România îşi menține sporul natural negativ

Numărul persoanelor decedate a fost, în luna iunie 2022, de 1,3 ori mai mare decât cel al născuţilor-vii, astfel că sporul natural s-a menținut negativ, arată datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică.

Potrivit INS, în iunie s-a înregistrat naşterea a 14.193 copii, cu 33 mai puțini decât în luna mai. Numărul deceselor înregistrate în iunie a fost de 18.579 (9.744 bărbați și 8.835 femei), cu 2.228
decese mai puține decât în luna mai 2022.

Numărul deceselor copiilor cu vârstă sub 1 an, înregistrate în luna iunie 2022, a fost de 83 copii, în creștere cu două faţă de luna mai.

În iunie 2022, 65% din totalul numărului de decese s-a înregistrat la persoanele cu vârstă de cel puţin 70 ani, astfel: 7.502 decese, reprezentând 40,4%, la persoanele în vârstă de 80 ani şi peste; 4.572 decese, reprezentând 24,6% la persoanele de 70-79 ani şi 3.569 decese reprezentând 19,2% la persoanele în vârstă de 60-69 ani. La polul opus, cele mai puţine decese au fost înregistrate la grupele de vârstă 0-4 ani (97 decese), 20-29 ani (84 decese) și 5-19 ani (61 decese).

După cauza principală de deces, cele mai multe persoane decedate în luna iunie 2022 au avut drept cauze: bolile aparatului circulator (9.979 persoane, reprezentând 53,7%); tumori (3.637 persoane, reprezentând 19,6%); boli ale aparatului respirator (1456 persoane, reprezentând 7,8%).

Faţă de aceeaşi lună din anul 2021, numărul persoanelor care au decedat a scăzut cu 1.295 persoane (599 bărbaţi şi 696 femei) în mediul urban și cu 1618 persoane (899 bărbaţi şi 719 femei) în mediul rural.

Sporul natural s-a menţinut negativ (-4386) în luna iunie 2022, numărul persoanelor decedate fiind de 1,3 ori mai mare decât cel al născuţilor-vii.

În luna iunie 2022, la oficiile de stare civilă s-au înregistrat 12.150 căsătorii, cu 1.049 mai multe decât în luna.mai 2022.

Numărul divorţurilor pronunţate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi conform Legii nr.202/2010 a fost egal cu cel din luna mai 2022 (1.931 divorțuri).

Numărul căsătoriilor a fost, în iunie 2022, cu 564 mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi lună din anul precedent, iar cel al divorțurilor cu 678 mai mic decât în luna iunie 2021.

INS arată că în anul 2020 numărul deceselor a crescut semnificativ în lunile octombrie, noiembrie și decembrie față de aceleași luni din anul 2019, iar în lunile ianuarie-februarie 2021 se observă
un trend descrescător al numărului de decese faţă de ultimele luni ale anului 2020, numărul acestora rămânând în continuare mai ridicat decât cel înregistrat în aceleaşi luni ale anului precedent. În contextul pandemiei COVID 19, în luna octombrie 2021 s-a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de decese din întreaga perioadă de pandemie, iar în ultimele două luni s-a înregistrat, de asemenea, un trend descrescător al numărului de decese de la o lună la alta, în luna februarie 2022 se observă o creștere a numărului de decese, iar din luna martie se revine la un trend descrescător.

În anul 2022 numărul deceselor a crescut în luna ianuarie 2022 față de luna decembrie 2021, dar a scăzut față de luna ianuarie 2021, iar în luna februarie s-a înregistrat o creștere a numărului de decese atât față de luna precedentă, cât și față de luna februarie a anului 2021, urmând un trend decrescător în perioada martie-iunie 2022, atât față de lunile precedente cât și față de lunile corespunzătoare din anul anterior.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

10 Comentarii

  1. O populatie preconizata sa scada pana la 15.000.000 pana in 2050. Adica, de la peste 22 de milioane in 1989, aproximativ o treime din romani in minus.
    Ce dovada mai clara e necesara, si ce indicatoare rutiere mai trebuie, ca sa-si dea lumea seama ca actuala clasa politica duce tara inspre prapastie?
    Primul conducator politic care va avea curajul sa tina cu poporul si nu cu clica de talhari va primi un sprijin popular urias, la care nimeni nu se asteapta.
    Se inscrie careva?

  2. Nu pot decât să-i felicit pe cei de la INS pentru că au descoperit că în România se mai moare și de altele, în afară de Covid. Descoperire epocală!
    Iar copiii nu vor să se nască, fiindcă li s-a transmis până și prin cordonul ombilical că în România e corupție mare. Și sunt atâția inocenți neprihăniți, că pentru dragii de ei nu mai e loc.

  3. Sa va spun ceva real, copii care sunt nascuti in strainatate si au cetatenie romana, oricand parintii pot schimba cetatenia, si la varsta de 16-17 ani, pot singuri sa aleaga cetatenia! Asa ca, lasati manipularile pe spatele nascutilor in strainatate! Inca ceva, parca decedasera peste 60 mii de covid, cum naiba numarul cetatenilor romani a crescut uluitor? S-au dat acte ukrainienilor pe banda rulanta sa fie la numar pentru a creste numarul putorilor excroci cu luxul in gat la parlamentare si europarlamentare? De 32 ani traim doar in minciuni si fals in acte oficiale furnizate de cocalarii din politica! Nesimtirea si detasarea de cetateanul roman si de tara este uriasa, de ce nu se detaseaza si de pensii nesimtite, indemnizatii, bonusuri si facilitati, hoiturile din politica?!

  4. „Spor negativ” ? Spor înseamnă creștere nu descreștere ! „Trend negativ” – suna mai „trendy”. La fel se ocoloște verbal problema cu șomerii, unde intră în statistică numai cei „prospeți” intrați, iar cei vechi cu stagiu depășit ies din schemă și le zice „persoane în căutarea unui loc de muncă”…și nu mai sunt raportați în statistica oficială. Și uite așa ne îmbătam cu cifre, ca apă rece nu mai avem.

  5. Daca trăia Ceaușescu îi Editat pe medicii de familie care încasează la greu de la stat și-i doare in cur de pacienți! Cei mai mari mafioți care fura statul cu acte în regulă! Nimeni nu face nimic și nu răspunde de nimic! Asta-i medicina actuala a statului român care ține în funcții babane numai fosile de medici și medicii tinerei iau calea pribegiei! Huuo Johannis șeful CSAT!

  6. Isi mentine sporul natural negativ cu greu,trebuie precizat ,de acea s-au inmultit si cazurile de monkeypox
    Si Rafila Tortionar Jr. ne invita sa-i luam pastilele de iod,ca dupa ce ca nu miscam in pat,mai suntem si cretini ca el, pe deficienta de iod
    ma intreb: daca privim cu atentie la TV ,ii depistam tiroida lui rafila prin gușă ? ..

  7. Stați liniștiți la locurile voastre! Suntem pe creștere negativă cum ne spun profesorii de la ASE de unde n-a căzut încă bila! Huuo (editat) cu marele consilier liberal Stamulein frunte! Și cu Ialomițeanu și cu medicul de la upu Iași Ciuhodaru de parcă nu ar mai fi și alți specialiști în țară, de nu mai pot!

  8. Cu tot sporul acesta negativ, populatia Rromanistanului depaseste 19 mil de locuitori.
    Daca o mai tinem tot asa inca vreo 5 ani, ajungem din nou la 23 mil……[Rumburak]

  9. spor natural negativ….ce scremete de vorbe…’declinul numarului populatiei’ este mult mai potrivit

  10. Păi la 50000 Euro împrumutați am ajuns să dau înapoi 160000 Euro (80000 Euro au fost inițial) …. cică ROBOR acoperă inflația …practic plătesc cu 80% in plus rata la bancă doar pentru simplu fapt că s-au scumpit toate , curentul, motorină,hrana,gazele ….este corect….nu sfătuiesc pe nimeni să-si facă copil …… când nu poți să te duci la pizza că nu ești vaccinat și după nu-ți mai permiți ca ai rată ….nu știu ce fericire ai ca părinte …cu cât il iubești mai mult cu atât suferi mai mult ……..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.