Relaxarea în Cehia – corespondență de la Praga

La câteva ore după ce s-a ridicat interdicţia de a părăsi ţara pentru cetăţenii cehi şi pentru rezidenţii străini în vederea participării la anumite acţiuni justificate (sub rezerva unei carantinizări obligatorii de 14 zile la revenirea în Cehia, cu excepţia ieşirilor cu o durată de sub 24 de ore), oficialii de la Praga au insistat că nu se pune problema reluării turismului în străinătate mai devreme de iunie şi numai în funcţie de situaţia din străinătate.

Totodată, a fost dat publicităţii şi un plan cuprinzând graficul revenirii treptate la normalitate. Esenţa relaxării constă în faptul că se estimează că din punct de vedere statistic-epidemiologic o persoană purtătoare a coronavirusului poate infecta, în medie, nu mai mult de o persoană. Fiind girat de ministerele Comerţului şi Industriei, respectiv de cel al Sănătăţii, acest grafic, numit harmonogram, vizează activităţile comerciale, reuniunile şi celelalte acţiuni culturale susceptibile de a conduce la aglomeraţii şi prevede cinci termene de parcurs: 20 şi 27 aprilie, apoi 11 şi 25 mai, în fine 8 iunie şi după.

Eşalonarea măsurilor de redeschidere este anticipată astfel:

– 20 aprilie: atelierele micilor meseriaşi, târgurile agroalimentare, magazinele şi saloanele auto, antrenamentele în aer liber ale sportivilor profesionişti şi nunţile cu participarea a maxim 10 persoane (şi cu condiţii de igienă specifice);
– 27 aprilie: magazinele cu o suprafaţă de până la 200 mp, cu excepţia celor din centrele comerciale cu o suprafaţă de peste 5.000 mp;
– 11 mai: magazinele de până la 1.000 mp ce nu se găsesc în mall-uri (a căror deschidere va fi reglementată ulterior), şcolile auto, centrele de gym şi de fitness, cu restricţii speciale pentru garderobă şi duşuri;
– 25 mai: restaurantele, barurile, cafenelele, berăriile ş.a., dar numai cu vânzarea la fereastră sau în grădinile de vară, saloanele de frizerie şi coafură, de cosmetică, manichiură şi pedichiură, masaj, muzeele, galeriile şi expoziţiile, plus zonele în aer liber ale grădinilor zoo;
– 8 iunie: toate magazinele din centrele comerciale şi cele de sine stătătoare de peste 1.000 mp, spaţiile interioare ale cârciumilor, barurilor, cafenelelor, berăriilor şi restaurantelor, hotelurile şi celelalte stabilimente de turism, saloanele de tattoo şi de piercing, teatrele şi cinematografele, palatele şi castelele, alte activităţi culturale şi sportive cu participarea a cel mult 50 de persoane, nunţi şi alte reuniuni cu respectarea anumitor condiţii de igienă, plus spaţiile închise ale grădinilor zoologice.

Toate celelalte domenii neprecizate, vor fi deschise publicului larg în cursul lunii iunie 2020.

În privinţa educaţiei şi instrucţiei, proiectul prevede următoarele:

– 20 aprilie: consultaţii şi seminarii cu maxim 5 studenţi, pentru anii terminali ai studiilor universitare;
– 11 mai: reluarea pregătirii în vederea examenelor de absolvire (programate în luna iunie) pentru nivelul liceal, în condiţii speciale;
– 25 mai: posibilitatea reluării cursurilor în toate şcolile, dar numai cu maxim 15 elevi într-o clasă (şi cu un singur elev într-o bancă), alte activităţi de învăţământ neputând fi programate mai devreme de 1 iunie.

De asemenea, creşele şi grădiniţele pot fi redeschise numai în anumite condiţii în funcţie de subordonarea la nivel municipal ori ca instituţii particulare. Data de 25 mai pentru reluarea pe scară largă a procesului educaţional este numai un deziderat şi implementarea unor măsuri suplimentare este probabilă în funcţie de evoluţia pandemiei.

Guvernul nu oferă nici un fel de garanţii în privinţa acestor termene pentru cazul în care se va constata un nou val de îmbolnăviri. In legătură cu aceste planuri, tonul presei din Cehia este foarte optimist, curs susţinut şi de datele medicale din ultima săptămână.

G.S. Jivănescu- Praga, 15 aprilie 2020

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

  1. Stai sa vezi ce se vor tavali de durere dupa ce o sa ajunga mai rau decat sunt acum. Ii mananca in cur…zau asa! Nu arcputea sa se duca doar la munca si apoi sa stea sa isi suga berea acasa oana au zero cazuri. E clar…sufera de cel mai tare sindrom asimptomatic(!) Sau presimptomatic: mancatul in cur!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.