Scandalul Roşia Montană se reaprinde

Comunitatea Declic și Mining Watch România condamnă ferm solicitarea premierului Florin Cîțu de a retrage dosarul Roșia Montană de la UNESCO.

Dacă acest lucru se întâmplă, evaluarea și dosarul aflate acum pe masa Comitetului vor fi pierdute definitiv.

“Prim-ministrul Cîțu prejudiciază în mod semnificativ interesele și apărarea României în arbitrajul internațional, alimentând argumentația companiei miniere. Este inadmisibil ca și acest Guvern să joace după cum cântă Gabriel Resources, aruncând în aer toate eforturile făcute pentru câștigarea arbitrajului. Actiunile neinspirate ale premierului ne pot costa nu mai puțin de 5,7 miliarde de dolari canadieni, adică valoarea compensațiilor pe care le cere compania minieră de la statul român, în procedura de arbitraj”, a declarat Tudor Brădățan, director executiv Declic.

Premierul Florin Cîțu calcă pe urmele politicienilor precum Traian Băsescu, Victor Ponta sau Viorica Dăncilă, devenind cel mai nou susținător al exploatării cu cianuri de la Roșia Montană. În ședința Coaliției de Guvernare din 28 iunie, Florin Cîțu a propus partenerilor de guvernare retragerea dosarului Roșia Montană de la UNESCO, după ce parlamentarii PNL de Alba i-au cerut public acest lucru. Practic, soarta Roșiei Montane se joacă pe câteva voturi de sprijin pentru Florin Cîțu în alegerile interne din partidul său.

Discuțiile din Coaliția de guvernare nu s-au finalizat, urmând să fie continuate la următoarea ședință comună. Împotriva solicitării premierului s-a poziționat USR PLUS, prin vicepremierul Dan Barna și co-președintele Dacian Cioloș. Liderul UDMR nu a făcut nicio remarcă privind Roșia Montană, dar este cel care a semnat în 2011 certificatul de descărcare arheologică a masivului Cârnic din Roșia Montană, pe vremea când era ministru al Culturii.

Potrivit discuțiilor din coaliție, premierul Cîțu își motivează solicitarea de retragere a dosarului prin litigiul dintre statul român și Gabriel Resources. Arbitrajul a devenit din nou scuza perfectă pentru a masca înțelegerile politice cu compania minieră. Aceeași scuză a fost folosită și de guvernul Dăncilă care a cerut în plenul Comitetului UNESCO amânarea unei decizii în 2018.

Însă acum, trei ani mai târziu, Florin Cîțu n-ar trebui să-și mai permită să vină în spațiul public cu astfel de motive, deoarece ele contravin argumentării juridice a caselor de avocatură Lalive (Elveția) și Leaua (România), angajate de statul român în procesul internațional. Documente publice din arbitraj susțin că: “Nici Lista Monumentelor Istorice din 2015, nici cererea UNESCO, ambele anterioare inițierii arbitrajului, nu reflectă o hotărâre a statului de a nu permite proiectul. Mai mult decât atât, RMGC este singura vinovată pentru orice presupus impediment de a obține autorizațiile de construcție pentru proiect” (24 mai 2019) sau “Cererea pentru ca Roșia Montană să devină sit UNESCO nu are impact asupra proiectului” (22 februarie 2018).

Toate aceste solicitări de retragere a dosarului, susținute de premierul Cîțu, afectează grav poziția statului român în fața Tribunalului arbitral. Arată că oficialii români nu susțin argumentația firmei de avocatură și că implicit aprobă argumentația prezentată de Gabriel Resources. Acest fragment extras din pledoaria companiei miniere confirmă că aceasta s-a folosit și în trecut de astfel de declarații sau decizii politice în fața arbitrilor: “Înțelegând bine că cererea către UNESCO este o agravare suplimentară a problemelor aflate în litigiu, Guvernul însuși a decis să solicite în 2018 amânarea examinării de către UNESCO a cererii sale până la soluționarea acestui arbitraj ICSID” (Gabriel Resources, 18 februarie 2021) .

“De fiecare dată când premierul Cîțu deschide gura pe tema Roșiei Montane, șansele noastre la ICSID scad. Și nu doar atât, asistăm la o nouă trădare. Premierul Cîțu trebuie să își asume toate consecințele acestor declarații și acțiuni: pierderea procesului de la Washington, simultan cu îngroparea șanselor la dezvoltare durabilă, recunoaștere internațională și prosperitate pentru comunitatea din Roșia Montană”, a declarat Roxana Pencea, membru fondator Mining Watch România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

11 Comentarii

  1. Ce mai poți sa crezi de tara lui Clotilde de Guadeloupe,a lui Frizz,a lui Birna,a lui Voiculescu analfabetul,a lui Werner jegoși și mulțumesc altii…Mi-e scârbă!

  2. yonumas strofoca atat, ii obliga Cupola(bancheri din USA,Canada), e o suferinta ,s-au cheltuit zeci de milioane de dolari pe o smecherie SIE cu un zacamant de aur de doi bani,si acum a ramas un debit

  3. Citule ai fi tu prim ministru !,dar functia ta e vremelnica.Ti-au pus sula in coaste Friedman si camarila lui Biden ?.
    Inainte de a face prostii !!,intreaba acest popor jefuit de 31 de ani DACA ACCEPTA SA FIE TARA SCOASA LA MEZAT CU TOT CE ARE !.
    NU-I DESTUL CAT PAMANT ATI VANDUT DIN AVEREA TARII SI ACUM CUMPARATI MANCARE DE ORIUNDE !,NU-I DESTUL DUBLUL SAU TRIPLU STANDARD ?.
    N-AI BANI DE ARUNCAT LA AMERICANI PE RABLE ?,PE FIARE VECHI !,ATI ARUNCT MILIARDE AMERICANILOR SI SE STERG LA CUR CU VOI !!.
    VOI POLITICIENII LUI PESTE ATI DISTRUS TARA ,VOI CEI CARE NE VINDETI SI PE NOI NU NUMAI AVEREA TARII.

  4. in tarile africane, nu se intampla asemenea jaf. Cine a semnat prima data acest contract si altele asemanatoare, ar trebui dus la Targoviste!
    Cerem 10% redeventa la piarta de constructii si 6%, redeventa la aur?
    Dupa ce patriotul.., Isarescu nu a mai cumparat aur romanesc si s-au inchis minele, acum le redeschid strainii?
    Adica ei o intind cu aurul, argintul si muuulte altele iar locuitorii zonelor apropiate raman cu sterilul si lacurile de cianura?
    Inca avem cea mai bogata tara din lume, raportata la numarul de locuitori dar si cei mai corupti conducatori din Univers!

  5. Aurul de la Rosia Montana , trebuie scos din Pamant si dus la Banca Nationala , ca sa se tipareasca mai multi Bani .

  6. Eu aștept sa vad decizia. Deocamdată sunt discutii( din câte am înțeles Primarul din Alba ar fi contestat…)Nu cred ca cineva din coaliție ar fi în stare sa retragă dosarul, de bine ce l-au depus, mai ales ca în programul de guvernare exista Rosia Montana- UNESCO.
    P.S. „1” ce ușor îți este de a pune etichete. As putea sa spun și eu ca sunt cretini cei care mai merg la vot ( vreo 32-33%) când vad listele cu „specialiști”, dar nu o fac din respect pentru votul democratic, constituțional. Ce vină au alegătorii dacă sunt puși în fata faptului? Ei vad o lista cu nume, care mai de care…Ar trebui sa nu mai voteze nimeni, pana politicienii nu vor avea pe liste decât elita, sau sa avem vot obligatoriu. Măcar nu s-ar mai face de râs politicienii, susținând ca sunt câștigători cu câteva voturi.

  7. AURUL CAT ESTE IN PAMANT ESTE MAI SIGUR DECAT IN BNR. Vezi tezaurul romanesc dus la „aliatii rusi in 1917 „,vezi gajul de 65 tone aur de la Banca Angliei care va avea aceeasi soarta .
    Doar aurul acela ascuns de regimul lui Antonescu de nemti si rusi in pestera Tismana nu l-au furat streinii.
    CE MAI LASAM URMASILOR DECAT MUNTI DE DATORII ,peste 130 miliarde euro pina azi !!,cate generatii vor fi robi pana vor scapa de datorii ??. NU UITATI DECLARATIA FMI ” CAT ROMANIA VA FI DATOARE TARA NU VA APARTINE POLITIC SI ECONOMIC EA VA FI CONDUSA DE ALTII” !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.