(VIDEO) Salvați după 198 de ore de la dezastru!

UPDATE Un tânăr de 17 ani numit Muhammet şi un bărbat neidentificat au fost scoși în viaţă de sub dărâmăturile unui bloc de apartamente din provincia Kahramanmaras din Turcia, marţi, după aproape 198 de ore de la cutremurul devastator de săptămâna trecută, a relatat postul de televiziune CNN Turk, transmite Reuters. Imaginile difuzate prezentau salvatori care transportau cele două persoane salvate, legate pe tărgi, către ambulanţele aflate în aşteptare.



După 185 de ore de la cutremur, Detaşamentul de Pompieri Ankara, împreună cu echipa de Căutare Salvare a Jandarmeriei, au ajuns la un alt copil de 11 ani, informează presa turcă. 

Opt persoane au fost scoase vii de sub dărâmături în Turcia luni, 13 februarie, printre care o fetiță de 6 ani și un băiat de 12 ani.

Aceste salvări sunt nesperate pentru că s-au produs cu mult după expirarea perioadei iniţiale de 72 de ore, considerată crucială pentru şansele de supravieţuire ale persoanelor rămase blocate sub dărâmături.

În cursul nopţii de duminică spre luni, șapte persoane au fost găsite în viaţă sub dărâmături în Turcia, printre care şi un copil de 3 ani la Kahramanmaras şi o femeie de 60 de ani la Besni. O alta, în vârstă de 40 de ani, a fost salvată după 170 de ore la Gaziantep.

Un membru al unei echipe de salvatori britanici a publicat duminică un clip pe Twitter în care apare un salvator care înaintează printr-un tunel săpat în ruine şi scoate la suprafaţă o persoană rămasă blocată de 5 zile.

În total, 34.000 de salvatori acţionează în prezent în căutarea supravieţuitorilor, conform vicepreşedintelui turc Fuat Oktay. Aproximativ 400.000 de persoane au fost evacuate din locuinţele devenite nesigure după seism, iar 1,2 milioane de oameni au fost cazaţi în cămine studenţeşti.

La Antakya, Antiohia din perioada antichităţii greceşti, după primele trei sau patru zile de abandonare, sunt organizate operaţiuni de căutare şi salvare.

La Kahramanmaras au fost instalate 30.000 de corturi, în timp ce 48.000 de persoane sunt adăpostite în şcoli şi 11.500 în sălile de sport, conform ministrului de intrene Suleyman Soylu.

O puternică prezenţă poliţienească şi militară este acum vizibilă, autorităţile precizând că este vorba de prevenirea jafurilor, după incidentele din acest weekend. Numeroşi locuitori din Antakya, intervievaţi de AFP, au explicat furturile din supermarketuri din primele zile de după seism prin necesitatea absolută în care s-au găsit mulţi, lipsiţi de apă, electricitate şi bani, din lipsă de sprijin din partea autorităţilor.

În acelaşi timp, operaţiunile de căutare au fost încheiate la Sanliurfa, Kilis, Osmaniye şi Adana, conform presei turce. Aceste operaţiuni continuă însă în 308 locaţii din Kahramanmaras.

În ceea ce priveşte şcolile primare şi gimnaziale din 10 oraşe afectate de cutremur, acestea vor rămâne închise până la 1 martie, a declarat ministrul Educaţiei, Mahmut Ozer. În celelalte oraşe, şcolile se redeschid la 20 februarie.

De asemenea, seismele au transformat în moloz şi importante lăcaşuri de cult. La Antakya, lui Havva Pamukcu, o credincioasă care obişnuia să se roage la moscheea Habib-I Nejjar, încă nu-i vine să creadă. „Acest loc înseamnă mult pentru noi. Oamenii veneau aici înainte de a porni în pelerinaj spre Mecca”, a susţinut ea.

Biserica ortodoxă a avut aceeaşi soartă, constată Sertac Paul Bozkurt, membru al consiliului administrativ al acestui lăcaş de cult. „Toate zidurile ei s-au prăbuşit şi nu ne mai poate adăposti rugăciunile”, a precizat el.

În Siria situaţia rămâne extrem de dificilă. Bab-al Hawa, în nord-vest, rămâne singurul loc de trecere operaţional dinspre Turcia spre zonele rebele, şi ele grav afectate de seisme. Au trecut graniţa camioane ce transportau cele necesare pentru ridicarea unor adăposturi de urgenţă – folii de plastic, pături şi saltele, dar şi frânghii şi cuie şi şuruburi.

ONU a recunoscut că ajutoarele care au ajuns în Siria sunt insuficiente. „Până acum am eşuat în faţa oamenilor din nord-vestul Siriei”, a recunoscut şeful agenţiei umanitare a ONU, Martin Griffiths. „Se simt, pe bună dreptate, abandonaţi” şi trebuie ” să îndreptăm acest eşec cât mai rapid”, a adăugat el.

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus s-a întâlnit duminică, la Damasc, cu preşedintele sirian Bachar al-Assad, asigurând că acesta din urmă s-a arătat gata să ia în considerare deschiderea de noi puncte de trecere pentru a transporta ajutoare în zonele rebele.

Conform unui oficial din Ministerul sirian al Transporturilor, Suleiman Khalil, 62 de avioane încărcate cu ajutoare au aterizat până în prezent în Siria şi alte astfel de transporturi sunt aşteptate în orele şi zilele următoare. Majoritatea ajutorului umanitar pentru Siria provine din Arabia Saudită.

Dramele cutremurului: Un sportiv care a jucat în România și familia sa au murit

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

3 Comentarii

  1. „Dacă binele s-ar plăti cu bine, boul bătrîn n-ar muri de cuţit“ – zice un proverb turcesc.

  2. Romanul originar din Romania, stie programul „Rezistenta organism fara apa si mancare” program statistic inca din antichitate! Orice organism uman resista maximu 40 zile fara apa si hrana pentru ca exista resursele din organism, nu mai are vlaga sa tipe, sa urledin cauza fricii sau spatiului de aer in care se afla! Nu e bascalie, oameni buni, amintiti-va aceste statistici reale bazate pe cercetari reale pe glob, facute cu zeci de ani in urma! De ce nu continua sa gaseasca oameni vii si au inceput curatarea de-a valma fara sa tina cont de viata omului sun daramaturi?

  3. Natura/viata este mai presus decat „imb…” de laborator care au decretat 72 de ore ca si la priveghiul unui mort care s-ar putea trezi…unii nu inteleg ca stiinta ne ajuta, dar ea nu-i atat de precisa incat sa cunoasca si sa depaseasca legile Universului…ale imensitatii neatinse…pe aceasta teorie in zona castilor albe s-a oprit cautarea…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.