S-a repus în funcțiune o uzină unică în Europa

SN Nuclearelectrica SA anunță că a finalizat operaționalizarea Filialei Feldioara în perioada ianuarie-martie 2023, ca parte a strategiei de dezvoltare a ciclului integrat de combustibil nuclear din România.

În data de 28 decembrie 2022, a fost finalizată achiziția unor active din fluxul de procesare a concentratului de uraniu tehnic din cadrul Sucursalei CNU Feldioara, precum și achiziția dreptului de proprietate asupra terenului aferent acestor active de la Ministerul Energiei, prin concesiune către SNN. Activele care au intrat în proprietatea SNN, prin finalizarea tranzacției menționate mai sus, au fost închiriate către FPCU Feldioara (filială a SNN) pentru operarea și demararea procesului de producție. În perioada ianuarie – martie 2023, au fost întreprinse toate demersurile necesare pentru autorizarea procesului de producție și pregătirea instalațiilor pentru începerea prelucrării.

Aceste active reprezintă un ansamblu unitar de active, capabil să desfăşoare activităţi economice independente, intenţia S.N. Nuclearelectrica S.A., în calitate de cumpărător, fiind aceea de a continua activitatea preluată la data transferului, respectiv producerea de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu (UO2).

Uzina de Rafinare E – Sucursala Feldioara a fost construită pentru procesarea concentratului de uraniu din România asigurând, exclusiv, necesarul de materie primă pentru FCN Piteşti. Uzina de Rafinare E – Sucursala Feldioara îndeplineşte toate condiţiile de operaţionalizare, cu respectarea strictă a legislaţiei naţionale, comunitare, precum şi a organismelor internaţionale – Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) / Agenţia de Aprovizionare EURATOM (ASE).

„Decizia strategică de a achiziționa o parte din activele Feldioara necesare pentru procesarea materiei prime a avut ca scop păstrarea și dezvoltarea ciclului integrat al combustibilului nuclear românesc, a capacităților de producție integrată din SNN și, în egală măsură, asigurarea producției de fascicule de combustibil și a funcționării optime a CNE Pitești și CNE Cernavoda, în contextul extinderii capacității centralei nucleare, la un cost de tranzacție avantajos. Cu proiecte de investiții în valoare de 12 miliarde de euro pentru următorul deceniu, scopul nostru este de a consolida capacitățile nucleare și de a oferi României o capacitate investițională deplină„-Cosmin Ghiță, CEO SN Nuclearelectrica SA

Simultan cu operaționalizarea Sucursalei Feldioara, a fost semnat un contract subsecvent cu furnizorul calificat Kazatomprom pentru asigurarea necesarului tehnologic pentru productia de dioxid de uraniu (UO2). În aceeași perioadă, au fost întreprinse toate demersurile necesare pentru transportul concentratului tehnic de uraniu și livrarea cantităților contractate pentru a asigura începerea producției odată cu operationalizarea filialei.

Transportul a fost efectuat pe ruta Trans-Caspica (coridorul de mijloc) în condiții optime și într-un timp foarte scurt. Realizarea acestui transport și aprovizionarea cu concentrat tehnic de uraniu, pentru a doua oara pe aceasta ruta, au confirmat faptul că această opțiune este una viabilă și poate fi consolidată în viitor.

„Retehnologizarea Unității 1, proiectul Unităților 3 și 4, dezvoltarea reactoarelor modulare mici în cooperare cu compania americană NuScale, vor contribui cu energie curată la stabilitatea energetică a României, la dezvoltarea socio-economică, la dezvoltarea industriei nucleare și la formarea unei noi generații de ingineri. Realizarea acestor proiecte necesită o infrastructură solidă a ciclului combustibilului nuclear și toate sunt suprapuse misiunii SNN de a reenergiza România cu energie curată dincolo de anii 2030„. -Cosmin Ghiță, director general SN Nuclearelectrica SA

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11
Cosmin Pam Matei 4582 Articole
Author

13 Comentarii

  1. …mai bine mai tarziu decat niciodata!…pe cand si una dintre cele trei uzine de apa grea?…

  2. „odiosul dictator si sinistra sa sotie”…
    10 miliarde de dolari a avut de platit Romania catre creditorii externi,dar s-a vazut si se vede cum au fost chibzuiti banii:pe realizarea unor obiective PRODUCTIVE-tehnologie de varf(ca si unitatea de diamante sintetice).
    am ajuns sa traim pe datorie si sa cumparam arme depasite operational… vai de mama noastra!!!

  3. În sfârșit, o veste bună salvarea producției de uraniu românesc. evident că nu liberalul trădător, ministrul Energiei- Virgil Popescu- a avut ideea, pentru că el dorea concesionarea producției de uraniu românesc austriecilor de la OMV-Petrom, care preconizau implicarea multinaționalei austriece în afacerea energiei electrice produsă la Cernavodă, dar și în circuitul de producere a combustibilului radioactiv. Inclusiv în procesul de extracție și de prerafinare a uraniului de la Feldioara.

  4. Jona / ciucă / ciolanu,
    Scoateți urgent uzina la vânzare !
    Tre’ să plătiți … tancurile.

  5. Intrebare: fondul Proprietatea(american), are si el parte? Cu apa grea cum stam? Halanga este in conservare sau in distrugere?

  6. Nu va mai radiaza la freza mai baieti?
    Nù va mai face sterili pe trei generatii?

  7. Eh, asa DA! Iti creste inima cand mai vezi si o astfel de stire pozitiva. Da Doamne spre mai multe. Dar…sper ca nu a fost modernizata, aranjata, spre a fi vanduta apoi unei multinationale !

  8. Dacă o sa lăsăm analfabeții sa își voteze preferații o „sa fie și mai bine”! Unde s-a mai văzut în lume prezenta la vot de 35%? Dar si clasa politica conducătoare de nivel „gimnaziu”? Ca rezultat ,avem o tara neguvernata,o populație cu cu un nivel de pregătire mediocru, un popor care si-a părăsit tara?!?…

  9. Toate bune până se găsește un politician de doi bani, ca marea majoritatede altfel, marioneta vreunui investitor ‘strategic’, să inițieze înstrăinarea sau închiderea pe motiv că vulpile din zona au început să strănute sau altceva similar.Asa s-a distrus ce mai era bun in aceasta țară.

  10. la una bună trebuie să avem și una rea: perspectivele nu prea îndepărtate de închidere a centralelor nucleare de către UE

  11. chiar daca nu sunt deacord cu risipirea uraniului(in viitor e foarte posibil sa fie folosit ptr propulsie intre planeta,Romania va fi codasa -ca deobicei) e un lucru bun;ca si tot eolian construit in pozitii unde se pot depana, solar mixt= policristalin + monocristalin(cand sunt nori functioneaza cele mono cand e soare ambele functioneaza, cand e temperatura prea ridicata au pierder min 10%).
    daca vor fi implementate si celelalte mici e ok.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.