Schimbările care au bulversat piața gazelor

Piața gazelor din România se va confrunta cu o puternică scădere a producției interne din cauza unor schimbări legislative ce au avut loc începând cu 2018. Această scădere poate amenința, pe termen lung, securitatea aprovizionării cu gaze naturale a României și crește expunerea sa la un preț mai mare al gazelor naturale de import, se arată într-un studiu despre piața de gaze autohtonă efectuat de Emerton la solicitarea Federației Patronale Petrol și Gaze (FPPG).
Una dintre schimbările cu cel mai mare impact este OUG 114/2018, care a introdus un plafo asupra prețului perceput de producătorii domestici, de 68 lei/MWh timp de trei ani. Aceasta a introdus, de asemenea, o taxă suplimentară asupra veniturilor companiilor energetice. În prima sa versiune, plafonul asupra prețurilor urma a fi aplicat întregii producții interne, dar amendamentul de la sfârșitul lui martie 2019 limita efectele acestuia la piața clienților casnici cu amănuntul. Această nouă lege duce segmentul clienților cu amănuntul înapoi într-un cadru complet reglementat, anulând majoritatea eforturilor de liberalizare a pieței.
O altă modificare majoră este reprezentată de metodologia de calcul a redevențelor, care acum sunt indexate în funcție de prețul CEGH (hubul austriac de gaze) pentru ziua următoare, prin ordinul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale 32/2018 care indexează calculul redevențelor la prețul CEGH. Această rată de referință externă a fost semnificativ mai mare decât nivelul actual al prețurilor din România. Acesta a fost cu aproape 28% mai mare decât indicele lunar mediu al prețurilor în Bursa Română de Mărfuri din 2018. Prin urmare, acest indice nu reflectă prețul pe care producătorii îl pot obține din vânzarea volumului de gaze naturale pe piața internă.
O problemă a pieței de gaze este creșterea taxei suplimentare și continuarea acesteia prin Legea 73/2018. Taxa suplimentară este plătită de producătorii de gaze la venit, pentru diferența de preț al gazelor naturale peste un anumit plafon (ex. 47,5 lei/MWh). Această taxă a fost introdusă pentru prima dată în 2013 și prezentată ca o măsură temporară destinată protejării consumatorilor vulnerabili după liberalizarea pieței gazelor naturale. Legea 73/2018 a continuat această taxă și a majorat-o prin adăugarea unui nou prag (85 lei/MWh), peste care veniturile sunt taxate la 80%.
Cele câteva schimbări prezentate mai sus au provocat o vizibilitate foarte redusă asupra cadrelor legislativ și fiscal. Aceasta poate genera efecte negative asupra sectorului upstream, deoarece scade încrederea investitorilor care au nevoie de predictibilitate, și poate descuraja posibilii noi jucători să intre pe piața din România, se spune în raport. Plafonul de preț introdus de OUG 114/2018 este preconizat a reduce rolul pieței centralizate, deoarece volumele destinate clienților casnici și încălzirii centralizate nu vor mai fi vândute prin platformele de tranzacționare. Aceasta reprezintă peste o treime din cererea de gaze naturale pe piața românească și va agrava criza de lichiditate a pieței angro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4592 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Articolul pare a fi un mesaj de amenintare adresat romanilor. Adica o tentativa de santaj.
    Autorul scrie, poate „indemnat”, ca producatorii interni, sfatuiti de „Emerton”, vor scadea artificial productia pentru a trage pretul in sus in cazul consumatorilor industriali.
    Autorul insa scapa din vedere faptul ca producatorii, daca vor trece in bloc la scaderea productiei, ar putea sa intre in atentia consiliului concurentei si in final sa plateasca o amenda uriasa.
    Prin urmare producatorii au trei variante: ori sa pastreze productia la nivelul actual, ori sa mituiasca guvernul, ori sa-l dea jos.
    C-asa-i in tenis: interesul poarta fesul!
    …D-aia pleaca lumea buna si raman doar acei „in criza de lichiditati”, adica bashibuzucii!

  2. Asa-zisa liberalizare inseamna sa ramai la controlul complet al corporatiilor din domeniu care pot manipula cum vor preturile,singura amenintare,la adresa lor, fiind niste amenzi simbolice,avand in vedere sumele uriase care se vehiculeaza

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.