România s-a angajat în fața lumii că va proteja pădurile

Peste 100 de ţări, inclusiv România, au asumat, la Conferinţa Naţiunilor Unite pe tema climei, angajamentul de a opri defrişările şi de a trece la acţiuni de restabilire a suprafeţelor forestiere până în anul 2030.

„Ne angajăm să lucrăm la nivel colectiv pentru a opri şi a inversa pierderile forestiere şi degradarea terenurilor până în anul 2030, oferind în acelaşi timp dezvoltare sustenabilă şi promovând o transformare rurală integrantă”, arată Declaraţia adoptată de 105 ţări, postată pe site-ul „Conferinţei părţilor pe tema schimbărilor climatice” (COP26) şi vizualizată de MEDIAFAX.

Printre ţările semnatare se numără Brazilia, criticată pentru lipsa acţiunilor de protejare a pădurilor din zona Amazonului. Proiectul prevede mobilizarea a 19,2 miliarde de dolari din fonduri publice şi private pentru protejarea pădurilor, conform BBC. „Trebuie să oprim pierderile devastatoare asupra pădurilor”, a declarat premierul Marii Britanii, Boris Johnson.

„Există un acord semnat de peste 100 de ţări, reprezentând peste 85% din suprafeţele împădurite, de a opri şi a inversa tăierile de păduri până în 2030”, a declarat, la rândul său, marţi seară, preşedintele SUA, Joseph Biden.

Printre ţările semnatare se numără Statele Unite, ţările din cadrul Uniunii Europene, inclusiv România, dar şi Marea Britanie, Canada, China, Columbia, Japonia, Australia, Noua Zeelandă, Nigeria, Rusia, Coreea de Sud, Turcia şi Ucraina.

„Ziua de astăzi este una istorică: Peste 105 state au adoptat astăzi, în cadrul segmentului la nivel înalt al Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26) de la Glasgow, Declarația liderilor pentru păduri și utilizarea durabilă a terenurilor. Prin acest demers, comunitatea internațională își asumă până în 2030 stoparea și inversarea despăduririlor globale în următorul deceniu, ca parte a unui pachet de miliarde de dolari pentru a combate emisiile de gaze cu efect de seră”, a scris, pe Facebook, Tánczos Barna.

Potrivit acestuia, principalul obiectiv global este, în primul rând, acela de a nu mai pierde suprafețe de pădure.

Ministrul spune că, în următoarele decenii, statele semnatare vor lucra împreună pentru a păstra suprafețele de pădure, dar și pentru a crește exponențial aceste suprafețe.

În ceea ce privește România, Tánczos Barna susține că nu există acel fenomen de despădurire, de transformare definitivă a terenurilor forestiere în teren agricol sau de alt tip.

„Într-adevăr, România trebuie să lupte împotriva tăierilor ilegale până va reuși să le stopeze definitiv. În 2021 am făcut pași foarte importanți în stoparea delictelor silvice, iar ritmul cu care exploatăm e susținut și de modul în care plantăm, replantăm și regenerăm pădurea. Ambele acțiuni trebuie să meargă în paralel, dar bineînțeles balanța trebuie să încline întotdeauna în favoarea regenerărilor.
Trebuie să creștem suprafața împădurită, iar în acest scop ne ajută PNRR, cu cele 57 mii de hectare de terenuri forestiere care vor fi înființate, în ritm accelerat, până în 2026”, mai spune ministrul Mediului.

Acesta susține că din anii 1990 până în prezent, suprafața împădurită a crescut constant în țara noastră, iar acest lucru este demonstrat și de datele statistice, dar și de observațiile realizate prin imagini satelitare, la nivel mondial. Dacă în anul 1990, conform INS, erau 6.242.300 hectare de pădure, în anul 2020 această suprafață a crescut cu aproape 200.000 hectare, până la valoarea de 6.449.417 hectare.

„Cel mai important lucru este ca imediat după o eventuală exploatare a masei lemnoase, să existe și replantarea. Aceasta este obligația fiecărui proprietar, indiferent dacă proprietarul este statul român, o primărie, sau proprietar privat”, a mai spus ministrul Mediului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

31 de Comentarii

  1. Acum să-l văd pe Johannis ce va mai tăia că sa-i alimenteze cu bușteni drepți pe austrieci. Sunt sigur că va mai planta și anul acesta un puiet in văzul lumii. Tot amărâții de la tara nu vor avea lemne de foc. Se întoarce roata ca în cel de-al doilea război mondial când basarabenii pentru a se încălzi ardeau in soba balega uscata de la vite! Succesuri Johannis! Peste 100 de ani vom avea din nou codri mari de brad!

  2. M-am liniștit 🙂 Noroc cu Glasgow. Câtă pădure s-a tăiat în 7 ani de când e Mutu preș?

  3. Ciolaniss asta a cerut parerea lui Schweighofer? Cum va livra busteni austriecilor?

  4. Ci scîrbî mincinosă esti Joianis… oari lui nu i sî faci greațî cînd sî uitî în oglindă??? Vide-l-aș spînzurat sau tras în țapî.

  5. „România s-a angajat în fața lumii că va proteja pădurile” … mda … probabil ca e vorba de padurea Baneasa …

  6. … si, daca tot va apucati sa replantati si chiar daca in viitoarele paduri se vor plimba doar copiii copiiilor copiiilor … etc etc, macar nu o faceti dupa metoda aia tembela de siruri uniforme si bine aliniate de arbori ! O padure adevarata (chiar daca nu e crescuta in mod natural) NU trebuie sa arate ca o plantatie de brazi de Craciun sau ca o livada !

  7. Dar udmeristul a spus :in Romania nu exista defrisari ce vedeti voi nu se exista . Asa ca daca nu se defriseazq nu exista suprafete de padure taiate la ras , dar bineinteles ca exista locuri unde pur si simplu a disparut padurea , asazisele poienite pe cate 4-6 versanti pe langa care intamplator trece cate un drum forestier , foarte mult uzitat pentru plimbari cu peridoace turistice . Turismul cu peridocul este unul vechi de 25 de ani aproximativ , si unde turistul e chemat cu drujba si toporul sa faca activitati fizice bune pentru sanatate si foarte mult sustinute de austrieci prin politici concrete , in chess . Protectia naturala a turistului (imunitate de stat) continua pana la cel mai inalt nivel romanesc . Astfel ca cu drujba si toporul , peridocul si tractorul , noi insanatosim poporul .

  8. Mda,.. Bancuri pentru proști.. Mă intreb,.. ”romania” câți hoți de păduri, defrișatori, a prins și condamnat ? Câți din cei care au construit in vârf de munte, cu defrișare de păduri numai și pentru acces a condamnat,.??? Doar ăștia nu pot avea autorizație de construcție valabile.. Mă intreb, care primar e pus la zid pentru ”cosmetizări”, unde localitățile s-au trezit fără pomi ?? E patriotic și normal să nu ai aer și apă dar pentru că unii tund păduri ?

  9. Cîn cei ce conduc din umbră prin fraierii și mincinoșii de guvernanți ne-au vrut binele? Aud?
    Nu e vorba de păduri e vorba ca să nu se facă case ieftine (de lemn sau structură de lemn) și să se plătească curent și gaz pt încălzit și gătit.

    De altfel lemnele ce putrezesc, copacii nu trăiesc o veșnicie, și căzăturile, fac în lume mai mult CO2 decît se face, tot în lume, cu arderea hidrocarburilor (ce nu sînt biologice ci anorganice gasresources.net)
    Titlu de căutat : Deadwood Releasing 10.9 Gigatons of Carbon Every Year – More Than All Fossil Fuel Emissions Combined

  10. Suna a radio Erevan, afirmatia ca a crescut suorafata impadurita. Am trecut pe Prislop, luna trecuta si am vazut versanti unde padurea a fost rasa. Cred ca un impozit aplicat procesatorilor de masa forestiera pentru a impaduri suprafetetele despadurite at fi echitabila. Taxa sa se calculeze procentual, dupa cantitatea de produse vandute de Firma, nu profit sau alte smecherii. Chiar daca procesezi masa lemnoasa taiata ilegal, taxa tot o platesti.

  11. Austriecii stiu de angajamentul asta al nostru? Sunt de acord cu el? In locul lu eterne pt romania trebuia sa semneze cancelarul austriei. Ca el e șefu la păduri in romania.

  12. Dacă o să „protejăm” pădurile cum „luptăm” cu poluarea aerului sau cu traficul de persoane, îşi mai face Ţanţoş Barna câteva viloaie. Şi procurorii şi poliţiştii, care nu observă nici o ilegalitate când dispare toată pădurea de pe deal.

  13. Nu se vor stopa tăierile ilegale de lemn până cand prietenii austrieci ai lui penalis nu-și fac plinul, și mai este mult până acolo.

  14. Ministrul mediului cred ca a adunat si padurile din Ucraina……Dealtfel , Romania nu are credibilitate deloc in lume din cauza incompetentilor din fruntea statului.Bascalia verzilor la adresa lui KWJ e usturatoare.

  15. Si cu schweinhofer ce face? Sa-i scada profiturile prietenului? Sau cand a iesit de sub masa a spus si el da fara sa stie pentru ce?

  16. Nasol de ardeleni si moghioroli,votaci de dreapta si consumatori campioni,pentru ca palinca,rafinata de vreo doua ori,o sa fie mai rara decat ursii panda,si la fel si turtzul moghioresc,iar sunca,carnatii si alte afumaturi au sa fie rare si ele, ca si acolo,la afumatoare,trebuie lemnul padurilor si mai se scoate si fum,care si ala polueaza si deranjeaza emisiile zero.Dar vor avea,in schimb,discursuri,lozinci si „valori” europene,iar astfel vor avea,totusi,fericire maxima.

  17. Romania (adica vatafii numiti de ambasade) s-a angajat sa taie accesul romanilor la lemnul lor oentru ca sa nu creeze probleme lu’ schweihofer.

  18. romanu-i frate cu codru

    USR-istii , care au SECRETIZAT PNRR-ul inaintat UE , se angazeaza sa INTERZICA din 2023 – Centralele Termice de apartament si Sobele de lemn din casele traditionale ale romanilor …..!!!

    Prostie sau Ticalosie ?

  19. Tánczos Barna vorbeste exact ca un activist de partid, cu lectia propagandei invatata pe de rost. Evident ca la noi nu se defriseaza pentru a se face teren agricol, ca ion Africa sau America Latina. La noi se fura lemnul, punct. Important e ce spune Klaus Werner Iohannis, care a luat tara asta in regie proprie. Cum, nu a zis nimic pe subiectul padurilor?! Taman cind e un subiect de interes global? Straniu. O fi mut?

  20. este ca Natura sa se ”scuture” si sa provoace in Austria si Suedia o ”pierdere” atat cat au profitat de padurile Romaniei, se spune ca exista un spirit al naturii, asa ca intr-o zi se va scutura de cei ce au pangarit-o pt a-si umple buzunarele distrugandu-i pe altii, si in Istorie imperiile au avut picioare de lut, tot asa si acum unii oameni care n-au inteles cuvantul „sa fii stapan”, adica sa ingrijesti natura, ograda de unde aduni rodul si vietuiesti in armonie cu Marea Creatie, altfel intr-o zi legile Naturii te pot elimina asa cum au disparut atlantii, lemurienii sau prima civilizatie umana numita polara de Rudolf Steiner.

  21. Cine s-a angajat ???
    Mutankamon7piramide??
    Unde s-a angajat???La Schweighofer?

  22. Ungaria deja al doilea an consecutiv face impăduriri masive. Fără să aștepte somații, mitinguri și circ mondial pe tema incălzirii globale..Ari inițiative ecologice demne de urmat, cum ar fi filtrele inventate pe marile râuri, care intră in Ungaria cu mizeria nației aferente, din romania sau ukraina,.cu reciclarea eficientă a plasticului recoltat.. Are dezvoltat o technologie eficientă și ușor de construit a ”centralei” de purificare a apelor uzate,. Are in uz pubele interne, de apartament, care compostează inteligent in timp de două săptămâni ceea ce arunci ”la gunoi”, rezultând sol fertilizator steril pentru flori de exemplu..Dar mai ales e de apreciat atitudinea civică de a păstra ordinea și curățenia. Poți din astea bre ??

  23. E un fas de imagine! Va inchipuiti daca se aplica prostovania asta, cei sarasaracuci care folosesc sobele pe lemne, nu vor mai avea lemne dar escrocii vor avea liber? Am vazut ca la suceava exista o centrala pe bio pentru incalzire case, am vazut la tv ca folosesc lemn tocat, se pune intrebarea:
    – Cum vor mai functiona aceste centrale daca nu se mai taie lemnul din padure? Pe putregaiuri lemnoase nu are cum!

  24. Mai dragă Tancsos Barna ,pădurile se taie in draci in Romania.
    Hoții si afaceristii sint protejați de oameni din autoritatiile statului.
    Dați-mi puteri depline in concordanța cu legile actuale si eu vă garantez că in maximum 60 de zile
    toate taierile ilegale sunt stopate si mafia JAFULUI din fondul forestier este anihilată împreună cu protectorii acesteia aflați în funcții publice.
    O sa spuneti ca Nu pot sa-i anihilez pe cei de sus din guvern, parlament,etc.
    Au imunitate pentru infracțiuni?
    Cel puțin o să apară în presă cu dovezi ca sunt corupți. Anchetarea lor va fi o problemă.
    Oricum lemne nu se va mai fura! Garantez.

  25. Esuatul,cocotatul penal la varful statului,coada de topor a ” partenerilor austrieci „,ne-a ranjit dela Glsacow.Da bai prostanaclor,avem termen pana in 2030.Pana atunci ori moare magarul,dar precis vom rascheta mereu si-n plus vom mai primi ceva si din cele 19 miliarde de Euro alocati, ca trebuie sa ” mananca si gura mea ” si cate cozi de topor om mai avea.Ca padure e destula si pe masura ce se taie,creste la loc mai repede,mai deasa si mai robusta.Ca atunci cand te razi pe cap.Are dreptate Tanczo.

  26. Povesti. Doar cand s-o da lege de interzicerea exportului de lemn chiar si mobilier doar in cantitati foarte mici si scoaterea din tara a firmelor straine de expliatare lemn.

  27. „Ne angajam sa protejem padurile , sa oprim defrisarile! ” Iti sta mintea cand citesti asa ceva , dar pana acum ce ati facut , ce ati asteptat ? Ati jefuit la sange „aurul verde” al tarii , si acum , cu un cinism nemaipomenit, va angajati sa protejati padurile !Ii luati , pe romani , de prosti , daca credeti ca nu si-au dat seama ca jaful din padurile tari, nu ar fi putut avea loc , fara implicarea, in forta, a tuturor autoritatilor statului! Ia te uita, hotii vor sa ne apere de hoti ! Nu cred o iota din acest angajament , suntem patiti cu zeci si sute de angajamente , care nu au fost, niciodata, respectate ! Unde sunt miile de Km. de autostrazi , de exemplu ?

  28. N-am cosit de patru ani o livadă, doar a fost pășunată cînd și cînd. Au început să răsară stejari (e la față) și acăți.
    Am văzut luna trecută tăieturi de făget. Pantă mare, la munte. Au scos rădăcini, au tăiat vlăstari. Rostul rasului, se pare,este potlogăria cu reîmpăduritul cînd oricum crește singură.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.