Remus Borza: România, un jaf generalizat

„În România, aproape toată lumea fură bugetul de stat. Și cei cu gulere albe, și cei cu gulere negre. Și români, și străini. Sunt încă multe activități nefiscalizate”, spune deputatul independent Remus Borza într-un comunicat de presă.

„Nu excelăm nici în colectare impozitelor de la populație, dar nici de la agenți economici. În primii 10 ani după Revoluție, pe sloganul, „Nu ne vindem țara“, am privatizat economia românească doar patronilor români, veritabili oligarhi ai tranziției românești. A fost o prăduială generalizată, caracterizată de arierate de ordinul miliardelor de dolari, falimente de răsunet și vreo patru milioane de locuri de muncă desființate. După 2001, am început să vindem România pe doi lei multinaționalelor. Că doar nu am intrat în UE de frumoși și deștepți ce suntem. Prețul a fost plătit prin cedarea resurselor țării, a energiei, hidrocarburilor, industriilor metalurgice și prelucrătoare, industriei bancare și de asigurări, prin vânzarea terenurilor agricole și pădurilor.

Evident, că nici multinaționalele nu au făcut coadă la casieria statului. Ele nu au avut mâini de dat, decât de luat. În ultimii 10 ani, peste 80% din ajutoarele de stat s-au dus către firmele străine, în loc să capitalizăm firmele românești. În perioada

2008 – 2014, soldul rezultatului net raportat de multinaționale, calculat ca diferență între profitul total și pierderea totală, a fost de doar 2,5 miliarde lei. În șase ani, multinaționalele care dețin 50% din cifra de afaceri a României și poziții de cvasimonopol în sectoarele-cheie ale economiei românești au plătit cumulat cât o singură companie, Hidroelectrica, într-un an. Companiile românești, aflate într-o concurență neloială cu firmele străine, discriminate de statul român și având poziții periferice în economie, au raportat un sold al rezultatului financiar net de 55 miliarde lei, adică de 22 ori mai mult decât firmele străine. În 2015, la o creștere economică de 3,7%, firmele străine au raportat un sold al profitului net de 9 miliarde lei față de 27 miliarde lei, soldul profitului net raportat de multinaționale.

În fiecare an, se scot din România circa 10 miliarde de euro pe acele optimizări fiscale, a se citi inginerii financiare, dar care sunt legale, dar mai puțin morale. În business și în politică este greu să vorbești de moralitate. Multinaţionalele scot bani prin preţurile de transfer, prin împrumuturi cu dobânzi prohibitive date de societăţile-mamă către subsidiarele din România, prin contracte de training, de consultanţă, prin vânzarea creditelor neperformante cu peste 90% discount.

Ordonanța 79/2017 implementează Directiva Europeană 1164/2016 prin care multinaționalele sunt obligate să plătească impozite în țară în care generează venit. Sper că, de acum înainte, multinaționalele să lase mai mulți bani în România.

Avem nevoie de multinaționale, avem nevoie de capital străin. În primul rând, avem nevoie de cultura antreprenorială a multinaționalelor, care lipsește și azi multor antreprenori români, avem nevoie de know-how, avem nevoie de deschiderea pe care o oferă multinaționalele României pe alte piețe. Ceea ce îmi doresc eu este un parteneriat onest între statul român și multinaționale”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

7 Comentarii

  1. De parcă nu știe că multinaționalelor nici prin cap nu le trece să trateze statul român ca pe un partener! Borzică a luat-o grav pe arătură!

  2. până nu va fi o lege a concurenţei general valabilă şi aplicată corect de guvernanţi ( o lege antitrust ca în SUA- de atunci a progresat SUA ) nu vom progresa nici noi nici multinaţionalele. va fi ca în vremea turcilor, noi ii vom fura pe străini şi ei pe noi şi o vom mierli la fel ca noi şi imperiu turcesc. voi credeţi că bill gates s-a pensionat de voie sau de nevoie, că nu respecta legea concurenţei? nici în natură nimic nu evoluează dacă nu e în competiţie.şi loviluţia tot din cauza concurenţei neloiale din africa şi asia am încasat-o.Din partea UE puteţi uita , poate doar americanii. ruşii nu acceptă ideea de competiţia, de aia au şi pierdut.

    • Prietene, ce fumezi! Cum putem noi fura multinaționalele?

  3. Domnule Borza , eate o rusine sa afirmati ca in Romania toata lumea fura ! Va inselati ! Majoritatea romanilor sunt oameni cinstiti , care-si castiga existenta prin munca si nu umplu puscariile precum atati ” alesi” ai neamului , ministri de toate felurile , politicieni si muncitori cu gura . toti uniti sub sloganul generos : „Cinstea este izvorul saraciei ! ” Asa ca nu ne jigniti pe toti si nu ne bagati pe toti in aceiasi oala cu toti banditii! Spunea Tudor Vladimirescu : „Tara este poporul si nu tagma jefuitorilor ! ” . Mai ganditi-va domnule Borza !

  4. Iată adevărata preocupare , ce ar trebui să dea insomnii parlamentarilor , serviciilor , magistraților … și gloabei bîzdîcoase de la Cotroceni … !

  5. aroganta, IGNORANTA, formalism, manierism, „autism” si evident un arivism dement…recunoasteti aceste caracteristici (etichete ,etc)?…sunt specifice oamenilor multinationalelor (si pe care din nefericire le imitam cu entuziasm si noi)…daca v-ati uita cu mai multa atentie la „managerii de top” (recomandati de firme „autorizate” ,de FP sau de metehnele noii ordini, nu este prea clar) pe care i-ati adus in Hidroelectrica ati constata ca …incepe sa fie cam ca in 2011 (daca va spune ceva anul!)…de lupi moralisti s-a cam umplut politica romaneasca asa ca va recomand o atitudine rezervata!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.