România aproape că nu mai produce îngrășăminte

Azomureș Târgu Mureș, principalul furnizor de îngrăşăminte pentru agricultura românească, a anunţat că îşi întrerupe activitatea pe parcursul lunii martie, întrucât va efectua mai devreme revizia generală a echipamentelor, din cauza creşterii preţului la gazul metan generată de OUG 114/2018.
România rămâne, așadar, cu o singură sursă locală de producție, Chemgas Slobozia, din grupul InterAgro, și cu mari oportunități pentru importatori. Ca un făcut, suspendarea producției se suprapune cu planurile unor mari jucători internaționali din domeniul fertilizatorilor de a ataca piața ocală. Cotidianul.ro a relatat, de curând, că giganții OCH , din Maroc, și PhosAgro, din Rusia, deschid filiale în România, ca să-și vândă produsele aici.
Rusia este binecunoscută pentru abundența în gaze, materia primă pentru îngrășăminte. Poate mai puțin cunoscut este faptul că și Maroc are producție și rezerve uriașe. România are și ea producție, nu mare, circa 10 miliarde de metri cubi de gaze, dar producția de fertilizatori este redusă.  Cinci fabrici din grupul InterAgro stau acum închise, dar reprezentanții companii au anunțat, de curând, un calendar de redeschidere a lor, întins până în 2021.

Azomureş anunţă începerea, la 1 martie, a lucrărilor tehnice din cadrul reviziei generale 2020. OUG 114/2018 care a determinat creşterea nejustificată la principala materie primă, gazul metan, şi dereglări în calendarul de livrare a gazelor, creează în continuare condiţii nefavorabile pentru continuarea activităţii de producţie. În mod normal, reviziile generale sunt programate vara, imediat după ce fermierii au folosit îngrăşămintele pentru fertilizarea culturilor agricole”, a precizat Azomureş, într-un comunicat de presă.

În realitate însă, prețul gazului este în scădere continuă, pe piețele internaționale și cea locală, spre exemplificare, facem comparație între luna februarie 2019(imediat după intrarea în vigoare a OUG 114). Astfel, dacă, pe bursa Română de Mărfuri, evoluția este de la 110 – 120 de lei/MWh la 70 – 80 de lei/MWh, deci o scădere de aproape 30%. În același timp, scăderile pe piața de referință, Baumgarten, Viena, sunt și mai mari, gazul de import fiind mai ieftin decât cel produs local. În acest context, este greu de crezut că decizia Azomureș de a suspenda, pentru o lună, producția are legătură cu prețul gazului.

În plină campanie agricolă

Compania şi-a cerut scuze faţă de toţi clienţii şi faţă de toţi fermierii români pentru orice inconvenient cauzat de această întrerupere a activităţii, pe motiv că a fost obligată să recurgă la această soluţie „extremă”, pe fondul creşterii preţului la gazul metan.

„Am fost nevoiţi să apelăm la o măsură pe care o putem considera extremă. Să ne programăm reviziile unor echipamente în funcţie de preţul la gaz metan. Este neobişnuit pentru noi. Încercăm să asigurăm cantităţi rezonabile de îngrăşăminte pentru piaţa locală, acum în plină campanie agricolă, distribuitorii noştri fiind pregătiţi să pună la dispoziţie îngrăşăminte. Privim cu interes la scena politică şi la momentul când se va realiza liberalizarea pieţei de gaze naturale care ar trebui să readucă starea de normalitate pentru Azomureş, dar şi pentru alte companii care folosesc această resursă naturală drept materie primă principală”, a declarat Harri Kiiski, directorul general al Azomureş.

Revizia generală este programată să se desfăşoare pe parcursul lunii martie şi începutul lunii aprilie, iar pe lângă activitatea normală de mentenanţă a instalaţiilor, se vor realiza şi o serie de investiţii cu scopul de a reduce zgomotul ambiental. Rămân în funcţiune secţiile Amoniac III, Nitrat de Amoniu III, Uree, Acid Azotic 4. Activitatea va continua şi pentru secţia de producţie Melamină, un produs utilizat în special în industria mobilei.

Ministrul Agriculturii pare că a prevestit mișcarea

În urmă cu o săptămână, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a vizitat platforma combinatului Azomureş, arătând că înţelege importanţa unui producător autohton de îngrăşăminte pentru sectorul agricol românesc.

„Sper că Ordonanţa 1/2020, care elimină efectele negative ale OUG 114/2018, care a afectat mai multe domenii ale economiei, să reziste presiunii politice şi în consecinţă, să producă efectele atât de mult aşteptate de întreaga economie a ţării. În caz contrar trebuie să fim conştienţi cu toţii că, în mod special în domeniul agriculturii, vom asista în următoarele luni la fenomenul de creştere a importurilor de îngrăşăminte. Consecinţa pe termen mediu şi lung este creşterea costurilor pentru fermieri şi implicit pentru produsele alimentare pentru populaţie’, declara ministrul Adrian Oros.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1084 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Stimate domn. RK este binevenit el asigura si siguranta orasului Tg Mures. Daca in Romania nu prea se mai face agricultura pt mai este forta de munca, atunci nici de ingrasaminte nu-i atata nevoie. S-ar putea ca Azomures sa faca si export. Nu va ingrijorati daca nu stiti cat se produce si cat se consuma in Romania…

  2. ce mai urlau rezistacii cu un an in urma cand Nestle a hotarat sa inchida fabrica Joe napolitane din Timisoara; pesedeu’, pesedeu’! Acum mucles, ciocu mic, ca doar noi suntem la guvernare.

  3. Fractură de logică,.Păi devreme ce gazul metan e scump,.dar produce rahat artificial poluator și amenință cu inchiderea mult așteptată a principalului poluator din zonă, de ce pui mei mai investește in revizia generală,..chiar inainte de termen ?? De vrea s-o inchidă, la ce bun o reparație .. Să aibe la fier vechi utilaje bune ?? Nu ține figura.. E doar o cacialma, un șantaj, de dragul poolimii fudule și corupte.. Mafia inter-agro, a lui neculaie nu moare așa,..de dorul lelii.. Sunt interese prea mari in joc și implicați prea mulți, care la o adică țin mâna la tabla impărțirii..

  4. România nu mai produce nici îngrășăminte, dar produce TFL-iști, acoperiți, pensionari de 45 de ani din SRI și Poliție, Iohannis-ști și bărbați harnici și femei frumoase care pleacă din țara lor să crească PIB-ul altor țaril din UE. Când mai vin în România povestesc cât au prosperat aceste țări în ultimii 15 ani de când ei muncesc pentru ele.

  5. Inca unul din succesurile epocii de aur capitaliste.
    RSR era printre statele europene cu cele mai mari productii de ingrasaminte la export…..[Leo]

  6. Las ca in curand luam totul de la dragii de Chineji,…ingrasaminte, medicamente, fructe, cereale, electronice, imbracaminte, masini, absolut totul. Noi o sa dam numai din mana ca Ceausescu la pleacare si la venire….Ce viata de kkt ne pregatim!!!

  7. 1) Compania marocana OCP (nu OCH) produce ingrasaminte fosfatice, nu azotoase (pentru care, intr-adevar, gazele naturale sunt materia prima de baza), deci unde e legatura cu productia lui Azomures?
    2) Marocul NU are, practic, nciun fel de productie de gaze naturale, cu atat mai putin una „uriasa”. Poate confundati cu vecina Alegeria (in top 10 mondial), dar relatiile dintre cele doua tari sunt atat de bune incat li se iau la bataie ambasadorii prin reuniunile internationale (din cauza Saharei Occidentale) https://www.france24.com/fr/20170520-maroc-algerie-diplomate-agresse-brouille-alger-rabat-caraibes-sahara-occidental
    In general, e preferabil ca articolele sa fie scrise pe subiecte despre care autorul are oarece cunostinte.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.