Romgaz, aprobare pentru construcția unei fabrici de 300 mil. €

Consiliul de Administrație al Romgaz votează azi pentru realizarea a 2 proiecte de investiții, amândouă de o importanță ridicată pentru energetica românească. În primul rând, este vorba de construcția, la Mintia, în Hunedoara, a unei termoncentrale în cogenerare pe gaze , de 260 MW, un proeict în oglindă a celui de la Iernut, unde o centrală similar, ca putere instalată, va fi finalizată la sfârșitul acestui an.

Fabrica de metanol este un proiect mai vechi al Romgaz, de a intra pe segmentul procesării gazelor, dar care a fost ajustat. Compania de stat dorește să activeze unde este adevărata valoare adăugată, și a comandat un studiu care să releve oportunitatea achiziționării sau construcției de la 0 a unei fabrici de îngrășăminte. Rezultatele acestui studiu au arătat că, în ambele variante, costurile sunt uriașe, peste 2 miliarde de euro, deci această pistă a fost abandonată, rămânând doar varianta unei unități de fabricare a metanolului, care ar costa circa 300 de milioane de euro. Rațiunea ar fi că metanolul este materie primă pentru alte produse chimice, ca poliolii sau olefinele, și este folosit inclusiv în rafinăriile care produc carburanți. Metanol produce acum și combinatul Viromet Victoria, deținut de Ioan Niculae

Încă 250 de milioane de euro ar fi termocentrala de la Mintia, deci aproximativ 500 de milioane de euro ar urma să fie cheltuite de Romgaz, în următorii ani, pentru investiții care să maximizeze valoarea gazului pe care, acum, doar îl extrage și îl vinde, ca materie primă. Compania face și așa profit, circa 300 de milioane de euro annual, dar conjunctura internațională a prăbușit prețul de piață al gazului iar producția scade încontinuu, din cauza declinului natural al zăcămintelor, așa că veniturile Romgaz sunt sub presiune. Investiția în unități care să transforme gazul în electricitate și în produse chimice maximizează de 2, respectiv 3 ori, valoarea acestuia.

Ministerul Economiei le-a cerut tuturor companiilor energetice din subordine, printre cele mai profitabile din economia românească, să elaboreze un plan de investiții pe 5 ani, data limită de analiză a lui fiind 15 iunie. Dacă sume nu vor fi direcționate către investiții consistente, companiile ar putea să verse către bugetul statului, secătuit acum, o mare parte din profiturile realizate, plus rezerve.

Romgaz şi-a bugetat pentru 2020 venituri totale de 5,4 mld. lei, cu 2,1% peste nivelul înregistrat în 2019, şi un profit brut de 1,66 mld. lei, în creştere cu 1,8%. Cheltuielile totale sunt estimate să crească la 3,74 mld. lei, cu 2,2% mai mari decât în 2019. Programul de investiţii, în sumă de 1,14 mld. lei, este finanţat în totalitate din surse proprii. De asemenea, Romgaz prognozează venituri totale de 5,38 mld. lei în 2021 şi un profit brut de 1,57 mld. lei.

Pentru 2020, producătorul mizează pe venituri din exploatare de 5,36 mld. lei, din care 82% provin din livrările de gaze naturale, iar 3% din producţia de energie electrică. Bugetul a fost publicat pe site-ul companiei la începutul lunii martie din 2020, deci înainte de instaurarea stării de urgenţă din România, şi cel mai probabil nu include impactul COVID-19 în economie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1084 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Uite o stire aparent neobservata care spune multe. De afara se vede mai bine. Iar se face pe banii tuturor romanilor (in special ai bucurestenilor) o mare investitie in Ardeal. De ce? Cine a aprobat amplasamentul cand de ani de zile vorbim de zone defavorizate? Mai exista surse de gaz in preajma viitoarei centrale care sa asigure functionarea pe zeci de ani sau vor trebui aduse de la distanta?

  2. Sursa bugetara e a statului sa e buzunarul consumatorului care tot din bugetul statului primeste venitul? Ca la biserici: doneaza biserica ortodoxa si parandarat, au adigurate fondurile din bugetul statului, vezi exemplu in judetul vaslui unde o biserica primeste sau are asigurata sursa de 200 milioeane obigatoriu din bugetul local(vremeanoua.ro)! Intreb si eu, nu e pacat ca intreb!

  3. Romgaz este al statului, nu este privat. Lasa-i pe popi, astia din consiliul de administratie Romgaz au venituri cat a sute de popi. In fond sunt tot din banii statului.

  4. Centrală nucleară pe Olt zona Făgăraș se vehicula cândva. Sigur industriei i s-a aplicat metoda pământului pârjolit, dar și așa 260 MW față de 800 MW câți avea Mintia, e mai puțin de o treieme. Parcă se caută cu lumânarea ca Ardealul să fie dependent de Centrala nucleară care și-o maghiarii în Ungaria.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.