Ce trebuie să facă România pentru a adera la zona euro

uniunea-europeana-ue

La Congresul PSD de la finele săptămânii trecut președintele Liviu Dragnea a anunțat că vrea să propună în decembrie un calendar pentru aderarea la zona euro și a avansat data de 2024. „Vreau să lansăm şi aprobăm prin vot începerea dezbaterilor pentru cinci convenţii naţionale la care vor fi invitaţi să participe Preşedinţia, Banca Naţională a România, Academia Română, partidele politice, membrii universitari, sindicatele, patronatele şi, nu în ultimul rând societatea civilă. Prima dintre ele este Covenţie naţională pentru adoptarea monedei euro până în 2024. (…) Admitem că există şi riscuri şi trebuie să le analizăm şi să le prevenim cu atenţie. Trebuie să privim cu curaj şi să înţelegem că este un pas obligatoriu şi singura şansă ca România să se poată aşeza la masa bogaţilor din Europa (…)”, a declarat Dragnea. Este împins astfel cu doi ani termenul avansat vara trecută de ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu. Anul 2019, așa cum a fost gândit în 2015 de viceguvernatorul BNR Liviu Voinea a fost abandonat demult. În acest moment, România îndeplinește criteriile nominale de la Maastricht, însă, pe lângă acestea, este nevoie şi de convergenţă reală. Tratatul semnat în anii ’90 indică drept condiţii de aderare la moneda unică: stabilitatea preţurilor, sustenabilitatea poziţiei fiscale, convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung şi stabilitatea cursului de schimb. Mai exact, cele cinci criterii presupun menţinerea deficitului bugetar sub 3%, a datoriei publice sub 60%, a ratei inflaţiei şi a dobânzilor pe termen lung la un nivel apropiat de cel al ţărilor din zona euro şi stabilitatea cursului de schimb. Din 2014, România a intrat în limitele acceptate de document însă nu este de ajuns. Acelaşi tratat vorbeşte şi despre durabilitatea convergenţei, concept puţin lăsat de izbelişte, dar readus în discuţie după problemele pe care UE le are cu Grecia, Spania, Portugalia, Italia sau Irlanda.

Uniunea Europeană nu acceptă o îndeplinire accidentală, forţată sau temporară a criteriilor de convergenţă nominală ci se impune o durabilitate a lor. În plus, înainte de intrarea în zona euro, România trebuie să reducă decalajele dintre veniturile locuitorilor dar şi competitivitatea întreprinderilor. Mai exact, este nevoie de o continuare a reformelor care să ducă la creştere economică. Guvernatorul Isărescu a declarat recent că se impune continuarea procesului de privatizare sau restructurare a companiilor de stat, creşterea flexibilităţii şi a gradului de ocupare şi finalizarea liberalizării preţurilor administrate la energie. România încă ţine în braţe companii cu pierderi uriaşe, în special din zona mineritului şi energiei dar și din alte zone. Cât privește liberalizarea, de la data de 1 ianuarie, piaţa energiei electrice este complet liberalizată pentru toţi clienţii casnici din România. Consumatorii trebuie să ştie că au oricând opţiunea să schimbe furnizorul de energie electrică sau rămână la acelaşi furnizor, dar să schimbe contractul. Economiile la factură sunt în general notabile şi nu există niciun risc.

Dezvoltarea României şi rămânerea în urmă sunt principalele probleme care împiedică adoptarea mai devreme a monedei euro. La PIB-ul pe capul pe locuitor suntem printre ultimii din spațiul comunitar. Adică nu suntem competitivi pentru că ne lipseşte infrastructura, investițiile private și publice sunt la un nivel scăzut, iar distribuţia veniturilor este inegală în ţară. Bucureştiul, de exemplu, poate intra foarte bine în zona euro, pentru că firmele de aici generează aproape 50% din cifra de afaceri cumulată, în timp ce județele din Moldova nu scot mai mult de7-8%. Şi asta se reflectă în veniturile populaţiei. La infrastructură, suntem ultimii în Europa la kilometri de autostradă construiţi. Anul trecut au fost dați în folosință doar 15 kilometri și aceștia restanță din 2016.

Dacă va opta la trecerea la euro, România este obligată să participe la mecanismul cursului de schimb (ERM II) cel puțin doi ani fără devieri semnificative de la cursul central ERM II și fără o devalorizare a cursului central bilateral al propriei monede în raport cu euro în aceeași perioada. Mecanismul European al Ratelor de Schimb (European Exchange Rate Mechanism -ERM-) a fost un sistem introdus de către Comunitatea Europeană în martie 1979, ca parte a Sistemului Monetar European (EMS), pentru a reduce variabilitatea cursului de schimb și pentru a atinge stabilitatea monetară în Europa, în pregătirea pentru Uniunea Economică și Monetară precum și introducerea unei monede unice, euro, care a avut loc la 1 ianuarie 1999. După adoptarea monedei euro, atenția a fost schimbată către legătura dintre monedele țărilor din afara zonei euro și euro (având ca un punct central moneda comună). Scopul a fost de a îmbunătăți stabilitatea a acestor monede, precum și de a obține un mecanism de evaluare pentru potențialii membri ai zonei euro. Acest mecanism este cunoscut sub numele de ERM II. Daniel Dăianu, membru al Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României, susține că dacă economia românească ar crește anuală de 5% am putea adera la euro în 13 ani. „Este încă calea lungă până la convergență structurală, care să îndreptățească dorința noastră de aderare la euro, astfel încât acest pas să poate fi făcut. Noi propunem un minim de convergență de 75% din media UE. Adevărată miza este în ce condiții și cum vom fac aderarea. Criza a redus rată de creștere potențială a economiei românești. Există indicatori de competitivitate care arată că suntem la urmă. Am încercat să estimăm perioada de timp pentru converventa reală. Există un timp de parcurgere al convergenței reale. Dacă am avea o creștere cu același ritm că până acum am ajunge la 75% în 13 ani. Dacă am avea o creștere de 5% am avea nevoie de nouă ani pentru aderare”, a afirmat Daniel Dăianu.

La finele lui 2016, s-a înființat un Comitet interministerial pentru trecerea la moneda euro, prin hotărâre a Guvernului României. Acesta este coordonat de prim-ministru, în calitate de președinte, de ministrul Finanțelor Publice și de guvernatorul Băncii Naționale a României – cu respectarea raporturilor de colaborare și a independenței băncii centrale -, în calitate de vicepreședinți, potrivit unei Hotărâri adoptate de Guvern. Pentru aderarea la moneda unică s-a vorbit inițiat de 2019, fiind o dată avansată în 2015 de către viceguvernatorul BNR Liviu Voinea. Numai că 2019 a căzut pentru că România că nu urmat un plan de acțiune pentru realizarea acestui deziderat iar o dată pentru atingerea acestui obiectiv nu a mai fost anunțată.

Reprezentantul Comisiei Europene la București, Angela Filote, a declarat recet că ân România nu s-au finializat reformele structurale. „Este foarte important atât pentru România cât şi pentru restul zonei euro ca aderarea la această zonă să se facă atunci când statul este pregătit, când mediul de afaceri este pregătit pentru o asemenea aderare, pentru că nu vorbim numai de criterii nominale, ci de mai mult criterii reale. Şi când spunem reale, de nivelul de trai, de exemplu. În cei 10 ani de la aderarea la UE nivelul de trai a crescut destul de mult, România a recuperat într-o mare măsură, dar nu complet, decalajele faţă de media europeană. De exemplu, acum este la 60% din PIB-ul pe locuitori medie europeană, acum 10 ani era la 38% şi nici aici nu avem neapărat un indicator: la cât trebuie să fie acest indicator, la ce cifră trebuie să se poziţioneze ca să se considere că aderarea este sigură, dar dacă ne uităm la aderările care s-au făcut în ultimul timp la zona euro era undeva 67 – 70 – 75% din media europeană. Şi acesta este doar unul din criteriile la care ne uităm”, a spus Filote.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

25 de Comentarii

  1. Daca intram in zona euro, orice bruma de suveranitate se pulverizeaza si Romania va ramane pe veci piata de desfacere. Ar fi bomboana de pe coliva Romaniei! Mai intrebati-i si pe altii daca le place in zona euro. ca in afara de Germania, nimeni nu a avut de castigat. Euro e de fapt Reichsmark-ul celui de-al IV lea Reich cu capitala la Berlin. Deci, Doamne fereste de euro!

    • Daca nu le-ar placea in zona euro ar iesi din ea.Simplu. Cum nu ies inseamna ca le place. Iar daca tu preferi rublele in locul euro te poti muta in Rusia, Romania a fost si ramane europeana.

  2. Acum vreo cativa ani (dupa inceputul crizei economice) am fost in Italia. Nu cred ca ar vrea cineva sa auda cu cata scarba si ura vorbeau italienii despre euro. Si nu erau aia din sud, eram la Padova. Eu sper sa nu ajungem la euro, chiar astept spargerea UE in vechea UE si restul la gard.

    • Romania nici acum nu mai e. Sau mai bine zis nu mai e o tara, e un teritoriu in care marile puteri fac ce vor si mai ales experimente de spalare pe creier pe care sa le aplice si in restul UE. Dar euro sigur va crapa pana in 2024. China ne va papa pe toti sau americanii vor porni ceva care va termina totul pe pamant. Pana una-alta nemtii au reusit sa puna Europa la pamant pentru a treia oara! Deutschland, Deutschland uber alles!

    • Ca va fi euro sau nu nu prea are importanta,oricum NU o sa mai fie Romania .E bine ca nu vor mai fi nici ceilalti,Adio,Europa.

  3. Trebuie sa luam in considerare in mod serios ca exista riscul sa patim ca Grecia si alte tari cu economie mai firava daca adoptam euro. Inseamna sa renuntam la politica monetara, adica la jumatate din parghiile prin care se poate ajusta economia. Economia nu se poate ajusta doar prin politica fiscala si in anumite conditii putem intra in criza fara sa putem face nimic. Uitati-va ce spun economistii, inclusiv premii Nobel ca Roubini, Stiglitz etc. Politica monetara in tarile euro se face la Berlin si ei adopta masurile care sunt bune pentru ei in functie de starea economiei lor. Daca se nimereste sa fie bune si pentru alte cateva economii mai mici din jurul lor care sunt in sync cu economia germana, bine, daca nu… auf wiedersehen. Iar argumentul lui Dragnea „să înţelegem că este un pas obligatoriu şi singura şansă ca România să se poată aşeza la masa bogaţilor din Europa” e fals. Doar un contra-exemplu: Suedia.
    In ce priveste cresterea PIB pe cap de locuitor in Romania de la 38% la 60% din media UE, trebuie sa avem grija ca statisticile sunt inselatoare: o parte din „crestere” se datoreaza intrarii Romaniei in UE, care le-a coborat media.

  4. Discursul rostit de Dragnea la Congresul PSD a fost magnific , mirobolant , numai ca putini sunt cei ce cred in seriozitatea lui > Au crezut in Programul PSD pentru alegei . Ei si ? Unde sunt sutele de km. de autostrada date anual in exploatare ? Unde sunt marile investitii ? Unde sunt banii accesati pana la ultimul banut de la UE? De ce s-a prabusit leul ? Ce fac cei care aveau ceva lei in banci , pentru a putea rezolva unele greutati ale vieti ? Ieri puteau cumpara un bou , azi, cu aceiasi bani, cumpara un ou ! Preturile au explodat , odata cu inflatia! Au aparut taxe si impozite noi, cele vechi s-au majorat ! Eu unul , n-am crezut si nu cred in promisiunile PSD, dar nici a celorlalte partide ! In tara asta la putere sunt membrii de partid , muncitori cu gura , artisti ai promisiunilor neonorate si nu adevaratii profesionisti !N. B. Nu mi-a placut nici demonstratia din strada a opozantilor PSD ! Ce rost a avut si ce voiau ? Erau ” profesionistii strazii ” , pe care-i putem gasi protestand
    impotriva orisicui , chiar si impotriva ploii , daca ii convoaca cineva .

  5. Cu PSD-ul la conducere nu vom intra niciodata in zona euro sau in Schengen si nu vom profita niciodata de avantajele economice pe care acestea le aduc. Atat timp cat se fac pomeni cu banii publici si nu se investeste in economie si infrastructura, iar incompetenta ciumei rosii a capusat ca o caracatita toate institutiile si companiile de stat nu vom fi suficient de competitivi pe plan economic pentru a intra in zona euro. Dupa ce s-au ars cu Grecia, oficialii UE vor fi foarte atenti si stricti cu tarile care doresc intrarea in zona euro. Chiar daca PSD pierde alegerile din 2020, noii alesi nu vor avea timp sa faca economie sustenabila de zona euro pana in 2024.

  6. E simplu. Trebuie sa scapam de Dragnea si cu sleahta lui. Cu Romeo de Teleorman ne ratacim pe drum si ajungem in Corea de Nord.

  7. Uk a interzis intrarea in tara a unui jurnalist care a indraznit sa critice islamu, insa a permis intoarcerea a 400 de luptatori isis. Suedia, franta, belgia si germania au aceiasi politica.. nu stiu daca mai are rost sa ramanem in uniunea comunista musulmana europeana

  8. Romania … in muilte zone din tara, nu au ce sarbatori la 100 de ani de la unire, daracie luciel boli, enalfabetism, minciunam, coruptie … acesta este anul 100 de la unire. Cu ce sa intram in zona EURO ?, cu acestea ?, aproape un sfert din popuolatie, circa 4 -5 milioane, din restul raas in tara, circa 5 milioane traiesc la sau sub pragul de saracie, zeci de mi de copii, din cauza lipsurlor materiale abandoneaza scoala, copii bolnavi sunt operati in strainatate cu bani adunati din mila publica, saracia este la ea acasa in multe zone rurale si urbane, cu wc-uiri in fundul curtii in circa 60- 70 % din gospodarii si fara apa curenta si canalizare, fara drumuri „europene”, in acest timp, Tariceanu si Dragnea sunt ingrijorati de intretinerea fostei familii regale pentru care vor sa cheltuie ilegal zeci de milioane de euro, de unde ???. Asta-i Romania care vrea sa adere la zona euro.

  9. dece vrea sa propuna in decembrie? dece nu la 23 august,sau 7 noiembrie? are dragnea drag de ue cum am eu de isis.

  10. Intrebarea corecta este …Ce trebuie sa faca Romanica , sa iasa din imperiul malefic cotropitor sclavagist UE ! Euro inseamna ruina si mizerie pentru românasi .

  11. „(…) pentru ca România să se poată aşeza la masa bogaţilor din Europa (…)”….. Foarte plastica si demna formulare pentru nazuintele Romaniei!

  12. Pai cel mai bine este sa nu adere, pentru a nu deveni scavii Germaniei care a confiscat euro.

  13. Mă luminează și pe mine cineva, cum a adoptat Muntenegru moneda Euro țara nefiind membră a UE și navând o economie precară?

    • Muntenegru a intrat ]n zona euro ,exact ca baba din bancul lui cu Bulă ; babă pe care au „ajutat-o” copiii să treacă strada …că „ dracu” babă nu vroia să treacă !

    • DrACro: Pai cine spune ca trebuie respectate niste reguli? Germania, Franta, Olanda? Ha,ha,ha, ce gluma buna. Afla ca si Bosnia are euro (mascat in marca bosniaca convertibila adica fosta DM cu rata fixa de schimb cu euro) ca si Munte Negru ca asa au vrut muschii lu’ tante Deutschland. Criteriile de convergenta sunt pentru fraieri ca romanii, care cred toate balivernele de la Bruxelles. Nenica, daca maine dimineata are tante Merkel o migrena si ii zice vraciul ca daca baga Romania in Schengen si euro ii trece, la pranz suntem membri si colo si colo. C-asa-i in tenis!

    • Muntenegru nu a avut moneda proprie dupa destramarea fostei Iugoslavii.
      A Adoptat Marca germana, NU a tiparit moneda cu insemnele nationale.
      In 2002 cand a aparut moneda Euro, Muntenegru a Adoptat moneda Euro, miscare inteligenta care a ajutat enorm Economia in crestere, mai ales Turimul, fiind una dintre tarile foarte cautate de pe coasta Adriaticii.
      Cand ai moneda Euro, pentru Turisti e foarte convenabil, miscarea strategica a avut efecte pozitive!

  14. Nu avem nevoie de Euro.Dar, trebuie impuscati toti hotii(parlamenta) cu Dragnea in frunte, la Targoviste!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.