Săptămâna Internațională a Criticii de Film de la Veneția

Este o secțiune autonomă și paralelă organizată de Sindicatul Național al Criticilor Cinematografici Italieni în ambianța Mostrei Internaționale de Artă de la Veneția (28 august – 7 septembrie), compusă dintr-o selecție de 7 filme, opere prime în concurs și două evenimente speciale, toate prezentate în avanpremieră mondială.

Selecția este îngrijită de delegatul general Giona A. Nazzaro și o comisie de selecție formată din Paola Casella, Simone Emiliani, Beatrice Fiorentino și Roberto Manassero.

Sala la decernarea premiilor

Peliculele selecționate în concurs au fost:

  • Jeedar El Sot / All This Victory în regia lui Ahmad Ghossein (Liban, Franța, Qatar)
  • Partenonas / Parthenon în regia lui Mantas Kvedaravičius (Lituania, Ucraina, Franța)
  • El Principe / The Prince în regia lui Sebastian Muñoz (Cile, Argentina, Belgia)
  • Psykosia / Psychosia în regia lui Marie Grahtø (Danemarca, Finlanda)
  • Rare Beasts în regia lui Billie Piper (Statele Unite)
  • Sayidat Al Bahr / Scales de Shahad Ameen (Emiratele Arabe Unite, Irak, Arabia Saudită)
  • Tony Driver în regia lui Ascanio Petrini (Italia, Mexic)

În afara concursului, au fost selecționate:

  • Bombay Rose – Gitanjali Rao (Statele Unite, India, Franța, Qatar)
  • Sanctorum – Joshua Gil (Mexic, Qatar, Republica Dominicană)

Marele premiu a revenit filmului Jeedar El Sot în regia lui Ahmad Ghossein și scenariul semnat de Ahmad Ghossein, Abla Khoury, Syllas Tzoumerkas.

Filmul este o poveste despre războiul din Liban, 2006, dintre Hezbollah și Israel. Pelicula este realizată cu o forță expresivă și o tensiune inedită în care cinci protagoniști acompaniază spectatorul într-o experiență kafkiană și suprarealistă.

Ahmad Ghossein este regizor și video artist, iar filmul Jeedar El Sot este primul său lungmetraj.

Premiul Publicului a mers, de asemenea, către Jeedar El Sot.

Premiul pentru Cel Mai Bun Scurtmetraj: Veronica non sa fumare de Chiara Marotta (Italia).

Premiul Circolo del Cinema di Verona: Sayidat Al Bahr de Shahad Ameen (Emiratele Arabe Unite, Irak, Arabia Saudită)

Premiul pentru Cea Mai Bună Regie: Il nostro tempo de Veronica Spedicati  (Italia).

Veronica Spedicati (premiul pentru cel mai bun scurtmetraj)

Premiul pentru Cea Mai Bună Contribuție Tehnică: Los oceanos son los verdaderos continentes de Tommaso Santambrogio (Italia).

Premiul Mario Serandrei (oferit de Hotelul Saturnia) pentru Cea Mai Bună Contribuție Tehnică: Jeedar El Sot.

Jeedar El Sot

Filmul prezentat în deschiderea festivalului a fost Bombay Rose. Într-un mare oraș, se luptă pentru supraviețuire. Un trandafir roșu unește 3 povești de dragoste imposibile.

Gitanjali Rao, actrița principală, este cunoscută pe scena internațională, câștigătoare a 25 de premii.

Filmul care a închis festivalul a fost Sanctorum de Joshua Gil. Într-un mic oraș uitat, între munți, ascuns între copaci înalți, trăiesc un băiețel și mama sa. Viața este răsturnată atunci când începe războiul între militari și traficanții de droguri. Pentru a putea supraviețui, mama cultivă marijuana. Într-o zi, ea nu se mai întoarce acasă. Distrusă de durere, bunica se roagă Soarelui, Vântului și Apei pentru reîntoarcerea ei. Natura își manifestă întreaga ei putere.

Pelicula Sayidat Al Bahr aruncă o privire lucidă și feroce a contemporaneității, cu sonorități ancestrale. Este povestea lui Hayat, o tânără care trăiește într-un sat sărac de pescari, de o obscură tradiție. Fiecare familie trebuie să-și sacrifice fiica creaturii mărilor. Hayat devine marginalizată și cade în dizgrație și trebuie să aleagă între a fi sacrificată mării sau a fugi din acel sătuc.

Regizoarea peliculei este Shahad Ameen, crescută în Arabia Saudită și laureată a Universității din Londra.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.