Romgaz, investiții masive în centrale electrice

Transgaz
Compania controlată de stat din domeniul extracției de gaz alocă sume mari pentru investiția în centrale electrice, pentru a corespunde noii strategii naționale din domeniu care vizează o valorificare superioară a gazului extras onshore și, pe viitor, și offshore.
Potrivit Programului de Guvernare 2021 – 2024, asumat de noua coaliție de la conducerea României, compania din Mediaș ar trebui să finalizeze realizarea unei capacități energetice noi, in ciclu combinat,  la Iernut, a încă uneia, la fel, la Sucursala Electrocentrale Mintia, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Inca o centrala pe gaze va fi la Galati, un  „joint venture” cu indienii de la  LIBERTY GALATI S.A.
De asemenea, Romgaz a initiat si va dezvolta un parteneriat de colaborare cu UAT Drobeta Turnu Severin si Mehedinti Gaz S.A. în vederea dezvoltării unor puncte termice pentru producerea de energie termică precum si extinderea retelei de distributie a gazelor naturale, pentru asigurarea continuității în alimentarea cu energie termică si gaze naturale a intreg municipiului Drobeta Turnu Severin.
Un proiect inedit pe care Romgaz, prin sucursala de la Severin, îl dezvoltă este cel de producere a energiei electrice, pe gaze naturale, energie verde și hidrogen, la Halânga: Centrala Electrică prin integrarea producției de energie electrică din surse regenerabile (RES) cu producția de hidrogen, prin intermediul unei unități de producție energie electrică pe bază de gaze naturale (CCGT) cu o capacitate de 150 MW, a unui parc fotovoltaic de 50 MW, precum si a unei unitati de producere a hidrogenului.
Per total, urmatorii patru ani ar trebui sa aduca in portofoliul Romgaz cel putin 550 -600 de MW in centrale electrice pe gaz, urmare a unor investitii de aproape 500 de milioane de euro. Generarea de electricitate din gaz aduce o valorificare dubla a gazului, in industria chimica, aceasta este tripla. Or, si in acest domeniu, Romgaz este implicata si va demara o investitie de 300 de milioane de euro intr-o fabrica de metanol, decizie luata dupa efectuarea unui studiu de piata privind oportunitatea intrarii companiei in domeniul producerii de ingrasaminte chimice
 Dincolo de aceste investitii, o miza uriasa a Romgaz este implicarea in proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagra, prin achizitionarea  intregii participatii de 50% din proiect detinuta de Exxon (daca Exxon doreste sa iese din proiect) precum si realizarea in comun cu OMV Petrom a operarii. Despre aceasta dezvoltare, Cotidianul.ro a relatat pe larg aici. In Marea Neagra, perimetrul Neptun Deep, sunt rezerve estimate de gaze de peste 120 de miliarde de metri cubi, din care se poate realiza o extractie anuala de 6-7 miliarde de mc. Aducerea la suprafata a gazelor este estimata pentru 2025.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. După părerea mea, leadership-ul Romgaz este un pic cam timid, ca niște fetițe care au plecat în pădure să culeagă mure și le este cam frică de lup. Despre centralele respective tot auzim de ani buni și încă nu sunt gata. Programul Romgaz este cam modest, totuși…Centrala de la Galați va fi a lui SIDEX, ceea ce nu este rău dar, asta-i tot? Aduceți în fotoliile de conducere ale Romgaz oameni care au bibelouri pe ei cât portocalele, care să vrea și să poată obține mai mult de la viață respectiv dublarea, triplarea afacerilor și dimenisiunii de piață a acestei companii. Și mare grijă la rechinii internaționali care vor încerca alături de slugoii neica-nimeni din politica românească, să o „privatizeze”. Să avem și nou un capitalism ca în Gambia și Sierra Leone, nu ca în Europa Centrală sau în Occident.

  2. Articolul readuce „amaraciunea minciunii” !!!. Pana prin 1990, fiecare apartament avea „priza 380 V” pentru araghaz electric cu o reducere a consumului respectiv, astazi … mai popular „canci”, productia Roimaniei de curent electric dateaza de dinainte de anul 1900, insa si productia si distribuirea si incasarea „banului gras” a fost vandut de politicienii romani strainilor care duc in „tara lor de bastina profituri enorme” care ar ajuta poporul roman, dar asta nu intra in viziunea politicianului roman, tradator de tara. Luam exemplul Ungariei . bravo !!!, are circa 95 % din gosdpodarii racordate la gaz metan DAR nu are „gram de gaz metan ca resursa naturala, Romania, cu resurse uriase de gaz metanm in subsol are racordata doar … circa 35 % din gospodarii, restul resurselor de gaz metan al Romaniei, pe care au pus mana strainii este vandut tot … strainilor pentru profituri uriase care … pleaca in tara lor de bastina, poporul roman … primeste … LULU in termeni populari, si mintit, si furat si tradat.

  3. Pai , eu zic ca nu stiu ! Stiu ca , in timp , electrocentralele pe carbune si gaz se vor inchide, pentru protectia mediului si reducerea poluarii , dar ma intreb , asa, ca un neca Nimeni ce sunt , daca am valorificat intregul potential hidroenergetic al tarii , producand astfel cel mai ieftin kw ? Desigur ca nu ? Pai , de ce ? Nu se creiaza locuri noi de munca , nu se regularizeaza cursurile de ape , nu se creeaza lacuri de acumulare pentru irigatii , nu vor fi scoase mil. de ha. agricole de sub spectrul inundatiilor , etc.? Ba da, da’ cine sa se ocupe ? N-avem specialisti , n-avem tehnologie ! ( sic!) In esenta , mai pe sleau , nu ne trebuie ! Este „grele” problema asta !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.