Raport despre eliminarea cărbunelui în România

Închiderea capacităţilor de cărbune nu poate fi făcută fără a avea cel puţin investiţiile pe gaz pe care le avem preconizate, a afirmat, luni, Elena Popescu, Ministerul Energiei, Direcţia Generală Politici Energetice şi Green Deal, în cadrul unui eveniment de specialitate.

„Nu facem în totalitate înlocuirea cărbunelui cu gaz. Avem 1.300 de MW şi închidem 4.950 de MW până în 2.030. Deci, este o comparaţie total nejustificată. Ce înlocuim? Închidem cărbunele şi îl înlocuim cu nişte capacităţi de gaz care pot avea rol şi de back-up la regenerabile, dar va fi o creştere mare a ponderii surselor regenerabile de energie. Lucrăm la strategia de hidrogen. Poate nu ştiţi că în PNRR există acest jalon: elaborarea strategiei de hidrogen, la care am început să lucrăm. Deci, pot să vă asigur că nu suntem chiar aşa excluşi din discursul european. Într-adevăr, suntem întârziaţi cu multe investiţii. Dacă aveam acele investiţii despre care vorbeaţi, Tarniţa şi 3 şi 4 de la Cernavodă – era extraordinar acum. Nu am fi avut probleme nici pentru Moldova. Mergem în direcţia care trebuie, numai că despre ce am vorbit am justificat de ce nu merge, de ce nu le închidem ireversibil, total şi pentru totdeauna capacităţile acum, deşi ele sunt trecute în calendarul din planul de restructurare şi care a fost iniţial în ordonanţa de urgenţă. Ne luăm totuşi o marjă de prudenţă să vedem cum trecem iarna aceasta. Şi-o iau toate statele membre. Discursul este în linie cu ce se întâmplă la nivel european.”, a afirmat Elena Popescu la webinarul EPG – Lansare Raport: Eliminarea Cărbunelui în România.

În ceea ce priveşte „cele două investiţii” de la Complexul Energetic Oltenia (CEO), Elena Popescu a subliniat că s-au primit bani din Fondul de Modernizare.

„Am gândit acele capacităţi în contextul reducerii unităţilor de cărbune şi în contextul în care am insistat atunci când am negociat Planul de Restructurare cu CEO că este nevoie să menţinem Complexul Energetic Oltenia în acea zonă, în operare. (…) Am insistat ca acest operator să fie menţinut în zonă tocmai datorită faptului că este o zonă monoindustrială, că toată economia acestei zone este legată de acest operator – şi am venit cu propunerea către Comisie şi, până la urmă, i-am convins să diversificăm mixul acestui operator, adică să închidem capacităţile pe cărbune cele mai vechi şi cele mai ineficiente – şi, în perioada aceasta de tranziţie, până când sursele regenerabile de energie vor creşte în mod semnificativ în sistem, astfel încât să poată înlocui un ‘based load’ împreună cu nişte instalaţii de stocare”, a explicat Popescu.

Ea a dat asigurări că este nevoie de aceste capacităţi, au fost incluse în planul de restructurare, „a fost înţeles raţionamentul”.

„De ce le includem împreună cu alte surse regenerabile de energie? Ne bazăm şi pe sursele interne de gaze. Avem surse interne. Dependenţa României de gaz natural nu este comparabilă cu a celorlalte state din jurul nostru sau alte state europene. Ne bazăm pe sursele de gaz din Marea Neagră, ne bazăm pe surse alternative care vin din coridorul sudic. (…) Suntem conştienţi că şi infrastructura de gaze pe care am inclus-o în PNRR trebuie să respecte nişte standarde tehnice. Deci, mergem către direcţia care trebuie şi care se află în reglementările europene. Dar, acum să renunţăm şi la cărbune şi la gaz, că nici cărbunele nu-i bun, nici gazul nu-i bun… O să avem mulţi care spun: nici nuclearul nu este bun. Trebuie să fim realişti. Haideţi să utilizăm ceea ce avem şi să ne conformăm în linie cu direcţiile de decarbonare. Deci, nu ieşim din această direcţie de decarbonare şi de reducere a emisiilor, dar trebuie să ne utilizăm resursele indigene. În acest context geopolitic deosebit de dificil. Numai probabil Transelectrica şi cei implicaţi direct în funcţionarea sistemului realizează pericolul în care se află sistemul energetic”, a adăugat ea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

11 Comentarii

  1. wunderbar; americanii „alimenteaza ” cu armament si intriga siii ioropenii cu alimente si alte provizii…ukrainenii???..food of powder..

  2. de renume universal. Tanti, ai vreo calificare în domeniu, ai lucrat în industria cărbunelui, ce tot va așezați pe scaune ca Veoricile?
    Lăsați economia pe mana inginerilor calificați și voi continuati-va seratele pe la partide și academiile din Bolintin.
    Nu va ajung distrugerile făcute în treizeci de ani?
    Sunteți mai dăunători decât ambele războaie mondiale!

  3. OPRITI DISTRUGEREA ROMANIEI SI CRIMELE IMPOTRIVA ROMANILOR! ACUM! AVEM O TARA FRUMOASA SI BOGATA SI LUAM SHPAGA SA TRADAM SI SA UCIDEM! TREZITI-VA! ROMANII POT TRAI IN PROSPERITATE AICI! OPRITI TAVALUGUL SATANIC DE IMBECILIZARE A COPIILOR!

  4. Dupa ce au bagat sute de milioane de coco in modernizarea termocentralelor,in dotarea cu filtre de ultima generatie,acum prostii de romani le inchid asa cum au inchis minele de carbuni,o bogatie inestimabila a Romaniei
    Vai de cei invinsi si prostiti de ideologia „schimbarilor climatice”

  5. Colonie Marginală Eșuată condusă de o caracatiță masono-securistică.
    Doamna asta a avut sau nu AVIzUL BaietZilor când a ajuns Director General ? Întrebare retorică, desigur, pentru finii cunoscători…?

  6. Din declarația de avere Elena Popescu pe 2020, ultima.
    Salar pe an de la minister – 91023 (7600 de lei pe lună)
    Soțul, Dorian, pensionar – 199600 (16633,33 pe lună)
    Elena e în CA la Nuclearelectrica și Hidroelectrica, de unde, pe 2019, ca „îndemnizație CA comisie de privatizare”, a luat 149790 de lei (12500 pe lună)

  7. Oameni buni! E nevoie de o schimbare politica si implicit economico- sociala in Romania. Sistemul trebuie schimbat din temelii si cunoscand bine istoria noastra nu stiu daca poate veni ceva din interior fara un sprijin extern. Neutrii…poate, ar fi o varianta, dar ce traim acum sub talpa jefuitorilor din afara si tradatorilor din tara, este cel mai mare cosmar al unei natii. Noi romanii am avut patrioti adevarati in istorie si chiar in epoca recenta, dar tot noi i-am mazilit. Nu stiu daca vom mai putea vreodata da, ca natiune, un roman patriot cu dragoste de tara si cu sustinerea publica pt a putea lupta cu potopul asta globalist. Si chiar daca…tot poporul Roman l-ar impuscat.

  8. Eu numesc asta terrorism ecologist. Sub aparenta ca vor sa faca bine si bor sa protejeze natura isi urmaresc o agenda ce e mai mukt sociopata. Cit stau in coltul lor si isi spun ofurile, nu am nimic cu ei. Dar cind vin cu propaganda tintita sa nu ne interzica sa mai mergem cu masina, ca cica polueeaza, cind vor sa nu ne mai spalam sa putim si noi si ei sa nu mai bata la ochi ca put din lipsa de igiena corporala, cind vor sa ne interzica samai mincam carne si sa taiem porci de craciun, cind dau cu vopsea pe tablouri in muzee, sau mor oameni caci se lipesc cu adeziv de asfalt si blochesza traficul. Arunci ma deranjeaza aceasta minoritate galagioasa. Si asta se potriveste definitiei de terorism!

  9. Orban, Iohannis, Cîțu, Ciuca mai recent Ciolacu sunt glugi de paie le imprastie vantul. Inchisul termocentralele are sens daca exista inlocuitori. Germania NU si le-a inchis le-a pus in asteptare. O alternativa ar fi fost sa le treaca pe gaz. Dar tot ca in tara nimanui se pare ca mult trambitzatul gaz existent in Marea Negra se va duce oriunde mai putin in Romania NU.
    Deci si … fara gaze.
    Reducerea emisiilor un paravan peste jaful masiv di plandemie. De la politruci la servici slugi serile.
    Daca s-ar produce cumva hidrogen mai ieftin ca acum, cat ar ramane si cat ar pleca afara pe aceiasi schema de jaf ca si la hidroenergie.
    Vaccinuri, izolete, energie banii se scurg in conturile care trebuie.
    S-a terminat de muls marile companii din energie au vandut si inapoi acaaaaaasa in vest. N-au investit mai nimic doar profit cat a fost au ramas. Ca si invarteala cu certificatele verzi si baietii destepti din energie jaf de miliarde de euro. Curentul este intr-o scumpire din 2021 prin crestere ARTIFICIALA. Tot Badau o fi de vine pentru ce-au facut Orban, Cîțu si Razvan Popescu.

  10. Am visat că in Ucraina se vor construi cele mai mari centrale nucleare care vor avea capacitatea să țină toată Europa tot se va face intr-o fragilă cooperare cu Rusia iar dependenta energica a Europei va fi strâns legată de această Ucraina …. adică când Europenii nu vor asculta de Americani aceștia se vor certa brusc cu Rușii ceea ce va afecta Europa direct ……Rusia acum se bucură de simpatia orientului mijlociu in defavoarea americanilor cum și noi ne bucuram de simpatia Americanilor in detrimentul Rusiei ……jocul merge la nesfârșit 😉 polițistul bun si polițistul rău care după un timp începi să-l vezi pe cel rău bun defapt și invers pentru că marea minciună este in a împărții lumea în rău si bine in iad și rai in natură nu există rău sau bun 😉

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.