România, țara în care radioterapia a ajuns un lux

radiografie, radioterapie, cancer

Nu avem aparatură, dar nici medici. Este radiografia cruntă a unui sistem sanitar care este departe de a se face bine. Ba mai mult, nu este zi în care să nu aflăm că din spitale lipsește un alt medicament esențial sau aparatură de care bolnavii au nevoie. Mai mult de jumătate din pacienții care au nevoie de radioterapie nu beneficiază de ea pentru că nu există aparatura. Și nici medici suficienți, potrivit Asociației Bolnavilor de Cancer.

Teoretic, nu ar fi trebuit să se ajungă în această situație pentru că încă de acum doi ani, Banca Mondială ne-a oferit fonduri pentru aparatură modernă. Dar, practica ne omoară. Pentru că Banca Mondială a pus și niște condiții: spitalele să amenajeze camerele speciale în care aparatura să fie montată. Numai două unități, din opt, au găsit bani și timp să pregătească locurile, iar până în toamnă vor primi aparatele de radioterapie.

Bolnavii uitați din nou de autorități

Așa se face că mai mulți bolnavi de cancer aleg să plece în străinătate pentru radioterapie. În țară, șansele de vindecare sunt minime, pentru că nu există echipamente performante, iar zeci de mii de bolnavi le așteaptă încă. În prezent, în țara noastră sunt funcţionale 23 de centre de radioterapie. 13 dintre ele sunt în clinicile private. Mult prea puţine pentru câţi bolnavi au nevoie de un astfel de tratament. Aşa se face că în fiecare an, mai puţin de jumătate au acces la aceste raze. „Eu mă număr printre cei care au avit noroc, pentru că am prins un loc, dar sunt foarte mulți cei care așteaptă“.

„Cele care au făcut buncărele vor fi primele care vor primi aparatura. Două centre vor fi deschise în august: Baia Mare și Oradea. Lucrările în Baia Mare au început anul trecut în august, din 3 milioane cât costă am primit doar 600.000 , restul sunt din fonduri proprii.“, spune ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Care sunt primele spitale care vor beneficia de aceste aparate

Un alt centru de radioterapie trebuia deschis la spitalul Universitar Bucureşti. Managerul spune însă că planul iniţial a fost incomplet, aşa că proiectul a fost reluat de la zero. Prin urmare vor mai trece cel puţin 2 ani până când va fi funcţional. „Aveam nevoie de o capacitate mai mare de curent electric, în caiet scria că nu există fundația, dar ea exista. Nu puteam să mergem mai departe cu ceva care nu era conform cu realitatea“, explică Adriana Nica, manager interimar Spitalul Universitar de Urgență București.

Iar Ministerul promite că bolnavii nu vor mai sta luni întregi pe listele de aşteptare. Alte 10 centre din Bucureşti şi din ţară au fost evaluate pentru a fi dotate în viitor cu aparate de radioterapie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

  1. Romania, tara in care PSDragnea te LASA sa MORI!
    Asa „garanta” si ieri dna Vasilica, mandra nevoie mare se lauda cu „performantele” Guvernului in Transporturi(Autostrazi!), Educatie si Sanatate!
    Revedeti ce-a spus, uite asa arata „grija” de Ieri a Vasilicai pentru Cetatenii pe care i-a tot invocat Ieri!
    Rusine!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.