Scrisoare deschisă către Iohannis și Ciucă în numele fermierilor!

Trei organizații au transmis o scrisoare deschisă în care subliniază alocarea insuficientă de fonduri pentru fermierii români, în contextul de criză generat de conflictul prelungit din Ucraina. Scrisoarea este adresată președintelui Klaus Iohannis, premierului Nicolae Ciucă, ministrului Agriculturii, Petre Daea, și ministrului de Externe, Bogdan Aurescu.

 Vă prezentăm integral textul scrisorii adresate autorităților: 

Federația Națională PRO AGRO, LAPAR si UNCSV  în numele fermierilor și cooperativelor din România, readuce în atenția dumneavoastră dificultățile majore prin care trece sectorul agricol în contexul prelungirii conflictului armat din Ucraina.

În calitatea sa de stat cu graniță comună cu Ucraina, România a oferit sprijin necondiționat pentru refugiații ucrainieni și a contribuit fără rezerve la facilitarea tranzitului produselor agricole din Ucraina către statele din Uniunea Europeană și către destinații terțe.

Fermierii români au arătat solidaritate deplină în relația cu agricultorii ucrainieni și au înțeles că este important ca, în aceste momente dificile, să contribuie pentru a evita extinderea problemelor generate de conflict, printr-o criză a alimentelor în statele din lumea a treia.

Adoptarea de către Consiliu a regulamentului care permite liberalizarea temporară a comerțului, precum și alte concesii comerciale cu privire la anumite produse ucrainene, au generat, pe lângă efectele dorite, consecințe colaterale negative, care au afectat direct activitatea și stabilitatea financiară a fermierilor noștri, determinându-le pierderi contabile, situații financiare deteriorate, constituiri de TVA și impozit pe diferențele negative și suportarea costurilor generate de aceste situații. Aceste aspecte au fost reclamate de un număr din ce în ce mai mare de membri ai structurilor semnatare.

România se află din martie 2022 sub presiunea fluxurilor ucrainene. Tarifele pentru diferitele componente ale logisticii au crescut necontrolat (de cel puțin 5 ori), iar fermierii români au fost penalizați din cauza costurilor ridicate. Disponibilitatea mijloacelor de transport: vagoane, camioane, barje, etc. a constituit un alt impediment major, pentru că toate au fost deviate către punctele de trecere pentru a transporta marfa ucraineană, proprietarii firmelor de logistică au fost atrași de prețurile mari plătite de vânzătorii ucraineni.

Volumele suplimentare de marfă ucraineană au exercitat presiuni extreme asupra prețurilor, creând mari scăderi pe piața grâului, porumbului, rapiței, cărnii de pasăre și ouă, miere, lapte, etc.

Am subliniat, în repetate rânduri, problemele generate de amestecul de către intermediari a produselor din Ucraina cu cele din România și vânzarea lor fără a se specifica originea corectă; acest lucru afectează imaginea României pe piața internațională și va avea un efect pe termen lung asupra prețurilor produselor din România. Neconformitățile și abaterile de la standardele de calitate zădărnicesc eforturile, deloc puține, ale fermierilor europeni de a fi furnizori de hrană curată.

  Prin rolul său de reprezentant al intereselor fermierilor și cooperativelor din România, Alianța pentru Agricultură și Cooperare a solicitat încă din mai 2022 introducerea unor clauze de salvgardare în legislația privind eliminarea tarifelor de import pentru Ucraina; aceste clauze nu au fost însă incluse, decidenții europeni dând doar asigurări că vor veghea îndeaproape și vor acționa în cazul unor dereglări.

Dereglările s-au arătat curând și au fost suportate cu bună-credință de către fermierii români, care nu au avut alt sprijin decât propria inventivitate și propriile resurse.

Solidaritatea nu poate fi într-un singur sens și povara consecințelor războiului nu poate fi suportată doar de statele limitrofe zonei de conflict, ci trebuie distribuită în egală măsură între Statele Membre! Fiindcă nu putem schimba geografia, există nevoia unor măsuri de sprijin echitabile. Eforturile fermierilor români și nevoile lor, strict legate de consecințele războiului, au fost supuse atenției autorităților române și a celor europene în repetate rânduri.

Este o concurență neloială la adresa României, la adresa noastră, a fermierilor și cooperativelor: din moment ce nu avem voie să cultivăm plante rezultate din tehnici de ameliorare moderne, cum putem să importăm produse agroalimentare GMO fără trasabilitatea necesară, conform regimului lor de reglementare?

Considerăm că România are o mare problemă legată de reprezentarea interesului național într-un context internațional. Este o lipsă de corectitudine și solidaritate între țările membre UE pentru rezolvarea acestei probleme punctuale de criză.

Considerăm că fără acordarea unui ajutor financiar de minim 100 euro/tona de produs pentru mărfurile agricole blocate în magaziile/silozurile fermierilor în această perioadă, vom discuta de FALIMENTUL Fermierilor Români, în anul 2023. Estimăm că pentru cca 2 mil de tone blocate în stocuri, impactul financiar asupra fermierilor din România este de cca. 200 milioane de euro, în minus. Fermierii au înființat culturi agricole cu costuri mari de producție în 2022 și 2023, iar prețurile mici de vânzare ale acestora conduc către vânzarea în pierdere, iar pe termen scurt și mediu înseamnă falimentul și dispariția majorității fermierilor autohtoni.

În acest context, subliniem că suma de 10 milioane de euro propusă a fi alocată României din rezerva de criză a UE este ridicol de disproporționată în raport cu pagubele grave suferite de sectorul agricol românesc. Compensările primite de fermieri ar fi absolut neglijabile și fără niciun efect. Suma necesară este de cel puțin 200 milioane de euro.

Solicităm public Domnule Președinte Klaus Werner IOHANNIS, Domnule Premier Nicolae CIUCĂ, Domnule Ministru Petre DAEA, Domnule Ministru Bogdan AURESCU, să sprijiniți energic fermierii autohtoni și România, să generați discuții imperative în cadrul forurilor europene despre necesitatea ca agricultura românească să beneficieze urgent de fonduri compensatorii mult mai consistente, de cca. 200 milioane de euro din motivele pe care vi le-am expus cu ocazia demersurilor noastre repetate și  numeroase pe acest subiect, din care o anexăm pe cea mai recentă dată.

 

În absența unor demersuri decisive, în al doisprezecelea ceas, puneți sub semnul întrebării supraviețuirea multor afaceri din Agricultură!

   Vă mulțumim pentru înțelerea acestei situații-limită și pentru susținerea cauzei  agriculturii românești.

 

Grîul nostru, războiul lor și Comisia Europeană

Se confirmă: România va primi de la UE cei mai puțini bani pentru compensații

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Ioana Radu 8535 Articole
Author

34 de Comentarii

  1. O vaicareala, o pomanageala .ce are drept scop sa mai scoata niste bani de la Guvern poate din PNRR.Preturile la alimente au crescut .Ucraina si Rusia vind griu nu de ieri si nu de azi .Griul romanesc are insa cautare iar faptul ca unii speculanti cumpara ieftin de la Ucraineni si vind griul drept griu romanesc este o infractiune despre care cine are vreo forma de cunoastere este obligat sa reclame organele de resort .In nici un caz banii din PNNR nu trebuie dati pe model compensator .Cistigurile fermierilor sunt uriase .Abia asteptam sa scapam de pensionarii speciali si vin agricultorii sa ceara bani .Poate le-a intrat in cap modelul olandez si vor sa isi faca partid .

  2. … îi doare în cur pe destinatari de fermierii români în speță și de români în general! Vorba lui Eminescu: „Peste tot aceeaşi idee: să dau străinilor ce-mi cer; cât pentru români, puţin îmi pasă!” …

  3. Veniti bai fermierilor in Bucuresti cu tractoarele si remorcile si blocati stazile din jurul Cotroceniului. ale Palatului Victoriei si ale Parlamentului. Cu scrisorile voastre nu rezolvati nimic. Maciucile astea din funtea statului roman sunt puse sa distruga agricultura romaneasca. Ca pamanturile fermierilor romani sa fie cumparate de mafiotii occidentali.

    • Exact, asta e soluția!
      La olandezi sau la francezi, s-a putut. Ăia, solidari, de, unii cu alții.
      La fermierii români de ce nu e asemenea solidaritate?
      Să fi rămas fermierii români captivi doar așa, genului epistolar, sau o fi din cauză că mânăstire-ntr-un picior, ghici ? ce-or fi cu toții?

  4. Repet ce am spus intr-o alta postare, daca nu sunteti capabili sa traiti fara ajutoare din partea statului atunci vindeti si lasatii pe altii care pot face lucrul asta. De fapt eu zic sa aducem fermieri ucrainieni care vad ca sunt capabili sa creasca ieftin orice tip de aliment. Avem deja aproapre 2 milioane de asistati sociali care lucreaza la stat daca va tinem si pe voi atunci numai are rost sa avem o economie capitalista ci una comunista.

  5. Destinatarii scrisorii deschise a fermierilor români au azvârlit scriitura pe urechi surde iară. Nu înțelegem că nu există niciun interes în niciun colț aș Europei pentru supraviețuirea agriculturii românești? Statul român s-a izmenit să obțină 12 milioane de euro despăgubiri de la Comisia Europeană, mai puțin decât Bulgaria, care n-are nicio treabă cu pierderile din cauza grâului ucrainean. Pierderile pentru agricultura românească sunt de ordinul a peste un miliard de euro, pentru că Ucraina vinde grâul la subpreț fără tarife vamale în Europa. Iar noi ne plimbăm la Singapore și în Emirate. Halal! !

  6. LAPAR -pres Nicu VASILE Nicu Vasile deține ferma Profarma Holding din Fundulea
    PRO AGRO pres Ionel Arion cu ferma in ialomita
    UNCSV pres economist Mircea Paul BĂLUȚĂ

  7. @ gelu 11:56
    + 10 !?
    Și cu mult gunoi de grajd plus lichidele aferente, ca în Franța…?

  8. @Valah/Bati campii. Urcacanii folosesc masiv ingrasaminte si plante de cultura modificate genetic ceea ce in Romania nu se poate. Asistatii aia sociali de care nu poti tu sa traiesti securistule, au ajuns in ce mai mare parte asistati sociali deoarece locurile de munca au ajuns o raritate. Si-n mod sigur esti un securist ce imbarligi pe forum deoarece nu-ti pui intrebarea despre cei 120.000 de angajati ai serviciilor de informatii din Romania, vreo 7 la numar care consuma 4, 5 miliarde de euro anual ca trantorii fara sa produca nimic benefic pentru tara asta.

  9. pt. aia doi comentatori de-si zic „Lili” si „Valah” : doar platiti gras de USR/PNL/PMP&Johanis sa fi fost astia doi mancatori cu polonicul, sa poata sa comenteze atat de ticalos, si sa batjocoreasca nedreptatea aplicata fermierilor romani, care-si striga disperarea. Intelegem raspicat, din articol, ca, toate Tarile UE producatoare de grane, primesc compensatii foarte mari, cf. cu pierderile neimputabile fermierilor. Numai Romania, jefuita la sange de ajutoarele catre Ukraina, de TIR-urile si vapoarele burdusite cu greu Ukraina, care blocheaza granitele si portul romanesti, deci, numai Romania primeste niste firimituri de compensatii. Nenorocitii de Guvern si sefi ai Romaniei, nimic, dar absolut nimic benefic nu comit pt Tara care-i indoapa cu salarii si prosperitate pt ei, si progeniturile lor. Mergeti si-i votati pe netrebnicii astia!

  10. Sa nu fi auzit euroatlanticii nostri fermieri de succesul partidului fermierilor olandezi…Pai atunci…Ramona…mmmmm

  11. Ce nu inteleg acesti oameni este ca noi suntem colonie si executam exact ce ne dicteaza americanul si UE! Pierderi pe toata linia!!

  12. Scrieti degeaba la tradatorii din fruntea statului.nici monstruletii de la bruxelles nu dau doi bani pe voi,ca nu sunteti ucrainieni.daca vreti sa fiti bagati in seama,umpleti Bucurestiul cu tractoare.

  13. Mai lasati-ma cu fermierii români atâta timp cât importul de produse agricole e mai mare decât producția națională. Niste hoți care zgaraie pământul și iau subvenții de la hoții din APIA încât se duc și in Dubai. Nu-i întreabă nimeni de producția reală obținută și unde o vând. Eu as plati subvenție procent din sumele încasate pe facturile de vânzarea produselor pe piata internă. Restul e cancan!

  14. @gelu – crezi ca-i mai lasa cineva sa vina? statul politienesc rRomania o sa-i opreasca in toate felurile. Primariile nu o sa dea acorduri, militia si jandarmeria o sa stea la intrarile in oras, sa lase doar 2-3, si o sa procedeze ca si la olandezi, o sa-i blocheze, eventual o sa faca si uz de munitie. Daca se poate in tara care ne da noua lectii de democratie in fiecare luna, e garantat ca o sa se intample si la noi. Si ca la moldoveni, blocat autocare, o sa scoata ISCIR-ul la „verificari”… Stat „democratic” in „vestul civilizat”

  15. Cine a distrus agricultura românească timp de 33 de ani?…
    Cine a dus țară în foamete?…
    Cine s-a îmbogățit de pe urma dezastrului din sistemul de irigații?…
    Voi ăștia așa ziși fermieri români ați făcut toate astea!…acum v-a luat caimacul…praful să se aleagă de voi…

  16. Este clar , fermierii romani o iau in barba , dar cineva se imbogateste, in buna pace, in conditiile astea ! Nimeni nu stie nimic, nimeni nu-i vinovat , nimeni nu raspunde pentru situatia asta trista! Cei care ,traiesc producand cuvinte goale, ies tantosi in fata si ne lamuresc , pe noi „fraieri” : „o sa facem si-o sa dregem, vom rezolva problema , cautam solutii!” Pana atunci ciocul mic si nasu-n perna ! Razboiul guvernantilor , impotriva celor multi , continua cu „succesuri” in Romania !

  17. @ Valah 12:00
    Care „fermieri ucrainieni” vrei sa aduci in România, GENIULE ?
    BlackRock și Monsanto ? ?

  18. Agricultorul roman vrea sa vanda el la preturi mari pe piata romaneasca !

  19. Fermierii avari lacomi vor sa facă bani de pe terenul altora și de pe muncă la sclavi zilieri prost plătiți la negru. Subvențiile trebuie eliminate o perioada sa vedeți cum mafioții vânători de subvenții și beneficii din bugetul statului fug . La noi se produce doar materie prima iar noi importăm alimente de proasta calitate expirate cancerigene pâine congelata etc. Agricultura este măcinată de evaziune fiscală și muncă la negru

  20. Fraierii aia (probabil useristi demagogi) trebuiau sa-i trimita scrisoarea americanului si capeteniilor sale europene din nato. Pana si Malai Mare al nostru este copil mic in aceasta afacere care s-a facut peste capul sau.

  21. 100 €/tona.Ăstia sunt zdraveni la cap? Ucrainienii or avea subventii mai mari sau acesta e pretul real al cerealelor.

  22. In septembrie-decembrie cand se fac cele mai mari tranzactii cu grane (era un pret foarte mare) ei au stocat granele. Au crezut ca trendul e crescator si in primavara dau lovitura. Numai ca pretul pe piata s-a prabusit. Calicia.

  23. AGRICULTURA si TARANUL roman chinuit de o istorie intreaga au fost lasati
    sa fie salvati de mila lui Dumnezeu si a U.E, deoarece cercetarea stiintifica, industria autohtona de utilaje agricole si sistemul de irigatii a fost distruse fara ca sa raspunda cineva. Asa zisele programe de dezvoltare (submediocre) si ajutorare financiare (subventionare) dispuse de politica interna a tarii n-au reusit decat sa realizeze “praduirea” fondurile financiare alocate si sa demonstreze nimic altceva decat importanta “frectiei la piciorul de lemn sau influienta razelor de luna asupra galosilor de guma” in conditiile in care si industria alimentara romaneasca a fost falimentata din lipsa de politici si strategii nationale adecvate.
    Asociatiile agricole existente in domeniul agrar (cu sau fara personalitate juridica) au realizat acumulari nejustificabile (sume in conturi, bunuri mobile si imobile) din terenurile nerevendicate si de la taranii carora le lucreaza pamantul in “arenda” si pe care in realitate ii deposedeaza in mod abuziv, motivand existenta secetei sau a calamitatilor, atat de subventiile acordate de catre stat pentru suprafetele in cauza cat si de recoltele obtinute pe terenurile respective.

  24. Se procedeaza in mod “salbatic” sau “haiducesc” deoarece se ignora orice randuiala europeana in detrimentul celor ce detin terenuri agricole si sunt neputiinciosi.
    Asa s-a ajuns ca in majoritatea zonelor rurale ale Romaniei sa se instaleze fara nici o rezistenta politica, civica sau populara “feudele primarilor”.
    Potentialul agricol al Romaniei este valorificat in proportie de cel mult 40%. In acest domeniu ne situam ca natiune pe primul loc in UE la, suprafete arabile nelucrate (desi de-a lungul istoriei poporul roman a supravetuit datorita harniciei si intr-o anumita perioada istorica a fost granarul Europei) si la detinerea de atelaje pentru lucrat pamintul cu tractiune animala (BALIGOASA).
    Circuitul economic al produselor agricole si alimentare in Romania este “manageriat,” in detrimentul statului si al cetatenului onest de cei ce apartin unor mafii sustinute de clasa politica care nu mai pot fi destructurate.

  25. In Bulgaria, Polonia fermierii blocheaza drumurile de acces ale produselor ucrainiene ca sa isi protejeze productia proprie si la noi scriu scrisori. Cate probleme s-au rezolvat prin metoda ” scrisorii”???
    In Olanda fermierii si-au facut partid ca sa lupte cu ciuma sorosista care le fura pamanturile pe motiv ca „polueaza cu azot” !!!
    Ca sa nu mai zic de Franta, francezii sunt pe strazi, inclusiv elevii de liceu sa blocheze legea pensionarii pe care Macron vrea sa o impuna antidemocratic fara parlament! Minciunile sorosistului Macron ca nu mai sunt bani pentru oamenii care au muncit toata viata, ii pune sa munceasca si mai mult ca sa aiba el ce cheltui in Ucraina si pe miile de onguri sorosiste de propaganda. Numai ca francezii nu sunt prosti sa scrie scrisori…

  26. Generalul rezervist Ciuca numit politic premier al României,pentru calitatea de Sibian, care-si reneagă rușinat trecutul de fost militar ce se pricepe la războaie, prin batjocorirea și umilirea camarazilor prin creșterea pensiilor contributive militare cu 4,6,8,10la sută pe anul 2023 în funcție de data trecerii în rezervă, prin încălcarea legii sub rata inflației,refuzând să pună pensiile civile pe același plan cu cele militare,deșii militarii au pensii contributive.PSD a anunțat că pensiile civile vor crește din nou de la 1 Aprilie 2023 cu inca 15 la sută după ce a avut o creștere de 10 la sută,indiferent de data ieșirii la pensie, de la 1 Ianuarie 2023.Militarii rezerviști nu au decât să crape de foame cu familiile lor că nu vor vedea 1 leu ,atât este de mare dorința premierului Ciuca ca Rusia lui Putin,sa ocupe cat mai repede și mai ușor tara noastra, după distrugerea moralului rezerviștilor militari în scopul demoralizarii de a nu lupta pentru apărarea patriei, conform așteptărilor și acțiunilor ilegale dușmănoase,antiromânești săvârșite de generalul rz Ciuca actual premier, care se pricepea la războiul din Afganistan ,când lua masuri de înfometare a talibanilor pentru a fi mai ușor ocupați de armata americană,transpunând azi in practica înfometarea rezerviștilor militari români, pentru a ușura operațiunea speciala a lui Putin in Romania, procedând în continuare pentru lipsirea țării de corvete militare, submarine militare,tancuri, care sa apere Romania.

  27. Au stricat cerneala degeaba. Ce sa faca aceste biete slugi? Au facut ceva vreodata ca sa faca si acum?

  28. Ca o paranteza. In tarile civilizate se da subventie in anumite situatii ! De exemplu : guvernul constata ca nu sunt produsi suficienti cartofi pentru a nu apela la importuri. Atunci se apeleaza la subventii pentru ca agricultorii sa fie stimulati sa produca cartofi ! Pentru cei ce produc cartofi se da ingrasaminte si ierbicide la pret subventionat, le este asigurata samanta la pret subventionat, le este asigurat un pret subventionat pentru combustibil , etc., etc. Si asa nu va mai fi criza de cartofi ! Simplu si eficient! Subventia este un mijloc, de a planifca productia agricola dupa necesitati ! Desigur la fel se procedeaza si in zootehnie si in pomicultura, etc. Numai ca acolo nu se glumeste si promisiunile sunt respectate! La noi totul merge asa cum stiti , minciuni si promisiuni vesnic neonorate ! Asa ca mai bine sa importam , si legume si fructe si lactate si carne si produse din carne! D’ aia Romania nu-si poate hrani propria populatie prin mijloace proprii ! Al naibi mod de planificare „socialista” au unii in lumea asta !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.