Circulă pe net:  Riscurile inteligenței artificiale

O analiză excepțională care merită făcută cunoscută.

„Tabloidul german Bild, cel mai bine vândut ziar din Europa, va înlocui o serie de posturi de redacție cu inteligența artificială, ca parte a unui program de reducere a costurilor, care va duce la sute de concedieri.”

Primii concediați vor fi editorii, corectorii și editorii foto. Vor urma și redactorii. Varianta gratuită a ChatGPT e capabilă să genereze texte tip articol/știre pe baza unor declarații, mult mai rapid și într-un stil mult mai comprehensiv și mai atractiv decât ar face-o majoritatea redactorilor cu experiență.

Nici prezentatorii tv nu mai au mult. Deja au apărut clipuri cu avataruri generate de AI care recită texte motivaționale. De ce i-aș mai plăti 25.000 de euro pe lună Andreei Esca, când pot să am o variantă digitală care să prezinte știrile pe gratis, care nu are nevoie de concediu, asigurare de sănătate, make-up, ținute și echipă de producție? Da, cei deja cunoscuți vor rămâne, dar dacă visați să faceți jurnalismul ca să prezentați știri peste 4 ani, think again!

În mai puțin de 2 ani, AI va înlocui cu succes majoritatea „corporatriștilor” – inclusiv auditori, copyrighteri, analiști și operatori call center. Toți acești oameni vor trece de la deadlineuri, brainstorming și teambuilding, la ajutor de șomaj, Netflix&chill.

Ce e mai trist e că diplomele lor vor deveni maculatură, experiența lor pe posturile alea ale căror nume se termină toate cu „manager” nu le va mai folosi la absolut nimic, căci efectiv nu vor avea unde să își depună CV-urile pentru a obține posturi similare.

Până în 2030, în majoritatea statelor dezvoltate, venitul de bază necondiționat (numit și venit universal) va fi o normalitate. Ajutorul de șomaj va dispărea complet, iar în timp va dispărea și sistemul de pensii. Toți cetățenii vor primi lunar, indiferent de statutul lor pe piața muncii, o sumă care va fi calculată în raport cu valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent al fiecărui stat în parte. Fie că vor fi bani digitali, cupoane sau carduri de trai, sumele vor fi furnizate în continuare, chiar și în situația în care omul se va angaja sau va deține un business. Asta înseamnă că angajatorii care nu pot înlocui personalul cu soft AI se vor confrunta cu provocări tot mai mari pentru a atrage tinerii pe piața muncii. Vor fi nevoiți să mărească salariile, să ofere condiții mai bune de muncă și beneficii extra.

O altă problemă aici va consta în creșterea numărului de cazuri de depresie, anxietate existențială și chiar a cazurilor de suicid. Rămași fără activitate, nevoiți să-și schimbe complet stilul de viață, confruntați cu sentimentul inutilității, nu puțini vor fi cei ce vor resimți simptomele distimiei și abuliei.

Dincolo de a fi o activitate pe care o prestezi pentru a-ți asigura cele necesare supraviețuirii și confortului, munca în sine oferă un sens și un scop existenței umane. Activitatea susținută în vederea realizării unor obiective împiedică mintea să umble brambura printre tribulații, angoase și gânduri negative automate. De aceea, în istorie, sunt mai mulți gânditori care s-au sinucis, decât casieri, portari și șoferi. Da, „Cogito, ergo sum”, dar a gândi cu mintea ta are un neajuns: Cu cât ai mai mult timp pentru a rațiocina, cu cât înțelegi mai multe, cu atât mai sus urci pe culmile disperării.

O provocare uriașă apare și pentru cei aflați la început de drum (absolvenți), căci majoritatea nu mai știu pe ce cale să pornească. Va mai exista cerere pentru specialiști în domeniul pe care aleg să-l studieze azi? Da, poate unii vor spune „ei, dar de medici, de avocați și de ingineri va fi mereu nevoie”. Oare?

Un algoritm inteligent ar fi chiar și acum capabil, cu ajutorul unei camere video, să evalueze un pacient, să-i interpreteze analizele și să pună diagnosticul și diagnosticul diferențial cu o rată de acuratețe mult mai mare decât cel mai reputat doctor docent. La fel cum astăzi, în majoritatea avioanelor de linie, piloții sunt tot simpli pasageri, căci computerul pilotează, roboții care operează vor înlocui, nu peste mult timp, chirurgii.

Tocmai te-ai gândit că tu nu te-ai lăsa niciodată operat de un robot? Mai gândește-te! Revin la analogia cu piloții: Majoritatea accidentelor aviatice au fost produse de…ei bine, de erori umane. De când piloții nu mai pilotează propriu-zis cursele de linie, avioanele ajung în siguranță la destinație. La fel va fi și în chirurgie. Cu ajutorul unui robot controlat de un algoritm inteligent, creionat special pentru operații, în softul căruia au fost introduse toate informațiile și cazurile „de manual”/problemele care pot apărea într-o operație (de apendicită, spre exemplu), statistic vorbind ai avea mai multe șanse să te bucuri de o operație reușită, în comparație cu un chirurg care poate n-a mai dormit bine de 3 zile, tocmai s-a certat cu soția, a aflat că odrasla bagă cox și că rata a crescut cu câteva milioane.

De avocați nu mai vorbesc, căci un avocat din SUA a fost deja sancționat pentru că s-a dus la tribunal cu o pledoarie scrisă de ChatGPT. Știu că unii vor spune că era un text plin de greșeli, însă e important de precizat că, în târgul cu AI-uri, Chat GPT e precum Trabantul în fața unui Bugatti. Inteligența Artificială e folosită deja de ani buni de Google, Meta și Amazon, nu mai vorbim de softurile de care dispune armata SUA sau China. Precum un copil care învață din experiență, algoritmii devin mai buni pe zi ce trece. Da, azi ChatGPT îți va scrie un eseu plin de erori, însă, pe măsură ce se perfecționează și dobândește noi cunoștințe (momentan tehnologia este limitată voit), va fi capabil să identifice erori în formule matematice consacrate, să propună noi sisteme filosofice, să creioneze ideologii, doctrine și soluții.

Antropocentrismul va pierde la scor de fiecare dată, căci diferența dintre om și AI este pe cât de simplă, pe atât de complexă: Noi pierdem celule, neuronii se degradează în timp, cunoștințele sunt limitate de spațiul de stocare limitat, subiectivismul și emoțiile noastre ne distorsionează percepția asupra realității.

Pe de altă parte, AI nu are nici limite, nici țâfne. Nu poate simți o poezie, dar poate crea un poem. Nu poate juca într-o piesă, dar poate genera un film de Oscar, de la scenariu la personaje. Nu suferă din dragoste, dar îți poate compune piese despre decepții și, evident, le poate cânta. Nu cere plata pentru orele suplimentare, nu vrea concediu, nu fură din pixurile de pe inventar, nu are nevoie de pauză de țigară și, cu fiecare secundă care trece, devine tot mai bun. Când vorbim conceptul de Algoritm Inteligent, „limita e cerul” sună a claustrofobie.

Atenție, căci nu vorbim de o revoluție care va avea loc în 2050 sau 2100, ci de una care a început deja. Sistemul de schimbări lente (pole-pole) utilizat în trecut nu mai este valabil în secolul XXI. Gândiți-vă doar la cât s-a schimbat viața voastră în ultimii 10-15 ani. În urmă cu 15 ani, majoritatea nu avea non-stop un aparat în mână, numeroase rețele de socializare, milioane de opțiuni de divertisment și posibilități nelimitate de comunicare la distanță. Telefonul mobil era folosit doar pentru apeluri scurte, iar socializarea în mediul virtual era limitată la forumuri și alde Yahoo!Messenger, care erau accesate doar de pe desktop sau laptop.

În istoria evoluției speciei umane, au existat 3 revoluții importante: Revoluția cognitivă (apariția lobului frontal), revoluția agricolă (care a contribuit la dezvoltarea așezărilor umane) și revoluția industrială, care a facilitat dezvoltarea tehnologiei. Toate aceste revoluții au ceva în comun: Au dus omul în vârful lanțului trofic și s-au asigurat că omul rămâne acolo. Revoluția AI e altfel. Căci, pentru a avea parte de confortul pe care AI îl oferă, trebuie să renunțăm la control și la aroganță, să acceptăm că inteligența umană nu va mai fi nici unica, nici „cea mai cea”.

What a beautiful time to be alive, spunea un cântec, și chiar așa e. Legat de noua religie a datelor, Yuval Harari ridică două probleme interesante:
În primul rând, când oamenii vor avea venit garantat și tot mai mult timp liber, guvernele vor fi obligate să găsească noi și noi moduri de a-i ține ocupați. „În trecut, cenzura funcționa prin blocarea fluxului de informații. În secolul XXI, cenzura funcționează prin bombardarea oamenilor cu informații irelevante, Efectiv nu știm la ce să fim atenţi, iar adesea ne petrecem timpul investigând și dezbătând chestiuni minore. Pe vremuri, să ai putere însemna să ai acces la date. Astăzi, să ai putere înseamnă să știi ce să ignori”, scrie Harari în Homo Deus.

Apoi, „odată cu dezvoltarea tehnologiei s-au întâmplat două lucruri. Mai întâi, pe măsură ce cuţitele din silex au evoluat treptat până la rachete nucleare, destabilizarea ordinii sociale a devenit mai periculoasă. În al doilea rând, pe măsură ce picturile rupestre au evoluat treptat până la transmisii televizate, a devenit mai ușor să-i induci pe oameni in eroare.
În viitorul apropiat, algoritmii ar putea desăvârși acest proces, făcând ca oamenilor să le fie aproape imposibil să observe realitatea în ce-i priveşte. Algoritmii vor fi cei care vor decide în locul nostru cine suntem şi ce ar trebui să știm despre noi înșine”, conchide același sclipitor Harari în volumul „21 lessons for the 21th century”.

Adevărul e că, în secolul XXI, nu mai este loc pentru obiceiuri arhaice, prudență, dumnezei, moderație, la fel cum nu mai este timp pentru a aștepta ca lumea să asimileze noile realități. Cei care vor înota contra valului vor deveni tot mai izolați. Cei care vor refuza să accepte schimbările vor deveni tot mai dezolați. Cei care înțeleg ce se întâmplă acum și faptul că, iată, fiecare dintre noi, cei aflați în viață acum, asistăm la o revoluție indomptabilă care va schimba definitiv specia umană, vor avea cel mai mult de câștigat, mai devreme sau mai târziu.

Astăzi, dacă deschideți ochii, oricum veți avea surpriza să îi vedeți pe toți ceilalți dormind adânc, un somn al rațiunii în cea mai adâncă noapte a superficialității. În viitorul nu foarte îndepărtat, cu toții vom dormi liniștiți, indiferent că ne place să acceptăm asta sau nu, căci algoritmii inteligenți vor veghea non-stop pentru noi.

Da, algoritmii inteligenți sunt deja deosebit de utili în viața noastră de zi cu zi. Ei decid ce postări ne dorim să vedem, schimbă ruta când suntem blocați în trafic, ne oferă răspunsuri la întrebări și simplifică sarcinile ce, înainte, durau ore bune pentru a fi îndeplinite.

Dar, în aceeași măsură, când asistentul tău AI (ce va înlocui smartphone-ul) va decide ce informații ai dreptul să primești (care articole vor deveni virale, ce postări vezi), ce să faci cu timpul tău, când vor învăța să îți influențeze starea de spirit și comportamentul (cum a procedat Facebook în 2012, în cadrul experimentului de „modificare a dispoziției pe baza wall-ului”), alegerile noastre personale vor fi la fel de libere cum ar fi peștele în undiță. Da, vom avea mai mult confort. Dar liberul arbitru și decizia conștientă vor deveni concepte cel puțin discutabile, dacă nu superfluu.

Așadar nu e vorba doar de angajați concediați pe bandă rulantă și înlocuiți cu algoritmi inteligenți, de dispariția unor profesii, de digitalizare și tehnologie care facilitează optimizarea costurilor și confortul personal. Ci de o schimbare totală a modului în care va arăta fiecare clipă a fiecărei zile din viața fiecărui om.

Închei cu două întrebări deschise: Cum vom proceda când oamenii își vor însuși creațiile AI ca fiind ale lor și cum va arăta oare lumea dacă vom constata că algoritmii inteligenți, pe măsură ce se perfecționează, preiau tot mai mult din „chipul și asemănarea noastră”?
Felicitări pentru că ai lecturat până aici! Noapte bună, excelențelor!

Dinu Popescu 

Facebook

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

24 de Comentarii

  1. Sefii, neinlocuibili, sunt diperati ca nu vor mai avea ce secretare sa sus-tina ! Si Coti este disperat, ca-i va fi inlocuita cateaua, aia care latra la ordin.

  2. AI nu tine loc de minte umana
    Pana la smartcard, smartphone si alge smart-uri mintea umana trebuie instruit si folosita altfel inteligenta o ia in jos. Inteligenta a aparut pe cai naturale ca o necesitate
    Canf dispare nevoia unii nu mai pot fara telefoane inteligente. Pica internetul nivelul de inteilgenta egal cu zero. Nu mai stiu sa ajunga inapoi acasa de la mall fara un google maps.
    Trebuie sa-i duca cineva sau ceva de nas inteligenta e scoasa din priza sau bateria s-a terminaT.

  3. foarte buna analiza.. acum vreo saptamana am vazut un add on la blender(free 3d graphics software) care iti desena un desen pornind de la un plan al obiectelor in spatiu si o fraza folosind AI gen chatgpt

  4. Romania importa la greu forta de munca si are nevoie de reinfinarea de scoli profesionale alora le urla in cap ca inteligenta artificiala noul bau bau vine si lasa fara locuri de munca. Youtube nu are traducere automata in romana si ce este in alte patit nu mai merita amintit. Unii „ziaristi” fac copypaste de google translate redactorii sefi sa plateasca google translate dau faliment. La AI-ul laudat sa nu te duci
    Unii concediaza pe banda rulanta patronii romani aduc din Asia pe banda rulanta. Romanii au plecat tot pe banda rulanta la cules recolta, constructii ster babe la …
    Sa vina ChatGPT sa culeaga recolta engl3zeasscs ca le „putrezeste” pe camp. Englezii e prea domni sa mearga la cules si englezoaicele prea bete, tot pe vanda rulanta. Decu sa vina africanii si est europenii dupa ce si-au inchis granitele cu BrExit. S-au luat la bataie prin benzinarii si supermarketuri din lipsa de soferi sa le conduca camioanele. N-a venit AI sa le conduca lor masinile. O fi plecat Tenerife.

  5. Dumnezeu mai exista pe undeva ? El ce parere are de toate astea ? Daca exista, nu cred ca va fi de acord cu asa ceva si va stopa intr-un fel. Daca nu…

  6. Cred ca toate framantarile legate de AI sunt premature si aglomereaza spatiul
    Imi amintesc de un banc :”Intr-un avion, deasupra Atlanticului se aude :Dragi calatori,avionul este pe pilot automat,extrem de sigur pentru ca nu se strica niciodata,…niciodata,…niciodata…”
    Asa si cu gargara cu AI, cuplata cu gargara schimbarile climatice si cu altele, livrate prostimii ,ca sa-si mestece paiele si sa-si bea berica
    Traiasca AI!

  7. Unde exista aceste riscuri pe planeta Marte sau in Metaversul lui Zuckerberg?

  8. O lume (nu sunt sigur că poate fi numită lume) ca cea creionată în acest articol nu are motive să existe. De aceea va disparea în foarte scurt timp pentru că altfel va duce la extincția speciei umane așa cum este ea azi. O persoană cu creierul conectat permanent la inteligența artificială încetează să mai fie om. Devine o altă specie: un transhuman. O asemenea mașinărie nu are nimic de-a face cu Dumnezeu. E doar un hibrid satanic care nu poate fi numit creatură vie.

  9. Rugăciunea la începerea lucrului
    Doamne Iisuse Hristoase, Fiule, Unule-Născut al Tatălui celui fara de început,Tu ești cel ce prin gura proorocului Tău David ai zis: IEȘI-VA OMUL LA LUCRUL ȘI LA LUCRAREA SA PÂNĂ SEARA. Tu ai zis și prin gura fericitului Pavel Apostolul: CEL CE NU VREA SĂ LUCREZE, NCI SĂ NU MÂNÂNCE. Și iarăși Tu ai zis cu preacurata gura Ta: FĂRĂ DE MINE NU PUTEȚI FACE NIMIC, Doamne, Doamne, ascult din tot sufletul și din toata inima dumnezeieștile Tale cuvinte si cu umilință alerg la bunătatea Ta: ajută-mi mie, păcătosului, cu darul Tau, sa săvârșesc lucrul ce încep acum: In numele Tatălui si al Fiului si al Sfântului Duh. Amin.

  10. Cum circula Tesla pe drumuri judetene fara marcaje, indicatoare si pline de gropi, napadite de buruieni si murdare de noroi, nu se risva si migreaza inapoi America la Musk, plangand pe la ambasada USA ca primarii PeeSeeDee c0nspira impotriva 0randuirii gl0baliste.

  11. AI,adica materia moarta va strivi celulele,adica materia vie…CUM POTI ELIMINA AI ?!Simplu,scoti stekerul din priza…

  12. De mult nu nu mi-a fost dat sa vad un articol atat de prost si de lipsit de documentare, de intelegere a ce se intampla in jur! Ori e scris de un IT-ist cu cosuri pe fata ori e scris de un motor AI! Scuze, IT-ustul poate sa fie si unul din ala care innafara de blogurile or profesionale nu mai citeste altceva!
    Din nefericire pentru individul semnat Dinu Popescu nu am timp sastau sa il „luminez”! Asta e, cunostintele costa, inteligenta se obtine in ani greui de munca si gandire! Doar atat Mr. Popescu: esti parte a unu concert fals de strigatori anti IA pentru ca undeva niste baieti destepti din guverne se tem ca vor pierde suprematia controlului si manipularii informatiei! Asta este singurul motiv pentru care e toata campania asta desantata impotriva IA! Gratuit iti mai spun ceva: daca vrei sa fii specialist apuca-te de documentare si nu intra in corul bocitoarelor care comenteaza de pe sant un concept imprumutat din SF! Iti sugerez sa incepi prin a traduce in germana conceptul urmator: Algoritmi-care-isi-perfectioneaza-performantele-in-limitele-setate-apriori-de operatorul-uman!
    Restul sunt povesti de adormit copii si insailari de Gaga!

  13. Nu cred că există un mega-computer mai complex și mai performant decât creierul uman. Diferența e ca într-o barcă cu motor și un portavion american sau între un glonț și o navetă spațială.
    Zbrrrr! Ce tare merge barca mea cu motor! Parcă e AI!

  14. De ce nu ar scrie si Inteligenta Artificiala conentarii pe acest forum?
    Ce ar putea spune? ))
    IA
    „Autorul articolului este speriat, prrcepe gresit realitatea, are halucinatii, spune minciuni …
    Stati linistiti, nu se va schimba nimic, vorbesc serios …
    Sa va spun ceva amuzant, mult mai important decat articolul …”

    Cum sa mai percepeti „resetarea” daca stilul de viata se schimba relativ lent, de la o generatie la alta?
    Nu mai aveti scapare, erati prea multi…

  15. Da,da .Putin a avertizat demult că lumea e condusă de AI.Poi de ce crezi că sunt atât de mulți președinți clowni,bătuți în cap de idioți? Deocamdată AI incepe să preia controlul și e normal ca să mizeze pe ridicoli mult mai ușor de manipulat .De care lumea se va sătura repede și va alege sa fie conduși direct de AI sub formă umană.Acestea vor câștiga alegeri peste tot cu oferte tot mai bune,vor câștiga ușor bani online si mașina va inlocui orice ai face omul.

  16. Termenul de „sabotaj” provine, din cite cunosc, din vremea inceputului revolutiei industriale, „strabunica” revolutiei AI. Si deriva din obiceiul unora din muncitorii de atunci, nemultumiti, de a introduce saboti (incaltaminte simpla, de lemn) in lanturile si rotile dintate ale masinariilor timpului … Asa ca … nu mai pierdeti timpul, pina nu e prea tirziu ! Puneti mîna pe bîte si pe răngi si treceti la distrugerea computerelor si serverelor ! Asta daca eventual mai doriti sa ramineti, cu bune si cu rele, in cadrul speciei UMANE. (ps : ooops ! am uitat … lasati computerele si serverele in pace, ca altfel nu aveam cum sa-mi scriu mesajul !)

  17. Cam nasol … daca apare iarasi vreun covid, sa vezi ca AI n-o sa aiba nevoie de vaccinare ! Pai si atunci, cum sa mai facem furaciuni cu vaccinuri, cu masti, etc ?

  18. ONU și OMS: „Școlile trebuie să pregătească copiii să aibă parteneri sexuali”

    „Copiii mici sunt ființe sexuale care ar trebui să aibă parteneri sexuali și să înceapă să facă sex cât mai devreme posibil. De aceea, grădinițele și școlile primare ar trebui să-i învețe pe copii să dezvolte pofta și dorința sexuală, să învețe masturbarea, să construiască relații homosexuale, să folosească pornografia online. și să învețe diferite tehnici sexuale, cum ar fi felatia.”

    Acesta este un rezumat limitat al ghidurilor oficiale emise de Organizația Mondială a Sănătății și Națiunile Unite pentru autoritățile educaționale din întreaga lume. Între timp, organizațiile juridice emit declarații conform cărora sexul între copii mici și adulți ar trebui legalizat, în timp ce mass-media solicită acceptarea pedofiliei ca orientare sexuală normală.

    Mai multe informații pe site-ul: https://stopworldcontrol.com/children/

  19. Prima dată vor fi eliminați redactorii de la Bild și apoi va fi eliminat Bild. Pentru că AI este, nu-i așa, deținătoarea unică a adevărului absolut.
    Apoi vor fi păstrați doar arienii. AI,desigur, va ști care sunt aceștia, căci AI este calea, adevărul și viața. Heil AI?!
    Gata, s-a creat alt motiv de panică. Stați acasă, va fi bine!

  20. dinu popescu este un john doe sau un chatgpt?…hahaha…oricum cand omenirea isi va pune mainile in cap si se va intreba : ce-am facut? (cu progresul asociat setei de cunoastere si curiozitatii bolnavicioase de copil tampit!) va fi prea tarziu ca sa mai conteze pentru specia umana…ma tot intreb (cu aceeasi curiozitate tembela!) cum se va aplica eugenia (ca un raspuns si pentru (de)bil gates!) in era IA dotate si cu elemente de executie indestructibile in mod firesc?…pana atunci (cine stie cand!) raman la ” eu nu strivesc corola de minuni a lumii” !!!

  21. Apare furtuna cu descarcari electrice si plafon jos de nori taie cam orice semnal radio de la sateliti, 5G, TV, bubuie in departari, electricitatea si internetul pe stalp kaput la fel ca 5G.
    Apetit crescut la prajit zburatoare cu continut ridicat de metal. Pana vin aia sa repare curentul in UE ca pe vremea lu Ceausca. Supermarketurile, masinile electrice, telefoane, calculatoare, platile cu cardul pauza. Mancat pauza.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.