Rectificarea trimite calea ferată la periferia economiei

Tăierea bugetului Ministerul Transporturilor cu 1,16 miliarde de lei, la a doua rectificare bugetară din acest an, compromite complet continuarea lucrărilor de întreținere și reparații la calea ferată și pune sub semnul întrebării plata salariilor lucrătorilor feroviari, susține Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane, cea mai mare federație a sindicaliștilor ceferiști din România. În depouri, revizii de vagoane și stațiile de cale ferată este îngrozitor de frig, în unele ninge, plouă sau este cumplit de cald în timpul verii, piese de schimb pentru reparații nu mai există de ani și ani de zile, iar soluțiile temporare pe care inginerii sau tehnicienii ceferiști trebuie să le găsească, pentru a rezolva situații de nedescris, nu vor mai putea fi aplicate. Locomotivele și vagoanele sunt atât de vechi încât nu mai pot fi reparate sau modernizate, iar alte noi nu s-au mai cumpărat de foarte multă vreme. Lucrătorul ceferist muncește în condiții greu de explicat și aproape de neînchipuit celor care, iată, din nou, din birouri, dintr-o simplă mișcare de stilou, vor tăia sume de la calea ferată pentru a le disponibiliza pentru alte și alte cheltuieli, spun reprezentanții federației sindicale.

Din motive care țin mai degrabă de execuția unor bugete anuale cu obiective clar electorale, investițiile în infrastructura de transport a României și implicit în calea ferată nu au generat atenția cuvenită celor care conduc sau au condus România în ultimul deceniu. Daunele acestei abordări constante sunt unele extrem de dificil de măsurat având în vedere colosala dimensiune a degradării continue a infrastructurii feroviare și a învechirii generalizate a materialului rulant.
Cele două efecte esențiale ale subfinanțării au coborât în zona de avarie gradul de siguranță a circulației pe calea ferată, iar lucrătorii feroviari sunt puși în situația infernală de a găsi zilnic soluții tehnice pentru a putea permite vagoanelor și locomotivelor să iasă pe traseele lor zilnice. Conform ceferiștilor, execuția bugetară a României are și în acest an o distructivă și periculoasa principală componentă, cea electorală, afirmație care susține cu fermitate refuzul constant de a investi cu responsabilitate într-un sector economic care, statistic, nu aduce atât de multe voturi ca alte secțiuni bugetare. Aceștia concluzionează că falimentului căii ferate se apropie incredibil de repede,

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

3 Comentarii

  1. N-avem autostrazi, iar calea ferata e jalnica, dar Guvernul ia sume uriase de la Transporturi!
    Asa iese la iveala MINCIUNA PSDista: efectiiv NU se DAU Banii Alocati prin Buget nici la Educatie, nici la Sanatate, nici la Trannsporturi, nici la Diguri, Poduri, Irigatii, Podete, etc!!
    Doar catre Adminsitratiile loccale mai dirijeaza ceva Bani, ca astia ADUC Voturile la viitoarele alegeri!
    Ca sa nu isi piarda postul, Ministrii tac, Banii raman chipurile NECHELTUITI iar la Rectificari ii DA Dragnea la Salariile si Pensiile promise in campanie!
    Pentru ca, vezi Doamne, Minsitrii lor INCOMPETENTI nu sunt in stare sa cheltuie Banii, cum abureste Orlando discoteca!
    O sa ii invete alde incompetentul habarnist si condamnat penal Darius Valcov si Orlando discoteca!
    Rusine, escrocilor!

  2. Ca mai si faceau pe dreaqu in patru cat a mai ramas pana la finele anului!Sau la sindicalistii chefereu e in vigoare anul masonic,iunie-septembrie..

  3. Gelu Diaconu, fost șef al Fiscului: 5,2 miliarde de euro, diferența dintre veniturile bugetare promise de guvern și cele REALIZATE efectiv.
    El a arătat că guvernul PSD a înregistrat o diferență de 5,2 Miliarde Euro între Veniturile bugetare pe care a fost construit Bugetul acestui an și Veniturile reale REALIZATE.

    Diaconu prezintă diferențele dintre cele 3 valori ale Veniturilor bugetare(Veniturile din Legea bugetului, din Rectificarea din septembrie și din Rectificarea propusă astăzi) și susține că ”toată aceasta manevră a finanțistului de mucava Orlando poate fi definită cu o sintagmă din Codul Penal: fals în acte publice”.

    – 287 md lei, Venituri bugetare înscrise în Legea Bugetului cu care au fost păcăliți atât ordonatorii de credite, cât și băgătorii de seamă din parlament la aprobarea Bugetului pe 2018;
    – 295 md. lei, Venituri bugetare umflate din pix la prima rectificare din luna septembrie;
    – cca. 271 md. lei, Venituri bugetare care vor fi cu mare chin realizate efectiv la sfârșitul anului.

    ”Adică cu pPESTE 5,2 Miliarde Euro mai puțin. Cu care s-ar fi construit 2 autostrăzi peste Carpați în anul Centenarului. Dezastru la încasările din TVA, accize, impozit pe profit, impozit pe venit, s.a., adică la Taxele administrate de ANAF! Dezastru tTOTAL la accesarea de Fonduri europene”, a mai scris el pe Facebook.
    El mai arată că ”proporțiile dezastrului au fost limitate prin golirea de lichidități a companiilor de stat profitabile și tăierea draconica a cheltuielilor, în special cu investițiile”.

    E bine, Veorico?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.