Republica Moldova, nevoită să stingă becul

Criza energetică în care s-a cufundat Republica Moldova nu pare să se termine prea curând, ba chiar dimpotrivă, se accentuează. Centrala de la Cuciurgani, care se află în zona separatistă transnistreană, este principalul furnizor al țării și și-a redus drastic livrările. Alte centrale ce produc electricitate cu gaz nu au gaz pentru că Gazprom și-a redus livrările la jumătate pe motivul că basarabenii nu au plătit marfa ce li s-a livrat până acum conform angajamentelor. În fine, importurile din Ucraina au fost sistate, pentru că ucrainenii nu mai au electricitate nici pentru ei, pentru că infrastructura energetică se află sub bombardamente masive rusești. În extremis, Republica Moldova cumpără anumite cantități de energie din România, Hidroelectrica, Petrom și Nuclearlectrica livrând peste Prut, însă cantitățile nu sunt nici pe departe suficiente pentru necesități.
Vicepremierul de la Chișinău, Andrei Spînu, a îndemnat oamenii să continue să facă economii și a spus că Energocom, compania moldovenească însărcinată cu achizițiile, cumpără energie de la Nuclearelectrica și Petrom.
„Vă informez referitor la evoluția situației energetice din țară. SA Energocom, pentru luna noiembrie, a semnat următoarele contracte pentru livrare a energiei electrice:
-S-a prelungit contractul cu OMV Petrom pentru 50 MWh pentru luna noiembrie;
-S-a prelungit contractul cu Nuclearelectrica pentru 35 MWh pentru luna noiembrie”, a spus Spînu, pe Facebook.
În continuare, vicepremierul a îndemnat populația și firmele la economisire. Nu numai că a îndemnat, dar a precizat chiar că stingerea luminilor, pe anumite perioade de timp, este crucială.
„Reducerea consumului de energie electrică este extrem de importantă. Vă rog să continuăm efortul de economisire la nivel național. Avem multe exemple bune, dar sunt sigur că mai este loc pentru responsabilitate. Așa cum am informat, în luna noiembrie Gazprom a confirmat doar 5.7 mln. m3 de gaz pe zi pentru țara noastră, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului. Acest volum va fi repartizat după cum urmează: 3,4 mln m3 pe zi pentru malul drept și 2.3 mln pe zi pentru malul stâng. Regiunea transnistreană va primi cu peste 40% mai puțin decât în luna octombrie”, arată Spînu.
Operatorul sistemului energetic național al Republicii Moldova, Moldelectrica, a declarat stare de alertă pe 21 octombrie, după oprirea livrărilor de electricitate de către Ucraina din cauza atacurilor rusești cu rachetă și după diminuarea masivă a livrărilor centralei de la Ciuciurgani , care a anunțat că nu mai primește suficiente gaze rusești.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1088 Articole
Author

9 Comentarii

  1. R. Moldova isi merita soarta, ca si Ucraina. S – au facut frate cu Dracu, s – au aliat cu Dracu si vor sa distruga Rusia. Se separa de Rudia, bun, dar apoi se vand Occidentului, cheama armata NATO in zona lor, la granita Rusiei. Rusia e proasta sa le intretina cu Energie ieftina, iar ele sa ajute la distrugerea Rusiei……NU esti liber sa te aliezi cu cine vrei tu, nu e cinstit, nu e corect sa iti asiguti securitatea cu NATO in detrimentul altora….Daca faci asta, meriti o pedeapsa.

  2. Romania, Polonia, Ucraina sunt mai intai vinovate decat SUA, NATO, Rusia de razboiul din Ucraina….Aceste tari au adus Armata Americana la granita Rusiei, ca sa le fie lor bine…..Chiar le va fi bine????… Trebuie sa fii prost ca sa nu pricepi…..Intrand in NATO Romania si Polonia au dat foc Estului european. In 2008 la Bucuresti la summitul NATO la care a fost prezent si Putin, au deschis calea spre NATO pentru Ucraina si Georgia, incercuind practic Rusia cu trupe NATO. Putin a averizat ca asta va duce la Razboi…Orice prost cat ar fi de prost isi da seama ca duce la Razboi….Dar politruci ca Aurescu nu isi dau seama, ei nu sunt luati pe Front, ei se plimba in vacante la Washington si traiesc ca miliardarii…..Ce face azi Romania? Il injura in cor pe Putin, vezi Doamne ca asta e dement, e descreierat, e criminal nenorocit …..Alta prostie romaneasca, Rusia are o mie de Putini nu doar unul….

  3. N-au decat sa inghete mancurtii de peste Prut
    Au avut timp 32 de ani sa se indrepte spre vest ,caci de acolo vine bunastarea si democratia ,dar ei nu si nu
    Au vrut CSI
    Acum am o urare calduroasa pentru ei
    Sa dardaiti bine !

  4. Pot sa treaca la iluminatul ecologic: opaite si lumanari.
    Daca le-a trebuit riusificare si Transnistrie, sa se lumineze cu Transnistrii.
    Acuma vin la cersit curent si gaze din Romania……[Rumburak]

  5. 1. A se vedea că dintre ZECILE DE STATE care susțin Ucraina eroică, România este a doua din coadă cu doar 0.1% din PIB-ul alocat Armatei Române. Eroismul ucrainienilor, incontestabil, este una, iar politica României, alta.
    2. România furnizează AZI când vorbim 90% din energia electrică a Rep. Moldova, în cea mai mare parte prin CONTRACTE DIRECTE SUBVENȚIONATE de la companii de stat românești sau de la OMV Petrom companie strânsă cu ușa de statul român, pentru că, da, putem face asta în țara noastră. Pomană, cu alte cuvinte.
    Scurt, mesajul de la București este: România nu a intrat direct în jocurile militare globale din Ucraina, dar enorm umanitar femeile și copilașii ucrainieni, DAR avem interese ENORME în Basarabia, PĂMÂNT ROMÂNESC. Era infinit mai bine dacă URSS nu jumulea PRIN RĂZBOI, DEPORTĂRI ȘI GENOCID această provincie de la România Mare în 1940 și mai ales dacă Rusia de după 1991 ACCEPTA REUNIFICAREA BASARABIEI CU ROMÂNIA. Așa, rușii au intrat într-un conflict politico-economic cu România, care a avut și o fază militară urâtă între 1941-1944, din care mult mai mult au pierdut decât au câștigat. Nu vom lăsa din ghiare Basarabia și nici pe politicienii KGB-iști venerici de la Chișinău să spună și să facă prostii față de România, profitând că stau de vorbă cu un electorat basarabean în bună parte rusificat și mancurtizat.
    3. România se înarmează până-n dinți, are deja 54 de module Himars (mai multe ca Ucraina), sute de module Larom și pe drum sunt cele Patriot deja cumpărate, milioane de obuze în depozitele mult-regretatului Nicolae Ceaușescu și sute de mii de PSL-uri Cugir. Cine vrea să vină ca să moară ca un câine în Triunghiul Morții din Carpați, apoi să vină.

  6. 1. A se vedea că dintre ZECILE DE STATE care susțin Ucraina eroică, România este a doua din coadă cu doar 0.1% din PIB-ul alocat Armatei Române. Eroismul ucrainienilor, incontestabil, este una, iar politica României, alta.
    2. România furnizează AZI când vorbim 90% din energia electrică a Rep. Moldova, în cea mai mare parte prin CONTRACTE DIRECTE SUBVENȚIONATE de la companii de stat românești sau de la OMV Petrom companie strânsă cu ușa de statul român, pentru că, da, putem face asta în țara noastră. Pomană, cu alte cuvinte.
    Scurt, mesajul de la București este: România nu a intrat direct în jocurile militare globale din Ucraina, DAR avem interese ENORME în Basarabia, PĂMÂNT ROMÂNESC. Era infinit mai bine dacă URSS nu jumulea PRIN RĂZBOI, DEPORTĂRI ȘI GENOCID această provincie de la România Mare în 1940 și mai ales dacă Rusia de după 1991 ACCEPTA REUNIFICAREA BASARABIEI CU ROMÂNIA. Așa, rușii au intrat într-un conflict politico-economic cu România, care a avut și o fază militară urâtă între 1941-1944, din care mult mai mult au pierdut decât au câștigat. Nu vom lăsa din ghiare Basarabia și nici pe politicienii KGB-iști venerici de la Chișinău să spună și să facă prostii față de România, profitând că stau de vorbă cu un electorat basarabean în bună parte rusificat și mancurtizat.
    3. România se înarmează până-n dinți, are deja 54 de module Himars (mai multe ca Ucraina), sute de module Larom și pe drum sunt cele Patriot deja cumpărate, milioane de obuze în depozitele mult-regretatului Nicolae Ceaușescu și sute de mii de PSL-uri Cugir. Cine vrea să vină ca să moară ca un câine în Triunghiul Morții din Carpați, apoi să vină.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.