Rusia şi Iranul vor să fenteze sancţiunile occidentale

După luni de negocieri cu Iranul pe marginea unui contract petrolier în valoare de circa 20 de miliarde de dolari, Moscova face o serie de mişcări surprinzătoare.

Marţi, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, şi omologul său iranian, Bijan Zanganeh, au semnat un memorandum de înţelegere pe cinci ani, la Moscova, memorandum ce include şi cooperarea in sectorul petrolier. “Plecând de la propunerea Iranului, vom participa la organizarea transportului ţiţeiului, inclusiv pe piaţa rusă”, a spus Novac. Însă, la numai câteva minute, ministrul rus a spus că îşi retrage declaraţia şi că va emite un nou comunicat, în cursul zilei de miercuri. Oficialul rus nu a oferit nicio justificare pentru retragerea declaraţiei.

Acordul dintre Rusia şi Iran se refera la cooperarea în domeniul petrolului şi gazelor naturale, al construcţiei de centrale electrice şi reţele de distribuţie a energiei şi poate fi o forma de fentare atât a sancţiunilor economice impuse de comunitatea internaţională Iranului (pentru a determina Teheranul să renunţe la programul nuclear), cât şi a sancţiunilor impuse Rusiei, după anexarea Crimeii.

Pe scurt, în baza acestui acord Rusia poate deveni principalul importator de petrol iranian. Moscova se va angaja să importe în fiecare zi circa 500.000 de barili de petrol iranian, în schimbul exportării unor bunuri “made in Russia”. Volumul de petrol ar reprezintă circa 20% din totalul producţiei lunare a Iranului şi jumătate din exporturile sale de petrol. Este o măsură care convine Teheranului, după ce statelel UE au interzis importurile de petrol din Republica Islamică.

La Moscova, cotidianul Kommersant relatează că SUA au încercat să împiedice acordul dintre Iran şi Rusia. Surse citate de acest ziar arată că Washingtonul a “incercat să torpileze înţelegerea, ameninţând cu sancţiuni atât companiile din Rusia, cât şi din Iran”.

“Administraţia SUA se teme că profiturile obţinute în urma înţelegerii cu Moscova ar putea determina Teheranul să nu mai caute un compromis în dosarul nuclear”, scrie Kommersant, adăugând că Ambasada SUA la Moscova a refuzat să comenteze informaţiile.

Casa Albă a declarat, înainte de anunţul semnării memorandumului ruso-iranian, că acesta este o chestiune care provoacă îngrijorări grave. “Daca informaţiile sunt adevărate, asemenea memorandum provoacă îngrijorări grave, pentru că nu este conform cu termenii acordului cu Iranul”, a spus Caitlin Hayden, purtătoare de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.