„Romantic și romantism. Diferiți d(o)ar împreună”

?????????? ??̆???̆??̂??? ?? ??????? ???̗?
Începând de ????????❟ ?? ?????????, Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suțu  vă invită să vizitați expoziția „Romantic și romantism. Diferiți d(o)ar împreună”.
Expoziția este un instrumentar a două caractere diferite, văzute prin prisma iubirilor lor și descrise prin caracteristicile obiectelor expuse, care ne permit să intuim povestea, o posibilă identitate a personajelor și atmosfera romantică dintre acestea, conform unui comunicat al muzeului.
Expoziția evidențiază o parte îndepărtată de lume, aceea a unui cuplu, spune povestea romantismului dintre Ea și El, reflectează despre armonie, poposește asupra intimității spațiului comun, mariajului dintre activ și pasiv, dintre feminin și masculin, boem și autoritar… Putem spune că rezultă un spațiu în oglindă cu o zonă de mijloc, ce devine comună și polarizantă.
??????❟ ?? ?????????, se deschide și expoziția „Carte rară din epoca domniilor fanariote”.
 „În acest an se împlinesc 200 de ani de la sfârșitul regimului fanariot, care în Țara Românească a început de facto în 1716 și s-a încheiat în 1821. Cu această ocazie, propunem o privire retrospectivă asupra realizărilor culturale ale acestei controversate epoci din perspectiva cărții și tiparului. Oferim astfel o fereastră deschisă spre orizontul încă înnegurat al epocii domniilor fanariote, înlesnindu-i o mai corectă percepţie. Pe fundalul teoretic al reconsiderărilor istoriografice contemporane și cu suportul documentar al cărții vechi și rare din patrimoniul muzeului, dorim să conturăm o altă imagine a acestei perioade, percepută ca plină de abuzuri, tiranie şi regres”, mai arată muzeul.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

6 Comentarii

  1. Dupa 105 ani de domnii fanariote (greci bogati,multi aventurieri) a venit anul Revolutiei lui Tudor Vladimirescu (1821) cu pandurii sai,care cereau DESFINTAREA de la domnie a fanariotilor greci (printre altele). Ironia soartei face ca Tudor Vladimirescu sa fie asasinat de catre grecul eterist Alexandru Ipsilanti.Toata perioada fanariotă a fost de JALE si SARACIE „lucie” in Tara Romaneasca,au lasat in urma lor numai „ura” fata de grecii de atunci.Dar asa se scriu istorile.!cu mult sange.

  2. In TOTAL,in perioada fanariotă au fost numiti in cele doua Principate,Muntenia si Moldov,de catre Inalta Poarta, 31 de Domni din 11 Familii fanariote (grecesti din Istambul) diferite(1711_1821). 1822 in Moldova numit Domn pământean Ionita Sandu Sturdza.1822 in Muntenia numit Domn pământean Grigore al IV-lea Ghica.

  3. … Veacul nostru ni-l umplura saltimbacii si Irozii !”

  4. Acest regim fanariot este din nou în actualitate…
    Sigur nu sunt aceasta denumire…

  5. Dar oare … in acea epoca FANARIOTA … oricare TRUDITOR al GLIEI … avea in BORDEIUL sau un PIAN/pianina ?

    Romantic si romantism … cu parfum de FANARIOTI jefuitori …
    sau poate, mai bine,
    Roma(nt)ism … cu parfum de SUDOARE … a NORODULUI cel majoritar?

    De aceea … expozitia va deveni doar … o expozitie de FATE … ce faceau parte … DOAR din tagma ‘JEFUITORILOR’ !!!

  6. Si care-i ma rog diferenta intre fanariotii de atunci si mafiotii de azi de la Cotroceni si din guvernele lor?!
    Poate doar aceea ca aia de atunci nu faceau naveta Bucuresti-Sibiu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.