România la Festivalurile Internaţionale ale cărţii

La Salonul de Carte de la Torino

În perioada 12-16 mai va avea loc cea de-a XXIX-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte de la Torino. Tema ediţiei din acest an este Visioni/Viziuni. Oaspetele de onoare al acestei ediţii este, conform unui concept nou, cultura unei ţări, anul acesta fiind selectată cultura ţărilor arabe sub titlul: Le culture arabe ospiti al Lingotto: la letteratura come patria condivisa.

Pentru al optulea an consecutiv, Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii și prin Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia organizează participarea ţării noastre la cea mai importantă manifestare de profil din Italia cu un stand naţional intitulat La Romania incontra le culture del mondo/România întâlneşte culturile lumii.

Salonul din Torino, cel mai important eveniment de gen din Italia

Standul României, cu o suprafaţă de 120 metri pătraţi (Sala România), este realizat în parteneriat cu organizatorii Salonului Internaţional de Carte de la Torino, după un concept inspirat de tema principală a ediţiei din acest an. Pe toată durata salonului în Sala România vor avea loc atât evenimente literare româneşti, cât şi alte manifestări de gen propuse de organizatorii salonului.

Ţinând cont de faptul că anul acesta se aniversează 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi şi 120 de ani de la naşterea lui Tristan Tzara, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi-a propus să marcheze aceste momente printr-o grafică specială dedicată celor două mari personalităţi române, grafică ce va decora interiorul Sălii România.

România este o prezenţă românească la Torino

Situată în Pavilionul 3 P10-R09, Sala România va cuprinde: un spaţiu dedicat vânzării de carte, organizat cu sprijinul Librăriei Libris din Braşov; un spaţiu destinat evenimentelor literare; o cabină radio care va găzdui echipa Radio Torino International, unul dintre partenerii media tradiţionali ai participării României la Salonul de Carte, şi un punct de informare turistică organizat în parteneriat cu Biroul Naţional de Turism al României în Italia.

Pe durata celor cinci zile, atât la Standul României, cât şi în alte săli din cadrul Salonului vor fi organizate manifestări care au scopul de a promova relaţiile bilaterale în domeniul literaturii, al traducerilor şi al politicilor editoriale. De asemenea, se doreşte stimularea interesului specialiştilor, editorilor şi traducătorilor pentru literatura română, stabilirea de contacte directe între scriitorii invitaţi şi publicul larg, precum şi păstrarea legăturii comunităţii româneşti cu valorile culturale ale ţării de origine.

Standul României la Torino

La manifestările organizate de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia pe parcursul desfăşurării Salonului Internaţional de Carte de la Torino vor participa circa patruzeci de invitaţi, români şi italieni, aparţinând unor domenii variate, reprezentative pentru profilul manifestării: scriitori, românişti, traducători de literatură română în limba italiană, istorici, jurnalişti, critici literari şi reprezentanţi ai unor edituri italiene.

Organizarea anuală a prezenţei României la Salonul Internaţional de Carte de la Torino se înscrie în strategia Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia privind promovarea literaturii române în Italia.

Afişul expoziţiei etnografice de la Torino

Parteneri: Salonul Internaţional de Carte de la Torino, Consulatul General al României la Torino, Biroul Naţional de Turism al României în Italia, Pordenonelegge.it, Librăria Libris din Braşov, Centrul Cultural Italo-Român din Milano şi Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti.

Sâmbătă, 14 mai, la ora 18.30, în Galeria Biblioteca Nazionale Universitaria din Torino, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti şi Primăria oraşului Torino – Departamentul de Relaţii Internaţionale, Consulatul General al României la Torino, Consulatul General al României la Milano, Salonul Internaţional de Carte de la Torino şi Lectoratul de Limbă Română – Universitatea din Torino, organizează ultima etapă a expoziţiei etnografice Feminitate şi împodobire.

Costum din Banatul de munte

Expoziţia, organizată cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la fondarea Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” din Bucureşti – inaugurat în prezenţa Regelui Carol al II-lea în data de 10 mai 1936, iar pentru public în data de 17 mai 1936 – aduce în prim-plan femeia şi scoate în evidenţă faptul că, preocupată fiind întotdeauna de frumos, a acordat o atenţie deosebită vestimentaţiei, pieptănăturii, podoabelor, gătelii în general. Creativitatea şi grija cu care femeia îşi împodobea casa şi pe ea însăşi reies din frumuseţea şi originalitatea pieselor care vor fi expuse. Ornamentica bogată, armonia cromatică a ansamblurilor vestimentare, compuse în manieră autentică, sunt completate de marea varietate a pieptănăturilor, gătelilor capului şi podoabelor, specifice fiecărei zone.

Expoziţia prezintă o selecţie a celor mai frumoase şi reprezentative obiecte de patrimoniu din colecţiile Muzeului Naţional al Satului Dimitrie Gusti: costume populare femeieşti din cele mai reprezentative zone etnografice ale ţării, costume femeieşti ale minorităţilor, învelitori de cap, pălării, marame, chindee, cepse, năframe, pomeselnice, câteva piese destinate amenajării interiorului casei, ţesături, mobilier pictat şi podoabe.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 15–30 mai. Evenimentul face parte din programul Salone Off al Salonului Internaţional de Carte de la Torino 2016.

Noaptea literaturii la Praga

Târgul Internaţional de Carte de la Praga

Institutul Cultural Român de la Praga va participa la ediţia din 2016 a festivalului Noaptea Literaturii în Republica Cehă, proiect organizat sub umbrela EUNIC Cehia şi Reţeaua Centrelor Cehe cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în Republica Cehă, în seara de 11 mai, de la ora 18.00.

Proiectul este menit a contribui la dialogul intercultural, oferind o platformă prin intermediul căreia ţările europene îşi pot prezenta literatura contemporană; în acest sens, vor avea loc lecturi publice realizate cu ajutorul unor actori cehi celebri în diferite spaţii atractive din Praga, dar şi din alte oraşe (Plzen, Kutna Hora, Liberec etc.).

Programul românesc va cuprinde lecturi publice în limba cehă din cartea de eseuri Metafizica bicicliştilor de Ciprian Vălcan şi Dana Percec, în traducerea Hanei Herrmannova şi interpretarea cunoscutului actor ceh Miroslav Etzler. Fragmentul selectat va fi citit din 30 în 30 de minute, între orele 18.00 – 23.00, la Economia, un frumos spaţiu editorial amplasat în clădirea unei vechi fabrici renovate.

Totodată, participarea românească la ediţia din 2016 afestivalului Noaptea Literaturii în Republica Cehă va cuprinde şi un moment literar distinct de lansare a volumului mai sus menţionat şi apărut la editura „herrmann a synove” cu sprijinul Ministerului Culturii din Republica Cehă, la finele acestui an.

Albumul Mari români de pretutindeni va fi lansat la Praga

La Plzen, coordonatorii a două mari evenimente literare anuale, Noaptea Literaturii şi Meeting Literature, au decis să combine, de această dată, cele două manifestări, cu scopul de aduce în prim-plan partenerii tradiţionali care vor beneficia, astfel, de o platformă desăvârşită pentru difuzarea literaturilor şi culturii naţionale în Republica Cehă. Fiecare institut participant va oferi şi premii, flyere, broşuri şi alte materiale de prezentare, care vor fi oferite publicului în urma unor concursuri sau tombole organizate la intervale regulate, în toate cele 9 spaţii de desfăşurare ale evenimentelor. ICR Praga va participa la aceste proiecte, desfăşurate pe data de 11 mai, în acelaşi interval orar, 18.00-23.00, unde va promova şi albumul Mari români de pretutindeni/ Outstanding Romanians Far and Wide de Dan Mironescu şi Emanuel Bădescu (Editura Alexis, 2015).

Ca eveniment conex multidisciplinar, organizat pe mai multe paliere artistice de editura „herrmann a synove” la Klubovna, Praha 6, Dejvice, în data de 12 mai, de la ora 19.00, va avea loc şi o seară românească – la o zi după Noaptea literaturii şi în debutul Târgului Internaţional de Carte Svet knihy – la care va fi invitat şi domnul Ciprian Vălcan pentru a ţine o prelegere pe marginea operei sale, intitulată Bazele filozofice ale scrierii mele. În cadrul evenimentului se va lansa şi romanul Amândoi de Liviu Rebreanu, traducerea cehă a lui Jiří Našinec, vor fi dezbateri despre legăturile româno-ceheşti şi comunităţile de cehi din zona Banatului, ilustrate şi în literatură. Peisajul românesc va fi completat de un film despre Banatul de Sud şi un moment muzical de inspiraţie folclorică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.