Reparații fără autorizație la monumente istorice

Reparații fără autorizație la monumente istorice. Persoanele care execută lucrări neautorizate asupra monumentelor istorice, drumurilor publice sau reţelelor de utilităţi, ar putea scăpa de dosar penal.

Mai mulți deputați PSD, printre care se numără fostul ministrul al Justiției, Florin Iordache, au depus un proiect prin care vor să elimine din Legea Construcțiilor pedeapsa cu închisoarea de la 3 luni la un an, pentru unele construcţii executate fără autorizaţie. În expunerea de motive, parlamentarii susțin că inițiativa are rolul de a „decongestiona activitatea instanțelor“, întrucât „pe rolul instanțelor sunt mii de dosare care privesc executarea unor lucrări fără autorizație, dar în proporție de 99% se sancționează cu o simplă amendă“.

Aleşii mai spun că modificarea vine în ajutorul cetăţenilor care au făcut, asfaltări din fonduri proprii şi s-au ales apoi cu dosare penale. De asemenea, mai arată parlamentarii, s-a întâmplat ca execuția unor lucrări importante să fie sistată pentru că autorizaţia de construcţie a expirat înainte ca lucrarea să fi fost finalizată.

În expunerea de motive a proiectului de lege se mai arată că „ prin inițiativa legislativă se menține ca infracțiune continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, sau întocmirea ori semnarea documentațiilor tehnice necesare pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții, precum și a proiectelor tehnice și a documentațiilor de execuție pentru alte specialități decât cele certificate prin diploma universitară“.

Inițiatorii proiectului mai scriu că „În același timp, se cunoaște faptul că o autorizație de construire se poate elibera doar după expirare, lucru care duce automat la sistarea unor lucrări de anvengură, în anumite cazuri fiind vorba despre lucrări ale autorităților publice locale, cu finanțare europeană, ceea ce provoacă întârzieri pentru finalizarea lucrărilor”.

Un alt motiv pentru care ar fi necesare modificări la Legea Construcțiilor sunt „zecile de construcții monument din întreaga țară” care se „prăbușesc lunar, iar proprietarii nu pot face nici măcar îmbunătățiri la fațade”. Proprietarilor care au făcut „reparații de urgență” li s-a întocmit dosar penal, spun aceștia, susținând ca au fost luni în care comisia de resort din cadrul Ministerului Culturii nu a funcționat și nu a emis autorizații.  Măsura ar urma să îi scape însă de dosare şi pe cei care intervin abuziv asupra clădirilor istorice. Proiectul este acum la Senat. 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. Reparatiile fara autorizatie a monumentelor istorice pot insemna si transformarea acestora in tripouri,case de toleranta-sau sedii de partid dupa gust,eventual demolare accidentale-depinde cine plateste,etc.Oare credeti ca toata populatia este pe masura voastra,adica niste imbecili fara carte ,cultura ar fi prea mult spus,manati numai de gandul ca din afacerile imobiliare se pot scoate multi bani din spagile pe autorizatii.A-ti pus ochii pe centul istoric al Bucurestiului si actuala lege va incurca asa cum va incurca si legile justitiei?

  2. „se cunoaște faptul că o autorizație de construire se poate elibera doar după expirare”- de cand ?Se cunoaste ca se emite inainte de construire !
    Poate fi imbunatatit acest regim in anumite situatii cum sunt reparatiile, zugravelile interioare ,exterioare si alte lucrari de minima importanta insa fara indoiala pt.monumente istorice aut.de constr.este necesara.Cred ca pe baza cererii titularilor -in cazul cetatenilor ce au facut drumuri si a unui proiect de executie ,primariile pot emite imediat aceste autorizatii, fara a cere milioane de acte- birocratie enorma-aici este hiba intr-o birocartie desantata…In plus nenea de la primarie ce da certif.de urbanism sau autorizatia- trebuie sa ceara acte esentiale -nu spagi pe fiecare etapa si amanari criminale.
    Cred ca aici trebuie consultati specialistii de la toti factorii care sa-si spuna cuvantul.

  3. ai-ai-ai ,ce golaneala ascunde chestia asta. iar daca-i si mana lui iordache, e groasa rau.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.