Biletul de ieșire din Guvern al lui Tudose

Se reintroduce cumularea pensiilor speciale

Deciziile cabinetului Mihai Tudose privind interzicerea cumulării pensiilor speciale sunt, mai mult sau mai puțin pe furiș, anulate de către Parlament. În momentul în care fostul premier Mihai Tudose a decis să ia această măsură, PSD a fost la un pas de implozie.

Șeful Executivului a luat hotărârea privind interzicerea cumulării pensiilor de unul singur, fără să consulte partidul, acesta fiind un alt motiv principal care a dus la eliminarea lui din fruntea Guvernului. Și ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu a primit cu aceeași surprindere vestea mutării pe șest pe care a operat-o colegul său înainte de Crăciunul lui 2017. La nici trei săptămâni după acest gest, Tudose părăsea Palatul Victoria, nu și șeful Muncii, care aflase din Monitorul Oficial ceea ce se operase pe la spatele său. Odată cu fostul premier au plecat acasă, la nici șase luni de la învestirea în funcție, după demiterea lui Sorin Grindeanu printr-o moțiune de cenzură, și alți miniștri care achiesaseră la hotărârea lui Mihai Tudose, ulterior, sensibil „dreasă“ chiar de acesta.

Nu anulează, dar desființează

O serie de acte normative aprobate în ultima perioadă de Parlament anulează restricțiile introduse de guvernul Mihai Tudose privind cumulul pensiilor speciale. Comisia de muncă a Senatului s-a pronunțat pentru abrogarea unui aliniat din ordonanța de urgență 103/2017 a guvernului Tudose care se referea la cumulul pensiilor speciale. „Năbădăioasa“ OUG a lui Tudose a fost adoptată pe 14 decembrie 2017. Actul normativ prevedea că persoanele care îndeplinesc condițiile pentru obținerea mai multor categorii de pensii optează pentru una dintre acestea. Ordonanța reglementa și cazurile specifice, cum ar fi cumulul pensiilor speciale sau al pensiilor obișnuite cu cele speciale. „Persoanele care îndeplinesc condițiile pentru obținerea mai multor pensii de serviciu/indemnizație pentru limită de vârstă reglementate de legi cu caracter special optează pentru menținerea uneia dintre acestea“, menționa aliniatul trei al unuia dintre articolele din OUG. Potrivit alineatului 4, „pensia din sistemul public de pensii nu poate fi cumulată cu o pensie de serviciu/indemnizație pentru limita de vârstă reglementate de legi cu caracter special.“ Singura excepție era normată de aliniatul 5, potrivit căruia „prevederile aliniatului precedent nu se aplică situației în care persoana îndeplinește atât condițiile pentru acordarea pensiei din sistemul public de pensii, cât și cele pentru acordarea unei pensii dintr-un sistem propriu de asigurări sociale neintegrat sistemului public de pensii.“ Concret, singurul cumul permis era cel al pensiei din sistemul public cu cea din sistemul privat, ambele bazate pe contributivitate.

Șantajarea fostului premier și urmările

Aflat sub presiunea teribilă a propriului partid, pe 29 decembrie guvernul Tudose a emis în acest sens o nouă ordonanță de urgență, 116/2017, prin care anula aliniatele 4 și 5 din ordonanța 103. Astfel, devenea posibil cumulul pensiei de stat, obișnuite, cu pensia specială. În prezent, singura interdicție rămasă în vigoare este cea privind cumulul pensiilor speciale. Însă și aceasta riscă să fie eliminată de Senat. „Persoanele care îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea mai multor pensii de serviciu/indemnizaţie pentru limita de vârstă, reglementate de legi cu caracter special, optează pentru obţinerea uneia dintre acestea“, menționează textul eliminat de senatori. Amendamentul a fost propus de pesedistul Viorel Salan și independentul Vergil Chițac. Autorii amendamentelor vor fi printre beneficiarii propriilor propuneri, pentru că fac parte din categoriile care pot încasa pensii speciale. Salan a lucrat în jandarmerie înainte de a fi parlamentar. Astfel că, senatorul pesedist va avea dreptul în viitor să cumuleze pensia de jandarm cu cea de parlamentar, dacă legea va fi aprobată de Parlament. Ambele pensii sunt speciale, adică sunt calculate în funcție de salariile aflate în plată, și nu în funcție de contribuția la sistemul public de pensii. În aceeași situație se află și Vergil Chițac, care este contraamiral trecut în rezervă la începutul anului 2016 și senator.

Retribuții „dedicate“ de 6 miliarde de lei

USR a inițiat o propunere legislativă pentru abrogarea pensiilor speciale, demers respins de Senat. Potrivit celor de la USR, ar fi trebuit să rămână în vigoare doar pensiile militare și pensiile magistraților, în detrimentul parlamentarilor, funcționarilor publici parlamentari, personalului aeronautic civil navigant, personalului auxiliar din instanțele judecătorești și din parchete, membrilor corpului diplomatic, membrilor Curții de Conturi și celor ai Curții Constituționale. Conform inițiatorilor proiectului de lege, „numărul celor care beneficiază de pensii de serviciu instituite prin legi speciale este de 184.000 de persoane, iar bugetul total pentru aceste pensii speciale este de 6,6 miliarde lei în 2017.“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

10 Comentarii

  1. Jaful este sport național în România. Nicăieri într-o țară europeană există atâtea pensii speciale ca la noi. Spania le-a abrogat în anul 2011 datorită urmărilor crizei economice, excepție pensiile militare. Astăzi, în Spania mai există 267 de pensii speciale, între 1500 și 2600 de euro lunar fiecare. La noi sunt pensii speciale și de 10.000 de euro lunar dar este ceva firesc având în vedere creșterea economică puternică din 2017, meritele deosebite ale celor care primesc astfel de pensii și mai ales faptul că România este o țară super bogată și care are de unde, domne! Să se dea pensii speciale la greu, domne!

  2. Pesedeul piere pe mana lui,in loc sa elimine pensiile speciale se fofirlesc cu tot felul de subterfugii.De abia astept alegerile ca sa le dau in cap.Si fiti convinsi ca sunt multi ca mine ,fir-ati voi sa fiti de nesemtiti si mincinosi.

  3. Pensiile special trebuiesc anulate!
    Raportul intre salariul minim/maxim=1/6,ma refer la bugetari !
    Cei care au propus,aprobat,promulgat astfel de aberatii sa fie judecati de subminarea tarii!
    Caci sa fim seriosi tortionarii si securistii beneficiaza in special de astfel de pensii speciale in loc sa fie la puscarie!
    Gainarii sunt de fapt la puscarie!

  4. Prostii votanti primesc 50 Lei prin Cresterea Punctului de pensie de la 1 Iulie 2018!
    50 de Lei doar, pentru ca MAJoRITATEA Votantilor PSD au punctaje MINIME, adica Punctaj sub 1, din acest motiv nu primesc efectiv mai mult de 50 de Lei!
    In timp ce alesii pe care i-au votat isi vad de privilegiile lor de TRAI BUN!!!
    Votati PSD, va „da” cateva faramituri de la masa lor bogata!
    Rusine!

    • Las’ ca nici loazele din invatamant nu se tin departe de borcanul cu miere promis de partidu’ rosu…isi merita soarta de a fi vesnic lasati la urma.Aceeasi prosti din 2008 ce votau pdl pentru marirea cu 50% asteapta acum pomana de la pesedisti…ce sa-i invete astia pe copii?Statutul de vierme ce zambeste cand e scuipat?

  5. Tineti-o tot asa, dragi PSD-isti si pun pariu ca la urmatoarele alegeri nu veti mai „sari” de 15% !! Pana acum, credeam ca Orban este cel mai prost politician de pe „esichierul politic”, insa vad ca de la un timp, are concurenta serioasa!!

  6. Dragi pensionari cu pensie de subzistenta, votati psd si vi se vor deschide mai repede portile raiului.

  7. Ce porcarie!!!Numai la noi in aceasta tara se poate intampla asa ceva.Acesti doi parlamentari VIOREL SALAN si VERGIL CHITAC au pensii militare si vor pensie si de la PARLAMENT.Daca se aproba asa ceva PSD-ul sa nu mai spuna ca este partid de stanga si ca tine cu cei multi.Fac legi numai pentru ei.Sa le fie lor bine.Stau si ma intreb la ce legi si-au mai pus amprenta cei doi parlamentari!!!Cred ca daca o tineti tot asa la viitoarele alegeri o sa ajungeti la 10-15 %.

  8. Exasperantă risipa de energie a aleșilor pentru ca o sută de mii de pensionari să fie beneficiarii unui fond financiar echivalent cu cel al celorlalți , aproape cinci milioane … de pensionari … ! Am înțeles , vor să fie în grațiile magistraților și ale celor din servicii , poate vor fi ocoliți atunci cănd le comit … , dar , vine o vreme cănd trebuie să dăm socoteală pentru tot … ! Ce o fi în capul acestor secături , habar nu am … , cert este că 1% din populația Planetei , controlează doua treimi din banii Lumii … ! Cred că îi mănăncă șoriciul … , și pe unii , și pe ceilalții … !

  9. – crima organizata esedalde in al doilea parlament ilegitim ‘300

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.