„Scamatorii propagandistice“ despre migrație la Budapesta

Un clip filmat intr-unul din cartierele famate din Viena de Janos Lazar, șeful cancelariei premierului ungar, a stârnit un val de polemici la Budapesta pe marginea fenomenului migrației. Facebook a șters acest clip în urma reclamațiilor că ar fi rasist și ar distorsiona realitatea. „Imaginați-vă că un ministru luxemburghez în vizită la Budapesta ar filma un clip despre sărăcia în care trăiesc anumiți locuitori. În comparație cu ce este aici, Viena este un model. Poate că rețelei Facebook nu-i place adevărul, pe care-l cenzurează brutal, însă premierul austriac Sebastian Kurz, importantul ziar Kronen Zeitung, precum și vienezii îi dau dreptate lui Lazar“, scrie site-ul maghiar Origo.hu. Facebook a permis din nou accesul la clipul lui Lazar, după ce a fost acuzată de cenzură și „implicare“ în alegerile din Ungaria.

Aflat în campanie electorală pentru alegerile de pe 8 aprilie, demnitarul maghiar a venit special în cartierul Favoriten din Viena pentru a filma clipul cu pricina. El arată că Favoriten, fost cartier muncitoresc, a devenit mai murdar, sărac și nesigur după stabilirea imigranților. „Creștinii sunt mai puțini“, spune Lazar, iar mulți locuitori nu mai vorbesc germana. Budapesta ar urma să arate la fel peste 20 de ani dacă imigranții se vor putea stabili în Ungaria, cu  alte cuvinte, în cazul în care Viktor Orban nu câștigă alegerile, sugerează Lazar.

Politicienii asutrieci au infirmat cele spuse de Lazar, la fel și opoziția din Ungaria. Ziarul de stânga Nepszava vorbește depre o „scamatorie propagandistică“ ce nu poate fi luată în serios de nimeni și care, în plus, va afecta relațiile diplomatice bilaterale. Alți comentatori liberali l-au acuzat pe Janos de „invenții rasiste“ sau au arătat că Viena este unul dintre orașele cu cel mai înalt nivel de trai. Presa proguvernamentală atrage atenția că însuși actualul premier austriac, Sebastian Kurz, aliat cu extrema dreaptă, se opune primirii imigranților și că rata criminalității a crescut cu 6% și este mai mare în rândul alogenilor, că un sfert din locuitorii Vienei nu sunt austrieci, că poliția a arestat musulmani gata să pregătească atentate.

Dincolo de această dispută în plină campanie electorală, merită amintită reacția vehementă a guvernului suedez, în 2016, când guvernul de la Budapesta a distribuit pliante cu „zonele nesigure“, „no go zones“ din Suedia. Guvernul de la Stockholm a negat existența lor. La începutul acestui an, premierul suedez a adus în atenția parlamentului tocmai „zonele nesigure“ din marile orașe și a promis măsuri. Despre același lucru a vorbit și Angela Merkel, într-un interviu recent, după cum guvernul danez are în atenție „ghetourile“ imigranților.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. Au aia din vest niste maturi foarte eficiente cu care baga gunoiul sub pres. Ghinionul lor e ca fermenteaza si mai arunca din cand in cand presul in aer si atunci ii cam improasca pe toti cu rahat!

  2. Fatarnicia Occidentului in fata problemelor reale este incredibila!cititi in Express.uk : ” EUROPE’S NO-GO ZONES: List of 900 EU areas where police have ‘LOST CONTROL’ to migrants”!Pe cine vor sa pacaleasca ?In opinia mea sunt natiuni intregi in depresie (Franta,Germania,Italia,UK,Olanda,etc)datorita neputintei de a mai intelege ce se intampla..Si vinovati sunt numai poolitrucii….

  3. „…peste 20 de ani”ar deveni cartierele Budapestei asa?zau,a fost dansul prin zona periferica a Budapestei?sau prin localitati care nu sunt chiar la drumul mare?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.