Remember Dan Mizrahy

La împlinirea a doi ani de la dispariţie, Filarmonica „George Enescu” anunţă un recital vocal extraordinar dedicat celui care a fost pianistul, compozitorul şi pedagogul Dan Mizrahy, ce are loc astăzi, la ora 19.00, în Sala Mică a Ateneului Român.

„Din toată truda unei vieţi, din ce rămâne în urmă după marea despărţire, cea mai preţioasă este amintirea din sufletele celor care l-au cunoscut şi iubit. Este semnul sub care se desfăşoară concertul din seara aceasta. Să ne amintim de onestitatea şi mărinimia mărturisirii sale despre viaţa zbuciumată care i-a fost dată. Şi mai ales să ne amintim omul, «ultimul gentleman», cu eleganţa şi farmecul său, cu generozitatea, cultul prieteniei, căldura şi înţelepciunea dăruite fără rezerve celor din jur”.

Să ne amintim de Dan Mizrahy pianistul; personalitate originală care s-a dedicat cu pasiune introducerii muzicii lui Gershwin în sălile noastre de concert; fragmentul pe care-l veţi asculta va aminti calitatea excepţională a interpretării sale pianistice.

Compozitor, Dan Mizrahy a cultivat miniatura vocală, ridicând romanţa la rangul de lied. A fost, de asemenea, un profesor entuziast, dornic să transmită dragostea sa de muzică şi modelul spiritual al muzicianului complex, în care credea.

Muzicianul s-a născut la Bucureşti ca unul din cei doi copii ai lui Moscu Mizrahi, descendent al unei vechi familii de evrei sefarzi, şi al Henriettei, născută în familia aşkenază Schoenfeld. La 9 ani a intrat, cu dispensă de vârstă, la Academia de Muzică din Bucureşti, ca student al Aureliei Cionca; printre profesorii săi s-au numărat Mihail Andricu şi Faust Nicolescu.

Exmatriculat în 1941 în urma promulgării legislaţiei rasiale, a emigrat în Palestina, unde a fost admis la Academia de Muzică din Ierusalim, studiind pianul, pedagogia, formele, armonia, istoria muzicii, sub îndrumarea lui Alfred Schroeder, asistent al pianistului Artur Schnabel. În toamna anului 1945 s-a repatriat în România. A studiat în particular compoziţia cu Mihail Jora. Şi-a început cariera solistică în 1946, iar din 1949 a devenit profesor de pian la actualul Liceu „Dinu Lipatti”.

După trei ani de închisoare politică, şi-a reluat activitatea concertistică, în 1954, sub bagheta lui Sergiu Comissiona. În acelaşi an a cântat pentru prima oară în România lucrări de George Gershwin. În lunga sa carieră, Dan Mizrahy a cântat „Rhapsody in Blue”, în varianta cu orchestră, de aproape 200 de ori, iar „Concertul în fa” l-a cântat de peste 100 de ori, dar şi „Rapsodia a II-a” şi Variaţiunile simfonice „I Got Rhythm” în cadrul „Integralei lucrărilor pentru pian şi orchestră” de George Gershwin. S-a stins din viaţă la vârsta de 84 de ani, în februarie 2010.

Programul de la Ateneul Român cuprinde cântece şi romanţe semnate de compozitor şi lectură din volumul autobiografic „Aşa a fost”, apărut în 2005.

Solişti: tenorii Florin Diaconescu şi Mircea Ciurez, sopranele Iulia Artamanov, Laura Chera, Lavinia Mamot, Cleopatra David, Nelly Nicolae, Mădălina Stan, Liana Podlovschi, Mirela Ionescu, mezzosopranele Geanina Munteanu şi Alexandra Andrei, basul Răzvan Georgescu. La pian, Despina Carabella Oproiu şi Verona Maier. Cu participarea actorilor Ilinca Goia şi Adrian Păduraru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.