Scrisorile lui Eliade provoacă îngrijorare

Vânzarea scrisorilor lui Eliade provoacă îngrijorare. Anunțul punerii în vânzare prin licitație a unor manuscrise, fotografii, dar și buletinul scriitorului Mircea Eliade a cauzat declanșarea unei petiții online dar și un mesaj din partea Ministerului Culturii. 

Reprezentanții Historic, organizatorii licitației, au declarat MEDIAFAX că ”noi am respectat legea și căutăm o soluție pentru situația creată. Nu avem niciun interes de a vătăma aceste bunuri culturale. Dorința noastră este de a le pune în valoare, de a le salva. Am văzut și noi ce s-a publicat pe internet, petiția și luările de atitudine din mediul online, și cred că suntem pe aceeași lungime de undă cu cei care s-au manifestat și foarte bine au făcut-o. Nu ne aflăm de părți diferite ale baricadei. Suntem de aceeași parte. Împărtășim punctul de vedere al celor care s-au manifestat. Suntem la fel de preocupați de soarta acestor obiecte”.

Ministerul Culturii a transmis un mesaj prin care cere oprirea vânzării chiar dacă recunoaște că ”nu a fost transmisă documentația pentru clasarea manuscriselor”.

Această circumstanță este inacceptabilă, revoltătoare – și profund dăunătoare pentru cultura română. Așa cum este cunoscut, fondul de manuscrise primite de M. Handoca de-a lungul timpului de la Mircea Eliade și de la familia sa bucureșteană cuprinde mii de pagini manuscrise, cu precădere din anii 1920-1940, dintre care cele mai multe nu au fost niciodată consultate de altcineva și niciodată editate corespunzător, iar unele au rămas cu certitudine perfect inedite”, se arată în petiție.

Petiția este semnată de istorici ai religiilor, indianiști, critici și istorici literari, istorici, filosofi și scriitori din București, Iași și Sibiu, ”cititori ai lui Eliade din generația formată după 1990”, care își propun să tragă un semnal de alarmă pentru salvarea manuscriselor lui Eliade.

Lipsa acestor manuscrise din fondurile publice de cercetare din România va fi letală oricărui proiect de editare și studiu aprofundat al unei opere cu ecouri universale”, arată semnatarii.

Statul Român nu poate achiziționa prin exercitarea dreptului de preemţiune decât bunuri de patrimoniu mobil clasate. Cu toate acestea, Ministerul Culturii îşi doreşte ca patrimoniul cultural al României să rămână în proprietatea statului român şi de aceea cerem public agentului economic Historic să oprească licitaţia şi să permită Muzeului Naţional de Istorie a României, prin managerul său, Dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu să negocieze direct cu ofertanţii achiziţionarea tuturor manuscriselor aflate la vânzare din fondul Handoca. Suntem convinşi că o astfel de soluţie este în interesul tuturor părţilor implicate atât din punct de vedere material cât şi moral”.

Catalogul licitației, cu specificația „Arhiva Mircea Handoca”, poate fi consultat la adresa https://historic.ro/Ca…/Licitatii-luna-decembrie_Preview.pdf.

Licitația ” În jurul lui Eliade, Cioran și Blaga” este organizată de casa Historic din București, dedicată bibliofiliei, fotografiei istorice şi documentelor de epocă. Printre loturile scoase la vânzare se numără fotografii și manuscrise ale lui Mircea Eliade, dar și buletinul acestuia din 1932, care are un preț de pornire de 500 de euro.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

2 Comentarii

  1. De ce ? Pentru ca am devenit tot mai saraci,facute de cei de la conducere si tot ce s-a furat in acesti 30 de ani nu a fost confiscat.

  2. Muzeul Național de istorie a României are director un Ernest Oberländer. Calea către dezastru este deschisă. Halal Național Român!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.