Reforme la propriu – Andrei Marga

Reforme la propriu. Editorul revistei „Răsunetul cultural”, a asociației scriitorilor din Bistrița, domnul Maximilian Menuț, mi-a pus, deunăzi, într-un interviu, întrebări de larg interes. Răspunsurile mele apără reforme la propriu, făcute în orizontul democratizării și cu pricepere. Din capul locului, nu este vorba, însă, de schimbări precum cele ce se anunță. În România actuală s-a ajuns, din păcate, ca diletanți nimeriți în funcții să caute justificări prin “proiecte” de care nu sunt capabili. În definitiv, înainte de schimbarea educației trebuie întrebat “cine educă pe cine?”, iar înaintea oricărei reforme este de chestionat dacă “este vorba de interesul public sau de canalizarea resurselor spre noi coterii?”.

O parte a interviului

1. Ca ministru al Educaţiei, aţi pus bazele unei noi reforme în învăţământ. Cei care au venit după dumneavoastră la conducerea ministerului, fiecare, a încercat să mai adauge sau să mai reducă din legislaţie. Până unde putem merge cu reformarea sistemului educaţional şi unde trebuie să spunem stop? Trăim vremuri în care legislaţia se schimbă de la un an la altul afectând structura anului şcolar, examenele, copiii şi profesorii nemaiştiind de multe ori ce se întâmplă cu atâtea manuale alternative. Evoluează, stagnează sau involuează reforma educaţiei?
A. M.: Atunci când, în 4 decembrie 1997, am preluat Ministerul Educației Naționale, am anunțat „reformă acum!”. Toate documentele și deciziile acelei reforme sunt publice (vezi A. Marga, Anii reformei 1997-2000, EFES, Cluj-Napoca, 2006), încât oricine le poate examina. Am conceput și condus reforma de despărțire de sistemul de educație al socialismului răsăritean și de compatilizare a educației cu organizările unei societăți deschise. Reforma educației era premisă a admiterii României în Uniunea Europeană și în NATO. Educația a și fost primul capitol de negocieri cu Uniunea Europeană care s-a închis, deja în mai 2000. Reforma aceasta a fost susținută de covârșitoarea parte a corpului didactic, a studenților, elevilor și părinților din țară. Din piesele ei se trăiește de fapt și astăzi.
Între timp, datorită decidenților nepregătiți, starea educației din România s-a deteriorat de la an la an. România a ajuns la fenomene șocante, de pildă, „fuga elevilor și studenților de sistemul național de educație” sau „masiva trecere a elevilor din învățământul public în cel privat”. Ele nu țin de pandemia din 2020-21! Nu mai insist asupra indicatorilor dramatici: România are azi cel mai mare abandon școlar din Europa, cel mai mic consum de carte pe locuitor, calificări de orice nivel în scădere rapidă, comercializare record a diplomelor și titlurilor și alți indicatori nefericiți.
Am propus reforma educației (vezi A. Marga, Educația responsabilă, Niculescu, București, 2019, și, mai nou, pe larg, în A. Marga, Viitorul universității, Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2020). Situația a ajuns într-un punct în care reparațiile și ameliorările nu rezolvă mare lucru. Jubilația ce se creează propagandistic la ocazii nu poate ascunde pierderile. Ceea ce s-a petrecut mai ales de la adoptarea Legii educației (2011) încoace a fost cârpirea continuă a educației, sub termeni luați din jargonul europenizării, dar fără organizare și viziune durabile.
Pandemia a acutizat nevoia reformei. Ea obligă la lansarea unei întinse școlarizări și reprofesionalizări. Este nevoie de o reformă luată la propriu, ca schimbare a sistemului, așa cum a fost cea din 1997-2000.
Dar, ce presupune reforma educației? Cunoscătorii de la distanță spun aproape reflex: „pentru reformă trebuie bani!”. Fapt este însă că nu banii au lipsit. Seceta de idei este uneori mai păguboasă decât orice. Nu este în educație nici chestiune de generații, cum clamează unii. Legea educației din 2011 a aplicat soluția lui Mussolini – înlocuirea în forță a vechilor generații. Ce a ieșit? O țară cu nivel profesional în scădere, cu tot mai puțini specialiști, cu infrastructură, justiție, sănătate, nivel de trai și cultură precare.
Reforma educației are acum nevoie de întrunirea câtorva premise. Bunăoară, cultură instituțională la cei care o angajează, elaborarea unei analize de stare și a unei diagnoze bine sprijinite factual, o fundamentare economică, sociologică și antropologică și, în sfârșit, lămurirea conceptuală a reformei ce se vrea angajată. Sunt de părere că acum este nevoie de o reformă de valorificare a resurselor în vederea lichidării inegalităților grave din țară și a participării la schimburi pe piețele lumii.
Stimularea dezbaterii publice este esențială pentru reformarea educației.Totul începe cu oameni. Eu nu văd, însă, printre decidenții actuali, un cap în stare să o conceapă.
2. Cu toate sincopele învăţământului, nu putem să nu fim mândri de faptul că Universitatea „Babeş-Bolyai”, pe care aţi europenizat-o, este în topul celor mai bune universităţi internaţionale. Cred că şi pentru dumneavoastră este o mândrie includerea ei, în fiecare an, în acest top.
A. M.: Sunt, firește, mândru de ceea ce am realizat la Universitatea „Babeş-Bolyai”, împreună cu valoroșii mei colegi, în perioada 1993-2012, când am condus instituția. A fost cel mai lung rectorat din istoria Transilvaniei, care a asigurat cea mai mare dezvoltare de până azi a universității clujene.
Aș profita însă de remarcile Dvs. spre a aminti că, la sfârșitul anului 2011, de la Shanghai s-a anunțat că Universitatea „Babes-Bolyai” este luată în considerare pentru a intra în primele 500 (cincisute) de universități din lume. Pentru prima oară în istorie, o universitate din România era în această poziție. Am exprimat imediat, ca rector, temeri că măsurile din țară – reglementarea greșită a studiilor master și doctorat (2005), blocarea ocupării posturilor (2009), demontarea autonomiei universitare (2010), epurarea de specialiști de prim plan (ca efect al legii din 2011) etc.– vor irosi șansa (vezi și Anca Kiss et al., Anii inovației instituționale. 1993-2011, Presa Universitară Clujeană, 2011). Am semnalat că această reușită presupune restabilirea autonomiei universitare, un raport studenți-cadre didactice de cel mult 14/1 și alte premise. Datele erau publice, încă de atunci. Eforturile ar fi trebuit continuate.
După 2012, însă, cum se știe, a urmat încetinirea motoarelor. La Universitatea „Babes-Bolyai” s-au adăugat obiceiuri nefaste, precum numiri de profesori după considerente extraprofesionale, clientelismul în ocuparea de funcții, falsificarea de lucrări, reducerea inovației la rebotezarea de inițative vechi, legitimarea de șefi prin serviciile secrete. Nu mai amintesc desființarea sau șubrezirea de unități (Institutul de Tehnologie, Centrul de Biologie Moleculară, Institutul de Studii Iudaice, Studiile Americane, catedre de economie aplicată, de studii internaționale, pregătirea în limbi străine, slăbirea unităților din teritoriu, etc.). Lista distrugerilor este lungă.
Merită subliniată o învățătură. Universitatea „Babes-Bolyai” a urcat continuu fiindcă în 1993-2012 era înaintea evoluției din societate. Din ea au plecat schimbări benefice. De aceea, numeroși lideri au venit atunci la Cluj-Napoca, culminând cu cancelarul federal Angela Merkel. Iar Benedict al XVI – lea a spus, la primirea delegației universității la Roma, „eu sunt unul de ai voștri!”. Sub multe aspecte, pregătirea României pentru integrare euroatlatică și unele soluții chiar europene au luat startul din Universitatea Babeș-Bolyai. De aceea, European University Association a și organizat prima conferință continentală a universităților în Răsăritul Europei la Universitatea „Babes-Bolyai” (2003). Evaluări americane au arătat, în 2011, că infrastructura Universității „Babes-Bolyai” este competitivă internațional.
Din păcate, după 2012, universitatea s-a topit în confuzia valorilor din jur. Ea a ajuns la o corupție și un comercialism fără precedent în istoria ei. Responsabilii ei nu au mai formulat vreo propunere de interes public – afară de rituala „dați-ne locuri bugetate la admitere!”. Autonomia universitară a devenit paravan pentru afaceri. Acum, de pildă, se cumpără clădiri de la bănci și hoteluri, în vreme ce efectivul de studenți a scăzut din 2012 încoace cu douăzeci de mii.
3. Andrei Marga a absolvit cu notă maximă examenul de Bacalaureat, apoi aţi fost şef de promoţie la Facultatea de Filozofie din Cluj. Din CV-ul dumneavoastră impresionant amintesc şi specializarea, prin doctorat, în filozofie, în Germania şi SUA. Puterea exemplului este foarte importantă pentru generaţiile actuale. S-au schimbat vremurile, mai ales în ultimul an, când vorbim despre şcoala online şi am constatat şi rezultatele dezastruoase ale copiilor la simulările examenelor. Se află pe tărâmuri mişcătoare şcoala românească? Nu mai avem capacitatea de a învăţa ca în trecut?
A. M.: Problemele nu sunt deloc ușoare în societatea noastră actuală. Menționez succint doar câteva.
Selecția de valori se face acum nu prin competiție, ci prin recrutare. Ca să-l reiau pe cel mai cultivat clujean al perioadei interbelice, Virgil Bărbat, s-a ajuns iarăși ca valorile să fie stabilite după funcții, în loc să premeargă acestora. Ajung decani, rectori, directori, miniștri, academicieni de fapt inși de mâna a treia – dacă nu cumva și mai rău.
S-a ajuns să se creadă pe scară mare că descurcarea și profitul sunt totul, iar stăruința pe carte nu are importanță. A fi informat, calificat, cultivat nu mai este socotită o performanță.
Altădată, tinerii cei mai buni își proiectau o carieră în țară. Acum, cei mai mulți se gândesc la emigrare – mai mult decât la viață aici. Procentual, mai mulți decât în alte țări!
Peste toate, în România actuală se trăiește o confuzie a valorilor mai gravă decât oriunde în Europa zilelor noastre. Într-adevăr, cum să convingi un elev sau un student că efortul învățării merită când vede cum se fac cariere – pe examene facile, dacă nu fraudate, pe nepotisme, pe aranjamente oculte, politice și nepolitice, cu noua Securitate – și cum se pune mâna pe resurse. Unde meritocrația este contrazisă nu este posibilă educație la propriu.
4. Aţi fost ministru al Afacerilor Externe şi preşedinte al Institutului Cultural Român. Cât de importantă este promovarea culturii în străinătate şi care ar fi metodele pentru a ne face mai cunoscuţi?
A. M.: În reprezentarea unei țări contează enorm calificarea și cultura persoanelor. Este o iluzie că „merge oricum” – mai ales când este vorba de o țară ca România, căreia nu îi este îngăduit să greșească. Contează și ce cultură ai în spate.
Ca reprezentant al României, este important să poți apela, de exemplu, la Constantin Brâncuși, dar și la memoria folclorului, la istoria inovațiilor științifico-tehnice, a literaturii și artei. Într-un cuvânt, la înțelegerea cuprinzătoare a culturii.
Cu demnitarii cu care am avut strânse legături, cultura a contat în plus, pe lângă relațiile dintre țări. Mai nou, reprezentanții României contează puțin, căci nu spun mare lucru, fiind fără idei și cam săraci cultural.
Metode de a promova o cultură națională în străinătate sunt multe. Din păcate, cele care se practică la noi nu sunt eficace. Pot chiar spune că, din nefericire, prestigiul culturii române nu a sporit cu Institutul Cultural Român, de care îmi amintiți, deși s-a investit considerabil. Vă dau doar trei exemple sugestive, pentru a nu intra în prea multe detalii. Ele sunt, de altfel, într-un volum (A. Marga, Sincronizarea culturii române, Tribuna, Cluj-Napoca, 2013) care conține, de asemenea, toate deciziile mandatului).
România plătește bani mulți, distribuiți, desigur,arbitrar și esențial inechitabil, conform „algoritmilor” nechibzuiți ai politizării și cumpărării de bunăvoință. Se plătesc inși, prea puțin valori, în țară și în afara țării.
Se plătesc, de exemplu, bani în străinătate pentru participări la târguri de carte – bani care, se știe că se cam împart. La un moment dat, a venit la mine ambasadorul unei țări europene nemulțumit că nu aprob o jumătate de milion de euro pentru a plăti participarea la un târg de carte din țara sa. L-am întrebat pe domnul ambasador: „Țara Dvs. ar plăti un asemenea preț?”. Mi-a răspuns: „Nici vorbă, la noi sistemul este altul, fără plăți din partea statului, dar la voi s-a creat alt sistem și va trebui să-mi dați banii!”. Bineînțeles că ambasadorul nu era naiv, încât, a doua zi, ziare din țară m-au atenționat că dacă nu dau banii, împiedic o cooperare. Era fals, dar falsul devenise regulă!
Un alt exemplu: am vrut să sistez o metodă primitivă de promovare a culturii naționale – ce consta în selecția de autori pentru traducere, care era subiectivă, contractarea de tipărire cu mici edituri și preluarea, de fapt, a cantității de volume, căci rămâneau în stoc. Am vrut să sistez metoda creând două mici instituții: o librărie cu cartea românească la Paris, cum Polonia și Ungaria deja aveau, și o unitate de expunere și vânzare de opere plastice la Frankfurt am Main. Nu costau mai mult decât amintita metodă și le puteam face imediat. Nu vă spun ce scandal au creat favorizații de până atunci, cărora parcă le luai biberonul: „cum să nu ne dați bani pe cărți?”. Dar să se expună ca autori la piața liberă a cărților nu acceptau!
Se observă ușor că nu se ajunge în România nicidecum la a promova din țară personalitățile de anvergura lui Constantin Brâncuși, Liviu Rebreanu, George Enescu, Bolyai, Moreno, Mitrany și alții. Ce se face este practic banal. Am propus crearea unor mici oficii ale ICR la Târgu Jiu, Iași, Bistrița, Brăila etc. pentru a pune în mișcare interesul față de operele acestora și a motiva promovarea lor externă. Atacul a fost instantaneu – cică s-ar provicializa ICR și alte stupidități de acest fel.
Scurt spus: la Institutul Cultural Român, unii, cu excepțiile de rigoare, puțin competitivi, voiau banii, patronii le cereau doar servilism și nu ieșea nimic. Este metoda cea mai rea!
Andrei Marga

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Andrei Marga 590 Articole
Author

57 de Comentarii

  1. “cine educă pe cine?”

    Turnatorii imputiti la sekoritate pe prostii cu bani de la parinti. Primii nu se satura nici la 75 de ani.

  2. In „articol” intrebari de tipul:”Oglindă, oglinjoară, cine-i cea mai frumoasă din ţară?”
    Obligatia de a scrie saptamanal un articol in Cotidianul, devine o corvoada pentru cititor … „Repetitio mater studiorum est, perseverare diabolicum!”
    Am inteles ca Marga e „cel mai,cel mai”, dar cam asta e tot iar viitorul e negru in acest caz fenomenal..

  3. Ce conntine vaccinul? Contine o educatie „aleasa” facuta de scoala romaneasca la care te duci bou si te intorci vaca, contine 40 de licee ai caror absoventi nu au luat bacul, contine niste profesori corectori de calitate care la 58.000 de contestatii s-au adeverit 56.000. Mai contine bombardieri plini de steroizi, tatuti, cu lanturi grele de aur la gat si care au luat permisul auto cu spaga data la instructori si politisti ca sa oamoare oameni pe strada. Mai contine magistrati care fabrica dosare la ordin si ies la pensie la 49 de ani cu o pensie de 78.000 ron/.luna si care lasa criminalii liberi pe strazi. Mai contine desfiintarea spitalelor de stat si finatarea de la stat a spitalelor private, mai contine 1.000.000 de sobolani in s1, 10 miliarde de tantari si alte ganganii care-ti baga acul prin pantaloni. Mai contine fructe si legume importate cancerigene datorita stropirii masive cu pesticide, mai contine ceafa de porc straina fara niciun gust, carduri clonate, casute cu turnulete ai caror prorietari n-au nicun venit etc. Mai contine niste barbati care stau sa nasca pui vii si niste straini care ne conduc si nu doresc decat sfartecarea tarii. Mai contine sterilitate si miocardita!

  4. rade harb de oala sparta. cel care a distrus 85 % din sistemul de invatamant romanesc da sfaturi. abramburica nu a facut decat sa stearga urmele lui . cine oare a desfiintat invatamantul profesional( care facea util invatamantul) ca sa nu facem concurenta nemtilor?????spre deosebire de nemti care sunt foarte stricti, precisi, romanii aveau creativitate!!!!!

  5. Suntem in situatia in care, in cele mai inalte demnitati publice, ajung personaje ale caror singure valori sunt aplecatul capului mai jos de genunchi si limba matasoasa. Cazul Florin Catu, Traian Igas sau Miron Mitrea sunt exemplare pentru modul in care stim/putem/vrem NOI sa ne alegem conducatorii. Si mai vrem si performanta.
    Nu am nimic cu AUR si impartasesc toate valorile promovate de ei, dar cand ma gandesc ce panarame sunt parlamentarii lor, ma ingrozeste gandul ca astia vor putea ajunge ministri.

  6. Nu le mai dau, la toti, denumirile de haită .. tomlin, tulipan etc
    Sunt doar niste troglodiți, incapabili sa indruge vreo idee.
    Sunt rasplatiti doar pentru atacuri la oameni.
    Sunt doar niste grohăitori agresivi.

  7. @boulinstruit are putere de sinteză exersată probabil în viața de zi cu zi, acasă, la job, poate stimulat încă din copilărie de părinți decenți, cu frică de dumnezeu, responsabili, iubit de bunici…
    Și este un om cu simțul umorului, altfel alegea un nick se comic trist…
    Pe lângă faptul că este un ”bou instruit”, este un ROMÂN-instruit ”din culpă”, de la care aștept viitoare comentarii pline de sens, critici și de ce nu, poate o proiecție a viitorului nostru românesc.
    Îmi cer scuze că nu am comentat articolul dlui Andrei Marga, mi s-a părut important a aprecia comentariul DOMNULUI ”bou instruit”, este un mare câștig pentru acest site…

  8. Reformele foarte dese, cheia marilor succese! Degringolada compartimentelor social-economice (inclusiv educatia) a inceput inca inainte de anul 1989,cand a crescut numarul reformelor si a inceput conducerea pe baza de indicatii pretioase. Incepand cu anul 1990 frecventa reformelor a crescut ametitor. Nu se termina de implementat o reforma si deja se legifera alta reforma, de cele mai multe ori fara legatura cu realitatea din Romania, iar uneori in contradictie cu reformele anterioare. Frecventa foarte mare de reforme genereaza instabilitate in viata social-economica a Tarii. Cetatenii nu apuca sa cunoasca continutul primei reforme, ca deja se trece la alta reforma si apoi la alta…, in felul acesta cetatenii considera ca este inutil sa cunoasca o reforma, pentru ca stiu ca foarte curand se va schimba. Poate ar fi mai echitabil,in conditiile migratiei libere a fortei de munca, sa se formeze un FOND EUROPEAN PENTRU EDUCATIE, prin care sa se asigure educatia echitabila a cetatenilor din UE, in concordanta cu planul de dezvoltare a UE. Pana in prezent am asistat la practica smechereasca (neechitabila), prin care Tarile sarace au pregatit pe cheltuiala lor forta de munca pentru Tarile bogate.

  9. Doua leprute care stiu din toate cate nimic au declarat razboi unui doctor in filosofie. Asa-i „democratia” pe-aici, pe la noi. Oricine poate injura pe oricine, cu sau fara motiv. Oricine isi poate da cu parerea despre orice, oricand, oriunde si pot „pune la punct” pe oricine fara a tine cont de calitatea moralal si/sau profesionala a acestuia. Cred ca principala cauza a acestei situatii este faptul ca PROSTIA NU DOARE. „Interesant” pare acest „Fekete Suliman” care stie el (!?) ce este si ce nu este o corvoada pentru altii. Vedeti, maistrilor, asta-i chestia cu educatia si cultura. Daca le aveati va stiati lungul nasului, dar asa ….

  10. Boulinstruit , nu vaccinul contine ceace ai inventariat tu ! Clasa politica ( guvernele si parlamentele din ultimii 30 de ani , individual , cu nume si prenume ) , este Responsabila de nenorocirea actuala a Romaniei ! Autorii morali dar si materiali , sunt acesti oameni in mod direct ! Nu are nici un rost , este si neproductiv , sa cautam cu vorbe mestesugite , vinovati fara chip si fara nume … vinovatii sunt cunoscuti , vinovatii sunt identificati !

  11. 1999
    In iunie Romania inainteaza Programul National de Aderare la Uniunea
    Europeana.
    Consiliul European de la Helsinki din decembrie 1999 a hotarat deschiderea
    negocierilor de aderare a Romaniei la UE.
    2000
    Se incep efectiv negocierile de aderare, Romania deschizand negocierile pentru
    9 capitole de negociere: 27-Politica externa si de securitate comuna, 6-
    Concurenta, 12-Statistica, 16-Intreprinderi mici si mijlocii, 17-Stiinta si cercetare,
    18-Educatie, formare profesionala si tineret, 19-Telecomunicatii si tehnologia
    informatiei, 20-Cultura si politica in domeniul audio-vizualului si 26-Relatii
    externe. Dintre acestea, 6 capitole de negociere au fost inchise provizoriu, iar
    pentru trei capitole (6-Concurenta, 19-Telecomunicatii si tehnologia informatiei si
    20-Cultura si politica in domeniul audio-vizualului) au fost solicitate informatii
    suplimentare din partea autoritatilor romane
    MNT> Un pic de masura va rog!

  12. @Omul care trece :credem ca te referi strict la ginerele lui Ioan Ursu-Nomenclaturistul( salvat de americani in decembrie 1989) turnator de ghindă cu dosar inseriat la CNSAS, cand subliniezi „doctor in filozofie”:)))
    Chiar nu te-ai saturat de frecăței, nababule?

  13. Ce contine vaccinul? Contine o mare gaura in centrul drapelului national unde acum 31 de ani erau sonde, spice de grau, codri inalti de brad, munti cu ape minerale si aer curat etc! Contine niste conducatori care si-au insusit averea poporului roman de nu a mai ramas piatra pe piatra! Contine niste guvernanti repetenti la stat si doctori in stiinte la privat! Contine niste medici care se roaga sa-i cada in mana niste pacienti cu banuti! Contine niste magistrati mai puternici decat Dumnezeu! Contine milioane de tone de deseuri importate din vest si arse pe teritoriul Romaniei! Contine aurul Romaniei in bancile straine! Contine un parc auto format in proportie de 80% din rable germane. Contine 5 milioane de sparanghelisti mai tari ca virusache care din Suceava lui „Stefan cel Mare si Sfant” au ajuns la Clujul lui Avram Iancu peste munti si peste vai ca sa plece in Germania sa munceasca pentru pensionarii germani! Contine mormintele parintilor, bunicilor, mosilor si stramosilor lasate in paragina! Contine niste jigodii liberale care si-au insusit palmaresul Bratienilor prin furt la fel ca Jiji cu „steaua” armatei nationale! Contine niste impostori care ne conduc si care ne spun zilnic ca, economia dududuie cand preturile au crescut in 6 luni din 2021 cu 25%! Contine numai niste vanzatori de tara care vrea sa-l imbogateasca pe Soros! Mai contine niste copii care isi arata respectul petru parinti prin injunghiere pentru bani de droguri! Mai contine un sef de gubernie care…

  14. Sa comparam putin trecutul cu prezentul.

    Ca tot se lauda guvernantii cu rezultatele extraordinarede la BAC.Cu doar 66% inscrisi si 67% promovati dintre ei.Si parca-s vreo 3 probe mari si late.

    Vad si ca multi comentaci il insulta pe domnul Marga, in mod cretin.

    Sa comparam bac-ul pe model Marga cu ce e acum.Nici n-a fost mentinut prea multi ani, ca nu-l treceau multi.

    Cate probe se dau acum la bac si la cate materii invatai ca sa-l iei pe modelul Marga.Cati dintre aia care l-au luat zilele trecute il treceau si acum 20 de ani ?

    Astia de azi au juma’ de BAC.

    7 > 3 ?

    Este egala o diploma de BAC luata pe sistemul creat de domnul Marga cu una luata acum ?Eu cred ca nu.

    Pe Fekete il inteleg, omul n-o fi putut trece la toate 7, si din prima, si e inca suparat.

  15. @boulinstruit: Felicitari pentru postari!Cu ultima m-ai dat pe spate,imaginea Gaurii vs fosta Stema a Romaniei,arata care ne era viitorul,chiar din dec. 1989, fara sovaire!Onorabilul domn Marga se inscrie in torentul de nimicuri care a invadat scena publica ,dupa Lovitura de Stat! Bieti oameni considerati”profesionisti”mai ales in „comunicare” , papusati de Securitatea Atotbiruitoare , care mai de care profesori,intreprinzatori,doctori in de toate,ca saorma, etc., crezand ca daca latra aiurea la Puterea Surda sau la Opozitia Muta,au Libertate, concept care in Romania nu este/nu va fi inteles si pus in practica in urmatorii 50 de ani!

  16. @laleaua neagra >
    „În împrejurările deschiderii politicii externe a României comuniste spre Occident, Marga a fost unul din 75 tineri români trimişi pentru o lună în vizită la familii americane din Statele Unite, şi,în 1975 a fost beneficiarul unei burse de studii de un an în Germania Federală”

    Pregatirea pentru dupa 1990 (limita intelegerii ruso-americane) despre care vorbesti s-a inceput cu 20 de ani inainte si s-a exploatat in orb, adica aia 75 nu stiau in ce sunt bagati. Asta de fata a ajuns presedinte la PNT. Daca ati cunoaste numele celor 75 ati intelege de ce ati ajuns aici.

  17. Lătrăturile unor javre sunt provocate de faptul ca seful haitei lor a fost ciomăgit de dl Marga !
    Daca nu lătră nu mai capata nici un os de ros.

    … În România actuală s-a ajuns, din păcate, ca diletanți nimeriți în funcții să caute justificări prin “proiecte” de care nu sunt capabili. În definitiv, înainte de schimbarea educației trebuie întrebat “cine educă pe cine?”…

  18. @Tomlin: te rog sa ma crezi ca STIU BINE DE TOT cum a fost cu cei 75(poate mai multi:)) care au ajuns in SUA la vremea aia asa cum il cunosc pe Iliescu ( pastreaza pentru tine secretul:)) si pe care inca cred ca a fost ostatic in mainile celor care au dat Lovitura de Stat, dar mai analizez:))
    Jumatate din cei 75 erau ofiteri de Seku legendati „studenti”,restul erau turnatori cu angajament
    Deceptia mea vine din faptul ca in afara serei securistice nu putea creste nici o leguma in Romania, la vreme aceia chiparoasele nomenclaturistilor vanau baietii bine pregatiti profesional,studenti de top si ii saltau prin mariaj inca din facultate, cum era si acest Marga care daca s-ar fi rezumat la filozofie era OK! Si mai putem insira niste cazuri, dar nu mai au importanta dupa 45 de ani
    Retine ce iti spun:de la functia de director /dir adjunct, in minister pana la ministru via secretar de stat ,din 1990 NICI UNUL care a avut acces la functii nu era „strain”de Securitate//SRI/SIE,etc, indiferent de partide,organizatii,etc
    daca tara afost jefuita la blana si generatii de elevi nu au mai avut parte de scoala adevarata,s-a facut sub obladuirea acoperitilor,turnatorilor, etc, niste incapabili din start !
    Nici un profesionist adevarat in Romania comunista, in nici un domeniu , nu a colaborat cu Seku, cel putin din decenta si dispret …

  19. Se grăbesc de dimineață bună, cum se vede pe postări, lichele neosecuriste, ca tolmin, fekete tulipan și alte suplimente sub care se ascund, să atace o personaliotate păe care nu au cum și cu ce să o contrazică. Neavând ce obiecta la anvergura operei domnului Marga și nici la vreo susținere, mint. În lumea civilizată o personalitate se atacă pentru ce spune și face, nu mințind despre biografie. Domnul Marga nu a colaborat cu serviciile secrete ale vreunui regim, căci nu avea nevoie. A fost un tânăr șef de promoție pe toate treptele. Capacitățile lui s-au validat. A fost ales de cinci ori în fruntea UBB, în condițiile libertății- ceea ce spune mult.. Că sub regimul Băsescu au fost acuzați mulți oameni și s-au creat probe false, se știe. Domnul Marga a fost printre victime, căci era teama c ă va concura la președinție. Asta-i totul. Să avem răbdare – istoria va face dreptate, pe bază de fapte, nu de minciuni. Să analizăm ce scrie domnul Marga, nu oceanul mizeriilor din care face fiecare parte. Pot atacatorii și cei care îi plătesc concura opera domnului Marga? Se vede că nu. Și mint.

  20. Simple confuzii mentale la acești propgandiști plusr, trimiși prin subsolurfi să distribuie mizerii spre a împiedica cititorii să vadă articolele. Ei spun despre oameni cam ce au trăit ei: inși fără valoare, care sunt instrumentați de neosecuritate. Nu toți oamenii fac cariere cu serviciile secrete! Neosecuritatea lor este oare mai bună decât securitatea? Acești inși cred că pot împiedica recunoașterea valorii unui om cu minciuni și delațiunile lor. Dacă este vorba despre domnul Marga, în acest subiect al reformnei educației se poate observa ce spune presa internețională: a făcut singura reformă a educației socialiste în România. A dat cea mai elaborată operă de filosofia și politica educației din cultura română (vezi cărți precum Anii reformei, Educația responbsabilă, Universitatea veritabilă, Viitorul universități etc . Numai că trebuie citit ca spă poți comenta.Vorbitul aiurea este cel mai simplu lucru.

  21. Pe vremea lui Marga , ca si astazi , cele mai importante facultati erau Dreptul si Medicina . Filozofia era neimportanta pt. ca nu-ti aducea o pozitie deosebita in societate , nu aveai o meserie bine definita , profesor pe intimplate , ba la tara , ba la oras . De regula , la Filozofie mergeau tocilari , elevi mai introvertiti , mai modesti sa zicem . El nu este un filozof , este un profesor de filozofie , lucru onorabil in fond . Iar asta cu ” domnul Marga a fost printre victime , caci era teama ca va concura la presedentie ” cred ca este o gluma , un exces de zel . Este simplu, pentru oameni normali la cap !

  22. Ești un amărât de prost, bă @ Septimiu. Domnul Marga, având zece la bacalaureat, putea intra la Drept, Medicină, Matematică, Arhitectură etc. Deci obsesia ta este este tot o măgărie, ca și obsesiile amicilor tăi. Nu aveți cum contrazice ce susține domnul Marga și atunci mințiți. Da, este o victimă a regimului Băsescu. Se poate dovedi cu probe oricând. De ce nu ai răbdare să vezi adevărul? Și aici bați câmpii. Probabil că-i obiceiul tău să gândești cu genunchii. În definitiv de ce nu îl contraziceți pe autorul Marga? Vă interesează mai mult dacă în copilărie a avut relații bune cu taximetristul. Jalnice cugetări de haimanale.

  23. Se observă ce marfă de pușlamale inculte scriu la grupul pluserist. Acest @Septimiu nu a intrat nici la Drept și nici la Medicină și cred că acestea sunt în față. Nu! Statistica aduce în față IT, Științe Econonomice, Genetica. La Drept România are peste 30 de facultă. Numai loazele nu intră.
    Vă învârtiți ca șoarecii în jurul cozii și inventați inepții, loaze pluseriste.

  24. „Nimic nou în România”, ai dreptate – în tine se vede ce este vechi și putred în România și trebuie curmat. Tot ce spui este fals, de la un cap la altul. Dar nu asta este important, căci, așa cum grăiești, prostia ta pare incurabilă. Amesteci nume și evenimente ca noroiul. Important este că nu citești, nu examinezi cu capul, ci, poate, cu burta și debitezi ce-ți vine la gură.
    Ceea ce a decis în rolurile publice domnul profesor Andrei Marga este consemnat exact. Citește volumele de sub redacția dânsului Anii reformei, pentru Educație, Anii înnoirii, pentru UBB (nota bene: vezi că a condus 19 ani instituția!), România într-o lume în schimbare, pentru Externe, Sincronizarea culturii române, pentru ICR.
    Așa că faptele sunt fapte și sunt de luat în seamă la evaluare. Dacă aceasta are cap și coadă. Dacă este ca a ta, merită doar dispreț. Ca și tine.

  25. După ce ai judecăți de senil trecut ca gîsca prin bălării la examene (cred că ești din grupul cîțu), minți cum deschizi gura Felecane Tulipane (și asociații). Înțeleg că articolele domnului Marga pun punctul pe i, cu competență și cultură, și arată unde s-a ajuns – la marginea gropii, iar voi, cu neosecurismul vostru, sunteți vinovați. Se vede că vă ard ca un acid. Dar să mințiți cum scoateți o vorbă, este demn numai de voi. Domnul Marga nu este nicidecum ginerele lui Ion Ursu și s-ar putea ca ginerele, care este acum managerul unui mare spital din București, să vă dea în judecată. Tot ce spui este minciună, bade Felekan Tulipan!
    Dacă tot discuți de trecut, atunci află că atunci inși murdari la simțire și cuget ca tine nu ar fi avut trecere nici măcar prin canalele șobolanilor. Atacați trecutul căci, se vede bine, vă este superior în orice privință – justiție, cultură, dezvoltare a țării. Trecutul nu-i de idealizat, a avut eșecurile lui, dar, pe lîngă eșecul vostru, stă sus de tot. Cu inși ca tine, nu-l veți putea atinge.

  26. Faptul esential scapat din vedere in analiza este acela ca tot ceea ce condamna analistul ca fiind prost facut in domeniul Educatiei de…”prostovanii/incompetentii” legendati acolo, binenteles, de acord, cu o singura exceptie, a sa, A FOST COMIS LA COMANDA, adica cu premeditare si cu acribie criminala! O politica de ansamblu a DISTRUGERII
    Romaniei pe toate planurile care nu are legatura, cum tot repet, cu „prostocratia”…O distrugere care nu inceteaza
    din 1989…O distrugere desavarsita dupa 2004… Totul se leaga, DISTRUGEREA ECONOMICA facea inutila pregatirea de
    noi cadre, iar in Occidentul…COMINTERNIST unicii „specialisti” doriti fiind odraslele de cominternisti, restul fiind
    buni de muncile de jos, injositoare, dar pe care cine le accepta putea sa-si asigure existenta…
    Aduc aminte comentatorilor din CUIBAR obsedati de Paunescu ca si acesta a ajuns in SUA, dar ca agent, de influenta si acum vreo 7 ani i-am redat elucubratiile pe marginea „experientei” de atunci, printre care episodul cu miutza jucata
    pe o strada americana cand mingea a aterizat intr-o curte si a tinut o pledoarie scabroasa despre „riscul de a fi impuscat de proprietar”!? Cand se stie ca numai milionarii si miliardarii au proprietati imprejmuite, in rest casele de lemn sau paiante nefiind imprejmuite, dar ce conta ca se autodemasca unde-l trimisese Partidul, la un milionar de pe o strada de milionari!!! La revenire a devenit BARDUL lui Ceausescu…

  27. Andrei Marga spune, printre altele :
    România are azi cel mai mare abandon școlar din Europa, cel mai mic consum de carte pe locuitor, calificări de orice nivel în scădere rapidă, comercializare record a diplomelor și titlurilor și alți indicatori nefericiți.
    Legea educației din 2011 a aplicat soluția lui Mussolini – înlocuirea în forță a vechilor generații. Ce a ieșit? O țară cu nivel profesional în scădere, cu tot mai puțini specialiști, cu infrastructură, justiție, sănătate, nivel de trai și cultură precare.
    Scurt spus: la Institutul Cultural Român, unii, cu excepțiile de rigoare, puțin competitivi, voiau banii, patronii le cereau doar servilism și nu ieșea nimic. Este metoda cea mai rea!”
    D.R. spune:
    Tot ce spui este fals, de la un cap la altul.
    P.S.
    Q.E.D. !!!!Aș aminti doar că referitor la TCR din SUA nu găsești picior de român, și „de-ai căuta în toți pantalonii”, cum răspundea o șefă de acolo la întrebarea de cum se poate așa ceva , tipa răspundea seninlă că ea nu-i caută în pantaloni pe cei angajați care sunt romi, nemți, ucrainieni, ba chiar ruși, majoritari evrei, dar nici un român !

  28. Dreptul si Medicina erau facultati de elita , bolovane . Studentii de la aceste facultati se uitau cu condescendenta la studentii de la filozofie , de exemplu . Ce te astepta aici … profesoras de tara , cel putin in prima parte a vietii . Tu cred insa ca nu ai absolvit nici o facultate , necum drept sau medicina … poate , poate filozofie la seral . Asta , judecind dupa cum injuri ca un boschetar !

  29. Ești mediocru, mediocru rău, bă @Septimiu! Nu ești sănătos dacă nu desconsideri oamenii din ignoranța ta? Este cum ți-am zis. Domnul Marga putea intra la orice facultate, având zece la bacalaureat. Ești prost și nu-ți dai seama că se mergea la facultate din pasiune, nu fiindcă burtăverzimea ca tine crede una sau alta. Ce spui tu sunt simple idioțenii. De la Filosofie nu mergea nimeni la țară, căci, între altele, erau promoții cu puține locuri la admitere. La Cluj – fiindcă am fost colegi, știu – au intrat atunci la Filosofie 16 studenți, la concurentă de 11 pe un loc. 8 erau șefi de promoții în liceu. Ion Cristoiu, Tamas Gaspar, Andrei Marga, Gustav Molnar, E. Springer și alți patru profesori universitari în Germania și Ungaria erau în promoție. Restul au devenit respectați profesori și directori de licee și ziariști. Așa că citește, insule, înainte de a vorbi din burtă la burtăverzimea ta.

  30. De inteligent ce esti, ne-ai dat 4 nume de turnatori din seria Mona Musca ! Acum am inteles ca-ti aperi pielea.

  31. Lichea Tomlin, ia-ți o oglindă, căci mai turnător ca tine nu poate fi. Istoria este istorie, Dar să te ocupi de ce te ocupi, în regim de libertate, fără să ai valoare, fără vreo idee, vreo contribuție, este josnic. Nu ai nimic de zis, decât te iei de oameni de valoare și minți cu fiece cuvânt. Nimic din ce delivrezi prin aceste subsoluri nu stă în picioare. Mona Muscă? În fond s-a lichidat un posibil adversar al lui Băsescu, cu mijloace murdare.
    Nu se poate trăi tot timpul din murdări, cum speri. Cu timpul realitatea va ieși la iveală. Se ascunde de adevărul un timp, dar el tot izbucnește.

  32. Cu fiecare postare atingi noi culmi ale grobianismului , mirlaniei , prefacatoriei . Am tot respectul pt. oamenii cultivati , creativi , inteligenti , cu simtul umorului ( asta nu este obligatoriu ) . Nu este cazul aici . Acum , inteleg bine ca esti om in virsta respectabila . Pacat ca te faci pres pt. altul .

  33. Lichele Tomlin și asociații, nici acum nu observați că suntem la Comentariile unui articol despre reforme în educație și cultură. Nu suntem la bîrfe, ci, eventual, la o discuție. Cred că nici ochelarii nu vă ajută. Incultura voastră izbește din prima clipă, ignoranța vă e desăvîrșită. Vă văd cum parazitați ca șobolanii articolele, fără a înțelege ceva și fără idei. Cum scria cineva, sunteți cel mult la nivelul hitleruților – care atacau personalitățile epocii cu mijloace ca ale voastre. Mă tem însă că-i depășiți pe hitleruți în incultură. Că pluserizați nu vă conferă lauri, cum vă încredeți, ci dea dreptul inferiori cam față de oricine. În orice situație caracterul omului contează. Dar unde nu este caracter, cum stau lucrurile la voi, nici Dumnezeu nu cere.

  34. Tovarășe Atenian, vezi că atenienii au creat logica și discuția rațională. Tu te dai măreț, cînd ești abia un ignorant agresiv. Gîndești cu cotul, se pare. Ministrul Marga a făcut reforma trecerii educației de la socialism la societatea deschisă. 95% dintre cetățenii țării l-au apludat, căci știa despre ce este vorba și era foarte pregătit și responsabil.După 2001 alții au distrus. În ultimii douăzeci de ani nu Marga a fost ministru. Minciuna lui Băsescu cu desființarea școlilor profesionale nu ține. Se pot citi acte, care confirmă Marga a înființat numeroase. Dovadă că directoarea lui generală pe profesional a și fost numită la Torino să conducă o instituție europeană a școlilor profesionale. Școlile profesionale le-au afectat miniștrii care l-au succedat. Confuzia, Atenianule, este semn de prostie, nu altceva.

  35. Yes, mă atenian cu minte de cretă, ministrul marga a distrus prin desființare școala în două schimburi, sistemul de meditații (învățământ paralel, cum l-a numit), centralismul – recunocând autonomie școlilor și universităților, a trecut admiterea în competența universităților, birocratismul, a redus aparatul ministerului, a distrus pilăraia, a distrus dezavantajarea celor din sate, a distrus izolarea de sistemul internațional. A distrus abordări centraliste, birocratice, enonate și nedrepte. Da, aceste sunt distrugeri. Dacă sunt 85%, cum zici, înseamnă că așa era ce se moștenise. Nota bene: reforma concepută și condusă de ministrul Marga era aidoma celri din Polonia, Cehia, Ungaria, Slovenia etc. Ea a fost socotită cea mai reușită, în documente internațion ale. De ce acolo sistemul de educație a rămas mai bune acum?

  36. Ai declarat mai sus , ca ai facut facultatea cu mai multi oameni printre care Cristoiu si Marga . Aveti deci aceeasi pregatire profesionala , facultatea de Filozofie . Intimplator , sau poate nu , chiar in nr. de azi al cotidianul . ro , cei doi au articole barosane pe care le semneaza cu numele lor . In schimb tu , sub niku Septimiu , faci tamiiere si lauda ( si insultarea dusmanilor , separat ) pt. Marga . Pe la subsol cum ai zice tu , dispretuitor . Este greu de inteles de ce faci asta … chiar nu ai nici un pic de respect de sine ? Tiberiu , omule , nu merita nimeni sa te faci pres pt. el !

  37. Față de tine, nulitate @Septimiu, am fost coleg cu oameni de valoare, pe care îi respect și care mă respectă. Tu nu ai ce să respecți fiind doar nulitate evidentă, care se ocupă de ciorapii altor persoane și nu pricepe decât lungul nasului ce scormonește prin deșeuri.Dacă vă stă în gît ce scrie domnul Andrei Marga, de ce nu-l combați cu argumente? Este cam profund ce spune, nu-i așa? și vă rupeți gîtul! Și atunci, ca orice nulitate, cauți discreditarea. Numai că aici este vorba de um om cu operă solidă, un bun deja public. Citește și ia aminte.

  38. Septimiu, tu insuti turnator, ai fost coleg cu toti turnatorii imputiti de la Facultate de Fabulatie, de unde mananci de pe jos cu rezultatul muncii tale.

  39. Biete lichele cu minți otrăvite de incultură și rea intenție, mă @Septimiu și asistentul tău tomlin! Se poate ușor vedea cu ce vă ocupați – nu cu citit și comentat articole, ci cu atacarea autorilor pen a le împiedica audiența. Nu ține decî la poși ca oi. Conuzii continue în capul vostru – a apăa valori nu are legătură cu cultul de care nimeni nu are nevoie. Mințiți la fiecare pas, căci numai minciuna ă ține în iață.

  40. „cu atacarea autorilor pen a le împiedica audiența”

    Ce audienta are un turnator-fabulator ? Macar notele alea olografe le citeste un sekorist, restul se citeste in cerc inchis, fabulatorii intre ei.

  41. Audiența este foarte mare și nu o pot împiedica turnătorii și delatorii ca tine, lichea Tolmin. Oamenii au nevoie de adevăruri despre viața actuală și istorie, nu de delațiuni ca ale tale. Cu ele nu se rezolvă nimic, ci se ageavează orice este rău. Furtul, minciuna, vânzarea țării sporesc cu voi, hitlerei patentați! Cineva a spus foarte bine, hitlereilor, doar că nu aveți nici cel puți cultura acelor otrepe. Minți continuu, încît prevăd că te vei îneca în minciuni, lichea.

  42. Poveștile tale, verificată loază Tolmin, sunt de mult infirmate. Cînd i se smulge cuiva corespondența privată de către derbedei ca cel care te arăți prin subsolurile articolelor influente și cînd argați, și proști și murdari ca tine, fac confuzii de persoane se poate spune orice despre oricine. Numai că adevărul iese la iveală. Uneori durează ieșirea, dar se ajunge la ea. Așa că, loază, pune-te pe citit și muncă cinstită, că vine seara și va trebui să dai seama! Numai șobolanii trăiesc ca tine, prin cotloane, cu gura plină de minciuni și falsuri.

  43. Legea interzice magistratilor sa faca politica , deci este inutila precizarea ta . Daca ai implinit 45-47 de ani inseamna ca ai iesit la pensie . Cum este la pensie speciala de 5000 euro lunar , la 45 de ani , fara contributivitate … ce faci tu cu atitia bani ? Bani furati , ca tot ce depaseste contributivitate ta , sunt banii altui cetatean roman ! Daca va veni vremea platii ?

  44. Lichea tomlin, vezi că suntem tot la Comentarii la articolul despre reforme în educație și cultură. Nu ai reușit să observi? Să-l citești? Așa, cum vrei tu, se poate discuta despre mobilizarea și prostia propagandei pluseriste, incultura lui tomlin, escrocul care este, mersul trenurilor, mersul vremii etc. Numai că oamenii care au ceva în cap au opinie la subiect. Tot nu atingi subiectul, dar nici măcar călcîiul autorilor ce ți s-au dat în răspundere. Nu atingi, dar trăiești din delațiuni și murdărie. Bine zice mai sus domnul Judecăor – aidoma unui șobolan cu gura plină de minciuni și falsuri.

  45. DORINO , despre ce articol deviezi tu? A insirat ala o gramada de banalitati si lucruri comune … tu crezi ca oameni seriosi isi pierd timpul cu ” filozofarile ” ridicole ale unui om care traieste cu un secol in urma ? Ca si tine ! Orbiti de ura si ranchiuna , si speriati ca va trecut vremea ! Ziceti bogdaproste pt. gramezile de bani pe care le primiti nemeritat ! DE lA AIA PE CARE II INJURATI DE DIMINEATA PINA SEARA ! PINA SE VOR TREZI SI PROSTII AIA !

  46. Nu observați loazelor din jurul lui Tolmin că nu ați fost în stare să formulați o replică, una mititică, la articol? O fi oameni mai în vîrstă dar nu aveți cum să-i contraziceți. Îi bîrfiți, ca niște haimanale. Oricum, să nu vă dea Cel de Sus șansa de a atinge vîrsta pe care o atacați!
    În ceea ce mă privește, loazelor, sunt judecător, am patruzeci de ani și nu am nici o pensie epacială, cum atacați ca năucii pe oricine. Pluserismul vostru nu e doar orbesc, ci și vulgar. Este bine că-l demascați cum este în fapt.
    Am precizat că sunt judecător neangajat politic căci eu judec nu ca alții, după carnetul de partid (vezi cazurile johannis care nu dă banii înapoi, barna,cioloș, năsui etc.). Asta nu înseamnă să nu spun vulgarității și inculturii pe nume.

  47. Vremea culturii largi, a gândirii profunde și a bunului simț cetățenesc nu a trecut nicidecum, lichelelor.Ele rămân mereu acuale, indiferent de vîrsta oamenilor. A trecut vremea voastră, cum bine v-a zis cineva, hitlerei de pripas! Vă amăgiți cu penibilități și giumbușlucuri de neduși la biserică, crezând că afectați personalități care au opinii influente. Vă înșelați murdărind cu mintea voastră săracă și scurtă orice. Dacă nu suntem aici la Comentariile la un articol, cum ziceți, atunci ce căutați aici? Nu ați fost în stare, cum se vede la multe articole, să emiteți vreo opinie. Atunci ce faceți pe aici? Misiune de partid? Misiune neosecuristă? Cititorii speră să găsească comentarii, nu dejecțiile dezgustătoare ale unor argați pluseriști.

  48. judecator politic : Ce faci tu cu un salariu de lux de 5000 euro lunar ? Ce faci tu pt. cetatenii romani , pe care ii jefuiesti astfel ?

  49. Judecătorii politici sunt coledzii matale, la fel de reduși mintal ca tine, licheao. Ei au comis nedreptățile ce se văd cu ochiul liber.
    Salarul meu nu este stabilit de mine. Citește reglementările legale.
    Ce faci, însă, tu cu libertatea? O bălăcărești și o compromiți. Nici tu informare corectă, nici tu cinste, nici tu responsabilitate! Minciuni de proști pentru eventual alții de același nivel.
    Totuși, nu știi să citești? Obișnuință se vede că nu ai pentru așa ceva.

  50. Cea mai mare nedreptate , cel mai mare afront , aduse cetatenilor romani cinstiti si muncitori , este sistemul criminal al pensiilor speciale uriase si al salariilor de lux , pt. anumite categorii de oameni ( tot cetateni romani ), cu precadere in Justitie ! Ati facut asta prin legi strimbe , neconstitutionale , discriminatorii ! Pe care nu le ataca nimeni intrucit institutiile statului care ar trebui sa faca asta , sunt capturate de voi ! Prin intelegeri ticaloase si subterane cu parlamentari cu influenta si putere !Pt. ca fara acestea ei nu v-ar fi dat niciodata acele legi 1 Astea ” sunt nedreptatile care se vad cu ochiul liber ” asa-zisule judecator ! Te balacesti in minciuna si lacomie , si tragi speranta sa nu va ceara poporul banii furati , inapoi ! ps- SINGURUL LUCRU PE CARE IL FACI BINE ESTE SA INSULTI , SA JIGNESTI , SA MANIPULEZI , OAMENI CARE IN VIATA REALA , N-AR DA NICI DOI BANI PE TINE !

  51. Lichea demagogică, reciți ca o placă stricată un simplu clișeu. Am fost între primii care am atacat pensiile speciale. În presa locală a județului meu și în presa juridică din țară, sub semnătură! Nu salvezi opiniile tale neosecuriste cu clișee. Orice om matur miroase demagogul din tine. Te bălăcești în minciună și lăcomie, licheao! A spune pe nume lichelelor nu este jignire – este datorie, chiar patriotică, în situația în care ați adus țara, nemernicilor pluseriști și pnliști! Instituțiile statului actual sunt capturate de proști și escroci ca tine , asta-i tragedia! Nu ai cultură, nu te informezi, te bagi în subiecte în care nu ai habar, cu o mînă de clișee consumate.

  52. Pensiile speciale sunt o demagogie , neispravitule ? Si in ce publicatie din judetul tau !!! , ai atacat pensiile speciale , neispravitule ? Caci daca este asa , retrag ce am spus despre tine !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.