S-a trezit și ministrul Mediului

S-a trezit și ministrul Mediului!! După zile și zile de inundații, oameni luați de viitură, case și terenuri acoperite de ape și pagube considerabile, s-a trezit și oficialul de la Mediu. Costel Alexe a convocat Comitetul Ministerial pentru Situații de Urgență, în urma situației hidrometeorologice din nordul țării.

„În urma evoluției situației hidrometeorologice din nordul țării, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a convocat astăzi (miercuri – n.r.), la sediul MMAP, Comitetul Ministerial pentru Situații de Urgență (CMSU)”, se arată într-un comunicat de presă, conform Mediafax.

La finalul reuniunii, în jurul orei 17.00, ministrul a susținut declarații de presă.

Cel mai mare risc de inundaţii este pe râul Prut, în zona barajului de la Stânca Costeşti, pentru că există o cantitate impresionantă de apă care vine din Ucraina, a declarat Costel Alexe.

Alexe a spus, la Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă, că în ultima perioadă au fost emise 55 de avertizări prin sistemul Ro-Alert astfel încât populația din zonele afectate de inundaţii şi viituri să fie îîn permanență informată asupra pericolului.

„Suntem pregătiți pentru perioada următoare, când avem acest front atmosferic care poate să genereze cantități însemnate de precipitații, să fim în contact direct cu populația care este vulnerabilă. La acest moment, avem nu mai puțin de 252 de persoane care au fost evacuate din calea viiturilor. Avem, la nivel de ISU, la nivel național, începută procedura de identificare a pagubelor produse de inundații. În perioada următoare toți prefecții din țară vor trebui să continue acest proces pentru a evalua care sunt pagubele”, a spus Alexe.

Pericolul cel mai mare este, în prezent, în zona barajului de la Stânca Costeşti.

„Pentru următoarele zile, riscul cel mai ridicat îl avem pe Prut, în zona barajului de la Stânca Costești, pentru că avem o cantitate impresionantă de apă care vine din Ucraina. (…) În ultimele două săptămâni au fost evacuate cantități mari de apă tocmai pentru a face față acestei viituri care va veni din Ucraina spre România. (…) Barajul este pregătit să mai primească încă 500 de milioane de metri cubi pe lângă cei 700 de milioane pe care îi are, astfel încât toate localitățile aval de Stânca Costești să nu fie puse în pericol”, a mai spus Alexe.

Miercuri, în două localități din judeţul Botoşani este risc ridicat la inundații, respectiv în Baratca şi Rădăuţi Prut, însă ministrul Mediului spune că situaţia este monitoriyată şi se poate interveni imediat.

Alexe a precizat că a trimis în zonă 20.000 de saci care să fie umpluți cu nisip pentru a atenua inundațiile, dacă va fi cazul.

Potrivit IGSU, numai în cursul zilei de marți și pe timpul nopții, aversele torențiale au produs inundații în 29 județe, fiind afectate 161 de localități.

În cursul zilei de ieri și pe timpul nopții, aversele torențiale au produs inundații în 29 județe (AB, AR, BH, BN, BV, BT, CL, CJ, CS, CV, DB, DJ, GL, GR, HR, HD, IL, IS, MH, MM, MS, NT, OT, PH, SV, TM, TR, VS și VN), fiind afectate 161 de localități.

Cu eforturi susținute, pompierii au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei din 387 de case, 578 curți și 219 beciuri/subsoluri. Totodată, vântul puternic a doborât 7 stâlpi de electricitate și 5 copaci, colegii nostri acționând pentru degajarea acestora.

Din cauza viiturilor care au inundat străzi și locuințe din mai multe localități din județele Alba, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin și Maramureș 71 de persoane au fost evacuate și relocate temporar în spații puse la dispoziție de autoritățile locale și la rude.

Din nefericire, în ultimele două zile, 3 persoane luate de viitură au decedat. Evenimentele s-au produs în județele Bihor, Suceava și Vaslui, acolo unde, din cauza precipitațiilor abundente, nivelul apei a crescut rapid și s-au produs inundații.

O situație care putea pune viața oamenilor în pericol s-a înregistrat, în cursul zilei de ieri, în localitatea bistrițeană Rodna. Viitura a inundat mai multe gospodării, iar zeci de oameni au rămas izolați. Peste 20 de persoane au fost evacuate din locuințele luate de ape, acestea fiind cazate în spații puse la dispoziție de autoritățile locale.

Inundațiile au creat probleme și în județul Alba, municipiul Aiud, unde mai multe străzi au fost inundate, iar pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din zeci de gospodării. Totodată, 40 de persoane au fost evacuate preventiv din calea apelor.

Pentru ca populația să adopte măsurile de autoprotecție, în zonele vizate de atenționările și avertizările hidrometeorologice imediate, au fost emise 20 mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT la nivelul a 12 județe (AB, BN, CT, CS, GL, MM, MS, SB, SV, TM, VS și VN).

Traficul rutier este blocat pe 2 drumuri naționale _(DN 28/IS și DN 17D/BN), pe 3 drumuri județene (DJ 668/ HD, DJ 162/BN și DJ 142/MS)_ și restricționat pe 1 drum național (DN 6/CS), 2 drumuri județene (DJ 668A/HD și DJ 153/MS) și s-a desfășurat temporar îngreunat pe 4 drumuri naționale (DN 17, DN 15/MS, DN 2F și DN 15D/VS) și pe 2 drumuri județene (DJ 107/MS, DJ 571J/CS și DJ 608/CS).

Pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților și autorităților locale, în dimineața zilei de ieri IGSU a dispus suplimentarea personalului și a tehnicii de intervenție în județele Neamț și Suceava. Cele 16 motopompe de mică și mare capacitate (9 trimise în sprijin în Suceava, iar 7 în Neamț) vor rămâne dislocate în zonele afectate până situația va reveni la normal.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

6 Comentarii

  1. Defrisarilor sălbatice de cel puțin 20 de ani au contribuit major la alunecări de teren și la inundații!
    OPRIȚI DEFRISARILE!
    FACEȚI ECHIPE FORMATE DIN CATE UN POLITIST,UN JANDARM,UN MILITAR si un PROCUROR care să controleze toate transporturile de lemn 24 de ore din 24.
    Cate asemenea echipe sunt necesare la nivel național? O sută? DOUA SUTE? De asemenea sa se controleze fiecare transport care intra la marii ” procesatori” ai lemnului. Sigur nu se vrea STOPAREA jafului? Atunci arestările trebuie să înceapă cu factorii de decizie din AGENTII,ministere,etc.
    CE FACE GUVERNUL PNL PRIVIND STOPAREA JAFULUI DIN PĂDURI? CE A FĂCUT SI GUVERNUL PSD,adică gargara. NIMIC! Se fură in draci căci protecția e de mai sus.
    L-ați auzit pe IOHANNIS să ceară măsuri radicale si să se implice in STOPAREA jafului? Nu. De ce? Nu vrea să deranjeze pe cineva? Pr cine? Să ne spună Iohannis! Dar nu poate.Nu poa-te

  2. Eu unul sint sigur ca, daca mai traia Noe, ala ar fi facut o arca si ar fi salvat toate animalele din „politica” (anti)romaneasca, de care tot n-am fi scapat ! Cum nu se scapa de nici una din molimele biblice !

  3. Mda … ideea cu echipele mixte de control e buna … da’ chiar esti sigura ca nu se va da si o OUG prin care sa se interzica, in paralel, controlul camioanelor inmatriculate in Austria ? …

  4. Pe cine impresionati voi mai idiotilor daca puneti un nou nascut in bratele unui pompier si-l puneti cu picioarele intr-un piriu ?? ,priviti pe cei alde gura casca din planul secund cumprivesc la circul vostru .
    Chestia cu funia de care vezi se tie pompierul alta recuzita .Mai scarbelor tara piere si voua va arde de circ ??.
    Ce vreti sa demonstrati ?.30 de ani ati furat toti ,n-ati facut nimic ,ba ati distrus si ce era ,azi vreti sa manipulati !,
    doar oligofrenii n-au inteles cine sunteti toti politrucii -NISTE LEPRE FLAMANDE SI IDIOATE .

  5. Padurea retine apa . Fara padure maine nici aer curat nu mai avem…dar se pare ca si azi cand s-a taiat padurea Babeasa Bucurestiul este si mai poluat Ministru mediului mafiot lasa impresia ca face si el parte din mafia padurilor.

  6. Johanis baiatul ae face ca nu vede unde e problema. Probabil acum e la sprit cu austriacul de la Schweinhoffer.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.