ministrul Energiei, Toma Petcu, despre cumpărarea de către Primăria Capitalei a pachetului majoritar de acțiuni al ELCEN de la Ministerul Energiei. Consiliul General chiar a votat o hotărâre în acest sens.

Tot edilul-șef a început să vorbească tot mai apăsat despre cele 187 milioane euro din fonduri europene nerambursabile pentru RADET. Gabriela Firea a fost susținută declarativ de către comisarul european Corina Crețu. Banii ar urma să fie investiți în modernizarea a 500 din cei 1.000 de km ai rețelei primare de distribuție a RADET.

Pe 28 septembrie, la rectificarea bugetului, primarul general Gabriela Firea anunța că 70 milioane euro au fost alocate pentru construcția unui nou CET în Colentina de către nou-creata companie energetică a municipalității.

În ciuda tuturor acestor evoluții pozitive anunțate de către edilul-șef, realitatea este că bucureștenii din Berceni s-au plâns aproape toată luna septembrie de lipsa apei calde, cei din Drumul Taberei spun că apa e abia călduță, iar în zona de nord, timp de o lună, avariile s-au ținut lanț și la două-trei zile se „tăia“ apa caldă. Situația dezastruoasă a rețelei primare de distribuție a RADET o poate constata, cu ochiul liber, oricine, urmărind aburul care iese din gurile de canalizare, pe tot Bulevardul Ion Mihalache, spre exemplu. Acest abur arată că în subteran curge apă caldă dintr-o țeavă spartă! Avaria de la 6.45 de la Gara de Nord părea o erupție a unui vulcan. Adevărul adevărat e că se fac doi ani de când sindicaliștii de la RADET țipă că nu sunt materiale și bani pentru reparații, că își cumpără capete de țeavă și electrozi de sudură din banii proprii, pentru a cârpi, pe ici, pe colo, conductele care ajung chiar și la 60 de ani vechime, și avertizează că sistemul va ceda.

Cătălin Deaconescu

Un sistem centralizat care s-a degradat accentuat

„La un an de la intrarea în insolvență a RADET, situația alimentării cu energie termică în sistem centralizat s-a degradat accentuat. Trebuie să reamintesc că încă nu avem un plan de reorganizare al RADET, deși au trecut 13 luni de la declanșarea procedurii de insolvență. Cauza, recunoscută și în raportul administratorului: lipsa acută de investiții. Astfel, în 2017, RADET a reușit să înlocuiască doar circa 50 km de conducte, adică 1,25% din totalul rețelelor, iar în ultima ședință, CGMB a aprobat tăierea aproximativ 70 milioane lei din banii alocați pentru investiții la RADET. Această situație a condus la creșterea pierderilor până la 63,71% din total energie termică cumpărată în septembrie 2017, față de 55,42% în septembrie 2016, iar consumul de apă de adaos, adică apa care trebuie completată, a crescut cu aproape 21%, comparând primele 9 luni din 2017 cu aceeași perioadă a anului 2016. Pierderea acestor 15 luni, din iunie 2016, prin lipsă de decizie managerială referitoare la RADET, îi va costa enorm pe bucureșteni. Trebuie amintit că, odată cu intrarea în vigoare a Legii 196/2016, la 1 aprilie 2018, PMB nu va mai putea acorda subvenții de preț pentru toți consumatorii și era important ca până la următorul sezon de încălzire mare parte din rețea să fi fost înlocuită, astfel încât oamenii să plătească doar ceea ce consumă, și nu pierderile RADET. Trebuie menționat că în urmă cu aproximativ o lună Consiliul General a aprobat noile tarife de transport și distribuție ale RADET, care au fost fundamentate pe o pierdere de 22,5%“, a comentat, pentru Cotidianul, Cătălin Deaconescu, consilier general PNL.

Scenariu despre o companie listată la bursă

„USR crede în oportunitatea constituirii unei companii dedicate termoficării Bucureștiului, dar o companie care să fie listată la bursă pentru asigurarea transparenței și scoasă de sub influența politică a majorității Consiliului General al PMB. Proiectul societății este esențial să explice modul în care se va implementa noua structură comercială și modul ei de a se raporta la termoficarea orașului. Este imperios necesar ca funcționarea, recrutarea și planul de afaceri să fie complet transparente, conform legilor în vigoare (cu accent pe Legea 111/2016 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice).

Istoria ne arată că Primăria a greșit constant când a venit vorba de RADET și procesul de termoficare a Capitalei. Alocarea cu întârziere de către Consiliul General a subvenţiilor pentru energia termică furnizată de RADET către populaţie. Mărirea de producători a tarifelor de producere a energiei nu s-a reflectat în preţul final al energiei livrate de RADET către populaţie şi persoane juridice. Diferenţa de preţ a fost preluată astfel de facto de RADET, ca datorie faţă de producători (ELCEN). Lipsa investiţiilor în reţeaua de transport şi distribuţie a RADET a dus la creşterea pierderilor din reţea până la nivelul greu sustenabil din prezent. Dincolo de lipsa investiţiilor, nu au fost alocaţi la timp nici măcar banii pentru reparaţii curente. Capacităţile de producţie și distribuție existente nu sunt adaptate cererii de pe piaţă.

Așadar, doar profesionalizarea serviciului de termoficare prin construcția unei companii performante și ieșite de sub controlul factorului politic poate salva Bucureștiul de la un dezastru iminent“, susțin consilierii generali USR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

8 Comentarii

  1. firica, o scatofaga pantagruelica, avida de putere, care si-a intrecut predecesorii…

  2. …ei ași !…îi „trage” firicica un concert …și gata ! …Parol ! șă mă-ngropi pandelică !

  3. Asa se intampla cu o tara luata la cheie de niste grupari de mafihoti,inutili, tradatori, slugarnici si idioti.Se duce de rapa

  4. Atata polologhie pentru un tel foarte clar. O ducem de rapa, si dupa aia o privatizam. Este solutia ideala a libertarilor. Rusine!! Mai aducem ca la Mintia niste „experti” in retehnologizare, si trai nenica pe banii babachii. Chiar ne credeti prosti.

  5. Doamna Firea a luat de la RADET sa faca statui pe care se pisa cainii …populatia nu conteaza. Asta da strategie de primar….suntem de rahat

  6. Radetul trebuie desfiintat si realizate centrale de cartier. Pana atunci o sa mai treaca 100 de ani si vom plati toate pierderile si jafurile de prin aceste regii.

    • Cand citesc comentarii de genul, imi vine in cap un editat care urla cat il tin plamanii, in stilul Floricica-Dansatoarea, „Sa sa distruga tot, sa nu mai ramana nimicaaa!”

      Da, pensionerule, la distrus esti bun. Dar sa faci ceva, esti in stare? Ti-a lasat Ceausescu o tara „la cheie”, pe care tu ai reusit s-o duci in pamant. Sa nu-mi spui ca tu n-ai putere de decizie. Tu ai votat pe cei care au decis chestiile astea. Esti bun la distrus, asistatule! Dar de creat ceva… pauza.

      RADET trebuie distrus, zici… Si faci tu centrale de cartier? Serios? UNDE faci tu asemenea centrale, distrugatorule? Intre blocuri? In parcuri? Mai darami niste case, eventual, ca sa faci loc? Mai mor unii de cancer, de la poluare, da’ ce-ti pasa tie? Tu faci centrale de cartier…

      In Europa se chinuie altii ca toti dracii sa implementeze sistemul asta centralizat, sa scada nivelul de poluare si sa ofere servicii mai ieftine. Cauta Europa de Nord, sa vezi. In Romania… pensionerii ca matale stiu doar ce li se spune la tembelizor: Soros e de vina, iar incalzirea centralizata e diavolul! Tre’ sa facem catedrale, biserici! Investitii? Sosele? Scoli? Spitale? Blasfemii, noua ne trebuie biserici!

      De acord ca RADET merge in pierdere, dar te-ai intrebat de ce?
      De ce are datorii? Cumva pentru ca trebuie sa plateasca niste bani catre furnizori in 10 zile, in timp ce banii de la populatie ii incaseaza in 45? Cumva pentru ca Primaria a intarziat sa plateasca subventia?
      De ce are avarii? Cumva pentru ca Primaria n-a acordat bani pentru reparatii, prefernad sa bage banii in autostrazi suspendate, statui sau catedrale?

      Dar ce-ti pasa tie de astea? Soros e de vina! Sa distrugem tot ce putem din tara asta!
      N-avea Nicu Ceausescu dreptate? „Voi n-o sa fiti in stare nici sa zugraviti ce-a facut tata!”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.